De beste eartips: Spinfit, siliconen of Comply foam?

Oordopjes van het type “in ear” kunnen supergoed klinken, maar ze moeten je oren wel 100% afsluiten. Zonder een goede “seal” heb je geen bas. Dat komt heel nauw, en het is ook nog eens heel persoonlijk. Je krijgt meestal verschillenden maten eartips bij oordopjes: Small, Medium en Large. Maar in mijn geval is bijvoorbeeld Large soms niet groot genoeg. Het loont de moeite om verschillende soorten of maten eartips te proberen. Je kan ze voor weinig los kopen. Er zijn grofweg drie soorten: siliconen, Comply foam (schuim) en Spinfit.

Okee, er zijn meer soorten: rubber, of een hybride mix, of op maat gemaakte. Maar de meest gebruikte zijn siliconen tips. Goedkoop, zacht, huidvriendelijk, supermakkelijk in te doen, comfortabel, oneindig herbuikbaar. Spinfit is ook van siliconen, maar dan ook nog eens met een gepatenteerde buigzame vorm, die je gehoorgang altijd volgt. Ook steekt deze wat verder uit dan andere eartips, en dat is precies goed. Ze zijn er in allerlei maten, en ook met double flange of triple flange tips (met een dubbele of driedubbele vorm), voor nog meer demping of een andere pasvorm.

Spinfit is een aanrader als je siliconen eartips niet helemaal goed past. Hier te koop voor iets van 5 euro.

Spinfit eartips
Spinfit eartips
siliconen eartips oordopjes
Gewone siliconen eartips, goed en goedkoop voor een euro
Spinfit eartips zijn nog beter maar ook duurder

Qua geluidskwaliteit is het nogal persoonlijk. Ik zweer bij gewone siliconen eartips of bij Spinfit. De vorm en bouw van de behuizing van de oordopjes maakt ook veel uit. En ook de vorm van de eartips heeft invloed op het geluid. Het gat moet niet te klein zijn, liever groter. Dan komt er meer geluid door, of nog lagere tonen. Ze moeten wat mij betreft ook iets verder uitsteken, maar ze moeten tegelijk ook plat en breed zijn. En flexibel: de Spinfit is op al die vlakken goed.

Tips voor een betere seal ofwel afdichting: je oor optillen zodat ze dieper kunnen, of de eartips bevochtigen of vet maken.

eartips TFZ Series 2 Spinfit
Rechts de Spinfit, links de eartips van de TFZ Series 2 die voor mij ook perfect zijn

Spinfit eartips

Beste eartips: Uiisi BA T8S, TFZ Series 2, Spinfit
De beste eartips, vanaf  links: Uiisii BA T8S, TFZ Series 2, Spinfit.

Bij sommige oordopjes zitten wel 6 of 7 verschillende eartips. De beste eartips zitten bij de Uiisii BA T8S, de TFZ Series 2, de UrbanFun Hifi, de VJJB K4S en bij de Rock Zirkon.

eartips 5mm bore
Eartips met een groot gat van 5mm kun je voor 1 a 2 euro hier kopen

Grote siliconen ear tips: zeldzaam!

Ik ben altijd op zoek naar grote siliconen eartips. XL zeg maar, groter nog dan Large. Die zijn moeilijk te vinden. Large is bij mij vaak ook te klein namelijk. Zal bij meer mensen zijn denk ik. Ik heb nu recent deze gekocht, en verder ook deze en ook nog deze, want na lang zoeken lijken deze drie echt groter dan andere: tot wel 15mm groot. Large is meestal maar 13mm. Kost allemaal maar dik een euro. Binnenkort met een review hier.

Beste eartips voor geluidsdemping: Comply foam

Qua demping zijn alle tips goed, mits ze goed passen en 100% afdichten. Maar Comply Foam tips (memory foam) dichten zelfs nog beter af.  Dus als je passieve noise cancelling belangrijk vind, probeer dan deze foam-tips. Je moet ze eerst samendrukken, en in je oor zetten ze langzaam uit. Ik vind het lastiger om ze in- en uit te doen, en daarom gebruik ik deze nauwelijks. Deze kunnen eventueel wel beter klinken, omdat die afdichting  erg belangrijk is voor de geluidskwaliteit. Goedkope memory foam eartips kan je hier kopen voor een euro of anders hier of hier. De originele Comply Eartips zijn hier te koop voor iets van 8 euro.

memory foam schuim dopjes
Deze T400 schuim-dopjes kosten nog geen euro
Comply memory foam eartips
Dit zijn de echte Comply Foam eartips

comply schuim eartips oordop Comply schuim eartips oordopjes

Let op de afmetingen, ook van het gat. De T400 of T500 past op vrijwel alle oordopjes: het gat is 5mm, en dat past op 4,5 tot 5,5 mm. T100 is 3mm, T200 is 4,5 mm:

Je moet ze eerst samendrukken, en in je oor zetten ze langzaam uit.

Goede headsets waar dit soort memory-foam tips al standaard bijzitten zijn de Boarseman CX98, de DZAT DF-10, de TIN Audio T2, de VJJB K4S., de NiceHCK Bro en de Bosshifi B3.

Siliconen fins om AirPods en EarPods

Er zijn ook siliconen hoesjes of Fins voor over je Apple AirPods of je gewone Apple oortjes (EarPods). Met de fins zitten die beter in je oor, dichten ze beter af en heb  je een veel beter geluid. Met meer bas. Hier te koop voor nog geen euro. Of deze, zonder die Fins erop.

AirPods silicone hoesje AirPods silicone hoesje earpds

Zie ook de blog over de beste IN EAR oordopjes

en de blog over de beste AirPods alternatieven

Geef een reactie