De beste powerbanks

Wat is de beste powerbank? Het ligt er dan aan wat je nodig hebt: hoeveel capaciteit, welk voltage, en wat voor aansluitingen. Hier informatie en tips over allerlei soorten powerbanks. Omdat ik als een maniak altijd zonneladers en zonnepanelen zit te testen heb ik daar inmiddels wel wat ervaring mee. 

Vaak wil je gewoon met een powerbank je telefoon opladen. Met USB dus, 5V met 1 Ampère. Als je telefoon kan snelladen dan moet er ook 5 Volt met 2 Ampère op zitten. Dat kan al voor 10–15 euro. Neem dan bijvoorbeeld deze 10Ah BASEUS powerbank voor 10,-, te koop op Aliexpress (getest en prima bevonden, twee weken bezorgtijd. LiPo model met 2xUSB waarvan 1 met 2A, dus 10W snelladen. Opladen via micro-USB met 10W).

beste powerbank 10.000mah

De beste powerbank met 10.000 mAh voor de laagste prijs: 10 euro, met snelladen (5V 2,1 A). Maar zonder USB-C.

In Nederland kan je ook een 10Ah powerbank van de Action doen, voor iets van 17 euro (ook getest, en al jaren in gebruik). Als je dubbelgrote capaciteit wil pak je bijvoorbeeld deze 20Ah powerbank voor 22,- (op Aliexpress, dus ongeveer twee weken bezorgtijd).

Wat betekent capaciteit? 10.000 mAh (=10Ah) betekent 10 Uur lang 1 Ampère met 5V (of 5 Uur lang 2 Ampère, etc). Dat is ongeveer 2 a 3 iPhones. Je moet niet blind afgaan op cijfers, want als er 10Ah in kan, kan er bijvoorbeeld maar 6Ah uitkomen. Cijfertjes zeggen niet alles. Maar het is wel een indicatie. Je kan ze eventueel doormeten met een USB-meter, zie verderop.

Powerbank met USB-C

Maar misschien wil je een powerbank met USB-C, want straks heb je steeds meer USB-C apparaten. USB-C is ideaal, want je hoeft nooit meer Voltage of Wattage of Amperage te checken: dat doet het USB-snoer zelf. Elk apparaat werkt dan met elke lader.

Bijvoorbeeld deze 20 Ah powerbank met USB-C voor 22€ (paar weken levertijd, de prijs schommelt). Op Amazon Duitsland (snelle levertijd) is er deze AUKEY Powerbank 20Ah. Die is overal goed getest en kost 27 €. Je kan ‘m ook bij Bol.com kopen (55,-):

Bij Bol.com staat ook het grotere model, 30Ah, voor 65 €. Die heb ik ook getest, en goed bevonden. Die kan wel 8 x een iPhone opladen.

Maar deze zijn maar 15W, en voor laptops heb je 30W a 45W nodig:

Powerbank met USB-C en 30-45W

Voor nieuwe laptops met USB-C  heb je 30-45W nodig, en Power Delivery 3.0 (PD 3.0) en Quick Charge 3.0 (QC 3.0). Op AliExpress staat dan deze voor 90,- met 45W die je uit Duitsland kan bestellen (dus snelle levertijd). 20Ah, en via de USB-C ingang kan je ook supersnel opladen met maximaal 65W:

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Op AliExpress staat ook deze zeer populaire AUKEY PB-Y7 met 30Ah, USB-C en 30 Watt,  en ook op de USB-C-input kan je ‘m snel opladen met 30Watt. Prijs schommelt, soms is deze tijdelijk uitverkocht:

powerbank usb-c qc 3.0 pd 30w

Nu is er ook deze Blitwolf powerbank 20Ah 45W USB-C (55,-), met een paar weken levertijd, deze kan je ook opladen met maximaal 30Watt via USB-C:

In Nederland is een van weinige op dit moment deze XTorm 45W powerbank met USB-C, voor 85,-. Met hoge capaciteit: 27Ah. Dat betekent dat je een laptop ruim helemaal vol kan laden. Inmiddels getest, deze doet het perfect. (Dank, Huib!)

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Deze hebben helaas allemaal geen 12V DC INGANG, voor zonnepanelen. Alhoewel opladen theoretisch ook kan via USB-C. Helaas is maar één zonnepaneel met USB-C: deze Lifepwr Sun20-C (170,-). Een verloopkabel van USB-A naar USB-C zou ook kunnen, theoretisch is dat 15 Watt, en dat is ook goed. Ga ik nog testen. Heeft iemand dit al doorgemeten en getest? Laat maar weten in de comments!

Deze RAVPower (70,-) bij Bol.com kan dan ook nog: 45W, 2x USB-C, en 20Ah.

Of deze Xtorm Power Brick 21 Ah (104,-) waar ook gewone 220V op zit . Dan heb je geen autolader meer nodig, voor oude laptops: je 220V-lader kan er direct in, tot 80Watt zelfs. En er zit ook USB-C op en QC 3.0. Een USB-A naar USB-C snoer zit er ook bij. Je kan deze powerbank ook opladen via USB met dit zonnepaneel. Geen DC-ingang helaas, maar opladen via USB kan theoretisch ook, ik denk met 15 Watt: ga ik nog testen.

power bank met 220v

Superkrachtige 50Ah powerbanks

Powerbanks zijn er ook supergroot. Die kunnen een laptop wel 3x opladen. Zie ook deze 50Ah powerbank voor 87,-:

In Nederland bij Bol.com kun je dit soort accu’s ook kopen, voor 220,-. Het voordeel is dat het er dan in 2 dagen is, en dat het niet bij de douane tegengehouden kan worden. Bij Bol.com heb je deze PowerOak K2 PowerBank 50Ah. Of anders deze bij Bol.com, ook voor 250,- en deze heeft zelfs 220V: Orico – Aluminium 50Ah Powerbank 175Wh – Incl. Stroomadapter en Connectoren

De beste die ik in oktober 2018 ontdekte is deze 72 Ah voor 125,-. Nog niet getest, maar deze heeft de laagste prijs en de hoogste capaciteit. Met een auto-stekker (sigaret-aansteker), dat zie je verder nooit en is erg handig. En ook een 12V ingang, om snel op te kunnen laden met een 20W zonnepaneelER ZIT ALLEEN GEEN USB-C OP! En ook geen 220v.

Mijn laptop heeft geen USB-C! Hoe kan je die opladen?

Als je laptops zonder USB-C wil opladen, dan kan dat ook met een autolader in een powerbank met 12 Volt (of 18V). Dat zit op alle powerbanks waarmee je een auto kan starten: jump starters. Zoals deze van 35,-, of deze 12V liPo accu voor 40,-. Of deze voor 35,-SUPERTIPS! Ik heb er twee getest, zie verderop, en die waren top: met 4x USB, veel verloopjes en stekkertjes, schakelaar voor 15v / 16V / 19V voor laptops, en een female-sigaretaansteker waar je auto-laptoplader direct in kan.

Of deze voor 27,- nog niet getest. Of met grote capaciteit: 26Ah, zoals onderstaande voor 50-60 €:

Car jump starter 26000 mAh
Deze is superkrachtig, met USB,  DC ingang en 12 V uitgang.

De twee die ik in 2017 heb getest waren 12 Ah, zie verderop. Die kunnen een Macbook Air ruim halfvol opladen. De bijgeleverde multi-snoertjes laden een iPhone goed en snel op. Er zitten accu-klemmen bij om een auto of motor te starten. En je kan ‘m opladen met de meeste zonnepanelen. Met een 20w paneel is zo’n car jumper in 4 uur vol, in volle zon.

Want dat is het tweede voordeel van deze car jumpers: je kan ze ook veel sneller opladen, namelijk met DC 12 Volt in plaats van 5 Volt. Bijvoorbeeld met een 20W zonnepaneel.

Autolader: Laptop opladen via sigaretaansteker

Op de sigaretaansteker kun je de laptop-autolader aansluiten: voor een MacBook is zo’n lader bijvoorbeeld hier te koop voor 35,-. Een universele laptop-lader kan ook, zie verderop, maar die kan niet op een Mac. Een PC kan je ook opladen zonder zo’n lader, namelijk direct op de 15/16/19V uitgang. Dan heb je alleen het juiste snoertje of verloopje nodig en het juiste Voltage. Het voltage kan je bij deze zwart-rode hieronder op drie standen instellen. Bij die witte hieronder kan dat niet.

voor de beste draagbare zonnelader: lipo power bank laptop iphone beste draagbare zonnelader

Die witte hieronder voor 30–40 € is vergelijkbaar met die zwart-rode hierboven. Mooi ding, compact, goed tasje, en veel accessoires. Capaciteit (20Ah) is in de praktijk ongeveer hetzelfde als die zwarte. Er zit 1xUSB op. De aansluiting naar de laptop is niet schakelbaar tussen verschillende Voltages. Er zitten ook geen verloopjes naar laptops bij, maar er zit wel ook een sigaretaansteker bij waar een auto-laptop-lader direct in kan. Alles werkt verder naar behoren.

Zowel de zwarte als de witte kunnen mijn MacBook Air ruim halfvol opladen. Het opladen van iPhones gaat ook sneller dan met gewone powerbanks: bijna 25% sneller.

beste draagbare zonnelader

Op het plaatje hierboven zie je linksonder die plug waarmee je een laptop kan opladen (met je auto-laptoplader). Dit verloopje kan je ook los kopen: het is een vrouwtje-sigaretaansteker naar Tamiya ofwel EC5 Connector.

Jump Starter Powerbank in Nederland

Zo’n Jump Starter Powerbank is er nu eindelijk na jaren en jaren ook in Nederland. Bijvoorbeeld deze 8Ah voor 79,-. Een grotere 13Ah LiPo powerbank is er voor 127,- of anders deze 12Ah voor 105,-. 12AH heb je minstens nodig voor laptops, want dat is maar een halve laptop-vulling.

8AH jump starter power bank poor 79,- op Bol.com
8AH jump starter power bank 79,- op Bol.com
13AH jump starter power bank 129,- op Bol.com
13AH jump starter power bank 127,- op Bol.com
12AH jump starter power bank 105,- op Bol.com
12AH jump starter power bank voor 105,- op Bol.com

Verloopjes en auto-laders

Die verloopjes kan je ook los kopen. Een universal DC adapter plug set kost iets van 3 euro, of neem meteen een super uitgebreide set voor 8 euro:

Je kan ook gewoon snoertjes doorknippen, strippen en aan elkaar verbinden: het juiste stekkertje aan het juiste snoertje. Het is toch allemaal maar 12 Volt, dus veilig. Hoef je niet eens te solderen. Plus en Min moet je alleen niet omdraaien.

Hieronder zo’n auto-laptoplader om een laptop op te laden via de sigaretaansteker. Dit is een universele 80W voor 5,- met diverse verloopjes, geschikt voor de meeste laptops, alleen niet voor Apple. Voor een MacBook is zo’n lader bijvoorbeeld hier te koop voor 35,-.

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan in plaats van zo’n LiPo powerbank ook een gewone zware 12V loodaccu doen voor 20 €. Neem bij voorkeur het nieuwe type: AGM (glasvezel) of Gel. Een loodaccu is iets meer gedoe, zwaarder en niet draagbaar. Maar wel veel goedkoper. En vergis je niet in de capaciteit, want 7AH is hier met 12V in plaats van 5Volt, en is dan dus net zo veel als 17Ah bij de 5V powerbanks van hierboven.

Zie ook deze handleiding om eenvoudig zelf een zonnelader-set te maken voor 55,-.

In de toekomst is alles 24V USB-C

Met USB-C kan je moderne USB-C-laptops opladen, zonder adapter. Gewoon direct  van powerbank naar laptop. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden! Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks.

En zie ook het artikel over de  Zonnestroom Toekomst: 12V 24V USB-C
Meer verbluffende info hierover op deze website: 12voltinhuis.nl

Powerbank doormeten?

Doormeten kan met een USB-meter. Doe die tussen je powerbank en je telefoon. Je ziet op het paneeltje de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh.

Als je de meter tussen  de oplader en de powerbank zet, dan zie je hoeveel stroom de powerbank opneemt, bijvoorbeeld 10.000 mAh.

Als je vervolgens de USB-meter tussen de powerbank en je telefoon zet, zie je hoeveel stroom de powerbank afgeeft, bijvoorbeeld 6.000 mAh.

zonnepaneel doormeten

Deze metertjes zijn er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten. Helaas ontbreekt er nog een meter waar je kan zien wat voor USB-C kabel je hebt. Er zijn namelijk veel soorten kabels: langzame (400Kbs), snelle (SS+ 10Gbs) en supersnelle (Thunderbolt 3 met 40Gbs), en er is een verschil in stroomsterkte: 60W of 100W.

Oplaadbare batterijen als powerbank

Je kan ook met oplaadbare batterijen een powerbank maken, met zo’n behuizing voor een paar euro. Dat is tegelijk ook de oplader. Deze is voor de grote 18650 batterijen, dus niet de gewone AA batterijtjes (voor AA-batterijen zijn er ook behuizingen).

Voor 4 x 18650 batterijen is er deze compacte behuizing. Of voor zeven van zulke 18650 batterijen een supergrote behuizing: in totaal heb je dan een powerbank van 24Ah. Ook voor een paar euro, exclusief de batterijen. Die 18650 batterijen zijn hier te koop. Binnenkort hier met een review, want dit is milieutechnisch wel het best, omdat je de cellen / batterijen kan vervangen. Of de behuizing. En dit is ook nog de voordeligste.  oplaadbare batterijen als powerbank

Powerbank opladen

Een powerbank moet je nog wel opladen. Soms zit de oplader er bij. Opladen kan ook met een zonnepaneel. En het kan meestal ook met een gewone telefoonlader, zie deze blog over de beste oplader. Je kan USB-C powerbanks ook opladen met je USB-C laptop-lader of deze USB-C 45 Watt snellader (24 euro).

Of deze lader voor 9 euro, waar behalve USB ook USB-C op zit, met PD, QC 3.0 en 30Watt, zodat je die voor alles – zelfs voor laptops – kan gebruiken:

usb c oplader

Conclusie beste powerbank

De ideale powerbank bestaat nog niet. Die heeft een hoge capaciteit, dus minstens 20Ah (of liever 50Ah), maar ook USB-C met PD 3.0 en QC 3.0 en voor laptops 30Watt en 12V. En ook een DC 12V ingang voor zonnepanelen. Er zitten minstens 2 USB en 2x USB-C uitgangen op, en een 12V sigaretaansteker-uitgang maar dat mag eventueel ook via een losse adapter. En ten slotte ook nog 220V uit, maar dat kan eventueel ook via een losse adapter.

Nou ja, die is er dus nog niet.

3 Reacties

  1. De behuizingen waar je zelf batterijen in kan doen om zo een power bank te maken, daar wordt een foutje gemaakt. Er gaan namelijk 18650 batterijen in en geen AA..

Geef een reactie