Backup Mac en iPhone: zo doe je dat

Back up mac time machine

– Update: 16 november 2019 –

Stel je voor dat je Mac of je iPhone kwijtraakt of instort… Dan wil je toch meteen je bestanden terug hebben? Kan gewoon, met een Backup. Maar hoe dan?

Backup iPhone

  1. Maak af en toe een backup in iTunes (NIET OP JE ICLOUD), zeg 1x per kwartaal, bijvoorbeeld vlak voor een grote update. De vorige backup kan je later weggooien om ruimte te besparen.
  2. Veel dingen staan namelijk al online, daar heb je geen backup van nodig:
    • Mail staat al op de server via IMAP / iCloud / Gmail
    • De laatste 30 dagen foto’s staan op iCloud (Instellingen > Foto’s > Mijn Fotostreaam AAN) – Of AL je foto’s staan al op Google Photos
    • Filmpjes kan je automatisch backuppen naar Dropbox of Google Photos
    • Adresboek / Agenda / Notities staan al op iCloud of op Google
    • Whatsapp geschiedenis kan je aanzetten (Instellingen > iCloud > Drive)
    • Berichten-historie zit ook al in iCloud

Stort je iPhone in, of is-ie weg: hang dan een nieuwe aan iTunes en zet je backup terug. Ook al is die backup maanden oud: het gaat HE-LE-MAAL goedkomen. Log in op je iCloud en Gmail, en alles gaat verder automatisch. Je iPhone is weer up-to-date. Nou ja, misschien mis je wat Apps. Dan kan je die opnieuw downloaden: jouw Apps staan bij Aankopen > Mijn aankopen, in de App Store. Dus je hoeft niet na te denken of te zoeken. Sommige dingen zoals bankieren moet je wel even opnieuw instellen. Maar dat is allemaal wel te doen.

De reservekopie maak je dus af en toe in iTunes (rechtsklik je iPhone, in de linkerbalk). Zet het knopje “Codeer iPhone-reservekopie” ook aan, dan worden ook vrijwel alle wachtwoorden overgezet. Deze knop verdwijnt als het coderen al aanstaat.

Een reservekopie op iCloud zou ik niet doen: dat is traag, en iCloud is ook veel te klein daarvoor, tenzij je een betaalde upgrade hebt.

Backup the iPhone to the external hard drive from iTunes

Tegenwoordig kan je iPhone backup absurd groot zijn. Wel 80GB of meer. Dat past niet meer op je laptop, dat heb je liever op een externe schijf. Dat kan! Met deze handleiding.

Zo. Dat was je iPhone. Nu je Mac nog:

Backup Mac – in het kort

  1. Lopende zaken zet je op Dropbox (of Google Drive / OneDrive / Stack / iCloud)
  2. Stel Time Machine in – of NIET: kijk onderaan hoe het nog simpeler kan

Backup Mac – in het lang

Alle lopende zaken zet je op Dropbox (of Google Drive / OneDrive / Stack / iCloud). Daar zit versiebeheer op, dus je hoeft alleen de laatste versie te bewaren, je kan altijd terug naar vorige versies. Je kan makkelijk documenten delen, en je kan dan zien wie wat wanneer heeft gedaan. De ruimte is beperkt, maar voor gewone documenten meestal voldoende, alleen niet voor video en audio. Er zijn ook altijd betaalde upgrades voor meer ruimte.

De rest (je OS, je software, je mail, je foto’s / video) doe je via Time Machine.
Dat is goede gratis software op je Mac, en die stel je in op “backup Mac naar een externe schijf”. Die schijf kan een Time Capsule zijn of een netwerk-schijf (NAS). Maar het kan ook gewoon een USB3-schijf zijn, die je af en toe aan je laptop hangt: dat is goedkoper en sneller.
TIP: Op sommige modems zit USB. Doe daar een USB-schijf in en je hebt een netwerkschijf.back up mac time machine

Time Machine maakt continu back-ups. Dus die schijf moet er dan altijd aanhangen. Dat gaat prima, maar het belast wel je netwerk en je computer. Performance freaks zoals ik vinden dat een probleem.

Je kan dan, in plaats van automatisch, af en toe handmatig een Time Machine backup maken – zeg 1x per maand. De meeste dingen staan toch al in je Cloud, dus je loopt weinig risico:

  • Alle lopende zaken staan al op je Dropbox / Google Drive / etc
  • De laatste 30 dagen foto’s staan op iCloud (Fotostream)
    – of al je foto’s staan al op Google Photos
  • Filmpjes kunnen ook automatisch naar Dropbox of Google Photos
  • Mail staat ook al op de server (zelfs POP3 laat recente mail op de server staan)
  • Muziek / Films: hoeft niet meer, want dat is Spotify / Netflix / etc

Stort je Mac in, dan log je op een nieuwe Mac in op al je accounts en heb je een groot deel meteen al weer terug! De rest kan via Time Machine, met de externe backup-schijf aan je nieuwe Mac. Je kan ook beginnen met die externe schijf, zonder eerst in te loggen op je accounts, want die accounts staan ook al in je backup.
Je wachtwoorden moet je wel weten…

Zoek je alleen een verdwenen bestand, een vorige versie of een map die opeens weg is, start dan Time Machine. Kom je verder wel uit, en het ziet er prachtig uit! Zie het plaatje helemaal bovenaan.

De backup gaat op den duur wel je hele externe schijf innemen. Hier een handleiding hoe je op die schijf een beperkt gedeelte instelt voor Time Machine

Backup Mac op een NAS

Je kan ook een NAS nemen, bijvoorbeeld een Synology Diskstation. Zo’n NAS is beter dan een Time Capsule. Een NAS is een netwerk-schijf waar je altijd bij kan, via internet. Je moet er minstens twee schijven in doen: als er één schijf kapot gaat, is er een backup op de andere schijf, als je dat instelt in de RAID-settings. Je kan ook Time Machine backups laten maken naar de NAS.

De NAS is dus je eigen privé-cloud. Met z’n eigen automatische interne backup. Je kan ‘m ook als media-server gebruiken, met al je films en muziek erop. Of als VPN, of als webserver, zodat je er websites en mail op kan hosten. Er zijn ook gratis Synology apps. Je kan bijvoorbeeld foto’s en filmpjes van je mobiel direct naar je NAS laten backuppen.

Ik gebruik de NAS o.a. als werkschijf. Alleen het systeem en de software staan lokaal op de Mac, de rest staat op de NAS. Okee, lopende zaken staan op de Dropbox. Maar alles wat niet op Dropbox past, of wat oud is, staat op de NAS. Je hoeft dan ook nooit te backuppen. Want de backup staat al op de tweede schijf in de NAS.

Alhoewel er geen brand moet uitbreken of zo. Dan zijn beide schijven weg. Wil je het ECHT goed doen, dan heb je ook een derde backup. Zoals die USB3-schijf of een tweede NAS, maar dan wel in een ander pand… Blijft lastig dus!

Backup Mac op een Synology NAS

Maar het kan veel simpeler! En gratis!

Films en muziek backuppen hoeft niet meer, dankzij Spotify en Netflix. Door jou zelf gemaakte muziek zet je op Soundcloud, je filmpjes op Youtube / Vimeo / Google Foto’s. Systeem en software installeer je bij een crash desnoods gewoon opnieuw. Documenten staan al op Dropbox of een vergelijkbare Cloud. Ook je foto’s en filmpjes staan al op Google Photos of een andere Cloud.

Opgelost, je hoeft zo nooit meer te backuppen! Al je eigen dingen staan in de Cloud, en OS en software kan gewoon opnieuw.

Backup websites

Is je website in HTML, dan heb je de backup al: dat zijn je lokale bestanden (op je Cloud, mag ik hopen). Op sommige webservers kun je een automatische backup instellen, bijvoorbeeld naar je Dropbox. Kijk maar in je Control Panel. Soms zit de backup al volledig in je hosting abonnement. En in een CMS zoals WordPress kan je je eigen backup-plugin aanzetten, bijvoorbeeld Updraftplus.

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie