Multipoint Bluetooth clip: je koptelefoon / oordopjes nu draadloos voor €5,-

multipoint bluetooth 5.0 clip

– Update: 27 november 2023 –

Met zo’n goedkope multipoint Bluetooth 5.0 clip maak je elk oordopje of koptelefoon draadloos. Met multipoint: dus op twee devices tegelijk verbonden. Je doet je favoriete oortjes er in, en dan clip je ‘m aan je kleding. Je kan ermee bellen, want er zit een microfoon op de clip. En bedieningsknoppen zoals volume. Er zit een mini-jack stekker bij, om ‘m in je stereo-installatie of car stereo te doen. Dan kan je draadloos muziek van je telefoon afspelen op de grote speakers.
UPDATE: nu ook met de topkwaliteit clips Fiio uBTR en Fiio BTR3K erbij. 

Wat is Multipoint?

Het grote nieuwe is dus Multipoint. Dat zit normaal alleen op de nieuwste  peperdure headsets van 300 euro. En deze clip kost 5 euro. Met Multipoint kan je twee devices tegelijk verbonden houden.

Dus je luistert met je koptelefoon draadloos naar de muziek van je laptop, en als je gebeld wordt, gaat dat gesprek gewoon op dezelfde koptelefoon. De muziek wordt automatisch gepauzeerd. Ideaal.

Of je speelt de muziek van je telefoon af op de grote stereo. En als je huisgenoot op de stereo wil, werkt dat ook meteen. Je hoeft niet meer te disconnecten of reconnecten. Die twee telefoons blijven altijd verbonden.

De batterij kan je opladen via USB, het kabeltje is meegeleverd. Het is Bluetooth 5.0 dus zuinig met stroom. Aan je oordopjes zit dus nog wel een draad, maar met het clipje is dat handiger dan een lange draad helemaal naar je telefoon.

Ik gebruik ‘m nu met een oude Bose QuietComfort, om die draadloos te maken. Uitstekende geluidskwaliteit (ook al zit er geen AptX, AAC of LDAC op). Alles werkt prima. Ook de microfoon. Geen latency-probleem, dus Youtube en Netflix zonder vertraging. Bereik is 5 a 10 meter. Batterij is goed voor 4 a 5 uur. Enorme aanrader dus:

multipoint bluetooth 5.0 clip multipoint bluetooth 5.0 clip multipoint bluetooth clip car minijack

Hierboven de microfoontest met de Essager-clip. Hieronder de microfoontest van een B&W PX7 van 400 euro:

En hieronder de microfoontest met de Fiio uBTR, een topkwaliteit Bluetooth clip:

Zie ook de blog over de Beste oordopjes om mee te bellen.

Fiio uBTR review, Fiio BTR3K

Topkwaliteit Bluetooth clips met AptX en LDAC zijn er ook, zoals deze Fiio uBTR. Of inmiddels de nog weer betere nieuwe Fiio BTR3K.

 

 

Deze Fiio uBTR heeft ook Multipoint. En met NFC, voor sneller verbinden. De AptX klinkt inderdaad beter dan de goedkope Essager clip, want die heeft alleen SBC.

De Fiio uBTR is even groot als de Essager, en werkt bijna precies zo. De fysieke clip van de Fiio is veel beter, steviger en handiger. Het bereik is ook beter, tot zo’n 10 meter. De Essager is meer richting de 6 meter. De geluidskwaliteit met AptX is inderdaad beter. De microfoon is hetzelfde, zie de test hierboven. De batterij van de Fiio is ook veel beter, richting de 9 uur, dus twee keer zo goed. En het opladen is ook beter, want met USB-C. Verder heeft de Fiio een hoge kwaliteit chipset: zowel de Qualcomm-dac-chip als de Texas Instruments versterker-chip zijn uitstekend.

De nog weer betere nieuwe Fiio BTR3K heeft zelfs topkwaliteit Japanse AK-DAC-chips.

Of deze nieuwe goedkope receiver voor twee tientjes met AptX HD erop: dat is de beste codec voor Bluetooth, waardoor het CD-kwaliteit wordt (het is geen zender, alleen een ontvanger).

Slecht klinkende afrader

Deze kleinere stekker kan zenden en ontvangen, met Multipoint. Deze heeft geen AptX, maar wel AAC. De rubberen stekker kan alle kanten op bewegen. Goed design dus, maar deze klinkt waardeloos, zonder bas, met verschrikkelijk slecht geluid, niet om aan te horen:

zener ontvanger multipoint
Goed design, verschrikkelijk slecht geluid…

In Nederland op BOL.com

De populairste Bluetooth clip in Nederland op BOL.com is deze voor € 25,-. Er staat  bij dat deze Multipoint heeft, maar hij heeft geen AptX, AAC of LDAC.

Alternatief: KZ Bluetooth nekkabel

Alle oortjes met afneembare kabel kan je ook simpel draadloos maken met deze KZ Bluetooth kabel (19,-). Met maar liefst 8 uur batterij. De stekkertjes kan je kiezen, er is ook C-pin. De geluidskwaliteit voor muziek is maximaal, dankzij de AptX. De microfoon is net als alle Bluetooth headsets nogal matig, maar je kan er mee bellen, mede omdat de microfoon veel dichter bij je mond zit. Er zit uiteraard snoerbediening op (met Volume!). Verder is hij IPX5 waterdicht, met goede keramische antenne en snelle stabiele verbinding. Met AAC (iPhone)en AptX. En zelfs met Apt-X HD als je (Android)-telefoon dat ondersteunt. Er is totaal geen vertraging bij films of games, dus geen latency. Maar geen Multipoint helaas.

KZ Bluetooth AptX HD nekkabel
Je kan ‘m zo in je nek dragen. maar naar voren kan ook. Met die oorhaken kunnen ze niet uitvallen en kan je er dus ook mee sporten

Bluetooth in de auto met een car kit

Als je ‘m veel gebruikt als handsfree auto-setje dan is het handiger om zo’n clip permanent in een USB-sigaretaansteker te doen. Zoals deze hier:

bluetooth car kit microfoon

Dit kan ook nog met een FM transmitter, dus dan kan je zonder die minijack draadloos de audio en telefoongesprekken naar de autoradio-speakers sturen:

KORSEED 3.6A Quick USB Charger Bluetooth Car Kit FM Transmitter modulator Audio Music Mp3 Player Phone Wireless Handsfree Carkit

Car Bluetooth FM Transmitter Wireless Handsfree Audio Receiver Auto LED MP3 Player 2.1A Dual USB Fast Charger Car Accessories

De meestverkochte simpele stekker is nog steeds deze voor een euro.

Bluetooth Transmitter

Er zijn ook draadloze Bluetooth ontvangers die je ook als Transmitter (dus als zender) kan gebruiken. Die kan je met een knopje omschakelen van Receiver Mode (RX) naar Transmitter Mode (TX). Dan kan je dus een oud analoog apparaat zoals een Walkman of cassettedeck draadloos via Bluetooth laten uitzenden:

Zoals deze Ugreen Bluetooth 5.0 Receiver Transmitter aptX HD Optical 3.5mm SPDIF

Of deze goedkope van een paar euro.

Of deze nieuwe populaire met 40 meter Long Range bereik voor €12

40m long range bluetooth receiver transmitter

Of deze Long Range Bluetooth Transmitter / Receiver.

43 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik wil ook even meedoen. Ik heb een paar maanden geleden de KZ ZEX gekocht, met daarbij (voor 25 euro of zo) de KZ AZ09 om ze draadloos te kunnen gebruiken. Dat geheel beviel me goed. De ZEX beviel me zelfs zó goed dat ik besloot om het verschil eens te proberen tussen de ZEX met de bijgeleverde kabel en de ZEX met de AZ09. Toen schrok ik toch wel. Met kabel vind ik het geluid toch een heel stuk voller en krachtiger klinken.

    Om die reden heb ik een goede kabel besteld (is nog onderweg). Vervolgens zag ik jouw stuk over de Essager en heb ik die óók gekocht (6 euro of zo?; 25 procent van de AZ09). Die kan ik immers straks met de goede kabel gaan gebruiken, mits de Essager bevalt. Nu heb ik de Essager een paar dagen geleden al ontvangen en heb ik de ZEX getest met de kabel enerzijds, en met de ZEX quasi-draadloos middels de Essager. En ik kan daar niet veel verschil in horen. Dat betekent voor mij dat ik die 25 euro voor de AZ09 niet had hoeven uitgeven, want die zal ik niet veel meer gaan gebruiken denk ik.

    Ik vraag me nu natuurlijk alleen nog af of er dan nog weer betere (betaalbare) adapters zijn als de Essager. Ik zie dat je er een paar hebt genoemd en daar ga ik eens naar kijken.

      1. Dan moet ik die ook maar gaan bestellen ;-)

        Sorry, dezelfde reactie heb ik eerst op de verkeerde plaats gezet (nieuwe browser, excuses).

  2. Iemand nog een actuelere variant beschikbaar?
    Ik kom erachter dat mijn versterker inmiddels wellicht ook alweer wat te oud is (Denon x2500H) om mijn nieuwe Bluetooth platenspeler (Audio-technica lp3xbt) optimaal te bedienen.
    De versterker heeft Bluetooth 3 met SBC, de platenspeler heeft Bluetooth 5.2 met Aptx Adaptive.
    Je kunt tegenwoordig ook beter je hele set vervangen dan deels upgraden 🙄🤪

      1. Hmm, als ik het goed interpreteer heb ik geen specifieke DAC nodig, de versterking gaat via de receiver. RCA uitgang geeft het signaal. Dan zou deze op zich ook moeten werken.

        € 19,19 30%OFF | UGREEN Bluetooth RCA Receiver 5.1 aptX HD 3.5mm Jack Aux Wireless Adapter Music for TV Car 2RCA Bluetooth 5.0 Audio Receiver
        https://a.aliexpress.com/_Ezzsck9

        En dan de Aptx versie, Bluetooth 5.1

        Of de omzetting naar RCAsignaal noemenswaardig anders is dan met bijv een DAC met CSR/AK chip, geen idee. Scheelt wel veel euro’s.

        1. Denk niet dat het effect heeft, de bron (platenspeler) zendt immers ook via Aptx LL het signaal via Bluetooth uit.

            1. Eens van die DAC. Bedoelde eigenlijk dat er al via de ADC (analoog naar digitaal 😉) omzetting vanaf de platenspeler naar Bluetooth een mogelijk verlies plaatsvindt. De conversie van digitaal naar analoog dacht ik dan met dezelfde Aptx techniek te laten doen, inclusief de bijbehorende DAC.

            2. Aha, ja inderdaad, het signaal moet dan alleen nog terug naar analoog, in de BT-ontvanger. Ik ben benieuwd! Laat maar weten…

            3. Hadden ze nou maar een Bluetooth 5.2 variant waar ik vertrouwen in kon hebben 😉. Ik check het en laat de ervaring weten

            4. Ik heb nu m’n zinnen gezet op een versie met optisch uit. Scheelt weer een DAC conversie in de gehele lijn. Eerste conversie in de platenspeler naar aptx Bluetooth, digitaal naar digitaal via Bluetooth (geen conversie) vervolgens alleen de conversie van optisch digitaal naar analoog in de Denon-versterker zelf.
              Alle andere opties betekent extra conversie van Bluetooth naar analoog… De vraag is of die conversie beter of slechter is dan die in de Denon versterker… 🙄😉. Oftewel is een Qualcomm chip ter waarde van <€1 beyer/slechter dan de chip in de Denon?

  3. Ongevraagde tip mbt de ‘goedkope multipoint Bluetooth 5.0 clip’. Die werkt weer uitstekend als je de tweede Bluetooth-verbinding uit zet. Dus niet èn verbinden met je Mac èn je iPhone. Dan geeft-ie geen sjoege en lijkt hij stuk.

  4. Beste Aartjan,
    Bedankt voor al je artikelen! Ik ben heel blij met mijn TRN v90 en zoek nog een oplossing voor om ze draadloos te maken. De uBTR lijkt het te kunnen doen (heb geen behoefte aan multipoint) en de bluetooth nekkabel van KZ ziet er ook netjes ook. Ik kwam ook de BTR5 van fiio tegen. Zou deze de meerwaarde waard zijn als bluetooth DAC?
    Thijs

    1. Hallo Thijs, Ik ben zelf in het bezit van de Fiio BTR5 en ik gebruik hem altijd.
      Niet alleen handig om elke hoofdtelefoon draadloos te maken, maar vooral om de geweldige geluidskwaliteit die de twee gescheiden 384kHz/32bit ES9218PC DAC’s je brengen.
      Sluit je hoofdtelefoon maar eens aan op de gebalanceerde 2.5mm uitgang. Alsof je in een concertzaal zit. Met de diverse ingebouwde filters en EQ kan je hem mooi afstellen, maar via de gratis Fiio-app kan je hem helemaal fijntunen.
      Ik moet eerlijk zeggen, als je alleen maar mp3-jes afspeelt zullen er best wel goedkopere op de markt zijn die aan jouw wensen voldoet. Maar luister je ook muziek in hoge resolutie? Dan zou ik deze zeker eens proberen. (Ook in Nederland te koop, mét recht van retour).

  5. Ik heb de FiiO uBTR het voordeel van de twijfel gegeven. Een batterij in een product direct gekocht uit China op het lichaam dragen vind ik niet het allerfijnste idee, maar deze zit ten minste niet in de nek of aan het oor, maar geklemd op de kleding.

    De clip is super, de knopjes werken en het verbinden gaat heel soepel. De multipoint werkt ook bij mij niet. Ik vind alleen de geluidskwaliteit erg tegenvallen. Er zit een behoorlijke ruis onder alles, dit valt vooral op bij praatradio en podcasts. Ook hoor je met de KZ-ASX een duidelijk verlies in definitie van muziek ten opzicht van bedraad in de telefoon, desktop, laptop, of tablet. De bas is minder, het directe geluid wordt een soort gedempt en er zit dus een lichte ruis onder. Deze ruis hoor je vooral goed als je een nummer op pauze zet, de ruis valt na twee seconden weg wegens gebrek aan signaal.

    Kortom, geen daverend succes, maar ik heb de FiiO uBTR niet kunnen vergelijken met clips van een Europees merk, dus geen idee wat de standaard is.

    1. Ik denk dat de ASX een te lage impedantie heeft, want die is nogal extreem. Sommige DAC’s geven ook ruis op de ASX. Probeer eens een koptelefoon, of een ander oordopje.

  6. Hallo, ik heb de Essager huppeldepup een paar weken tot grote tevredenheid gebruikt. Hartstikke handig en makkelijk in gebruik. Tot hij ineens niet meer wilde opladen en ik per ongeluk de aansluiting voor de usb kabel kapot maakte door kennelijk te hard de usb kabel erin te duwen.

    Gelukkig had in inmiddels een 2e besteld juist voor dit soort dingen.
    Die heb ik gisteren gekregen.
    Maar als deze ook de geest mocht geven koop ik de Fiio uBtr denk ik.

  7. Beste Aartjan,
    Misschien dat u het weet of iemand anders die dit leest, maar ik krijg het ding niet uit.
    Heb kort indrukken geprobeerd, ingedrukt houden, maar de stem blijft power on herhalen.
    Super fijn om dit artikel te lezen overigens.

    Alvast bedankt voor een reactie.

    Groet,
    Susanne

  8. Ik heb de Essager via Bol.com besteld en het werkt fantastisch! Zelf vind ik het geluid beter dan dat ik mijn Samsung aansluit via de mini-jack aansluiting.

  9. Hoi Aartjan: je schrijft hierboven “Bluetooth clips zijn er ook met AAC en AptX, met grote batterij, top-DAC en noise cancelling microfoon, zoals deze Fiio uBTR voor 20,-:” Echter de Fiio uBTR heeft geen DAC chip, de duurdere modellen wel zoals de BTR1, de BTR3 en de BTR5. Zelf heb ik gekozen voor de Shanling Up4, De Hiby R2 icm de FD1 zijn onderweg.

  10. Ik heb bij de Action een dergelijke Maxxter Bluetooth Clip gekocht voor ca €5 en hij werkt/klinkt prima met een stabiele BT verbinding. Verrassende is dat er ook een microfoon in zit (staat niet vermeld in de beschrijving op de verpakking!?) die ook nog goed klinkt!

  11. Nu nog een bluetooth transmitter vinden, die m’n oude md-walkman draadloos laat zenden naar m’n bluetooth koptelefoon. Heb je suggesties?

        1. Zeker wél latency (vertraging). Zeer storend bvb als je een pianist ziet spelen, de vingers gaan naar beneden maar het geluid komt wat later. Heel raar voor mij als pianist om zo te kijken/ luisteren, dat wordt onduidelijk, je kan niet echt volgen.
          Ik ben een grote leek wat betreft bluetooth enzovoort, maar eigenlijk neem ik aan dat het normaal is dat er altijd wat vertraging. Maar als dit enkel milli- of microseconden is geen probleem. Dit is echter veel meer, enkele tienden seconden, wat relatief heel veel is voor muziek.

      1. Hoi Aart Jan, leuke blog weer! Wat denk je van deze in vergelijk met die jij aanraadt? Ik blijf het overigens link vinden om deze dingen continu aan de stroom
        Te hangen. Het zou wel de oplossing zijn om multi-room op mijn onkyo 676 te gebruiken en uit te zenden naar mijn bluetooth headphone.
        https://a.aliexpress.com/_mLgEEwH

        1. Continu aan de stroom is geen probleem: het is maar 5V zwakstroom, gelijkspanning.
          Alhoewel het mogelijk is dat het wat minimale storing geeft.

Geef een reactie