ING krijgt Apple Pay

ing Apple Pay

De ING is de eerste Nederlandse bank die officieel Apple Pay gaat aanbieden. Je kan dan betalen door je telefoon of horloge tegen de betaalautomaat te houden. Je hebt geen bankpas meer nodig, en geen pincode, ook boven de 25 euro niet. Je vinger of gezicht vervangt de pincode. Bovendien verkoopt Apple jouw transactie-informatie niet. Verder ondersteunt Apple Pay ook NFC tags: dan kan je betalen door je telefoon tegen een sticker te houden. Zonder app of wat dan ook. Werkt direct. De deelscooters van Bird hebben dat bijvoorbeeld.

Maar: Nederland is laat. Het vermoeden is dat Nederlandse banken het VIJF JAAR lang hebben tegengehouden. Ze riepen dat Apple Pay VEEL TE DUUR was. Banken maakten namelijk enorme winsten met elke PIN-transactie, soms wel 25 cent. Dus bij een kopje koffie vangen ze 10%. Absurd veel! Apple vraagt maar 0,15% – niet aan jou, maar aan de bank. Voor de consument is Apple Pay helemaal gratis.

De banken kennende zullen ze misschien gewoon die vette 25 cent blijven doorberekenen, ook bij alle Apple Pay transacties. En ze zullen blijven jammeren over “torenhoge kosten” van een cent per transactie voor Apple.

Ook de credit card was een absurde melkkoe: de kosten werden altijd aan de klant doorberekend – en die kosten waren hoog. Heel hoog. Dat had alleen niemand in de gaten, want daar werd altijd heel onduidelijk over gedaan. Ja, daar waren de banken dan weer WEL goed in… in onduidelijk zijn, over allerlei vage extra kosten…

De consument is dus beter af met Apple Pay.

Je kan straks je ING-bankpas inscannen in de Wallet app op je telefoon. Dan kun  voortaan met je telefoon pinnen.

Pinnen? Wacht ff:

Ooit van Tikkie gehoord? Of QR? Of NFC?

Pinnen kost de winkelier bakken met geld. De pin-automaat moet-ie voor dik geld huren en kost ook nog eens commissie. Daar verandert Apple Pay HELEMAAL niks aan. Jammer. En ouderwets. Alsof er niemand geld kan overmaken! Alsof er geen Tikkie bestaat! Alsof je niet kan betalen met een QR-code! Dat gaat bijvoorbeeld  zo:

  • Je bestelt een kopje koffie – vooruit, met appeltaart.
  • Op het bonnetje staat een QR code.
  • Je richt je telefoon erop en klikt “Betaal”.

Het betreft dan een gewone gratis overboeking. Niks geen dure pin voor nodig! Net als bij NFC tags. Gek dat nog niemand dat doet. Komt wel…

Contactloos betalen: de nadelen

Om de 5x moet je toch nog je pin intikken. Onduidelijk. Moet JIJ iets opnieuw doen? Moet je iets cancelen? Moet je de kassa vragen iets te doen? Moeten ZIJ iets doen? Duurt te laaaaaang!! Apple Pay lost dat in ieder geval op. Nooit je pincode. Geen maximum bedrag. En er kan niet zomaar geld van je pas gestolen worden, door een langslopende BOEF. Iedereen kocht daarom RFID-blocking hoesjes:

Tip voor ondernemers: iZettle. Een klein mobiel pinapparaat. Kost 1,95% per transactie. Of de SumUp voor 1,90%. Of doe meteen maar NFC tags. Of iets slims met QR codes. Vergelijk dat eens met de ingewikkelde, torenhoge kosten die een bank voor PINnen rekent.

4 Reacties

  1. Aartjan, je schrijft dat een pin transactie 25 cent kost en apple 0,15% rekent. Dus als ik een bedrag van 1000 euro afreken dan wordt er aan apple 150 euro afgedragen?

Geef een reactie