Beste pure chocolade met nootjes uit de supermarkt

Pure chocolade is eigenlijk best wel gezond. Of – niet zo heel erg ongezond dan. Dat blijkt uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken (in chcocola zitten gezonde stoffen zoals flavonoïden, theobromide, cathechines en magnesium). Zolang je maar pure chocola neemt, met weinig suiker. Laat dat nou ook nog de lekkerste chocola zijn! Kan het nog lekkerder – of gezonder? JA: chocola met nootjes. Nootjes zijn niet alleen heerlijk maar ook gezond, daar zal iedereen het wel over eens zijn. De combinatie pure chocola met nootjes ligt ook al voor de hand. Nootjes in je chocola vermindert ook meteen het totaal aan suikers. 

Vandaar deze test: welke pure chocolade met nootjes uit de supermarkt is de lekkerste, beste, gezondste, meest verantwoorde? Qua nootjes is het overigens meestal hazelnoot. Alleen Tony Chocolonely en Moser Roth hebben Amandel. Ook goed! Andere nootjes mogen ook! Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten, dus die vallen af. Melkchocola valt ook af, want dat is net als witte chocola veel ongezonder dan pure. Verder moeten de repen in gewone supermarkten liggen vinden wij, dus normaal verkrijgbaar. Het is natuurlijk wel beter om bij bio-winkels of speciaalzaken te kopen. De grote merken zijn eigenlijk allemaal minder goed dan specialistische kleine bio-merken. Maar we hebben het voorlopig even over grote supermarkten: een Albert Heijn bijvoorbeeld, of een Aldi (laat maar weten in de comments welke TOPPERRRS ik over het hoofd heb gezien).

Bij de beste pure chocola met nootjes letten we dan op het volgende:

 • Smaak. Ook al is dat subjectief, dit telt voor 50% mee in het rapportcijfer.
 • Cacao en Suiker: minder suiker en meer cacao is gezonder. Telt 20% mee in het cijfer.
 • Biologisch: bonuspunten voor biologische ingrediënten: telt 10% mee
 • Fairtrade: ook 10%. UTZ scoort hier ook, of slaafvrij
 • Prijs: 10% meetelling. Niet zo heel belangrijk – we hebben het hier tenslotte over een luxeproduct. Maar toch telt het mee.

Het panel bestaat uit iedereen in mijn gezin, plus iedereen die langskomt. We hebben de volgende repen getest:

De beste pure chocolade met nootjes

Op volgorde van smaak

 1. Moser Roth Dark Almond (Aldi) – 10
 2. Aldi Chateau Pure chocolade met hazelnoten – 9,5
 3. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 100 gr – 9
 4. Ritter Sport Puur Hele Hazelnoot – 9
 5. Jumbo Puur Hazelnoot 200 gr – 9
 6. Cote D’Or Bloc Puur Hazelnoten – 8,5
 7. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 200 gr – 8,5
 8. AH Biologische puur chocolade met hazelnoot – 8
 9. Delicata Hazelnoot Puur – 7,5
 10. Swiss 72% Noir Noisette – 7,5
 11. Hands Off My Chocolate – Hazelnut Seasalt Cocoa nibs – 7,5
 12. Tony Chocolonely Amandel Zeezout – 7

Op volgorde van cacao-, noten- en suiker-gehalte

 1. Swiss 72% Noir Noisette – 72% cacao – 18% noten – 23% suiker 
 2. Hands Off My Chocolate – Hazelnut Seasalt – 70% cacao – 16-23
 3. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 57% cacao -27-30
 4. Delicata Hazelnoot Puur – 58% cacao -25-32
 5. Moser Roth Dark Almond (Aldi) – 52% cacao-33-36
 6. Aldi Chateau Pure chocolade met hazelnoten – 55% cacao -27-37
 7. AH Biologische puur chocolade met hazelnoot – 55% cacao -15-43
 8. Ritter Sport Puur Hele Hazelnoot – 50% cacao -25-37
 9. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 200 gr – 47% cacao – 25-37
 10. Jumbo Puur Hazelnoot 200 gr – 46% cacao – 25-41
 11. Cote D’Or Bloc Puur Hazelnoten – 46% cacao -22-41
 12. Tony Chocolonely Amandel Zeezout – 51% cacao -10-42

Op volgorde van prijs

 1. Jumbo Puur Hazelnoot 200 gr – 7 € / kilo
 2. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 100 gr – 7,50 € / kilo
 3. Aldi Chateau Pure chocolade met hazelnoten – 8 € / kilo
 4. Lidl Fin Carré Puur Hazelnoot 200 gr – 8 € / kilo
 5. Delicata Hazelnoot Puur – 10 € / kilo
 6. Moser Roth Dark Almond (Aldi) – 11,50 € / kilo
 7. Ritter Sport Puur Hele Hazelnoot – 14 € / kilo
 8. Swiss 72% Noir Noisette – 14 € / kilo
 9. Cote D’Or Bloc Puur Hazelnoten – 14 € / kilo
 10. AH Biologische puur chocolade met hazelnoot – 15 € / kilo
 11. Tony Chocolonely Amandel Zeezout – 15 € / kilo
 12. Hands Off My Chocolate – 70% cacao – Hazelnut Seasalt Cocoa nibs – 18 € / kilo

En dan het volledige jury-rapport, met het totale Klassement:


beste pure chocola met nootjes testAls een van de weinigen hier in deze test heeft Tony Chocolonely amandel in plaats van hazelnoot. Alhoewel we losse amandelen veel lekkerder vinden dan hazelnoten, maakt het bij deze wat ons betreft niet eens zo heel veel uit. Met 10% amandel,  51% cacao, 42% suiker. Dit is wel de enige uit dit rijtje die echt slaafvrij is. Maar niet biologisch, en er zitten veel minder noten in dan de andere, en ook iets minder cacao. Kan nooit winnen dus. Tenzij deze verschrikkelijk veel lekkerder dan de rest is! Maar dat is ook niet zo, want hij is eigenlijk een tikje te zoet. Smaak: 7. 7e Plaats


pure chocola met hazelnoten testDit is de duurste. Met 16% hazelnoot. Qua cacao en suikergehalte scoort deze erg hoog: 70% cacao, 23% suiker.  Maar de smaak is maar een magere 7,5. En geen UTZ of Fairtrade of biologisch of slaafvrij, of anderszins.

6e Plaats


pure chocola met hazelnoten test Cote d'orDeze van Cote d’Or heeft 22% hazelnoot en 46% cacao. 41% suikers. Ook deze heeft hele hazelnoten, net als Ritter Sport en Aldi. Dat zie je dan ook in het hoge smaakcijfer terug: een 8,5. Verrukkelijk. Maar: geen Fairtrade of UTZ, en ook niet biologisch. En hij is ook nog vrij slecht qua cacao- en suikergehalte. Jammer hoor, daarmee haal je de finale niet. Geen medailleplaats. Wel verdiend vijfde. Of toch nog een medaille, als alleen de smaak zou tellen…

5e plaats


beste pure chocola met nootjes test Swiss 72%Het grote pluspunt van deze Swiss is de 72% cacao. Dat is gezonder dan de andere, mede omdat er dan minder suiker in zit: 23%. Voor sommigen ook lekkerder dan. Met 18% hazelnoot. Niet biologisch, maar wel Fairtrade. CO2 -neutraal, ook dat nog eens. Smaak: 7,5

Gedeelde 4e plaats


beste pure chocola met nootjes test AH DelicataDeze Delicata-reep van AH behoort tot de goedkoopste. Lekker en goed. Met maar liefst 25% hazelnoot en ook maar liefst 58% cacao. Ook nog eens UTZ gecertificeerd (zowel de cacao als de hazelnoot). Heel goed dus, alleen niet biologisch. 32% suikers. Smaak: 7,5

Gedeelde 4e plaats

En dan komen we op het Ere-podium. BRONZEN MEDAILLE: Op de Derde plaats staan er 3 repen:


beste pure chocola met nootjes test

Ritter Sport heeft 25% hazelnoot, dat is echt heel veel. En dit zijn ook nog eens hele hazelnoten, dus geen gruis. Dat is best wel luxe, en dat merk je ook in de smaak: dit is een van de lekkerste! Met 50% cacao, 37% suikers. Maar: helaas niet biologisch, en ook al niet fair trade.
Smaak: 9.

De 200 gr reep van Fin Carré van de Lidl staat hier ook op de derde plaats.  Ook goedkoop, Fair Trade en met 25% hele hazelnoten.

Ook op de gedeelde derde plaats, met een medaille dus, staat de Jumbo-reep. Dat is de goedkoopste, en die heeft ook 25% hele hazelnoten. Verder ook nog eens UTZ, maar wel iets te weinig cacao en iets te veel suiker. Hij wordt zeer gewaardeerd om zijn volle cacao-smaak en wordt door sommigen zelfs als allerlekkerste bestempeld.

 

 


beste pure chocolade met nootjes test AH biologischDe enige biologische in dit rijtje. Van de AH. Niet eens veel duurder dan andere. Smaakt heerlijk, is Fairtrade en UTZ gecertificeerd: kortom dit is dan al bijna de nummer 1. Met 15% hazelnoot,  55% cacao en 43% suikers. Smaak: 8.

ZILVEREN medaille: 2e Plaats


beste pure chocolade met nootjes chateau aldi

En dan de drie winnaars! Dat zijn de Chateau-reep van de Aldi en de 100 gr. Puur Hazelnoot reep Fin Carré van de Lidl (niet de Fin Carré 200 gr. reep in karton, want die is net weer ietsje anders). Deze repen hebben veel fans. En terecht. Dit zijn de lekkerste. De romigste. En dat niet alleen: hier zit ook de het hoogste gehalte aan hele hazelnoten in, namelijk 27%. Ze zijn allebei ook nog eens UTZ gecertificeerd, en on-top-of-it zijn deze ook nog eens verreweg de goedkoopste, met ongeveer 8 € per kilo. Ze zijn alleen niet biologisch – jammer hoor. En ietsje meer cacao / minder suiker zou ook beter zijn. De Lidl-reep scoort op dat punt fors hoger dan de Aldi (30% suiker tegen 37%, en 57% cacao tegen 55%).

moser roth dark almond aldi beste pure chocolade met nootjes

Ook op de gedeelde eerste plaats staat de Moser Roth Dark Almond (Aldi). Met amandel in plaats van hazelnoot. Dit is de allerlekkerste, vooral omdat het met 33% hele amandel is. Verreweg het hoogste gehalte aan luxe noten dus. Nog voordelig ook: 11,50 per kilo. Wel UTZ, maar helaas niet biologisch, en ook met veel suiker (36%) en wat minder cacao (52%).

Toch alledrie een…

GOUDEN MEDAILLE – EERSTE PLAATS!


UPDATE: what about Verkade? Normaliter is dat zowat de lekkerste pure chocolade die er is. Maar helaas: die hebben geen pure met nootjes. Is er gewoon niet! Jammer hoor. 

UPDATE 2: Als je in Spanje bent, neem dan deze reep van Hacendado. Die is zo goed dat die op de eerste plaats zou staan, in deze lijst. Met 25% hele amandelen. Ook nog eens de goedkoopste met 7 euro per kilo! 


Deze blog is niet gesponsord

PS: Ook dol op chocolade-taart? Hier mijn favoriete recepten.

5 Reacties

 1. Haha Sorry maar je hebt de allerbeste (samen met de cote d’or en de AH) niet in je lijstje staan en dat is toch echt die van de Aldi! Over het algemeen is het meeste wat daar met chocolade te maken heeft niet te eten maar de pure chocolade met hazelnoten is geweldig. …Try it

 2. en uit ervaring als je je nog minder schuldig wilt voelen bij het eten van een stukje chocolade, probeer dan eens de chocolade met stevia van Cavalier ! Ik weet niet of deze (of gelijkaardig merk) in NL te vinden is?
  Uit alle suikervervangende zoetstoffen wordt steviaglycosiden(natuurlijke zoetstof) toch het best verdragen.
  Een laxerend effect krijg je snel met maltitol, erythritol (suikeralcohol), glycerol,…

 3. Per toeval (Zocht naar een review van de ZS MMCX bluetooth kabel) deze blog ontdekt. Nu mag het zijn dat ik ook een liefhebber ben van Pure chocola met Hazelnoten was het leuk te zien dat je een review hebt gewijd aan de verschillende merken. Bij mij gaat de reep van de Aldi elke week in het mandje. Deze is zeker de beste.

Geef een reactie