In ear hoofdtelefoon review: Shure SE112 vs Philips Fidelio S2

in ear hoofdtelefoon review

– Update: 14 september 2018 –

Het in ear systeem heeft veel voordelen. De gehoorgang wordt geheel afgesloten en het geluid is daardoor erg goed. De bas is meestal erg goed, het systeem is supercompact, ultralicht en klein, zodat je ze zelfs in bed aan kan doen, met je oor op een kussen. Het zit meestal ook erg comfortabel. Het buitengeluid wordt goed tot zeer goed gedempt, zodat je niet eens actieve noise canceling nodig hebt. Ideaal in vliegtuig, bus en trein dus. En het lekt ook geen geluid, zodat je omgeving geen last van je heeft. Maar er zijn evengoed nog steeds grote verschillen tussen in ears… Goedkope klinken meestal niet zo best, behalve een paar Chinese topmodellen voor rond de 10,-. Supertips! 

in ear hoofdtelefoon
Je kan het snoer ook om je oor doen, net als bij die dure modellen. Dan kunnen ze eigenlijk niet meer uitvallen.

Nadelen in ear hoofdtelefoon

Ieder voordeel heb ze nadeel: het buitengeluid dempen kan gevaarlijk zijn, in het verkeer. Verder moeten ze de gehoorgang echt perfect afsluiten, anders klinkt het niet goed. Experimenteren met verschillende opzetdopjes dus. Nog een klein nadeel is dat je wat contactgeluid hoort, als het snoer beweegt bijvoorbeeld. Maar het grootste nadeel is dat je de oordopjes niet kan testen, in een winkel bijvoorbeeld, zoals bij een gewone hoofdtelefoon, en je het artikel ook niet kan terugsturen als het niet bevalt. Hoe kom je dan ooit te weten welke goed zijn? Vandaar deze review.

in ear hoofdtelefoon

Tip: Shure SE112

Ik had al eens eerder een jubelende review over Shure in ears geschreven, namelijk over de Shure SE215 van ongeveer 90 euro. Helaas ben ik die top-oordopjes kwijtgeraakt. Maar gelukkig heeft Shure net weer een nieuw instapmodel: de SE112, met voor mij een groot voordeel: die zijn niet zo moeilijk in te doen. Al die andere Shure modellen zijn namelijk enorm lastig in te doen. Je moet eerst heel goed en lang kijken welke rechts is en welke links, meestal moet het licht aan en moet je een vergrootglas zoeken, dan moet je bestuderen hoe het snoer ook maar weer ingewikkeld over je oren moet, welke kant boven moet en hoe het snoer gedraaid moet. Dat kost dus elke keer weer een een half uurtje intensieve studie. De Shure SE112 kan je gelukkig gewoon simpelweg in je oor doen.

Ze zijn ook veel compacter dan de andere Shure modellen. En goedkoper: namelijk maar 59,-, on line bij Bol bijvoorbeeld. Ze klinken best wel oké, verreweg het beste in die prijsklasse. Iets teveel nadruk op het midden, daar verraadt Shure zijn afkomst, omdat dit veel door professionals in de muziek wordt gebruikt. Voor zangers namelijk  ideaal als in ear monitor systeem, met iets meer nadruk op de zang-frequenties. Eventueel op te lossen met wat equalising: een klein beetje midden eraf (1K en 2K), een klein beetje bas erbij  (32 en 64 Hz) en ietsje hoog erbij (8K en 16K).

Als de pasvorm maar perfect is, want de bas krijg je namelijk alleen als de dopjes perfect afsluiten. Daarom zitten er 3 setjes bij, Small, Medium en Large, dus meestal lukt het wel met die pasvorm. Ze zitten comfortabel met het zachte siliconenrubber, en ze hoeven niet diep in je oor. Ze dempen extreem goed en dat is heerlijk in bus, trein of vliegtuig. Verder is het snoer niet achterlijk lang, en stevig uitgevoerd, al is het wel iets te stug. De mini-jack-stekker is in een hoek, dus niet recht, wat beter is. Omdat het dan minder uitsteekt. En dus minder snel kapot gaat.

Voordelen

  • Beste geluid in de prijsklasse, qua Westerse merken
  • Comfortabele siliconen-dopjes in 3 maten
  • Makkelijk in te doen
  • Voordelig: 50,-
  • Goede bas
  • Uitstekende demping: passieve noise canceling
  • Supercompact
  • Stevig snoer, mini-jack met haak-connector
  • Het volume kan lekker hard
  • Geen lekgeluid
  • Je kan ermee op een kussen liggen

Nadelen

  • iets teveel nadruk op het midden, qua geluid

En een microfoon en snoerbediening?

Voor 9 euro extra is er hetzelfde model met microfoon en snoerbediening…
misschien handiger om die maar meteen te nemen?


Philips Fidelio S2 review

Deze vond ik aanvankelijk heel slecht klinken, maar dat was veel te kort door de bocht. De pasvorm van de dopjes komt namelijk ontzettend nauw. Er zitten 7 (!) verschillende setjes dopjes bij dus normaliter zou het moeten lukken om perfect passende te vinden. Dat levert een dramatisch beter geluid op. Maar het lukte mij vaak niet om ze goed in te krijgen.

UPDATE: SUPERTIP! De dopjes van de goedkope Awei ES800M passen ook precies op deze Philips Fidelio, en hebben de perfecte pasvorm voor mijn oren. Dus voor 6,- heb je niet alleen een extra supergoede in ear-hoofdtelefoon, maar ook de perfecte opzetdopjes voor de Philips Fidelio, zodat die eindelijk ook goed klinken, en goed passen.

Ze klinken behoorlijk anders dan de Shure, met minder nadruk op het midden, maar als ze perfect passen klinken ze eigenlijk beter dan de Shure. Ze zijn wel veel duurder: 100,-. Er zit dan wel meteen een microfoon en snoerbediening op (helaas zonder volume-knoppen).

Verder vond ik het blauwe model heel erg lelijk om te zien, ik schrok er gewoon van, met dat raar beige en vies blauw. Maar er zijn gelukkig ook zwarte en witte uitvoeringen.

Nadelen

  • heel kritische pasvorm
  • duur
  • rare kleuren
  • geen volume op de snoerbediening

Voordelen

  • Beter geluid dan de Shure SE112, maar alleen als de dopjes perfect passen
  • Beter snoer, plat uitgevoerd, soepeler, ook met haak-connector
  • Comfortabele siliconen- en foamdopjes in 7 maten
  • Goede bas
  • Goede demping: passieve noise canceling
  • Supercompact
  • Het volume kan lekker hard
  • Geen lekgeluid
  • Je kan ermee op een kussen liggen
in ear hoofdtelefoon
in werkelijkheid zijn deze Philips S2 heel lelijk, met raar bruin en heel vies blauw en zo. Neem de zwarte of de witte!

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Beste Aartjan,

    In de mooie vergelijking hierboven noem je zijlings ook de Shure SE215. Ik was erg gecharmeerd van de vervangbare kabel (net als bij KZ) en was eigenlijk op zoek naar de jubelende review die je beschrijft. Heb je daar een linkje naartoe, ik krijg hem met de zoekbalk niet gevonden.

    Groetjes,

    Adriaan

Geef een reactie