Fiio K1: voordelige koptelefoon-versterker

Een voordelige maar heel goede externe USB-geluidskaart is de Fiio K1. Deze is ook nog eens superklein en superlicht (11 gram en 5x2x1 cm) en kost meestal iets van 50,-. Het wordt ook wel een koptelefoonversterker genoemd. Het USB-snoertje zit er bij, maar je kan ook apart nog een snoertje voor je smartphone kopen, zodat je ‘m ook direct op je iPhone kan gebruiken. Er zit verder niks op – ook geen volume. Mede daardoor is dit de kleinste en lichtste USB-DAC (Digitaal-naar-Analoog-Converter) waar nog steeds een heel goed geluid in zit. Alhoewel veel duurdere DAC’s nog wel ietsje beter en warmer kunnen klinken, voor de echte hardcore super-hifi-freaks dan.

Via een kort snoertje doe je ‘m in de USB van je laptop, en je hoofdtelefoon gaat in de andere kant van de Fiio, in de minijack. Je kiest in de Audiovoorkeuren de Fiio K1 (Alt-klik op het geluidsikoon in de menubalk). Dan heb je meteen een veel beter geluid dan de standaard koptelefoon-uitgang. Ook de mp3-tjes van Spotify klinken zo veel beter. En je kan het geluid ook via een gewoon minijack-snoertje zo op je stereo-set aansluiten, zodat je van echte 24 bit HD audio kan genieten.

Het zou wel fijn zijn – of een verbetering – als het Lightning-snoertje er al gratis bij zou zitten, want dan zou je ook meteen de hogere kwaliteit audio uit je iPhone kunnen halen. Maar verder: topdingetje!

fiio k1 review usb dac

Zie verder ook de blog over HD 24 bit audio, die over de Spotify DJ Tips en de review over de superkleine iPhone DAC: de Fiio i1

Ik kreeg de K1 gratis aangeboden. Deze blog is verder niet gesponsord. Ik blog alleen over dingen die ik zelf bijzonder of bijzonder goed vind. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *