Airplay: Tips voor draadloze audio speakers

Update december 2017   Airplay is een ideale oplossing voor draadloze audio. Veel goedkoper dan bijvoorbeeld een dure Sonos-installatie. Je kunt met Airplay elke versterker of speakersetje draadloos maken. Ook je oude bestaande audiosetje maak je zo draadloos. Hifi via Wifi!

Een Airplay ontvanger is een Airport Express (109,-) of oude Apple TV (80,-). Maar een merkloze Airplay-ontvanger (22,-) doet het net zo goed. Zo’n Airplay-ontvanger verbind je met je bestaande wifi-netwerk. Deze ontvanger zet je vlakbij de audio-set met een simpel audio-kabeltje.

Draadloze audio kan ook met een Google ChromeCast Audio (35,-, dat is zeg maar de Airplay van Google: zie verderop). Op een Airport Express (en op de ChromeCast Audio) zit zowel Analoge Audio Uit als Digitaal Uit, op dezelfde uitgang. Je kan gewoon een analoog mini-jack kabeltje gebruiken, klinkt best goed. Maar Hifi-freaks gebruiken een optische digitale TOSlink-kabel, zodat het topgeluid van hun digitale versterker of DAC behouden blijft.

Op een oude Apple TV zit alleen optisch uit, maar analoog kan via verloopjes. Op een nieuwe Apple TV zit geen audio out meer (Huh?! Apple!?).

De Hifi-freaks doen het geluid dus digitaal via TOSlink naar een goede DAC, zoals de Firestone Spitfire HD of de Cambridge Audio Dac Magic 100. Een DAC kan ook goedkoop, zoals de Feixiang DAC-X6 voor 50,- (binnenkort met een review hier, zie ook het artikel over DAC’s). Een digitale ingang zit daar ook op (SPDIF en/of Toslink), om het draadloze geluid te ontvangen uit die Airport Express of merkloze Airplay-ontvanger (22,-). Of uit een oude Apple TV – de nieuwe Apple TV heeft geen audio uit meer. Of uit een Media Player (mediacenter), zolang daar maar een digitale uitgang op zit (SPDIF of Toslink).

Die merkloze Airplay-ontvanger (22,-) of iets vergelijkbaars is een supertip. Klein, licht, slim en goedkoop. Er zit zowel een optische digitale TOSlink als een mini-jack analoge uitgang op. Er zat geen stroom-adapter bij, maar met het meegeleverde kabeltje kan-ie op elke USB telefoonlader. Je kan er ook nog een USB-stick of -schijf met muziek op aansluiten.

En de Google Chromecast Audio dan?

Sinds november 2015 is er ook een alternatief voor Airplay, namelijk de Google Chromecast Audio (35,-). Die kan zelfs 24 bit audio. Let op de toevoeging Audio: de gewone Google Chromecast heeft namelijk geen top-geluid, dus die moet je niet nemen als het je om super-audio gaat.

google chromecast audio

De Google Chromecast AUDIO kan draadloze audio ontvangen, ook Airplay (via Airfoil). De analoge uitgang is tegelijk ook digitaal. Je kan dus een digitale kabel gebruiken (niet meegeleverd). Als je die digitale TOSlink-kabel gebruikt, heb je de maximale geluidskwaliteit, via het top-geluid van je eigen externe DAC of je digitale versterker. Als je Android en Windows gebruikt, kies dan maar meteen zo’n Chromecast Audio, in plaats van Airplay. Maar de Chromecast werkt ook op de Mac (en Apple Airplay werkt ook op Android / Windows, met wat aanpassingen).

Er zijn wat kleine nadelen aan die Chromecast die je kan oplossen:

 • Kan geen iTunes of Apple Music streamen vanaf IOS (maarr wel via Airfoil)
 • Third-party apps nodig (zoals Airfoil) om audio te streamen vanaf een computer
 • Multiroom nog niet beschikbaar (kan wel via Airfoil)
 • Ondersteunt geen AIFF, maar aiff is simpel te converteren naar o.a. FLAC met XLD of andere software:

Ferry de Wit meldt het volgende: “De app Musicstreamer is echt geweldig (4,- in de iTunes Store). Samen met de Chromecast Audio heb ik voor nog geen vijf tientjes een setup waar ik anders bijna vijfhonderd euro voor had betaald. Ik heb ‘m met een toslink verbonden aan mijn NAD C368 versterker en ik vind het geluid echt geweldig.”

Airplay is 16 bit

Het Airplay-audio-signaal door de lucht is 16 bit ongecomprimeerd (CD-kwaliteit), zonder enig verlies. Airplay kan geen 24 bit / 96k HD helaas, dat wordt omgezet naar 16 bit. Wil je het echte 24-bit geluid, dan kan dat op 3 manieren:

 • draadloos met de Google Chromecast Audio (maar mij niet helemaal duidelijk hoe dan precies)
 • bedraad met een computer die met een 24-bits DAC aan je stereo hangt, met 24-bit files in iTunes. Kun je draadloos bedienen met de Remote App op IOS.
 • Met een losse Media Player

24 bit HD Apt-X Bluetooth

Bluetooth is altijd gecomprimeerd, maar met Apt-X erop is dat wel van redelijk goede kwaliteit. Bluetooth 24 bit HD zit er ook aan te komen, ergens in 2018. De Bluewave GET op Indiegogo is daar alvast op voorbereid. Afwachten hoe stabiel dat is, en hoe ver het reikt, en of het echt goed is allemaal.

Airplay: op Mac, IOS en zelfs op Android en Windows

Airplay via Airport Express

Kies op je Mac de draadloze speakers door met Alt te klikken op het geluid-icoon in de menu-balk. Op IOS kun je de Airplay speakers kiezen door onderaan naar boven te swipen. Je kunt ook het onovertroffen Airfoil (29 dollar, Mac of PC) gebruiken, die heeft veel meer mogelijkheden, zoals een equalizer, multi-speakers, Chromecast ondersteuning en synchroon geluid bij films (in VLC kun je geluid verschuiven met de toetsen F en G, -2000 ms). Op Android wordt Airplay standaard niet ondersteund, maar via apps als Allstream (5,- via In App aankoop) kan je de audio naar de Airplay ontvanger sturen. Op Windows werkt Airplay ook, met iTunes, of met Airfoil.

UPDATE: Een Bluetooth 4.0 ontvanger met Apt-X / A2DP en met een TOSlink / Coax digitale uitgang is ook nog een alternatief. Dat is geen Airplay,  maar doet ongeveer hetzelfde via Bluetooth, in plaats van via WiFi. Klinkt best goed, maar wel iets minder dan Airplay. Zie ook het nieuwere artikel over Bluetooth Audio met deze tip: Bluetooth 4.0 HiFi ontvanger voor 30,-.

Bluetooth Audio - Hifi

Het enige nadeel

Airplay heeft maar 1 nadeel: alhoewel het veel stabieler is dan Bluetooth is het soms toch nog storingsgevoelig. Sonos schijnt zijn eigen draadloze netwerk te hebben, en zou daarom minder last van storing hebben. Maar die goedkope merkloze (de SoundMate M1) heeft ook een eigen netwerk. En bovendien zijn storingen in Airplay ook nog wel op te lossen met de volgende tips:

Tips om Wifi te versterken

 1. Je kan je netwerk via stopcontacten doen, met Powerline Adapters.
 2. Als je veel buren hebt, check dan of je wifi-netwerk op een redelijk vrij kanaal staat. Veel modems staan op automatische kanaalkeuze, dus dat vrije kanaal kan nogal wisselen. Het kanaal instellen kan via Airport Configuratieprogramma. Een vrij kanaal vinden kan via Wifi-probleemoplossing > Venster > Detecteer (dus meteen naar Venster, je hoeft niet Ga door te klikken bij Introductie)
 3. Een magnetron geeft veel storing op 2,4 Ghz, vooral op kanaal 8, 9, 10, 11.
 4. Je kan je wifi op 5Ghz zetten, maar alleen recente Macs / PC’s / iPhones kunnen daar op, dus dat is vaak geen optie. 5Ghz geeft minder storing maar draagt ook minder ver.
 5. Hier nog meer tips om je wifi op OS X te verbeteren.

Tips als Airplay stoort of stottert

 1. Check de vrije kanalen van je wifi en stel die in.
 2. Plak dit in de Terminal:
  sudo ifconfig awdl0 down
  Dat zet AWDL (Apple Wireless Direct Link) & Airdrop uit, maar Bluetooth blijft werken. Lost veel ellende op. Aanzetten kan weer met:
  sudo ifconfig awdl0 up
 3. Of Reset de SMC:
  • Zet je MacBook Air of MacBook Pro uit en hang ‘m aan ’t stroom
  • Hou Shift+Control+Option plus de Power knop tegelijk een paar seconden ingedrukt, en laat dan alles tegelijk los. Herstart.
 4. Doe het geluid via Airfoil
 5. Bluetooth uitzetten helpt ook wel eens.
 6. Even Wifi uitzetten, in de menubalk, en daarna weer aan.
 7. Systeemvoorkeuren > Netwerk > Geavanceerd > Klik je eigen netwerken aan en klik op de MIN om die te verwijderen. Daarna weer opnieuw verbinding maken met je Wifi, je wachtwoord opnieuw intikken, en in de lijst met netwerken in de geavanceerde voorkeuren jouw netwerk bovenaan plaatsen (verschuiven)
 8. In Systeemvoorkeuren > Delen: verander je computernaam.

Draadloze audio alternatief: Media Player

Tot slot nog een alternatief voor draadloze audio: een complete Media Player.

5 Reacties

 1. Het genoemde merkloze Airplay-kastje (“SoundMate M1”, is het type dat ik heb) heeft ook een eigen WiFi-netwerk. En inderdaad werkt dat een stuk beter dan als je je bestaande WiFi-netwerk gebruikt. Bestaand WiFi-netwerk geeft storingen in mijn geval, het aparte netwerk van de SoundMate is helemaal storingsvrij. Naar ik aanneem omdat mijn bestaande WiFi een stuk drukker is en de afstand tussen basisstation en SoundMate groter.

 2. Hallo,
  Airfoil werkt sinds IOS 10 niet meer met Win 10.
  Heb mijn geld terug gekregen, nadat ze hebben geprobeerd het weer aan de praat te krijgen bij Rogue Amoeba.

 3. Mooie review. Ik ben een beetje een Google adept, dus ik neig eerder naar de Chromecast audio. We hebben nu een gewone Chromecast, maar daar is het geluid inderdaad niet top op.

Geef een reactie