Backup iPhone naar externe schijf op Mac OS X

Tegenwoordig kan je iPhone backup wel eens absurd groot zijn. Wel 80Gb of meer! Dat past toch niet meer op je laptop? Die backup moet dan maar op een externe schijf. Dat kan, met behulp van de Terminal (en de externe schijf kan ook een SD-kaart zijn)

Hieronder de handleiding, waarbij je alleen de backup op de externe schijf zet, en iTunes gewoon op de interne schijf laat staan:

 • Quit iTunes. In de Finder tik je ⌘-Shift-G (Ga naar map) en plak je dit:
~/Library/Application Support/MobileSync/
 • Daar zie je een map staan: “Backup”. Die map kopieer je  naar de hoofdmap van je externe schijf. De originele map op je interne schijf moet je nu hernoemen, bijvoorbeeld Backup2.
 • Start “Terminal” en plak dit in (verander JouwSchijf in de naam van jouw externe schijf) en tik Return:
ln -s /Volumes/JouwSchijf/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync/Backup

Je hebt zo de Mac verteld dat de Backup-map voortaan op je externe schijf staat (ofwel je hebt een symbolic link gemaakt). Check of deze Alias is gemaakt, door weer naar die map te gaan in de Finder:
~/Library/Application Support/MobileSync/
Bij “Backup” moet nu een pijltje staan. Dat is een Alias ofwel symbolic link.

Verify the iphone backup symbolic link exists to external drive

Open iTunes, sluit de iPhone aan, en maak eventueel een nieuwe backup. Als je “Codeer iPhone-reservekopie” aanzet worden ook je wachtwoorden overgezet.

Backup the iPhone to the external hard drive from iTunes

Check daarna de map op de externe schijf, en kijk of daar nu nieuwe dingen zijn neergezet.

Je kan nu de map “Backup” van je originele schijf (de interne schijf van je Mac) verwijderen. Zolang de externe harde schijf is aangesloten, zal iTunes voortaan een back-up naar de externe schijf maken.

Met dank aan OSXDaily.com
(zelf heb ik het getest en werkend met de nieuwste iTunes 12.7.1 en een oude OS X 10.10.5, nieuwer OS kan ook maar heb ik niet getest)

36 Reacties

 1. je vergat 1 klein dingetje dat wel in het engelse origineel staat: re-name de oorspronkelijke map, anders doet ie het nog niet….
  maar toch bedankt!

 2. Aartjan, het lukt mij niet om Alias aan te maken. Op mijn Mac book pro is MacOS Sierra versie 10.12.3 geinstalleerd.
  Ik krijg in Terminal onderstaande melding: Last login:
  Sat Feb 25 16:54:46 on console
  mbpvanduncan2:~ Duncan$ ln -s /Volumes/Backup_Disk/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync
  ln: /Users/Duncan 1/Library/Application Support/MobileSync/Backup: File exists
  mbpvanduncan2:~ Duncan$

  Heb jij advies?

 3. Staat de map Backup al wel op de externe? Dan kan je de originele map verwijderen (of evt hernoemen). En is de stap met de Terminal wel gelukt? Bij jou moest daar dit staan:

  ln -s /Volumes/Backup_Disk/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync

 4. Aartjan, kan ik dit ook toepassen als ik een Airport time capsule heb? Ik heb alle stappen net doorlopen maar ik krijg het zelf niet voor elkaar. iTunes maakt automatisch weer een nieuw map “Backup” op mijn macbook.
  Alvast bedankt!

 5. Beste Aartjan, Ik heb de stappen doorlopen die je hiervoor heb genoemd. Als ik vervolgens een backup wil maken op iTunes krijg ik de volgende melding: Itunes kan geen reservekopie maken van de iphone omdat de reservekopie beschadigd is of niet compatibel is met de iphone. Weet jij wat hier fout gaat? Alvast dank

 6. Aartjan, kun je ook vertellen hoe het werkt op een Windows PC waar Itunes op is geinstalleerd en je daar een backup van je Iphone wilt maken naar een externe HD?

  1. Dat kan als je een tweede iTunes library op de externe schijf maakt: Start iTunes met ALT ingedrukt, en maak een nieuwe Library aan op de externe. Je kan dan deze iTunes gebruiken voor je backups, die dan ook op de externe komen.
   Quit iTunes daarna weer en start ‘m weer op met ALT: nu kun je de oude iTunes kiezen, of de nieuwe met de iPhone backups.

 7. Hoi Aartjan, ik heb al je stappen gevolgd en ik denk dat het gelukt is. Hoe werkt het nu eigenlijk met een reserve kopie terugzetten mocht dit ooit nodig zijn, ik neem aan dat ik de externe harde schijf moet koppelen of niet? Of zijn er nog meer stappen?
  Alvast bedankt

 8. Ha Aartjan,

  Ik heb al je stappen gevolgd maar bij mij werkt het niet. Zodra ik een nieuwe reservekopie wil maken in iTunes krijg ik de melding:

  “iTunes kan geen reservekopie maken van de iPhone ‘iPhone’, omdat de reservekopie beschadigd is of niet compatibel is met de iphone. Verwijder de reservekopie van deze iPhone in het voorkeurenpaneel ‘Apparaten’ en probeer het opnieuw.”

  Als ik echter kijk in het voorkeurken panelen staan daar geen kopieen meer.

  Ik heb Backup2 verwijderd.

  Hoor graag!
  (de reden dat ik het wil doen is omdat ik geen backup kan maken op mijn normale schijf omdat deze vol is.)

   1. Prullenbak legen werkte niet.

    Korte uitleg: ik heb 2 harde schrijven in mijn macbook zitten. De originele HD en een SSD. De computer draait op de SSD. Backups van iphone worden dus ook op de SSD opgeslagen.

    Wat ik wilde doen, is de iphone backup laten opslaan op de HD schijf, omdat de SSD vol is. Dit werkte met bovenstaande punten niet.

    Ik heb het geprobeerd met een externe harde schijf. Hiermee werkt het wel.

    Hoe zou dit komen? Want ik zou het liever op de HD schijf willen hebben staan, ipv op de externe schijf.

    Hoor graag!

 9. Beste Aart Jan,

  “Daar zie je een map staan: “Backup”. Die map kopieer je naar de hoofdmap van je externe schijf. De originele map moet je nu hernoemen, bijvoorbeeld Backup2.”

  Welk map moet ik hernoemen, op mijn Mac-schijf of de gekopieerde op de externe schijf?

  Na de actie in Terminal krijg ik bij map Backup geen pijltje? (Bij “Backup” moet nu een pijltje staan)

 10. Goedemiddag Aartjan,

  Bedankt voor de duidelijke uitleg.

  In mijn lokale MobileSync map staat nu netjes een Backup map met alias. En op mijn externe HDD staat in de Backup map waar deze naartoe verwijst. Toch lukt het nog niet om een backup te maken. Itunes komt met de melding: “iTunes kan geen backup maken van de iPhone, omdat er zich een fout heeft voorgedaan”.

  Er is voldoende ruimte op de externe HDD en de originele lokale Backup map is hernoemd.

  Wat doe ik verkeerd?

  Alvast bedankt want door tekort aan schijfruimte kan ik al enige tijd geen backup meer maken van mijn iPhone!

  Groet,
  Stefan

  1. Poeh, zou ik ook niet weten… Je zou nog iets simpelers kunnen proberen: start iTunes met Alt ingedrukt, en maak een iTunes bieb aan op de externe schijf. En dan verder die iTunes gebruiken voor backups.

   1. Bedankt voor je reactie Aart-Jan,
    Die optie had ik ook al geprobeerd. Zonder resultaat helaas. Mijn plotselinge ingeving om deze nieuwe backup niet te coderen leidde ook tot niets. Ik krijg steeds dezelfde foutmelding en heb dus nog steeds geen backup van mijn iPhone.
    Stefan

    1. Okee jammer! Dan heb ik nog 1 nood- tip: het kan ook zonder backup. Daar zit je niet op te wachten, maar toch…

     Op een nieuwe iPhone log je in op iCloud en Gmail en dan heb je al heel veel. Je Apps staan klaar in de App store. Settings zijn handig om opnieuw te doen (want op een nieuwe telefoon zijn er andere setttings mogelijk). En de volgorde van apps kan ook erg meevallen.

     1. Tja, die optie is er idd ook nog. Al hoop ik nog steeds een volledige backup te kunnen maken.
      Dank voor de reacties iig!
      Stefan

 11. Ha aartjan, ik krijg dezelfde foutmelding als enkele mensen hierboven, dat de reservekopie niet gemaakt kan worden omdat deze beschadigd is. Nu wil ik alles graag weer terugzetten in de originele instellingen. Welke code heb ik dan nodig in Terminal? Ik heb geen idee wat er op de plek moet staan van ‘JouwSchijf’ als het om mijn originele harde schijf gaat. Hoop dat je me kunt helpen!

  1. In het originele Engelse artikel staat in de comments dat er in het Terminal-commmando nog /Backup achter moet. Dus dat heb ik nu in het artikel ook toegevoegd:
   ln -s /Volumes/JouwSchijf/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync/Backup

   Maar bij mij was dat dus niet nodig (op 10.10.5), dus ook niet getest. Check anders ook het Engelse artikel…

  2. Over alles terugzetten zegt hij in het originele artikel:

   Delete the symbolic link (finder or command line), then copy the “Backup” folder from the external drive back to the user library location.

 12. Dank! Maar daarmee linkt het commando nog steeds naar die externe harde schijf toch? Is er niet zo’n soort commando (ln -s /Volumes/JouwSchijf/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync/Backup) waarmee je het systeem weer opdracht geeft om het op de normale plek op te slaan?

 13. Dat hoeft niet want het commando betekende letterlijk “maak een symbolic link”. Op het moment dat je de symbolic link verwijdert heb je het commando al ongedaan gemaakt. Het commando heeft dus geen instellingen gewijzigd, maar alleen een link gemaakt. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Ln_(Unix)

  Je kan de backup-map evt nu ook weer terugzetten.

 14. Hallo,

  Bij terminal krijg ik deze fout. Wat doe ik niet goed?

  MacBook-Air-van-Tom:~ tomvangeest$ ln -s /Volumes/My Passport for Mac/Backup/ ~/Library/Application\ Support/MobileSync/Backup
  ln: /Users/tomvangeest/Library/Application Support/MobileSync/Backup: No such file or directory

Geef een reactie