Top 125 beste tv-series aller tijden

beste tv series aller tijden top 100

– Update: 25 september 2023 –

Hier mijn megalijst met de 125 beste tv-series aller tijden – update 2023. We leven niet voor niks in de hoogtijdagen van de tv-serie. Ware Kunst is het!

Een complete lijst staat hier op IMDB’s favorites (die met meer dan 200K stemmen dan). Series krijgen daar vaak veel hogere ratings dan films. Ze hoeven niet te voldoen aan het ijzeren korset van 110 minuten met verstikkende marketingwetten, en kunnen daardoor origineler, verrassender en meeslepender zijn, met meer verdieping in de karakters. Er staat ook vaak één creatief genie aan het hoofd, en dat is bij films soms minder het geval: als de producent (= het geld) de baas en allesbepalend is.

In deze lijst vooral nieuwere series zoals Breaking Bad (Nr. 1 Aller Tijden) en Game of Thrones (Nr. 3). Oudere series zoals The Wire (Nr. 2) en The Sopranos (Nr 4.) staan onderaan. De cijfers zijn de publieks-ratings op IMDB.

Blue Planet (9,3) – Planet Earth (9,5)

Voorafgaand aan de lijst nog even dit soort BBC-natuurseries. Indrukwekkend en educatief verantwoord… daar kan geen drama tegenop, toch?

Beste tv-series aller tijden: The White Lotus (7,9)

Deze lijst is niet gesorteerd, dus The White Lotus is niet nummer 1 of zo (dat is Breaking Bad, zie verderop). Maar Seizoen 1 behoorde wel tot het allerbeste wat er ooit op tv was. Seizoen 2 uit 2022 vond men aanvankelijk ietsje minder, maar bleek gaandeweg ook steeds beter te worden, met wederom zo’n daverend einde.

Levensechte personages, die zowel met scherpe vileine humor als met bewonderend warme empathie geportretteerd worden. Prachtige verhaallijnen, een strak voortstuwend plot dat de spanning erin houdt, schitterende locaties – en dan die muziek! Geschreven en geregisseerd door Mike White, die samen met Jack Black (ja, die beroemde) het bedrijf Black & White had (School of Rock). Dat verklaart misschien ook zijn fijne gevoel voor muziek… Het einde van Seizoen 1 bijvoorbeeld: dat is een van de mooiste eindes ooit, met een nooit eerder zo zinderend spannende Bach eronder.


Succession (8,8)

Een krantenmagnaat, een soort Rupert Murdoch, zo eentje die presidenten in zijn broekzak heeft, moet zijn opvolger aanwijzen. Een van zijn kinderen misschien? Een zwarte satirische dramedy volgt. Erg goed geschreven en geacteerd allemaal. Heel talig, dat wel. Aanvankelijk denk je: hoezo ga ik daarin mee, in zo’n verhaal over botte macht en absurde rijkdom? Maar het is erg menselijk, heel realistisch en verrassend. Met geniale dialogen en doordachte verhaallijnen. En ook al was het voor de schrijvers ongelofelijk lastig om zich in te leven in die absurde rijkdom, je wordt er genadeloos in meegezogen.


Silicon Valley (8,5)

Superslimme komedie over een stelletje übernerds. De meest briljante geesten ter wereld, met geniale plannen. Het gaat natuurlijk steeds mis, totdat ze weer verrassende oplossingen verzinnen. Hilarisch allemaal. Maar ook allemaal veel realistischer dan je zou denken. Denk Apple, Google, Uber, Tesla en zo. Hoe die allemaal begonnen zijn. Wat voor problemen die allemaal tegenkwamen, en hoe zij dat oplosten. Ze zitten in het hol van de leeuw daar, in Silicon Valley. Dáár gebeurt het, daar wordt het leven van de rest van de wereld bepaald. Beste comedy aller tijden.

Silicon Valley – hilarische scene:


Atlanta (8,6)

Prijswinnende tv serie. Creatief, leuk en anders: beste serie volgens Volkskrant-lezers van het jaar 2021 – en ook van 2022. Verfrissend en geniaal. Sommige afleveringen staan bijvoorbeeld plotseling helemaal op zich, als afgerond en verpletterend en intermezzo, met een volledig andere cast. Dit is niet zomaar een serie, dit is Kunst met een grote K.

Van en met Donald Glover. Die is inmiddels doorgebroken als mega-multitalent, onder andere als Childish Gambino, van “This is America”, en de even zo geniale videoclips. De serie gaat over twee neven die het proberen te maken in de muziek-business. Het onderliggende thema is Being black these days. Het tweede seizoen volgde in 2018. Dat was zo mogelijk nog beter. We zijn alweer bij seizoen 3 in 2022, met afleveringen in Amsterdam! En in Londen! Blijft verrassen. Blijft top. Blijft geniaal.


Downton Abbey (8,7)

Als je het nog niet gezien hebt, dan heb je nog wat om naar uit te kijken. Dit vindt iedereen goed. Zes seizoenen Britse BBC-topkwaliteit. Op een Engels landgoed, begin 1900, volgen we het wel en wee van de bewoners, van de hoge adel tot beneden bij het personeel. De enorme omwentelingen in de tijdsgeest gaan we allemaal meemaken. De hele wereld hoopte – nee, smeekte – om NOG een seizoen. Maggie Smith speelt haar ultieme rol. Ze moest huilen toen het definitief stopte. Er volgden later nog een paar uitstekende speelfilms.


The Morning Show (8,3)

Een van de eerste Apple Originals, die ook nog eens meteen overal in de prijzen viel. Het betekende een vliegende start voor Apple als film- en tv-studio. Over een Amerikaanse nieuwsshow waar de presentator “a la The Voice / DWDD” opeens keihard van zijn voetstuk valt. En de dames het overnemen.


The Undoing (7,4)

Spannend, mooi, goed, een lang uitgesponnen who-dunnit op zijn best. Met Nicole Kidman en Hugh Grant:


De beste Science Fiction series aller tijden

En als je van recente Science Fiction houdt: Isaac Asimov’s Foundation (7,4). Van Apple, met enorm budget, heel ingewikkeld en intelligent allemaal, maar wel erg goed en entertainend. Net als Raised by Wolves (7,5) overigens, door Ridley Scott. Brave New World (7,0) vond ik ook erg goed, naar het beroemde boek uit 1932 van visionair Aldous Huxley, die onder andere de hele rave-scene met sex en drugs van nu al voorzag. Bijna honderd jaar geleden dus. Maar niemand zag deze Europese serie nog, volgens mij, omdat niemand hier Peacock kent:

Of Altered Carbon (7,9). En The 100 (7,6). Of Wayward Pines (7,3). En trouwens, in dit genre vond ik Halo (7,1) ook erg goed. Naar het populaire computerspelletje… maar dat doet er niks aan af. Want het draait niet zozeer om domme actie en vechtscenes, maar veel meer om het doorwrochte en interessante verhaal. De beste afleveringen zijn nota bene geregisseerd door onze eigen Roel Reiné, onze eigen Hollywood-regisseur.

En The Peripheral (7,7) dan: hard op weg om de populairste SF-serie van het moment te worden. Eindelijk weer eens een steengoede serie, in deze tijden van ongebreideld veel ondermaatse meuk: de grote nieuwe dure Amerikaanse series zijn vaak enorme tegenvallers. Zoals Rings Of Power of House of Dragon. Of het Europese 1899. Onbegrijpelijk slecht allemaal. Enorme budgetten worden door de plee getrokken. Dit slaat nergens op. Daar kijkt men alleen maar naar om het uit te lachen. Geproduceerd door berekenende marketeers.

Nederlandse series

Dan kan je beter de recente Nederlandse series kijken, zoals Dirty Lines, Rampvlucht en Het jaar van Fortuyn. En bijvoorbeeld Het Gouden Uur of Undercover. Dat is allemaal Onversneden Topkwaliteit! Echt! Niet voor niks is Het jaar van Fortuyn verkozen tot beste tv serie van 2022. Dit was echt heel erg goed, schitterend geregisseerd, waanzinnig geacteerd, creatief geschreven – en extra indrukwekkend omdat het allemaal waargebeurd is:


The Peripheral (7,7)

Maar in Amerika kwamen er uiteraard ook topseries uit: The Peripheral bijvoorbeeld. Zoals ook wel te verwachten viel, van Jonathan Nolan en Lisa Joy, die we onder andere kennen als de creative geniuses achter Westworld, ook al zo’n topserie.


Westworld (8,5)

Vroeger vond ik het altijd één van de beste films ooit. De tv-serie is nog veel beter, sommige afleveringen krijgen zelfs een 9,8 op IMDB. Dat komt bijna nooit voor. Beste Science Fiction serie Aller Tijden. Aan de ene kant soms plat, met dom geweld en zo, maar aan de andere kant juist diepzinnig en filosofisch. Waar begint Artificial Intelligence te leven? Hoe creëer je het idee van leven, door middel van geschreven scripts? En het ziet er allemaal ook zo schitterend uit, visueel. Gemaakt / geschreven / geregisseerd door het broertje van Christopher Nolan, Jonathan, en zijn vrouw Lisa Joy. Met een top-cast. Kosten noch moeite gespaard. Elk seizoen was top.


The Nevers (7,4)

The Nevers: anachronistische superhelden in Brits 18e eeuws High Society kostuumdrama, door niemand minder dan de superhelden-expert Joss Whedon. Verrassend maf topvermaak, een vreemde mix van genres, oorspronkelijk en overtuigend.


Wandavision (7,9)

En als we het toch over superhelden hebben: Marvel in de bocht met top-series als WandaVision, en daarna Winter Soldier, en later ook Loki. Of Jessica Jones. The Watchmen. Allemaal top. Als je van superhelden houdt dan.

Of Moon Knight (7,3). Begon nogal tegenvallend, door overmatig superhelden-gedoe. Maar wordt gaandeweg steeds beter, als de achterliggende psychologische laag van de hoofdpersoon (Oscar Isaac!! Wat doet die in een superhelden-film!?) steeds meer naar de voorgrond kruipt.


The BOYS (8,7)

Dit gaat ook over Superhelden, maar dan totaal anders: hier zijn het een stel klootzakken met een keiharde marketing-machine erachter. Ze moeten de hele tijd hun ratings in de gaten houden bijvoorbeeld. Briljant. Als dit toch een ranglijst zou zijn, dan zou deze serie in de hoogste regionen eindigen. In de Top-10 Aller Tijden. Een cijfer van 8,7 bewijst dat ook wel.


Sex Education (8,4)

Leuk, humor, lief, highschool – en Gillian Anderson! (van de X-Files). Het zoontje van een beroemde therapeute wordt op zijn school tot zijn verbazing steeds vaker om advies gevraagd. Sex-advies, wel te verstaan.


Wednesday (8,3)

De meest recente Netflix-hit, eind 2022. Over het eigenwijze slimme dochtertje in The Addams Family, Wednesday. Tim Burton op zijn best, vind ik. Comedy High School Horror met een dikke vleug American-Style-Harry-Potter. Het leukste zijn natuurlijk die memorabele quotes, met haar uitgestreken smoel: hier de leukste quotes. Met Jenna Ortega in een verbluffende hoofdrol, die onmiddellijk na haar dans hieronder een van de grootste supersterren werd:


Warrior (8,4)

Kung Fu, Chicago rond 1800, geschreven door niemand minder dan Bruce Lee himself. Niemand wilde het script destijds, in de jaren zeventig, dus verstofte het. Nu dan maar, in 2019. Topserie, vermakelijk, Western style, Kung Fu, maar ook met echt historisch verantwoorde achtergrond – eigenlijk veel beter dan je zou denken. Terecht zo’n hoog cijfer dus. Alleen een tikje maf dat de hoofdrol een Japanner is, en geen Chinees (??).


Only murders in the building (8,1)

Onder andere met zangeres Selena Gomez, die ook een komisch talent blijkt te zijn. Van en met Steve Martin, een van de grootste komieken van onze tijd. Dit is allemaal goed geschreven comedy van de bovenste plank. Seizoen 2 en 3 zijn er ook al.


Big Little Lies (8,5)

Upperclass housewives in California. Ze brengen hun kids naar school en daar begint de ellende al. Ze hebben teveel geld, praten teveel en te snel, moeten in relatie-therapie, hebben de mooiste maar ook de engste mannen – en kunnen elkaar soms wel schieten. Letterlijk. De karakters zijn extreem realistisch uitgewerkt. De verhaallijnen zijn uitermate spannend. Ongelofelijk goed geschreven, geacteerd en geregisseerd. De regie is in handen van die Canadees Jean-Marc Vallée (van Wild en Dallas Buyers Club), en inderdaad zou je denken dat er een Canadees voor nodig is om zo hard en scherp deze rijke Amerikanen in toch mooie karakterstudies te portretteren. Alhoewel het boek dan weer Australisch is, van Liane Moriarty – die ook meeschreef aan de serie. Hoogtepunten zijn onder andere de therapie-sessies met Alexander Skarsgard en Nicole Kidman, die naar verluidt ongerepeteerd zijn opgenomen. En die spanningsboog, die van triviaal naar bloedspannend opbouwt. Of de manier waarop muziek is verwerkt: dat is ongekend goed en origineel, en nooit eerder zo gedaan. Verder met Reese Witherspoon, Laura Dern, Shailene Woodley, Zoe Kravitz, Adam Scott. Wat een cast ook!


Mindhunter (8,6)

Seizoen 1 zit er op, het was steengoed. Van Dave Fincher (Se7en, Fight Club), en die zit er helemaal doordrenkt in, in alle hoeken en gaten. Hij heeft ook gaandeweg steeds meer gedaan, uiteindelijk schijnt hij de latere afleveringen ook zelfs geschreven en/of geregisseerd te hebben. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. In de jaren 70 begint een FBI-agent een psychologische studie naar serie-moordenaars, als een soort profiler, en richt daarmee een nieuwe tak op binnen de FBI. Seizoen 2 volgt in 2018, seizoen 3 komt er ook aan.


Luther (8,4)

Met elke keer een totaal ander seizoen. Soms 3 afleveringen, soms 12. Maar allemaal goed. Wel een beetje eng en bloederig bij vlagen, er komt in Engeland namelijk nooit een einde aan verse enge gestoorde serial killers. De imposante Idris Elba lost het allemaal wel op. Dat is Luther. Maar ondertussen zit de politie ook achter hem aan, wat zo mogelijk nog gevaarlijker is dan het uitdijende clubje psychopaten. Gelukkig vindt de gevaarlijkste en slimste psychopate hem onweerstaanbaar sympathiek – net als de kijker zelf overigens.


The Crown (8,7)

Topkwaliteit Britse serie, kosten noch moeite gespaard, geschreven door Royalty-experts, dus het waarheidsgehalte zit wel snor. Over koningin Elizabeth II van Engeland. Haar stotterende vader King George VI en zijn broer King Albert (die was maar een jaartje koning), Winston Churchill, prins Philip, prins Charles, geheime liefdes, schandalen, Diana: het komt allemaal langs. Alle seizoenen waren top, alleen het laatste seizoen 6 was een stukje minder. Het is de makers ruimschoots vergeven.


Sherlock (9,1)

Beste BBC-serie ooit. Nummer 4 Beste Serie Aller Tijden. Elke aflevering is weer een complete speelfim. Maar dan veel beter dan een speelfim.


Game of Thrones (9,2)

The mother of all tv shows. Over een eeuw kijken ze er nog naar… De enige tv serie die ik drie keer heb gezien… Mensen sluiten een HBO-abonnement af, alleen maar voor deze serie… We hebben negen jaar lang in spanning gekeken… Negen jaar lang verhaallijnen zoals “Hodor” gevolgd, tot die geniaal werden ingelost. Spanningsbogen van NEGEN JAAR! Ik bedoel maar… Nooit eerder vertoond. En ook al hou je totaal niet van Fantasy – zoals ik – je gaat voor de bijl, want het is echt ijzersterk op alle fronten. Gruwelijk, ja, ook dat. Maar die verschrikkingen zijn vaak gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Nummer 3 Beste Serie Aller Tijden

Beste tv-series: Game of Thrones


Band of Brothers (9,4)

Nummer twee aller tijden. Steven Spielberg. Over een groep Amerikaanse soldaten die vanaf D-Day in 1944 in de Tweede Wereldoorlog heel Europa meehelpt bevrijden, tot het ademstokkende laatste stuk… waar ze tegen de onbeschrijfelijke ellende van de concentratiekampen aanlopen, waar destijds niks over bekend was.


Chernobyl (9,4)


Breaking Bad (9,5)

Dit is zo’n beetje unaniem overal verkozen tot Beste TV Serie Aller Tijden. Maar dan echt! Nummer 1 dus. Alle seizoenen waren fenomenaal, tot aan het legendarisch goede einde.


Better Call Saul (8,9)

En de spin off van Breaking Bad: Better Call Saul was bijna nog beter. Kan je nagaan!


Vikings (8,5)

Zo goed dat ik er een heel artikel aan heb gewijd, over het waarheidsgehalte. Van History Channel, en daarom historische verantwoord, met allerlei verbluffende  gebeurtenissen en personages die inderdaad op waarheid gebaseerd zijn.


Olive Kitteridge (8,3)

25 Jaar uit het leven van de cynische, ijskoude maar toch ook lieve lerares Olive (Frances McDormand) en haar huwelijk met Henry. Naar het beroemde gelijknamige boek van Elizabeth Strout.


The People vs. OJ Simpson (8,4)

Amerikaanser kan het niet. Het is 1994. OJ Simpson vlucht in zijn witte Ford Bronco, na een dubbele moord. Honderd miljoen Amerikanen kijken ademloos toe, op live tv. En dat toekijken gaat ruim een jaar duren. Hij wordt uiteindelijk vrijgesproken, ondanks alle bewijzen. En alle betrokken personen in het proces worden nationale beroemdheden. Zo werd de hele Kardashians-rage geboren: de vader van Kim was OJ’s advocaat. De tv-serie legt de ziel van de Amerikaanse samenleving genadeloos bloot, met zijn crazy lawyers, gestoorde celebrities, absurde Kardashians, buitensporig politiegeweld, massahysteries en rassenrellen. De beste en spannendste tv is op waarheid gebaseerd – zo blijkt maar weer.

Anderhalf jaar later opent de vader van een van de slachtoffers opnieuw een civiele zaak, en wordt OJ opeens wél schuldig bevonden. Hij komt weg met een schadevergoeding van 33 miljoen dollar. Hij schrijft een boek getiteld I DID IT, met een heel kleine IF in de eerste letter, en verdient daarmee ruimschoots die 33 miljoen dollar. In 2008 wordt hij uiteindelijk toch nog veroordeeld, voor een gewelddadige beroving. Hij krijgt dan 33 jaar, maar komt na slechts 9 jaar celstraf alweer vrij, in 2017.


The Get Down (8,2)

Over de muziekindustrie eind jaren zeventig in New York. Van virtuoos Baz Luhrmann (Moulin Rouge, Elvis), die nu zijn eerste tv-serie maakt. Over de ontstaansgeschiedenis van hip-hop, tijdens de hoogtijdagen van de disco, in The Bronx. Samen met de serie over OJ Simpson is dit dan ook eindelijk iets échts, tussen al die overdreven fictie. Een Netflix Original van maar liefst 120 miljoen. Duurder dan Game of Thrones. Waanzinnig goed. Een visueel, verbluffend, muzikaal spektakel. Met leuke acteurs en een romantisch retro-sfeertje, maar ook zeer historisch verantwoord.

Een fascinerende inkijk bij de geboorte van een compleet nieuwe muzikaal genre, doorspekt met Rap- en DJ-lessen, vette disco, funk en hip-hop, mode, graffiti, authentieke archiefbeelden, geschiedenis en politieke ontwikkelingen. Set against the background of a burning and new emerging New York. Het begint bombastisch, met een hoog Broadway-gehalte, en het wordt gaandeweg realistischer, pakkender, minder blank, meeslepender. Een classic! Zo maar een reden om Netflix te nemen. The Get Down Soundtrack – op Spotify


Mr. Robot (8,6)

Seizoen 1 was fantastisch. Twee ook. Met natuurlijk awards voor Rami Malek, in de verbijsterend goede hoofdrol. Hij is een geniale maar doorgedraaide en tikje gestoorde hacker. De hack-methodes in de serie zijn zeer realistisch. Voor het eerst klopt het allemaal. Van UTP-kabeltje tot social hacking. Huiswerk voor alle ICT- studenten, lijkt mij.


The Night Of (8,5)

Lange afleveringen met prachtig camerawerk en ijzersterk acteerwerk. John Turturro! En in de hoofdrol Riz Ahmed: die gaat ook Emmies krijgen. Het verhaal schroeft met elke aflevering langzaam en ijzingwekkend steeds verder dicht. De meest populaire genres zitten er allemaal perfect in verwerkt: gevangenis-drama, rechtbank-drama, advocaten-drama, coming-of-age-drama.


Stranger Things (8,5)

Ja, het was heerlijk. Wat een nostalgie. Je wordt ondergedompeld in de jaren tachtig. Compleet Steven Spielberg revisited, Close Encounters en zo. Stephen King, John Carpenter. Spanning en sensatie, maar vooral terug naar je jeugd. Een beetje horror, maar niet te erg. Science Fiction op de beste en leukste manier. Met veel lieve humor. En met die verrukkelijke synthesizer-muziek. Inmiddels zijn we bij seizoen 4 beland, met dat nummer van Kate Bush, dat opeens opnieuw een megahit werd, dankzij deze scene:

Geschreven en geregisseerd door de Duffer brothers, een identieke tweeling. Ze hebben lang met het script geleurd – niemand wou het hebben. Omdat het met kinderen was, “moesten ze er maar een kinderserie van maken…”. Maar Netflix waagde zich er gelukkig wel aan, en ze kregen volledige vrijheid. Het werd een enorme hit, zo’n beetje de grootste Netflix-hit aller tijden.

beste tv series aller tijden top 100


The Newsroom (8,6)

Een van de best geschreven series ooit. Van Aaron Sorkin, de nummer één ter wereld. Need I say more? Ja, Olivia Munn!


Vinyl (7,7)

Tjee, wat was dat goed. Ook al over de muziekindustrie eind jaren zeventig in New York. Die aflevering met Bowie! En met onze eigen Hocus Pocus van Focus! Met de zoon van Mick Jagger! Olivia Wilde EN Juno Temple, in één serie! Martin Scorsese die zich ermee bemoeit! Legendarisch… Jammer dat het alweer afgelopen is. En nog jammerder dat het geen vervolg kreeg. Het was helaas lang niet zo’n grote hit als ze bij HBO hadden gehoopt. Ik denk dat Amerikanen niet graag zien dat hun geslaagde zakenmannen ook maar gewoon doorgesnoven non-creatieve idioten zijn – want dat zijn de platenbazen hier.

Of de serie Daisy Jones & The Six (8,4), gemodelleerd naar Fleetwood Mac, en naar Donna Summer, in een mooie bijrol.


Backstrom (7,3)

Onbekend, maar wat een top-serie. Humor! Remake van een Scandinavische serie. Over een eigenwijze geniale detective die altijd met iedereen overhoop ligt, met zijn baas, zijn ex, zijn huisgenoot, zijn huisarts, zijn verleden, met wie of wat niet eigenlijk. “I am you………” zegt hij dan, en dan komt het!


The Old Man (7,6)

Jeff Bridges. Goed hoor. Naar een beroemd boek van Thomas Perry. John Le Carre-achtig, met CIA dubbelspionnen, Afghan warlords en verrassende plotwendingen.


Jack Ryan (8,0)

Naar de boeken van Tom Clancy. Met John Krasinski.


Luke Cage, Jessica Jones, Daredevil, Hawkeye

Guilty pleasures: superhelden. In de speelfimwereld is het tegenwoordig een overkill, je wordt er mee doodgegooid. Maar deze tv series zijn gewoon steengoed. Echt waar! Okee, ik keek ook Arrow, nog veel guiltier. Maar daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Nou ja, pas in seizoen 6 dacht ik. Tip: negeer het superhelden-concept. Luke Cage is onkwetsbaar. Saaaaaai. Je kijkt om die fantastische bandjes live op het podium te zien. Om nu eens eindelijk een ander, zwart New York te zien. Om je te laven aan een vreemd soort tijdloosheid. Om Simone Missick.

Braindead (8,0)

Sodeju, dat was ook goed. En leuk. Ten tijde van de verkiezingen, een slimme comedy, een kruising tussen Invasion of the Body Snatchers en politiek Amerikaans drama. Ook als je niet van body snatchers houdt (ja, hoe heet dat genre eigenlijk? SF horror?) is dit leuk. Met Mary Elizabeth Winstead, die later best wel een ster werd:

En, ook in dit genre: Resident Alien (8,1)

Heel leuk. Niet eng, geschikt voor alle leeftijden. Lieve humor, schattig zelfs. Over een alien die een mensenlichaam overneemt en in een noordelijk Amerikaans dorp zijn spaceship probeert te repareren. Hij integreert steeds meer in het dorp, met hilarische gevolgen. Van de maker van Family Guy.



Het gaat maar door! Nog wat recente tv series dan:

Severance (8,7)

1883 (8,8)

Pioniers, in de begintijd van de Verenigde Staten. De barre tocht van Oost naar West, op zoek naar geluk en een nieuw leven. De levensgevaarlijke reis eisde veel slachtoffers. Behoorlijk realistisch allemaal, zodanig dat je deze serie zelfs ongekend en uniek kan noemen.

Ted Lasso (8,8)

The Mandalorian (8,7)

In mijn lijst staat er weinig Star Wars of Star Trek. Dat soort SF heb ik allemaal nooit begrepen. Die hoge cijfers snap ik ook echt niet. Maar The Book of Boba Fett (7,3) vond ik dan weer wel erg leuk: dankzij regisseur Robert Rodriguez, denk ik.

Euphoria (8,4)

Met Zendaya. De eerste aflevering was meteen al een speelfilm, een hele goede zelfs.

Poker Face (8,4)

Nieuwe ontdekking, in 2023. Elke aflevering is een op zich staande whodunnit – nou ja, howcatchum heet dat eigenlijk. Zoals bij Columbo en Derrick, vroeger. Met Natasha Lyonne in een op haar lijf geschreven toprol (van Orange is the new Black).

Tulsa King (8,3)

Sylvester Stallone in zijn eerste tv serie. Hij doet het goed hoor. Hier is hij een mafiakopstuk uit New York die “verbannen” wordt naar Tulsa.

The Handmaid’s Tale (8,4)

Interessant verhaal hoor, maar ik vind het ook wel erg gruwelijk en naar allemaal.

The Witcher (8,1)

Fantasy, naar de beroemde Poolse boeken. Gamers kennen het allemaal. Henry Cavill doet het fantastisch. De eerste afleveringen vond ik het allemaal overdreven onzin, maar het zit toch veel beter en interessanter in elkaar dan ik op het eerst gezicht dacht. Bij seizoen 2 was ik er al verslaafd aan. Ik ben fan.

SEE (7,6)

Een van de eerste grote Apple hits. Met onze eigen Sylvia Hoeks. En in de hoofdrol superster Jason Momoa (Aquaman). In de toekomst is iedereen blind en is de wereld afgegleden naar een soort Middeleeuwen. Spannende goede verhaallijnen, maar best wel gewelddadig allemaal. Kosten noch moeite gespaard: het ziet er werkelijk schitterend uit.


En de wat oudere top-series:

The Wire (9,3)

The Sopranos (9,2)

The Office (9,0)

Friends (8,9)

Seinfeld (8,9)

True Detective (8,9)

Fargo (8,9)

Peaky Blinders (8,8)

Narcos (8,8)

Black Mirror (8,8)

It’s Always Sunny in Philadelphia (8,8)

Twin Peaks (8,8)

Mad men (8,7)

Generation Kill (8,5)

House of Cards (8,7)

Homeland (8,3)

Sense8 (8,2)

 


De lijst met beste tv-series gaat maar door en door – en dan heb ik de Scandinavische series nog niet eens gehad, of alle Anime.

Hier nog een aantal Beste Series Aller Tijden die nog niet genoemd zijn, gesorteerd op IMDB-rating, met vijf sterretjes voor mijn persoonlijke favorieten:

Fleabag (8,7) ★★★★★

Yellowstone (8,7)

Dark (8,7)

House M.D. (8,7)

Dexter (8,7)

Arrested Development (8,7)

Rome (8,7) ★★★★★

Six feet under (8,7) ★★★★★

Battlestar Galactica (8,7)

The Bear (8,6)

Doctor Who (8,6)

Shameless (8,6)

The X-files (8,6)

Sons of Anarchy (8,6)

Daredevil (8,6)

Boardwalk Empire (8,6)

Deadwood (8,6) ★★★★★

Ozark (8,5) ★★★★★

Suits (8,5) ★★★★★

Person of Interest (8,5) ★★★★★

The Last Kingdom (8,5) ★★★★★

Happy Valley (8,5) ★★★★★

Community (8,5)

The Expanse (8,5)

Spartacus: Blood and Sand (8,5)

The Punisher (8,5)

Entourage (8,5)

Hannibal (8,5)

Barry (8,4)

Reacher (8,1) ★★★★★

The Walking Dead (8,1) ★★★★★

Bloodline (7,9) ★★★★★

Elementary (7,9)

13 Reasons why (7,5)  ★★★★★

Top of the Lake (7,4) ★★★★★

Scorpion (7,0) ★★★★★

Allemaal onwaarschijnlijk goed. The Golden Era of TV! En oudere onvergetelijke shows zoals 24, Lost, Blackadder en zo – die staan hier nog niet eens bij. Of inderdaad Brideshead Revisited. En Penoza ook niet. Of Hollands Hoop – onze eigen Breaking Bad: die was ook top!

Zo! Nu heb ik hier maar liefst 125 tv-series genoemd… wat moet er nog meer in dit rijtje Beste tv-series Aller Tijden?

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Inderdaad, mooie lijst. Ga er ook zeker nog eens goed naar kijken en aantal selecteren.
    Zelf onlangs genoten van Dark Winds.
    Mis beetje de Nordic sectie. Van klassiekers als the Killing en the Bridge tot recentere bv Outlier.
    In dat kader ga ik zeker ook Backstrom eens kijken. Het Zweedse Bäckström was erg goed !

  2. Fraaie lijst alweer, dank, ga ik nog eens goed doornemen.
    Om je vraag te beantwoorden:
    ik mis Tales from the Loop
    en de beste serie ever:
    Brideshead Revisited

Geef een reactie