KZ ZS5 review: overweldigend goed

KZ zs5 review

Nog even over die oordopjes. Voor rond de 30,- (en soms maar 22,-) heb je de allernieuwste KZ ZS5. Die is overweldigend goed, en absurd goedkoop voor de geboden kwaliteit. Hij verslaat alle andere goedkope Chi-Fi-oordopjes van het in ear IEM-type met gemak. Hij is zo verschrikkelijk goed, met zijn ultra-geavanceerde 8-speaker-driver-systeem, dat je er aan moet wennen. Ik vind bijvoorbeeld de Rock Zircon ook nog steeds best wel goed: die is dan misschien wat minder helder en gedetailleerd, maar ook wat vriendelijker, warmer en analoger. De KZ ZS5 is juist overweldigend gedetailleerd, helder, analytisch en precies. Ongelofelijk. Alle details hoor je. Hoor je bijvoorbeeld een basgitaar, dan hoor je meteen wat voor merk, of de snaren nieuw zijn en zelfs welke versterker of microfoon. Okee, beetje overdreven – maar dat bedoel ik met overweldigend. Zelfs de extreem analytische Boarseman kan daar niet tegenop.

Alhoewel hij met een heel klein beetje EQ misschien iets warmer klinkt: -1,2 Db op 2K, 4K en 8K. Ietsje hoog eruit dus. Ultrahoge 16K mag op 0 blijven. En iets meer subbas: +1 Db op 32Hz. Ja, ik weet het: EQ is eigenlijk totaal uit den boze! Maar deze dopjes worden dan in mijn oren net iets lekkerder. Ze krijgen dan ook dat warme vriendelijke karakter van de Rock Zircon, zonder in te boeten op definitie en helderheid. Hij is dan zo goed, dat het wel een grote over-the-ear kopfelefoon lijkt. Deze sensatie heb ik nog nooit eerder met andere dopjes gehad. Ze zijn al maanden mijn favoriet. Wat een lol voor die paar euro!

In de Spotify app op je mobiel zit een EQ, en op Mac / Windows is er Airfoil. Op Windows kan je een EQ ook direct in de Audio-settings instellen. En op Android heb je bijvoorbeeld Poweramp als EQ.

Wil je geen EQ gebruiken, en hou je van bas, dan raad ik de ADAX HT06 (26,-) aan: die klinkt verder bijna net zo goed. En er is ook nog de Urbanfun (19,-) waar je ook absoluut geen spijt van kan krijgen. Reviews staat op deze uitgebreide blog.

Vroeger had ik voor elke hoofdetelefoon een eigen EQ-preset. Daar ben ik mee gestopt, maar voor deze KZ maak ik een uitzondering.

De dopjes (ear tips) van deze KZ heb ik wel meteen vervangen door grotere. En de pasvorm van de KZ is ook lastig. Het is nogal een grote en zware oordop, van het type sportmodel, met de draad over je oor heen. De kabel had ook beter gekund, (of koop een losse betere kabel, zie verderop). Zie als lichtend voorbeeld de kabel en de boogjes op het spotgoedkope sportmodel Fonge T01 of de kabel van de Headroom MS16. Zo hoort het eigenlijk, bij sportmodellen! Dus niet met een ijzerdraadje dat je zelf moet buigen, maar juist met een soepel, bijna onmerkbaar licht-voorgebogen plastic boogje, en/of met het draad-materiaal van de Headroom.

En verder kan de microfoon ook nog wel ietsje beter, de Rock Zircon en de UrbanFun zijn wat dat betreft beter.

Maar een ander groot voordeel van de KZ – behalve de verbazende onovertroffen geluidskwaliteit – is de vervangbare kabel! Niet alleen handig voor reparaties: je kan er zo voor 8,- ook een Bluetooth kabel op zetten. Met zo’n kabel maak je ‘m in een paar seconden draadloos (de stekkertjes zijn wel heel stroef dus je moet hard drukken). Dit systeem heeft de toekomst! De KZ-ZS5 is daarmee meteen ook een Apple Airpod-killer, en de beste draadloze Bluetooth headset.

KZ ZS5 review
KZ ZS5, in blauw of grijs. De kabel is vervangbaar. Er is een Bluetooth kabel voor te koop. Zo maak je ‘m draadloos, voor nog geen tientje extra! De Bluetooth kabel heeft een batterij die je met bijgeleverd micro-USB snoer kan opladen. Pairen gaat met lang-klik op de button.
KZ ZS5 met Bluetooth kabel, zodat je meteen ook een draadloze headset hebt.
KZ-ZS5 met de los verkrijgbare oplaadbare Bluetooth kabel

Ook kun je de gewone kabel upgraden naar topkwaliteit kabeltjes. Die zijn stiller en soepeler, en dat is bij in ears wel belangrijk, want bij goedkopere kabeltjes kun je last hebben van contactgeluiden. Neem bijvoorbeeld deze zilveren van 6,- of deze vergelijkbare of anders deze superluxe kabel van 25 euro:

Superluxe losse kabel voor de KZ ZS5 en ZS6, mogelijk nog stiller
Superluxe kabel voor de KZ ZS5 en ZS6: stiller, soepeler en beter

Je kan dan zo’n kabel ook voor andere dopjes gebruiken, zolang die dezelfde stekkertjes hebben. De Moxpad X9 heeft ook zo’n systeem (alleen dan met andere stekkertjes), en klinkt ook best wel goed. Alleen niet zo ongelofelijk goed als de ZS5. De KZ ZS5 is in ieder geval een enorme aanrader als je eens wil horen hoe uitmuntend een goedkoop IEM oordopje kan zijn!

Elk oordopje gaat nog beter klinken als je een goede DAC gebruikt. Bijvoorbeeld de Fiio K1 (voor computers, kost iets van 35,-) of de Fiio i1 (voor iPhones, 50,-).

Zie ook het lange complete overzicht over de beste oordopjes 2017, waar ook tips voor clips en ear tips instaan, die je op deze KZ eigenlijk ook wel nodig hebt.

Of lees het overzicht over de beste Bluetooth oordopjes, waar deze KZ ook al de winnaar is.

UPDATE: er is alweer een nieuwer, luxer en duurder model: de KZ ZS6. Lijkt erg op deze KZ ZS5 maar dan van aluminium. Er zit iets meer bas in, dat is goed, maar ook meer hoog, en dat had wat mij betreft niet gehoeven.

TEST-OPSTELLING

Ik test op allerlei manieren, maar mijn high-end setje voor hoofdtelefoons is een externe USB soundcard DacMagic XS van Cambridge Audio (150,-) met 24 bits HD audio bestanden, en ik vergelijk het onder andere met mijn voorlopig beste hoofdtelefoon: een Sennheiser HD650 (300,-) en mijn favoriete all purpose daily life koptelefoon: Sennheiser HD239 (115,-). Ook vergelijk ik het met live speakers: B&W 802 met een Tandberg versterker en een Cambridge Audio Dac Magic 100 (150,-).

16 Reacties

  1. Yvo, bedankt voor de tip! Ik heb ze zojuist besteld voor € 16,65! Via de link van slickdeals.
   De prijs fluctueert dus nogal.

 1. Heb ze besteld en ook een betere kabel maar ik krijg met geen mogelijkheid de contactpuntjes in de koptelefoon en ja ik heb op left en right gelet..

  Ben waarschijnlijk genaaid met een nepper

 2. Net de zs5 binnen en aangesloten via de xu09 amp op de iPod Classic;……. WAUW!!
  Woorden schieten te kort om te details, de power, de bas en het all round sound plaatje te beschrijven. Wat een contrast en diepte! Ook geholpen door de xu09. Een chinese mini headphone amp van 15 euro😄😄😄

 3. zojuist de KZ ZS5binnen gekregen. Ben zeer tevreden, een mooi helder geluid. En inderdaad even moeite gehad met het inpluggen van de kabeltjes. Normaal gesproken houd ik van een volle bas maar bij deze set is de bas prima. Dank je wel voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *