LED lamp en LED-snoer: verlichting op 12V of USB

Een LED lamp is superzuinig, goedkoop, mooi en handig. En hij gaat lang mee. Ik had al eens een blog geschreven over LED-TL-buizen. Dat is op 220V, en dan moet er een omvormer / transformator in. Deze blog gaat over LED-verlichting op 12V loodaccu’s en 5V USB (bijvoorbeeld op powerbanks). LED doet het direct op dit soort zwakstroom. Eigenlijk supersimpel en daarom spotgoedkoop! 

Je kan bijvoorbeeld zo’n 5 Volt USB ledstrip nemen. Die kan in elke USB. In allerlei lengtes en lichtsterktes, voor een paar euro. Kan ook met afstandsbediening, waarmee je de kleur kan kiezen en het licht kan dimmen. Er moet nog wel een knoopcelbattterij in die remote. GETEST: AANRADER. Superleuk mooi ding. Licht genoeg voor een hele tent bijvoorbeeld.

(klik de plaatjes om te bestellen)

USB ledsnoer met afstandsbediening
USB ledsnoer met afstandsbediening

Led lampjes op batterijen voor kast of keuken

Deze LED lampjes zijn ook top, bijvoorbeeld per zes stuks met 2 afstandsbedieningen, voor 13 euro. Er moeten nog wel 3 AAA batterijtjes per lamp in, bijvoorbeeld  oplaadbare batterijen van de IKEA. Je kunt ze aan- en uitklikken op het lampje zelf – handig – en er zit ook een timer op, zodat ze vanzelf na x minuten uitgaan. 40 Lumen per lamp: dat is ongeveer een 5W gloeilampje. Of dus 30W als je er zes neemt. Met plakstrip, en je kan ze ook met schroefjes bevestigen.

led lamp op batterij

Kerstverlichting led-snoer met zonnepaneel

Of deze 7 meter kerstverlichting voor 7 euro inclusief zonnepaneeltje en batterij. Gaat automatisch aan als het donker is, en hoef je dus nooit op te laden. Kan ook in 20 meter voor 13 euro. Waterdicht, dus geschikt voor buiten. In allerlei kleuren, en ook gewoon in warm wit.

kerstverlichting zonnepaneel

Zo’n LED kerstverlichting kan ook zonder zonnepaneel, op 12V, dus voor lood-accu’s. Dat is deze bijvoorbeeld, 20 meter voor 12 euro. Deze geeft meer licht dan die hierboven. Zie verderop meer info over schakelaars met stekkertjes (kan ook draadloos) die je hierbij kan gebruiken, want hier zit al een stekkertje aan.

kerstverlichting LED 12V met stekker kerstlampjes led met 12V DC stekker

Een LED-strip voor 12V accu’s is deze in warm wit, 5 meter voor 3,50. Ook getest en goed bevonden. Dit gebruik ik nu als de gewone verlichting in mijn tuinhuis. Het is net zo’n plakstrip als die USB-strip bovenaan, maar dan dikker en steviger. En omdat het 12V is geeft het ook veel meer licht. Deze losse draadloze bediening met dimmer voor 2,- kan erbij (met of zonder stekkertjes – ik heb degene zonder).

ir remote led lamp afstandsbediening

12V Led lamp

Diezelfde afstandsbediening kan je ook gebruiken voor andere 12V lampjes, zoals deze 12 Volt 3W G4  LED voor 60 cent. Vergelijkbaar met een 20W gloeilamp (200 Lumen). Werkt op 12V accu’s.  Of deze Led lampjes van 3W tot 6W met een G4 fitting. Voor nog geen euro, en het vervangt perfect een 20W tot 50W oude gloeilamp. Warm White is natuurlijk het mooist voor binnen, dat had ik in mijn tent, maar koel wit (daglicht) is er ook. De G4 fitting kost ook bijna niks, 40 cent of zo. Je hoeft ook niks te solderen. Je kan het ook met stekkertjes kiezen.

led lamp g4 bulb

led lamp fitting g4

Schakelaar voor 12V verlichting

Een schakelaar is bijvoorbeeld deze voor een euro. Of deze, met stekkertjes eraan. Die 12V DC-Stekkertjes kan je ook los kopen, bijvoorbeeld deze hier, per 10 stuks voor 1,50 €.

schakelaar led lamp 12v12v stekkers

 

12V LED lamp bekabeling en MC4-stekkers

Voor de bekabeling van gelijkstroom (DC) moet je niet te dun elektra-snoer gebruiken. Het kan ook niet al te lang zijn, vanwege het stroomverlies bij DC. Maar in een normaal huis kan het allemaal makkelijk, ook wel met dun snoer, zeker als het om LED-lampjes gaat. Het hoeft ook maar twee-polig te zijn, want voor 12V of 24V heb je geen aarde nodig. 12V Snoer kan je bijvoorbeeld hier kopen (dikte 22AWG is vrij dun, en kost 3,50 per 10m). Als er meer stroom doormoet heb je wel dik snoer nodig, bijvoorbeeld 10AWG voor zonnepanelen (check dat met de stekkers ofwel connectors). In de toekomst is er steeds meer 12V en 24V, want dit is handig, goedkoop, slim en zuinig. Zeker met zonnepanelen. Want die zijn uit zichzelf ook 12-24V gelijkstroom.

12v kabel snoer 2-polig elektra gelijkstroom

De stekkers van de grotere  zonnepanelen vanaf 100 Watt zijn meestal waterdichte MC4 connectors. Die kan je hier kopen (10 paar voor 6 euro). en die zijn IP67 Waterdicht. Je moet de dikte van de kabel aanpassen op de stekkers, anders is het nog steeds niet waterdicht. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit 10, 12 of 14 AWG. Waarbij 10 AWG de dikste is (en de beste voor grotere panelen):

MC4 connector stekker zonnepaneel waterdicht

Zie ook de blogs over

Geef een reactie