Airplay: Tips voor draadloze audio speakers

Airplay is een ideale oplossing voor draadloze audio. Veel goedkoper dan bijvoorbeeld een dure Sonos-installatie. Je kunt met Airplay elke versterker of speakersetje draadloos maken. Ook je oude bestaande audiosetje maak je zo draadloos. Hifi via Wifi!

Een Airplay ontvanger is een Airport Express (109,-) of oude Apple TV (80,-). Maar een merkloze Airplay-ontvanger (22,-) doet het net zo goed. Zo’n Airplay-ontvanger verbind je met je bestaande wifi-netwerk. Die ontvanger moet vlakbij de audio-set staan en gaat daar dan met een kabeltje naar toe. Het kan ook met een ChromeCast (35,-), dat is zeg maar de Airplay van Google, zie verderop.

Op een Airport Express (en op de ChromeCast Audio) zit zowel Analoge Audio Uit als Digitaal Uit, op dezelfde uitgang. Hifi-freaks gebruiken een optische digitale TOSlink-kabel, zodat het topgeluid van hun digitale versterker of DAC (zoals een Firestone Spitfire of Fubar of iets vergelijkbaars) behouden blijft. Maar je kan ook gewone analoge kabeltjes gebruiken, klinkt ook best goed. Op een oude Apple TV zit alleen optisch uit, maar analoog kan via verloopjes. Op een nieuwe Apple TV zit geen audio out meer (Huh?! Apple!?).

Die DAC kan ook goedkoper, zoals de Feixiang DAC-X6 voor 50,- maar die heb ik zelf nog niet getest. Je kan ook nog goedkopere proberen zoals deze Ugreen USB Sound Card (8,-, nog niet getest. Heb jij er een? Laat maar weten in de comments!). Met hele goedkope sound cards moet je mazzel hebben. Ik heb eens een SJ-588 voor 3,- gekocht die ongelofelijk goed klinkt. Maar meestal zijn die goedkope dingen superslecht, zoals deze Vodool sound card: totaal waardeloos.

Op IOS kan je uit de Lightning-poort digitale audio halen via een Fiio i1 voor 50,-. Dit ding is sowieso een enorme aanrader: hoge kwaliteit audio uit je iPhone door de ingebouwde mini-DAC, en met microfoon op zodat je ‘m met elke hoofdtelefoon kan gebruiken. Het snoer is precies lang genoeg en alle controls zitten er op (volume en telefoon opnemen). Een slim en goed ding. Hoge kwaliteit voor een lage prijs. Hier kan Apple nog wat van leren.

Die merkloze Airplay-ontvanger (22,-) is ook een supertip. Klein, licht, slim en goedkoop. Het is tegelijkertijd een wifi extender (b/g/n). En er zit zowel een optische digitale TOSlink als een mini-jack analoge uitgang op. Er zit geen stroom-adapter bij, maar met de meegeleverde kabeltjes kan-ie op elke USB telefoonlader. Je kan er ook nog een USB-stick of -schijf met muziek op aansluiten.

En de Google Chromecast Audio dan?

Sinds november 2015 is er ook een alternatief voor Airplay, namelijk de Google Chromecast Audio (35,-). Die kan zelfs 24 bit audio. Let op de toevoeging Audio: de gewone Google Chromecast heeft namelijk geen top-geluid, dus die moet je niet nemen als het je om super-audio gaat.

Ook bij de Google Chromecast AUDIO is de analoge uitgang tegelijk digitaal, mits je een optische TOSlink-kabel gebruikt (niet meegeleverd, moet je los erbij kopen). De interne DAC van de Google Chromecast Audio is al best wel okee. Maar als je die digitale TOSlink-kabel gebruikt, heb je de maximale geluidskwaliteit, via het top-geluid van je eigen externe DAC of je digitale versterker. De Chromecast Audio is dan de enige manier om 24-bits audio draadloos door te zenden. Als je alleen Android en Windows gebruikt, kies dan maar zo’n Chromecast Audio, in plaats van Airplay (de Chromecast werkt ook op de Mac, en Apple Airplay werkt ook op Android en Windows met wat aanpassingen). Er zijn wel wat kleine nadelen aan die Chromecast die je kan oplossen:

 • Kan geen iTunes of Apple Music streamen vanaf IOS (kan wel via Airfoil)
 • Third-party apps nodig (zoals Airfoil) om audio te streamen vanaf een computer
 • Multiroom nog niet beschikbaar (kan wel via Airfoil)
 • Ondersteunt geen AIFF, maar dat is simpel te converteren naar o.a. FLAC met XLD of andere software:

Ferry de Wit meldt het volgende: “De app Musicstreamer is echt geweldig (4,- in de iTunes Store). Samen met de Chromecast Audio heb ik voor nog geen vijf tientjes een setup waar ik anders bijna vijfhonderd euro voor had betaald. Ik heb ‘m met een toslink verbonden aan mijn NAD C368 versterker en ik vind het geluid echt geweldig.”

Airplay is 16 bit

Het Airplay-audio-signaal door de lucht is 16 bit ongecomprimeerd (CD-kwaliteit), zonder enig verlies. Dit in tegenstelling tot Bluetooth – dat is altijd gecomprimeerd, maar als daar Apt-X of A2DP op zit is dat ook met redelijk goede hifi-kwaliteit. Airplay kan geen 24 bit / 96k HD helaas, dat wordt omgezet naar 16 bit. Wil je het echte 24-bit geluid, dan kan dat op 3 manieren:

 • draadloos met de Google Chromecast Audio
 • bedraad met een computer die met een 24-bits DAC aan je stereo hangt. iTunes kun je dan draadloos bedienen met de Remote App op je IOS device, en Spotify kan je bedienen vanaf IOS met de Spotify app. Heb je de 24 bit toch nog soort-van-draadloos.
 • Met een Media Player

24 bit HD Apt-X Bluetooth

Bluetooth 24 bit HD zit er ook aan te komen, ergens in 2017. De Bluewave GET op Indiegogo is daar alvast op voorbereid. Afwachten hoe stabiel dat is, en hoe ver het reikt.

Airplay: op Mac, IOS en zelfs op Android en Windows

Airplay via Airport Express

Kies op je Mac de draadloze speakers door met Alt te klikken op het geluid-icoon in de menu-balk. Op IOS kun je de Airplay speakers kiezen door onderaan naar boven te swipen. Je kunt ook het onovertroffen Airfoil (29 dollar, Mac of PC) gebruiken, die heeft veel meer mogelijkheden, zoals een equalizer, multi-speakers, Chromecast ondersteuning en synchroon geluid bij films (in VLC kun je geluid verschuiven met de toetsen F en G, -2000 ms). Op Android wordt Airplay standaard niet ondersteund, maar via apps als Allstream (5,- via In App aankoop) kan je de audio naar de Airplay ontvanger sturen. Op Windows werkt Airplay ook, met iTunes, of met Airfoil.

UPDATE: Een Bluetooth 4.0 ontvanger met Apt-X / A2DP en met een TOSlink / Coax digitale uitgang is ook nog een alternatief. Dat is geen Airplay,  maar doet ongeveer hetzelfde via Bluetooth, in plaats van via WiFi. Klinkt best goed, maar wel iets minder dan Airplay. Zie ook het nieuwere artikel over Bluetooth Audio met deze tip: Bluetooth 4.0 HiFi ontvanger voor 30,-.

Bluetooth Audio - Hifi

Het enige nadeel

Airplay heeft maar 1 nadeel: alhoewel het veel stabieler is dan Bluetooth is het soms toch nog storingsgevoelig. Sonos schijnt zijn eigen draadloze netwerk te hebben, en zou daarom minder last van storing hebben. Maar die goedkope merkloze (de SoundMate M1) heeft ook een eigen netwerk. En bovendien zijn storingen in Airplay ook nog wel op te lossen met de volgende tips:

Tips als Airplay stoort of stottert

 1. Check de vrije kanalen van je wifi en stel die in.
 2. Plak dit in de Terminal:
  sudo ifconfig awdl0 down
  Dat zet AWDL (Apple Wireless Direct Link) & Airdrop uit, maar Bluetooth blijft werken. Lost veel ellende op. Aanzetten kan weer met:
  sudo ifconfig awdl0 up
 3. Of Reset de SMC:
  • Zet je MacBook Air of MacBook Pro uit en hang ‘m aan ’t stroom
  • Hou Shift+Control+Option plus de Power knop tegelijk een paar seconden ingedrukt, en laat dan alles tegelijk los. Herstart.
 4. Doe het geluid via Airfoil
 5. Bluetooth uitzetten helpt ook wel eens.
 6. Even Wifi uitzetten, in de menubalk, en daarna weer aan.
 7. Systeemvoorkeuren > Netwerk > Geavanceerd > Klik je eigen netwerken aan en klik op de MIN om die te verwijderen. Daarna weer opnieuw verbinding maken met je Wifi, je wachtwoord opnieuw intikken, en in de lijst met netwerken in de geavanceerde voorkeuren jouw netwerk bovenaan plaatsen (verschuiven)
 8. In Systeemvoorkeuren > Delen: verander je computernaam.

Tips om Wifi te versterken

 1. Je kan je netwerk via stopcontacten doen, met Powerline Adapters.
 2. Als je veel buren hebt, check dan of je wifi-netwerk op een redelijk vrij kanaal staat. Veel modems staan op automatische kanaalkeuze, dus dat vrije kanaal kan nogal wisselen. Het kanaal instellen kan via Airport Configuratieprogramma. Een vrij kanaal vinden kan via Wifi-probleemoplossing > Venster > Detecteer (dus meteen naar Venster, je hoeft niet Ga door te klikken bij Introductie)
 3. Een magnetron geeft veel storing op 2,4 Ghz, vooral op kanaal 8, 9, 10, 11.
 4. Je kan je wifi op 5Ghz zetten, maar alleen recente Macs / PC’s / iPhones kunnen daar op, dus dat is vaak geen optie. 5Ghz geeft minder storing maar draagt ook minder ver.
 5. Hier nog meer tips om je wifi op OS X te verbeteren.

Draadloze audio alternatief: Media Player

Tot slot nog een alternatief voor draadloze audio: een complete Media Player.

3 Reacties

 1. Het genoemde merkloze Airplay-kastje (“SoundMate M1”, is het type dat ik heb) heeft ook een eigen WiFi-netwerk. En inderdaad werkt dat een stuk beter dan als je je bestaande WiFi-netwerk gebruikt. Bestaand WiFi-netwerk geeft storingen in mijn geval, het aparte netwerk van de SoundMate is helemaal storingsvrij. Naar ik aanneem omdat mijn bestaande WiFi een stuk drukker is en de afstand tussen basisstation en SoundMate groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *