IOS 8 review en tips

– Update: 20 juni 2015 –

Zojuist IOS 8 op iPhone en iPad gezet. Eerst maar het goede nieuws: ik zie geen batterij-problemen na de update. Moet je wel weer de instellingen induiken en afstellen, Bluetooth bijvoorbeeld staat weer aan, berichtgeving checken, dat soort dingen. 

Maarrrr:

Airdrop werkt alleen met Yosemite. En je moet iCloud DRIVE NIET activeren, pas als Yosemite er is (tijdens de setup wordt die vraag gesteld). Gelukkig was ik daar al voor gewaarschuwd, maar dat moet je maar net weten. Dus de gewone iCloud doet het wel, en staat wel aan, maar het nieuwe iCloud Drive (een soort Dropbox maar dan veel slechter) moet je voorlopig niet aanzetten.

En er moet vrij veel ruimte vrij zijn, maar dat hoeft niet als je de update via iTunes doet. Is sowieso sneller en beter, dus hang ‘m gewoon aan je computer.

UPDATE: heb je inmiddels Yosemite dan kun je iCloud Drive gewoon wel aanzetten. Maar Dropbox is – zoals gezegd – oneindig veel beter. Airdrop werkt nu ook prima, en vanaf IOS 8.1 heb je nu ook handoff en bellen vanaf je Mac, werkt allemaal en is superhandig. 

UPDATE: IOS 8.2 heeft nu een toggle switch voor 2G / 3G / 4G. Hier zat ik op te wachten! Enorm batterijbesparend, omdat je 3G en 4G uit kan zetten, maar wel data over 2G behoudt, zodat Whatsapp en iMessage gewoon blijft werken. 

Tips

In het Berichtencentrum (veeg van boven naar beneden) zitten nu widgets. Het weer kan je hier nu bijvoorbeeld vervangen (met de knop Wijzig onderaan) door iets anders zoals WeatherPro (3 euro). Die is veel beter dan het standaard weer, want met wind en zo. Je kan hier ook shortcuts toevoegen (bijvoorbeeld voor mobiele data) via de gratis App “Launcher” (UPDATE: is door Apple inmiddels verwijderd).

Recente contacten multitask

Met dubbelklik op de Home Button krijg je nu recente contactpersonen bovenaan (kan je ook uitzetten in de Voorkeuren). Erg handig. Nu wil je natuurlijk bij iedereen een foto: zie deze tip op iCreate om dat automatisch te doen.

Quicktype

Het nieuwe toetsenbord met voorspellende woorden is ECHT HE-LE-MAAL TOP! Maar helaas: alleen in het Engels… Maar het kan wel via de toetsenbord app SwiftKey.

UPDATE: DICTEREN en Siri in het Nederlands!

Je hoeft je teksten niet meer in te tikken. Je kan het gewoon inspreken (dicteren), met het microfoon-ikoontje naast de spatiebalk. Dicteren kun je aanzetten bij Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. Werkt bij alle apps, ook bij WhatsApp. Vanaf IOS 8.1.

Voor interpunctie zeg je gewoon “komma“, “punt“, “uitroepteken“, “vraagteken“, “gedachtenstreepje“, “dubbele punt” en zo. “Hoofdletter” betekent het volgende woord met 1 hoofdletter. “Nieuwe regel” werkt ook perfect, net als “smiley” voor een :-) en “frownie” voor een :-(.

Het werkt allemaal verbazend goed. Internet of 3G/4G moet wel aanstaan. En vanaf 8.2 is er ook Siri in het Nederlands, dus je kan eindelijk gesproken commando’s geven.

Berichten super verbeterd

In Berichten kan je nu net als in Whatsapp ook audio (en video) toevoegen en groepjes maken en beheren (inclusief silent mode per groep). Lokatie delen kan ook, direct vanuit Details. Het is een inhaalslag met WhatsApp, veel simpeler en doordachter en mooier. Al helemaal omdat er – indien nodig – toch nog een SMS wordt verstuurd (als de ander geen data aanheeft, of geen IOS heeft) en omdat Berichten vanaf je Mac ook werkt.

UPDATE: werkt met Yosemite nog beter: SMS sturen vanaf je Mac, bellen vanaf je Mac, handoff erbij, etc.

Camera: belichting geniaal

De Camera app is verbeterd: scherpstellen kan net als altijd met je vinger (dat was al geniaal, en tap-and-hold om te locken ook), maar nu kun je daar ook meteen op het zonnetje de belichting afstellen, door die naar boven of beneden te schuiven. Ook weer geniaal.

UPDATE: Fotorol / iPhoto / Foto’s, en zoeken in foto’s

Dat rare verschil tussen Filmrol en Fotostream is nu opgeheven. Begreep ik toch al nooit. Het is nu gewoon 1 map. Veel beter toch? Opmerkelijk hierbij is dat de originele foto (de onbewerkte) altijd in iCloud komt te staan. Dus open je de foto op je Mac dan is-ie weer onbewerkt. Eigenlijk heel slim. Want minder dubbelingen.

UPDATE: dit is weer gedeeltelijk teruggedraaid in IOS 8.1. Dat fotostream blijft een tikje ondoorzichtig. Dropbox is ook hierin weer oneindig veel beter.

iPhoto (op IOS 8) is niet meer nodig en wordt niet meer ondersteund, want vrijwel alle bewerkingen zitten nu direct in Foto’s, via de knop Wijzig > en dan Licht, Kleur of Zwart-wit. Via die 3 knoppen kan je snel een foto bewerken, maar het kan ook veel preciezer, als je de opties openklapt. Je kan foto’s uit je oude iPhoto nog wel migreren: de bewerkte foto’s komen nu in je gewone Filmrol.

Je kan nu makkelijker zoeken in Foto’s, want er is een zoekveld (het vergrootglas rechtsboven). Daar kan je bijvoorbeeld een datum / maand / lokatie / plaats intikken.

Van verdere nieuwigheden merk ik persoonlijk niet zoveel.

UPDATE: batterijverbruik

Je kan nu ook zien welke Apps veel batterij verbruiken, via Instellingen > Algemeen > Gebruik > Batterijgebruik.  Superhandig, bij mij bijvoorbeeld is Skype buitensporig verkwistend (terwijl dat niet aanstaat), dus die zet ik uit bij Berichtgeving.

Geef een reactie