Facebook Pixel: wat is dat?

facebook pixel

– Update: 22 januari 2022 –

Een Facebook Pixel is een stukje code dat registreert wat jij doet op een website. Ik heb op aartjan.nl geen Facebook Pixel, dus deze website is gegarandeerd 100% Facebook-Pixel-vrij! Je kan dus ontspannen. Facebook weet niet dat je hier bent, hoe lang je hier bent, hoe vaak, waar je vandaan komt, en waar je allemaal op klikt. Dat soort gegevens verzamelt de Facebook Pixel dus. Onder andere! Want hij verzamelt nog meer. 

Maar hij weet toch niet dat JIJ het bent? Jij kan toch ook je zusje zijn? Nou ja, je surft wel vanaf jouw IP-adres, of vanaf jouw apparaat, en als je ook wel eens inlogt op Facebook dan weet Facebook inmiddels wel dat jij het bent. En waar je bent, met wie je belt of appt, en hoe je eruit ziet. Whatsapp en Instagram zijn immers ook van Facebook! Okee, Whatsapp is end-to-end encrypted, dat wel. Dat betekent dat Facebook je Whatsappjes niet kan inzien, ook al zouden ze dat willen. Net als bij iMessage: zelfs Apple kan die niet inzien. En internet-providers kunnen al helemaal niet meekijken. Maar wat wel zichtbaar is zijn alle metadata van een gesprek/app: met wie, wanneer, hoe vaak.

En als je de Facebook App op je mobiel hebt, dan luistert Facebook je ook nog eens mogelijk continu af, via je eigen microfoon. Bekijk dit Catfood-filmpje maar eens. Het is helaas vrijwel onmogelijk om dit te bewijzen. Het is misschien een tijdelijke test bij een beperkte groep gebruikers geweest. Een toetsenbord-app op je mobiel kan ook nog eens je toetsaanslagen zien. De maker van het Catfood-filmpje had mogelijk niet in de gaten dat hij zo’n toetsenbord-app gebruikte. De populairste is Swiftkey, nu van Microsoft. De code van de app kan je niet inzien, dus je kan nooit te weten komen of ze  je aftappen.

Hoe ziet een Facebook Pixel eruit?

De Facebook Pixel is een stukje code dat je zelf in je eigen website kan plakken. Vergelijkbaar met Google Analytics. Als je iets wil doen met Facebook-advertenties dan is die code nodig. Het ziet er zo uit:

<!-- Facebook Pixel Code -->
<script>
!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
// Insert Your Facebook Pixel ID below. 
fbq('init', 'FB_PIXEL_ID');
fbq('track', 'PageView');
</script>
<!-- Insert Your Facebook Pixel ID below. --> 
<noscript><img height="1" width="1" style="display:none"
src="https://www.facebook.com/tr?id=FB_PIXEL_ID&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"
/></noscript>
<!-- End Facebook Pixel Code -->

Bij elke website kan je simpel checken of er een Facebook Pixel inzit, door gewoon in de code te kijken. In Safari tik je bijvoorbeeld ⌘-Alt-U. Vind je iets van bovenstaande code, dan zit er een Facebook Pixel in, en volgt Facebook ALLES wat jij op die website doet. Het wordt ook wel advertentie-tracking genoemd. Op nu.nl staan er 16 trackers aan. Op volkskrant.nl nog meer. En op de VPRO-site bijvoorbeeld negen, inclusief de Facebook Pixel. Met de meeste Adblockers kan je deze trackers blokkeren.

facebook pixel
Je kan zelf je eigen Facebook PIxel maken als je een website hebt. Maar meestal heb je dan toch al Google Analytics.

Iedereen die een website heeft, wil ook statistieken kunnen zien over de bezoekers. Dat doe je vrijwel altijd met Google Analytics, dat is de beste en meest relevante vorm van website-statistiek. Je ziet dan onder andere hoeveel bezoeken en bezoekers je hebt, wanneer, hoe lang ze blijven, waar ze op klikken, waar ze vandaan komen en welke zoektermen ze hadden ingetikt in Google. Erg belangrijke informatie allemaal. Anoniem, dat wel. Vrijwel elke website doet dit. Het mag ook, zolang het maar anoniem is (maar wat is anoniem, zie verderop?). Als Google dat kan en mag, dan mag Facebook dat ook.

De meeste advertenties op internet worden beheerd door Google of door Facebook. Dat kan alleen werken als er statistieken en gegevens zijn. Anders weet je niet wat je moet betalen of wat je uitbetaald krijgt. Die gegevens worden verzameld door scripts in de code van de website: zoals de Facebook Pixel. Anoniem natuurlijk, maar voor Facebook zijn deze gegevens best wel makkelijk te koppelen aan alle andere privé-gegevens die het al over je heeft verzameld. En ook met 30 Likes weet Facebook al meer van je dan via 30 ingevulde enquetes. Tsjakkaa!

Dit systeem bestaat eigenlijk alleen maar voor en door advertenties. Als je een Adblocker aanzet is dit veel minder relevant. In de instellingen kun je dan ook alle tracking uitzetten (bijvoorbeeld bij uBlock > Easy Privacy).

Meer weten over Google Analytics en de Search Console?

Zie ook de Tips voor afgeschermd internetten.

En de blog over Privacy op je telefoon: 10 tips.

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie