KZ ZS5 review: overweldigend goed

KZ zs5 review

Nog even over die oordopjes. Het begint een obsessie te worden, maar voor rond de 30,- (en soms maar 22,-) heb je de allernieuwste KZ ZS5. Die is overweldigend goed, en absurd goedkoop voor de geboden kwaliteit. Hij verslaat alle andere goedkope Chi-Fi-oordopjes van het in ear IEM-type met gemak. Hij is zo verschrikkelijk goed, met zijn ultra-geavanceerde 4-speaker-driver-systeem, dat je er aan moet wennen. Ik vind bijvoorbeeld de Rock Zircon ook nog steeds goed: die is dan misschien wat minder helder en gedetailleerd, maar ook wat vriendelijker, warmer en analoger. De KZ ZS5 is juist overweldigend gedetailleerd, helder, analytisch en precies. Ongelofelijk. Alle details hoor je. Hoor je bijvoorbeeld een basgitaar, dan hoor je meteen wat voor merk, of de snaren nieuw zijn en zelfs welke versterker of microfoon. Okee, beetje overdreven – maar dat bedoel ik met overweldigend. Zelfs de extreem analytische Boarseman kan daar niet tegenop.

Alhoewel hij met een beetje EQ fijner en warmer klinkt: -1,2 Db op 2K, 4K en 8K. Iets hoog eruit dus. Ultrahoge 16K mag op 0 blijven. En iets meer subbas: +1 Db op 32Hz. Ja, ik weet het: EQ is eigenlijk totaal uit den boze! Maar deze dopjes worden dan pas echt lekker. Ze krijgen dan ook dat warme vriendelijke karakter van de Rock Zircon, zonder in te boeten op definitie en helderheid. Hij is dan zo goed, dat het wel een grote over-the-ear kopfelefoon lijkt. Deze sensatie heb ik nog nooit eerder met andere dopjes gehad.

Op de Spotify app is er een EQ, en op Mac / Windows is er Airfoil waarin je EQ-presets kan maken:

Vroeger had ik voor elke hoofdetelefoon een eigen EQ-preset. Daar ben ik mee gestopt, maar voor deze KZ maak ik een uitzondering.

Voorlopig grijp ik niet eens meer terug op m’n verslavend heerlijke Rock Zircon. Ook al zitten die lekkerder, en vooral makkelijker. De dopjes (ear tips) van deze KZ heb ik meteen vervangen door grotere. En de pasvorm van de KZ is ook lastig. Het is nogal een grote en zware oordop, van het type sportmodel, met de draad over je oor heen. De kabel had ook al beter gekund, zie als lichtend voorbeeld de kabel op het spotgoedkope sportmodel Fonge T01. Zo hoort het eigenlijk, bij sportmodellen! Dus niet met een ijzerdraadje dat je zelf moet buigen, maar juist met een soepel, bijna onmerkbaar licht-voorgebogen plastic boogje.

En verder is de microfoon van de Rock ook nog eens een stuk beter.

Maar een ander groot voordeel van de KZ – behalve de verbazende onovertroffen geluidskwaliteit – is de vervangbare kabel. Niet alleen handig voor reparaties: je kan er zo voor 8,- ook een Bluetooth kabel op zetten. Met zo’n kabel maak je ‘m in een paar seconden draadloos. Dit systeem heeft de toekomst! Je kan dan zo’n kabel ook voor andere dopjes gebruiken, zolang die dezelfde stekkertjes hebben. De Moxpad X9 heeft bijvoorbeeld ook zo’n systeem (alleen dan met andere stekkertjes), en klinkt ook heel gebalanceerd en goed. Alleen niet zo mooi als de ZS5.

De KZ-ZS5 is daarmee meteen ook een Apple Airpod-killer, en de beste draadloze Bluetooth headset.

KZ ZS5 review
KZ ZS5, in blauw of grijs. De kabel is vervangbaar. Er is ook een Bluetooth kabel voor te koop. Zo maak je ‘m draadloos, voor nog geen tientje extra! De Bluetooth kabel heeft een batterij die je met bijgeleverd micro-USB snoer kan opladen. Pairen gaat met lang-klik op de button.
KZ ZS5 met Bluetooth kabel, zodat je meteen ook een draadloze headset hebt.
Dit is ‘m met de los verkrijgbare oplaadbare Bluetooth kabel

Het is in ieder geval een enorme aanrader als je eens wil horen hoe uitmuntend een goedkoop IEM oordopje kan zijn!

Zie ook het lange complete overzicht over de beste oordopjes 2017, waar ook tips voor clips en ear tips instaan, die je op deze KZ eigenlijk ook wel nodig hebt.

Of lees het overzicht over de beste Bluetooth oordopjes, waar deze KZ ook de winnaar is.

TEST-OPSTELLING

Ik test op allerlei manieren, maar mijn high-end setje voor hoofdtelefoons is een externe USB soundcard DacMagic XS van Cambridge Audio (150,-) met 24 bits HD audio bestanden, en ik vergelijk het onder andere met mijn voorlopig beste hoofdtelefoon: een Sennheiser HD650 (300,-) en mijn favoriete all purpose daily life koptelefoon: Sennheiser HD239 (115,-). Ook vergelijk ik het met live speakers: B&W 802 met een Tandberg versterker en een Cambridge Audio Dac Magic 100 (150,-).

5 Reacties

    1. Yvo, bedankt voor de tip! Ik heb ze zojuist besteld voor € 16,65! Via de link van slickdeals.
      De prijs fluctueert dus nogal.

  1. Heb ze besteld en ook een betere kabel maar ik krijg met geen mogelijkheid de contactpuntjes in de koptelefoon en ja ik heb op left en right gelet..

    Ben waarschijnlijk genaaid met een nepper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *