De beste powerbanks

powerbank-usb-c

UPDATE maart 2019 Wat is de beste powerbank? Ligt eraan wat je nodig hebt: hoeveel capaciteit, welk voltage, en wat voor aansluitingen. Hier informatie en tips over allerlei soorten powerbanks. Omdat ik als een maniak altijd zonneladers en zonnepanelen zit te testen heb ik daar inmiddels wel wat ervaring mee. 

Vaak wil je gewoon alleen telefoons opladen. Met USB. Als je telefoon kan snelladen dan wil je ook 5 Volt 2 Ampère. Dat kan al voor 10–15 euro. Neem dan bijvoorbeeld deze 10Ah BASEUS powerbank voor 11,-, te koop op Aliexpress. GETEST: uitstekend. LiPo met 2xUSB waarvan 1xUSB met 2A snelladen (uitgang 1A en 2A zit overigens omgekeerd). Twee weken bezorgtijd. Opladen kan via de bijgeleverde micro-USB-kabel met elke telefoonlader.

beste powerbank 10.000mah

De beste powerbank 10Ah voor de laagste prijs, met snelladen. Maar zonder USB-C. 

In Nederland kan je ook een 10Ah powerbank van de Action doen, voor  17 euro (ook getest: prima ding). Als je dubbele capaciteit wil is er deze 20Ah powerbank voor 28,- (op Aliexpress, dus ongeveer twee weken bezorgtijd).

Of maak er zelf een! Zie deze blog: 20Ah powerbank (14,-). Leuk, makkelijk, goed en goedkoop. Getest: topding! AANRADERR!

Capaciteit? Voorbeeldje: 10.000 mAh (=10Ah) betekent 10 Uur lang 1 Ampère met 5V (of 5 Uur lang 2 Ampère, etc). Dat is ongeveer 2 a 3 iPhones. Je moet niet blind afgaan op cijfers, want als er 10Ah in kan, kan er bijvoorbeeld maar 6Ah uitkomen. Cijfertjes zeggen niet alles. Maar het is wel een indicatie. Je kan ze eventueel doormeten met een USB-meter, zie verderop.

Powerbank met USB-C: beter!

Een powerbank met USB-C is eigenlijk beter. Je hebt namelijk steeds meer USB-C dingen in huis. De juiste stroomspanning wordt door het snoer geregeld. Elk apparaat werkt dan met elke lader, met elk snoer. En oude USB kan er ook mee. Je kan er zelfs laptops mee opladen. Neem dus voortaan USB-C powerbanks!

Bijvoorbeeld deze Baseus 20 Ah powerbank met USB-C. Je kan op het display zien hoeveel stroom er IN of UIT gaat, met het knopje aan de zijkant. Zo zie je dat opladen met 2 Ampère / 9 Volt gaat, dus met 18 Watt (als je een laptoplader gebruikt). Je kan ‘m desnoods opladen met elke telefoonlader, ook met je gewone iPhone-Lightning snoertje. Dan zie je 4,5V– 1,8A (als het een snellader is): 9 Watt.

Met deze powerbank kan ik zelfs m’n MacBook Air 2018 opladen: dan zie ik 12 Volt / 1,5 Ampere: 18W. Ik kan m’n Air er ongeveer voor driekwart mee vullen. Er zit ook Power Delivery 3.0 en Qualcomm QuickCharge 3.0 op, dus het werkt met ALLES.

En als ik m’n iPhone oplaad zie ik 5,1V / 1,5A dus dat is ook snelladen. Kan ook met een USB-C > Lightning snoer. Er zit verder ook USB Uit op, en Micro-USB IN, en Lightning IN (geen DC 12V IN, maar een zonnepaneel zou via USB kunnen).

Kost 24,- euro. Aanrader!

Dit is toch wel groot nieuws: goedkoop, veel aansluitingen, handig display en 18W zodat je moderne laptops kan opladen:

powerbank-usb-c

De originele Apple USB-C kabel doet het vaak niet op niet-Apple dingen, ook niet op deze powerbank. Dat wordt nog een toekomstig Apple-schandaal. Neem gewoon deze USB-C kabel voor 2 euro. Die doet het wel!

Bij Amazon Duitsland (snelle levertijd, maar vaak kan verzending naar NL niet) is er ook deze AUKEY Powerbank 20Ah. Goed getest, 27 €. Je kan ‘m ook bij Bol.com kopen (55,-):

Maar bij Bol.com kan je beter het grotere model, 30Ah, voor 56 € doen. Ook getest, en zeer goed bevonden. Die kan wel 8 x een iPhone opladen, of ruim een hele laptop.

Powerbank met USB-C en 30-45W

Voor grotere zwaardere laptops met USB-C wil je misschien 30-45W, want dat laadt sneller op. Met PD 3.0 en QC 3.0. Op AliExpress staat er deze voor 80,- met 45W die je uit Duitsland kan bestellen (dus snelle levertijd). Met grote capaciteit: 20Ah. Via de USB-C ingang kan je ook supersnel opladen, met 65W. Ook getest en goed bevonden:

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Op AliExpress staat ook deze populaire AUKEY PB-Y7 met 30Ah, USB-C en 30 Watt,  en via USB-C kan je ‘m snel opladen met 30Watt. Kost 68,- euro:

powerbank usb-c qc 3.0 pd 30w

Of deze Blitwolf powerbank 20Ah 45W USB-C (54,-), deze kan je ook opladen met 30Watt via USB-C:

In Nederland is een van weinige deze XTorm 45W powerbank met USB-C, voor 90,-. Met hoge capaciteit: 27Ah. Dat betekent dat je een laptop ruim helemaal vol kan laden. Ook getest: deze doet het perfect (dank, Huib!).

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Het opladen van nieuwe MacBooks gaat ook prima met 18W, met die Baseus powerbank van 24,-. (wel een wat kleinere capaciteit: laptop kan hier ongeveer 3/4 mee vol)

Alle bovenstaande hebben helaas geen 12V DC INGANG, voor opladen met zonnepanelen. Alhoewel dat theoretisch ook kan via USB en USB-C. Er is nog steeds maar één zonnepaneel met USB-C: deze Lifepwr Sun20-C (170,-). Een verloopkabel van USB-A naar USB-C zou ook kunnen, theoretisch is dat 15 Watt. Ga ik nog testen. Heeft iemand dit al doorgemeten? Laat maar weten in de comments!

Deze RAVPower (70,-) bij Bol.com kan ook: 45W, 2x USB-C, en 20Ah.

Of deze Xtorm Power Brick 21 Ah (104,-) waar ook gewone 220V op zit . Dan heb je geen autolader meer nodig, voor oude laptops: je 220V-lader kan er direct in, tot 80Watt zelfs. En er zit ook USB-C op en QC 3.0. Een USB-A naar USB-C snoer zit er ook bij. Je kan deze powerbank ook opladen via USB met dit zonnepaneel. Geen DC-ingang helaas, maar opladen via USB kan theoretisch ook, met 10-15 Watt.

power bank met 220v

Superkrachtige 50Ah powerbanks

Powerbanks zijn er ook supergroot. Die kunnen een laptop wel 3x opladen. Bijvoorbeeld deze 50Ah powerbank voor 87,-, nog niet getest:

In Nederland bij Bol.com kun je dit soort accu’s ook kopen. Het voordeel is dat het er dan in 2 dagen is, en dat het niet bij de douane tegengehouden kan worden. Bij Bol.com heb je deze PowerOak K2 PowerBank 50Ah. Of anders deze bij Bol.com, ook voor 250,- en deze heeft zelfs 220V: Orico – Aluminium 50Ah Powerbank 175Wh – Incl. Stroomadapter en Connectoren

In oktober 2018 zag ik deze 72 Ah voor 125,-. Nog niet getest, maar deze heeft de laagste prijs en de hoogste capaciteit. Met een auto-stekker (sigaret-aansteker), dat zie je verder nooit en is erg handig. En ook een 12V ingang, om snel op te kunnen laden met een 20W zonnepaneelER ZIT ALLEEN GEEN USB-C OP. En ook geen 220v.

Mijn laptop heeft geen USB-C! Hoe kan je die opladen?

Als je laptops zonder USB-C wil opladen, dan kan dat ook met een autolader in een powerbank met 12 Volt (of 18V). Dat zit op alle powerbanks waarmee je een auto kan starten: jump starters. Zoals deze van 35,-, of deze 12V liPo accu voor 40,-. Of deze voor 35,-SUPERTIPS! Ik heb er twee getest, zie verderop, en die waren top: met 4x USB, veel verloopjes en stekkertjes, schakelaar voor 15v / 16V / 19V voor laptops, en een female-sigaretaansteker waar je auto-laptoplader direct in kan.

Of deze voor 27,- nog niet getest. Of met grote capaciteit: 26Ah, zoals onderstaande voor 50-60 €:

Car jump starter 26000 mAh
Deze is superkrachtig, met USB,  DC ingang en 12 V uitgang.

De twee die ik in 2017 heb getest waren 12 Ah, zie verderop. Die kunnen een Macbook Air ruim halfvol opladen. De bijgeleverde multi-snoertjes laden een iPhone goed en snel op. Er zitten accu-klemmen bij om een auto of motor te starten. En je kan ‘m opladen met de meeste zonnepanelen. Met een 20w paneel is zo’n car jumper in 4 uur vol, in volle zon.

Want dat is het tweede voordeel van deze car jumpers: je kan ze ook veel sneller opladen, namelijk met DC 12 Volt in plaats van 5 Volt. Bijvoorbeeld met een 20W zonnepaneel.

Autolader: Laptop opladen via sigaretaansteker

Op de sigaretaansteker kun je de laptop-autolader aansluiten: voor een MacBook is zo’n lader bijvoorbeeld hier te koop voor 35,-. Een universele laptop-lader kan ook, zie verderop, maar die kan niet op een Mac. Een PC kan je ook opladen zonder zo’n lader, namelijk direct op de 15/16/19V uitgang. Dan heb je alleen het juiste snoertje of verloopje nodig en het juiste Voltage. Het voltage kan je bij deze zwart-rode hieronder op drie standen instellen. Bij die witte hieronder kan dat niet.

voor de beste draagbare zonnelader: lipo power bank laptop iphone beste draagbare zonnelader

Die witte hieronder voor 30–40 € is vergelijkbaar met die zwart-rode hierboven. Mooi ding, compact, goed tasje, en veel accessoires. Capaciteit (20Ah) is in de praktijk ongeveer hetzelfde als die zwarte. Er zit 1xUSB op. De aansluiting naar de laptop is niet schakelbaar tussen verschillende Voltages. Er zitten ook geen verloopjes naar laptops bij, maar er zit wel ook een sigaretaansteker bij waar een auto-laptop-lader direct in kan. Alles werkt verder naar behoren.

Zowel de zwarte als de witte kunnen mijn MacBook Air ruim halfvol opladen. Het opladen van iPhones gaat ook sneller dan met gewone powerbanks: bijna 25% sneller.

beste draagbare zonnelader

Op het plaatje hierboven zie je linksonder die plug waarmee je een laptop kan opladen (met je auto-laptoplader). Dit verloopje kan je ook los kopen: het is een vrouwtje-sigaretaansteker naar Tamiya ofwel EC5 Connector.

Jump Starter Powerbank in Nederland

Zo’n Jump Starter Powerbank is er nu eindelijk na jaren en jaren ook in Nederland. Bijvoorbeeld deze 8Ah voor 79,-. Een grotere 13Ah LiPo powerbank is er voor 127,- of anders deze 12Ah voor 105,-. 12AH heb je minstens nodig voor laptops, want dat is maar een halve laptop-vulling.

8AH jump starter power bank poor 79,- op Bol.com
8AH jump starter power bank 79,- op Bol.com
13AH jump starter power bank 129,- op Bol.com
13AH jump starter power bank 127,- op Bol.com
12AH jump starter power bank 105,- op Bol.com
12AH jump starter power bank voor 105,- op Bol.com

Verloopjes en auto-laders

Verloopjes kan je ook los kopen. Een universal DC adapter plug set kost iets van 3 euro, of neem meteen een super uitgebreide set voor 8 euro:

Je kan ook gewoon snoertjes doorknippen, strippen en aan elkaar verbinden: het juiste stekkertje aan het juiste snoertje. Het is toch allemaal maar 12 Volt, dus veilig. Hoef je niet eens te solderen. Plus en Min moet je alleen niet omdraaien.

Hieronder zo’n auto-laptoplader om een laptop op te laden via de sigaretaansteker. Dit is een universele 80W voor 5,- met diverse verloopjes, geschikt voor de meeste laptops, alleen niet voor Apple. Voor een MacBook is zo’n lader bijvoorbeeld hier te koop voor 35,-.

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan in plaats van zo’n LiPo powerbank ook een gewone zware 12V loodaccu doen voor 20 €. Neem bij voorkeur AGM (glasvezel) of Gel. Zo’n loodaccu is iets meer gedoe, zwaarder en niet draagbaar. Maar wel veel goedkoper. En vergis je niet in de capaciteit, want 7AH is hier met 12V in plaats van 5Volt, en dat is dan dus al net zo veel als 17Ah bij de 5V powerbanks van hierboven.

Zie ook deze handleiding om een zonnelader-set te maken voor 55,-.

In de toekomst is alles 24V USB-C

Met USB-C kan je USB-C-laptops opladen, direct van powerbank naar laptop. Een USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden. Zie dit artikel over USB-C laptops en powerbanks.

En zie ook het artikel over de Zonnestroom Toekomst: 12V 24V USB-C
Meer info op 12voltinhuis.nl

Powerbank doormeten?

Doormeten kan met een USB-meter voor 3,-. Doe die tussen je powerbank en je telefoon. Je ziet op het paneeltje de verstreken tijd, Voltage, Amperage en het opgenomen vermogen in mAh. Als je de meter tussen  de oplader en de powerbank zet, dan zie je hoeveel stroom de powerbank opgenomen heeft, bijvoorbeeld 10.000 mAh. Als je vervolgens de USB-meter tussen de powerbank en je telefoon zet, zie je hoeveel stroom de powerbank afgeeft, bijvoorbeeld 6.000 mAh.

zonnepaneel doormeten

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten. Helaas is er geen meter waar je kan zien wat voor USB-C kabel je hebt. Er zijn namelijk veel soorten kabels: langzame (400Kbs), snelle (SS+ 10Gbs) en supersnelle (Thunderbolt 3 met 40Gbs), en er is een verschil in stroomsterkte: 60W of 100W.

Powerbank opladen

Soms zit de oplader er bij, soms niet. Opladen kan soms ook met een zonnepaneel. En het kan meestal ook met een gewone telefoonlader, zie deze blog over de beste oplader. Je kan USB-C powerbanks ook opladen met elke USB-C laptop-lader of met deze USB-C 45 Watt snellader (24 euro).

Of met deze lader voor 9 euro, waar behalve USB ook USB-C op zit, met PD, QC 3.0 en 30Watt, zodat je die voor alles – ook voor laptops – kan gebruiken (getest en goed bevonden):

usb c oplader

Conclusie beste powerbank

De ideale powerbank heeft:

 • Hoge capaciteit (20Ah tot 50Ah)
 • USB-C met PD 3.0 en QC 3.0 en 18-45 Watt
 • 2 x USB (met 5V 2A snelladen)
 • DC 12V ingang voor zonnepanelen
 • Micro USB ingang
 • 12V sigaretaansteker (of als optie via een adapter)
 • 220V (of als optie via een adapter)

Nou ja, die is er dus nog niet!

Neem voorlopig de Baseus 20Ah powerbank met USB-C. voor 24,- op Aliexpress.
Of bij BOL.com de Aukey 30Ah USB-C voor 56,- euro of de 24Ah XTorm 45W powerbank USB-C, voor 80,-.

Hier nog tips voor goede goedkope iPhone kabels.

7 Reacties

 1. De behuizingen waar je zelf batterijen in kan doen om zo een power bank te maken, daar wordt een foutje gemaakt. Er gaan namelijk 18650 batterijen in en geen AA..

 2. Ik zie op Whish divers power banks voor heel weinig met capaciteiten tot wel 900000 mAh. Nu heb ik niet zoveel verstand van dit soort zaken maar waar zit de truc dat Whish veel hogere capaciteiten aanbiedt t.o.v. Alieexpress? Heb het gevoel dat iets niet klopt….

  1. Klopt inderdaad niet! Zo hee! Ik heb even gekeken… vrijwel overal staat op WISH een NUL teveel. Een oude bekende truuk. Het betreft meestal kleine powerbanks, vergelijkbaar met die 10Ah Baseus bovenaan in het artikel. Baseus is een groot betrouwbaar merk (bovendien door mij doorgemeten en getest). AliExpress heeft ook een goede invloed: met garantie en bemiddeling, wat erg goed werkt. Op AliExpress neppe artikelen aanbieden is daarom lastig.

   Wie gaat er eens een paar op WISH kopen om ze door te meten? Ik begin er niet aan!

   Dank in ieder geval voor je reactie.

Geef een reactie