iPhone X review: voordelen, nadelen en tips

iphone x review

iPhone X review, hands on Dat scherm hee! Zo groot, terwijl het hele ding redelijk compact is. Dit is inderdaad de toekomst! Het scherm is ook van ongewone kwaliteit. Helderheid, scherpte en kleur: allemaal perfect. Zo’n OLED spaart ook nog eens stroom. Die afgeronde hoeken: dat is geheel nieuw, maar goed en doordacht. Het ziet er gewoon erg mooi uit. Dat functionele hapje uit de bovenkant vind ik ook niet storend. 

Verder vind ik het als ontwerper goed dat er juist een kleine rand om het scherm is. Dat zorgt voor de nodige natuurlijke marges, rondom tekst en beeld.

Vrijwel alle apps zijn ook al aangepast aan dit formaat. Alleen de Volkskrant nog niet. De batterij is ook goed. Het is voor het eerst dat dit eens echt meevalt.

De home button ontbreekt. Maakt niet uit. Sterker nog: het is beter zo! (swipe van onder is home. Even vasthouden is de multitask bar. Nog even vasthouden om apps af te sluiten. Swipe vanaf rechtsboven voor het Bedieningspaneel. Vanaf linksboven voor notificaties) Allemaal heel logisch, makkelijk, slim, doordacht en goed. Briljant zelfs!

Het unlocken met je gezicht werkt ook prima. Snel en soepel. Bij het aankopen van dingen moet je twee keer op de zij-knop drukken: maar je krijgt exact te zien wat je moet doen, dus je hoeft nergens over na te denken. Apple op zijn best.

De portretmodus in de camera is echt verbazingwekkend. Leuk en functioneel. Het Bokeh-effect, extra diepte in je foto, is echt heel goed uitgevoerd. De achtergrond wordt onscherp gemaakt, zodat het onderwerp naar voren komt. De knop Studiolicht werkt ook op een goede slimme manier, en daarna kan je ook eens nog automatisch verbeteren. Dubbele camera, slimme software, optische beeldstabilisatie, echte optische zoom en multi led flash: deze camera is echt state-of-the-art. Geen Android die daar aan kan tippen. Apple is dus nog steeds leidend, op eenzame hoogte, inspirerend en vernieuwend. Echt wel!

Het Bokeh-effect van Portretmodus: de achtergrond is onscherp gemaakt, net als bij een spiegelreflexcamera. Hier is ook de knop Studiolicht gebruikt, en automatische verbetering. Dat werkt verbluffend goed. Klik voor een vergroting. 

Animoji

Je kan drollen, honden, katten en aapjes laten praten met jouw stem en gezichtsuitdrukking. Bij Berichten klik je links onderaan op het App ikoon, en dan op het aapje. Wijst zich verder vanzelf!

En nu even wat minpuntjes

Hij is nogal zwaar. En spekglad. Ik zou hem daarom liever van plastic willen: een iPhone XC zeg maar. Net als de 5C destijds. Hij kan door dat glas draadloos opladen, maar dat kan ook door plastic. Dat is lichter en minder kwetsbaar. Hier tips voor goedkope goede iPhone hoesjes.

Jammer dat er ook geen mogelijkheid is voor een Always on display zoals het klokje op de Samsung. Want dat kan nu, omdat het scherm OLED is: dan kosten alle zwarte pixels geen stroom meer.

De draadloze oplader krijg je er niet bij. Flauw hoor. Die moet je zelf hier in China kopen voor 3,60 euro. Precies dezelfde is er ook met Samsung-logo: deze Samsung: Qi oplader voor 7,-. Qi is een universele standaard in draadloze opladers. Werkt prima, best wel handig ook! Je moet je iPhone wel vrij precies erop leggen. En die Qi-lader moet nog wel aan een iPhone-oplader hangen. Bijvoorbeeld een snellader voor 4 euro.

Je kan ‘m niet zo goed met één hand bedienen. Net iets te groot. Reachability is wel goed gedaan (swipe onderaan iets naar beneden). De boven-hoekjes lijken dan buiten dit gebied te vallen, maar die zijn er wel gewoon, alleen onzichtbaar. Dus swipe naar beneden op de plek waar je denkt dat ze zouden moeten zitten (fijne zin!).

Je kan ook een popsocket nemen als effectieve oplossing.

De nieuwste IOS zat er niet op. Je moet dus eerst zelf gaan zitten updaten, en dat is een ellende: de nieuwe kan alleen AAN met je oude sim – je oude werkt dan niet meer – een backup terugzetten kan niet met een oud IOS – enorm gedoe allemaal. Doe asjeblieft voortaan voor die prijs de nieuwste IOS erop. Vraag het anders in de winkel, en bespaar je een hoop ellende. (Met iPads en laptops heb je tegenwoordig datzelfde probleem. Hier een blog over het instellen van een nieuwe iPhone en een over externe backups)

En voor die absurd hoge prijs krijg je er ook alleen maar gewone oordopjes bij. Niet de draadloze. Zelfs die handige siliconen caps van een paar cent kunnen er niet af bij Apple, terwijl dat die oordopjes toch echt veel beter maakt. Je kijgt er dan wel weer een gratis verloopje van Lightning naar mini-jack bij. Hoera!

64Gb kan net, maar is dat niet in de toekomst net te weinig? 256GB dan maar meteen? Slim hoor. Want dan is-ie meteen 1340 €. Apple Care erbij? Een hoesje? Is echt wel nodig hoor, nieuw glas kost je zo 400 €! En draadloze Airpods? Okee! Dat is dan TWEEDUIZEND EURO – DANKUWEL!

O ja: dat hoesje. De iPhone is inmiddels waterdicht, godzijdank. Maar: er zit wel een gat onderin, waar stof in komt. Neem dus een hoesje met een dust plug (stofdopje).

Logisch toch. Inkoppertje!

Maar die is er niet. Huh? Waaaat?

Dat zit niet op die dure design Apple hoesjes! Dan maar in China voor € 2. Die zijn perfect. Die hebben namelijk wel een dust plug. Zodat je over een tijdje nog steeds kan opladen…

Conclusie iPhone X review

Eigenlijk moet je wachten op de iPhone XC: de Plastic Color Edition (verzin ik ter plekke – geen idee of die er komt). Lichter, slimmer, minder kwetsbaar, goedkoper. Gewoon van plastic – oeps, sorry: van “polycarbonaat”.

De beste iPhone ooit. Dat is de toekomst!

(TIPS: Bespaar 700 euro en doe er GEEN Apple Care bij, kies de 64Gb, doe een goedkoop hoesje en een Qi oplader. En ook maar de beste goedkope oordopjes, of een andere draadloze headset. En eigenlijk ook een Popsocket.)

Deze iPhone X review is niet gesponsord. Ik kreeg niet eens een gratis iPhone X ;)

Geef een reactie