MacBook adapter (MagSafe) en batterij vervangen

MacBook batterij accu MacBook adapter MagSafe

Een van de mooie dingen van een Mac is dat hij zo lang meegaat. Mijn MacBook Air en 27 inch iMac zijn allebei stokoud (6-7 jaar) maar doen het nog perfect. In mijn iMac heb ik wel SSD moeten zetten, maar dat moet je bijna op alle Macs doen.
Mijn MacBook Air is zelfs zo oud dat de stroomadapter versleten is. Ook de batterij is niet meer goed. Die twee dingen heb ik zelf maar vervangen. Dat bleek heel makkelijk en goedkoop. Maar welke batterij is echt goed?

MacBook adapter vervangen

De stroomadapter met MagSafe 2 (45 Watt, geschikt voor vele modellen MacBooks) heb ik voor 17,- euro hier op Aliexpress gekocht. Normaal koop je dat soort dingen niet in China, want het gaat om 220v! Dat kan dus gevaarlijk zijn. Maar ik heb dat wel vaker gedaan, en meestal ging dat goed (nou ja, soms kwam er rook uit – maar de laatste keer is alweer 10 jaar geleden). Deze heb ik inmiddels al maanden getest en hij werkt perfect.

Hij lijkt verder exact op het origineel van Apple. De plastic clips zijn steviger dan het origineel, en het snoer zelf lijkt ook iets beter. Mag ook wel, want de originele Apple is nogal kwetsbaar. Dit goede ding kost 17,- euro, terwijl het originele Apple prul 90,- kost. Net als iPhone snoertjes: sommige nep-kabels zijn beter dan originele en 10x goedkoper.

MacBook MagSafe 2 adapter en accu batterij vervangen

Het plaatje mogen ze zo te zien niet meer gebruiken, en zelfs de naam Magsafe mag niet. Je kan dus ook niet zoeken op “Magsafe”.

MacBook MagSafe 2 adapter en accu batterij vervangen

MacBook MagSafe 2 adapter en accu batterij vervangen
Boven: de goede neppe, onder: de slechte fragiele originele

De dikke verlengkabel zit er niet bij, maar die heb je niet per se nodig. En die kan je ook van je oude halen, want dat gedeelte slijt toch niet. Of je kan ‘m hier los kopen voor 5 euro.

MacBook batterij / accu vervangen: test en reviews

Dan de MacBook batterij ofwel de accu. Omdat reparatie tegen de 200 euro loopt heb ik dit ook maar zelf gedaan. De eerste batterij kocht ik hier op Aliexpress voor 28 euro.

Het vervangen van de batterij is heel makkelijk. De benodigde twee pentalobe schroevendraaiers zaten er gelukkig al bij. Op iFixit vind je de handleiding wel. Fluitje van een cent.

Check het model van je laptop. Dat zie je staan onder het Appeltje en dan Over deze Mac. HELAAS zie je daar het modelnummer niet, zoals A1466. Die is belangrijk als je onderdelen zoekt. Om dat te vinden kopieer je het serienummer – dat daar wel staat – en plak je dat hier op Chipmunk

Maar deze batterij is EEN DIKKE AFRADER, lang niet zo goed als een echte originele nieuwe batterij. De originele Apple batterij was top (mijne was al 6 jaar oud!). De originele kon in het begin 8 uur mee op een lading, deze nieuwe maar 3 uur. De originele gaat misschien ook wel vier keer zo lang mee, in jaren.

UPDATE: na 4x opladen is de capaciteit al gezakt naar 80%. Dat is wel heel erg slecht. Van 100% naar 75% duurt 2 uur, maar van 75% naar 0 duurt ’n half uur. Ai ai! Ook doet de indicator boven in je menubalk het niet goed: je krijgt bijvoorbeeld geen waarschuwing als hij bijna op is.

Het moet mogelijk zijn om echte goeie te vinden. Vandaar deze blog eigenlijk. Als iemand een Gouden Tip heeft: laat maar weten in de comments. Dan ga ik die ook testen! Mogelijk een van de betere is deze batterij voor 75 euro bij Bol.com, inclusief verzendkosten en de twee schroevendraaiers. Binnenkort hier met een review. Deze lijkt mij beter, gezien het verhaaltje: “van het Nederlandse merk Hesker, met A-grade Japanse energiecellen, voor een lange levensduur (tot wel 1000 ontladingen) en een vermogen van 7200 mAh, wat maximaal is voor dit type MacBook.”

Maar eerst nog even deze YHR batterij voor 32,- : een Li-On 55 Wh, dus qua specs lijkt dit op het origineel. Ik heb een enorme lijst met verschillende batterijen doorgespit, dit is mogelijk ook een goede. Ik zal de update binnenkort hier plaatsen. Dan hebben jullie er ook nog wat aan!

Je kan de status van je MacBook batterij checken met het gratis programma coconutBattery. Daarin zie je allerlei gegevens. Aantal cycles en ouderdom en zo. En hoe snel de capaciteit daalt na een paar maanden. Zo kon je ook zien hoe slecht je oude batterij was. En als je je iPhone aan je Mac hangt kun je die iPhone accu ook nauwkeurig checken. Erg handig.

En zo gaan die prachtige Macjes nog weer wat langer mee!

MacBook MagSafe 2 adapter en accu batterij vervangen
Hopelijk kunnen ze beter batterijen maken dan bannertjes ontwerpen. Maar ik vrees nu het ergste…

Geef een reactie