Zonnepaneel 20W / 30W voor zonnelader

20W zonnepaneel goedkoop

Ik kocht voor Evert Hettema (instructeur in de wereldberoemde Wim Hof Methode) dit 20W zonnepaneel voor 27,-. Lichtgewicht, en de goedkoopste en beste optie als je een draagbaar zonnepaneel zoekt. Voor op de camping, op reis, in de camper, op de boot. Waarom is dit ding zo goed? 

Ten eerste is dit zonnepaneel ook echt 20 Watt. 18 Volt bij 1,12 Ampere. Verder heb ik dit niet eerder zo goedkoop gezien. Ten derde is dit ding licht en buigzaam. Niet opvouwbaar, maar wel zo dun en compact dat dit in elke tas past. Zo groot als een A3 (42 x 28 cm). Tot nu toe waren dit soort 20W panelen altijd zwaar en dik, in een aluminium lijst met een glasplaat. Deze dus niet!

Maar dat is nog niet alles. Het slimme van dit zonnepaneel zit ‘m ook in de aansluitingen. Er zitten accuklemmen, een sigaretaansteker-plug en USB bij (staat er niet bij op Aliexpress, maar het zat er dus echt bij). Je kan dus direct je telefoon met je IOS kabeltje aansluiten: zelfs een superkritische iPhone gaat direct opladen.

Nou ja, okee, een iPhone is dan weer ZOOO kritisch dat het opladen meteen stopt als je eventjes voor het paneel gaat staan. Je moet dus wel DE HELE TIJD checken of-ie nog oplaadt.

Je kan eigenlijk beter via accu’s of powerbanks opladen. Dat kan dus ook!

Want naast USB (5 Volt) zit er ook een 12V uitgang op. Die kun je gebruiken voor powerbanks waar een 12V ingang op zit. Zie het artikel over de beste powerbanks. En zie ook het lange artikel over alle soorten draagbare zonneladers. Voor een jump starter Powerbank maakt het niet uit of het 5, 12 of 18 Volt is: die laadt altijd wel op.

Dit zonnepaneel kun je dus op 3 manieren gebruiken:
1  Direct je telefoon aan de USB
2  of met een powerbank, via USB of via DC (12V)
3  of met een loodaccu en regelpaneel, zie verderop

Dit zonnepaneel is waterdicht. (Update: de USB-aansluiting is wel gevoelig voor water, dus als je ‘m buiten laat staan gaat deze aansluiting roesten.) Afgezien daarvan gaat hij eeuwen mee. In 2043 zal ik hier nog eens een update schrijven. Vrijwel alle zonnepanelen gaan lang mee. In tegenstelling tot accu’s en powerbanks. Die gaan vaak maar 5 jaar mee. Het is dus handig om die twee dingen apart te kopen, en niet tesamen in één apparaat (alhoewel dat nu ook kan).

Er zat ook een sigaret-plug bij (staat er niet bij op Ali): daarmee kun je direct in de auto je accu opladen, als je auto lange tijd stilstaat. Er zitten zuignappen bij, zodat je het aan de binnenkant van je autoruit kan plakken. Verder ook accu-klemmen: die kan je direct op de accu van je motor of auto doen. Er zit ook een zekering bij. Die kan in de sigaretaansteker, zie de plaatjes verderop.

UPDATE Mei 2019: nu ook in 30W inclusief regelpaneel (30,-):

Complete set 30W paneel + regelpaneel + toebehoren en kabels (30,-)
Complete set 30W paneel + regelpaneel + toebehoren en kabels (30,-). Daar hoeft alleen nog maar een 12V loodaccu bij.

20 Watt (of 30 Watt) is ideaal, precies genoeg om onbeperkt iPhones, tablets, lampjes en zelfs laptops opladen. Voor op vakantie, als je aan het wandelen, fietsen of varen bent. En ook als je op een vaste plek staat – in een tent op de camping. In dat geval kan je er ook een gewone lood-accu aan hangen:

Dat kan via deze laadregelaar met 2xUSB (6€), aangesloten op een 12V 7Ah accu (20 €). Zo heb je een complete zonnelader-set voor 55 euro. Hier hoeft ook geen behuizing omheen of zo. Verderop plaatjes en handleiding hoe dat precies moet.

Je kan ook een grotere accu nemen: zoals deze van 20AH (55,- euro). Die is drie keer zo groot / sterk / zwaar als die 7AH accu. Daar zou je dan mogelijk zelfs een kleine koelbox van 26 liter (75,-) aan kunnen hangen. Een grotere koelkast trekt te veel stroom: die is vaak al 60 Watt continu. Dan heb je wel 200W aan zonnepanelen nodig, en een supergrote accu van 200AH. Dat kán wel – zie de blog over grotere zonneladers. Maar een kleine koelbox zou misschien net moeten kunnen. Of net niet… Ga ik nog testen, en dan zal ik er ook een blog over schrijven.

20W zonnepaneel goedkoop

Het zonnepaneel kan direct op de ingang van een jump starter powerbank, of via een regelpaneel op die lood-accu. In mijn geval heb ik het stekkertje van de bijgeleverde adapter (waarmee je de powerbank via een 220V stopcontact kan opladen) afgeknipt en aan het snoer van het zonnepaneel gedaan. Zie de plaatjes. Hoef je niet eens te solderen. De plus en min kan je alleen niet omdraaien.

Met zo’n jump starter powerbank kan je zelfs laptops opladen: dat kan niet met gewone powerbanks (tenzij alles USB-C is, zie de blog over USB-C). Bij een jump starter powerbank zit een 12Volt sigaretaansteker-plug. Daarin kan je de auto-laptoplader doen (zie verderop). Of zie de blog over draagbare zonneladers en powerbanks.

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB

Je kan hier ook USB-C van maken, met een car socket (1,-) op de 12V van het regelpaneel, en een USB-C car charger 30W (5,-).

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met een 12 Volt accu of powerbank. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig (19,-). Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien.

Ook accu’s van camera’s kan je opladen als je een 12Volt (auto)lader voor dat type accu kan vinden.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Of neem deze kleinere waarmee je via USB kan opladen (6,-), en via 220V. Maar deze is zonder 12V dus opladen gaat wat langzamer. Er zit ook USB out op, zodat je met volle batterijen je mobiel kan opladen. Dan is het een powerbank:

HANDLEIDING zonnelader:
zonnepaneel, lood-accu en regelpaneel

Ik gebruikte deze laadregelaar met 2 x USB (6,- €, de 10A is goed). Die sloot ik aan met electra-kabeltjes op deze 12V 7Ah accu (20 €). Dat is een AGM accu (glasvezel-accu), het beste systeem lood-accu, onderhoudsvrij.

Met tape plakte ik het regelpaneel op de accu. Zonnepaneel aansluiten met kabeltjes, en daarna de accu. Je hoeft niks te solderen.
Opties doorlopen en instellen. Klik de linkse menuknop totdat je b1 zit staan. Kies daar b2 (gel-accu) door lang te klikken op de menu-knop, en dan de tweede knop.

Je kan op het regelpaneel ook kiezen of de aangesloten verlichting automatisch aan en uit gaat. Met een timer, of van zonsopgang tot zonsondergang. De lichtsensor is het zonnepaneel.

Je telefoon-kabel kan er dan meteen in. Geen omkijken meer aan. Richt het zonnepaneel naar de zon.
Het snoer naar het regelpaneel kan je ook splitten, naar de powerbank.
Hier zie je het gesplitte snoer. Maar je kan de powerbank beter op de uitgang van het regelpaneel doen, bij het lampje-icoon, rechtsonder.

Je kan zo ook jump starter powerbanks opladen met 12V. Gewone powerbanks kun je via de USB opladen, met 5V.

Een laptop kun je zo ook opladen, als je een auto-laptoplader voor je laptop hebt. Die doe je dan in een vrouwtje sigaretaansteker ofwel car socket (1,-). Die kan direct in het regelpaneel:

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

Hieronder zo’n auto-laptoplader om een laptop op te laden via de sigaretaansteker. Dit is een universele 80W voor 5,- met diverse verloopjes, geschikt voor de meeste laptops. Voor een MacBook is er een Magsafe lader te koop voor 35,-.

Het zonnepaneel als oplader

zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Zuignappen zitten er ook bij, en die kun je er ook weer afhalen
zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Hier zie je de USB: de iPhone laadt direct op, zelfs met weinig licht
zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Bij die jump starter power bank zat deze 220V oplader: het snoer knipte ik door en heb ik verbonden aan het snoer van de sigaretaansteker (dat bij het zonnepaneel zat). Die heb ik ook doorgeknipt, en gebruik ik  als verlengkabel
zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Deze  accuklemmen zaten er ook bij: daarmee kan je onder andere loodaccu’s opladen
Deze sigaretlader knipte ik door: ik had alleen het verlengstekkertje met kabel nodig. Die gaat dan naar de powerbank.
De zekering zat er los bij en kun je in de sigaretlader doen
zonnepaneel 20W flexibel buigzaam
Hier zit dan die zekering

USB LED snoer met afstandsbediening

Zo’n 5 Volt USB ledstrip kan je direct inpluggen in de USB (van de powerbank of in het regelpaneel). In allerlei lengtes en lichtsterktes, en ook met afstandsbediening waarmee je de kleur kan instellen en het licht kan dimmen. Er moet nog wel een knoopcelbattterij in die remote. Superleuk en mooi ding!

USB ledsnoer met afstandsbediening: elke kleur is mogelijk, elke sterkte ook.USB ledsnoer met afstandsbediening

 

Zie ook deze blogs:

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Voor de prijs maakt dat niet uit: die blijft hetzelfde. De prijzen varieren en zijn vaak afhankelijk van tijdelijke aanbiedingen.

27 Reacties

 1. Beste lezers,

  Ik heb het 20w zonnepaneel meteen besteld. Ik ben benieuwd. Nu wil ik er graag een jump starter bij bestellen. Uiteraard heb ik alle info op deze website hierover bestudeerd.
  Ik twijfel tussen twee en hoop dat iemand mij kan adviseren.

  Hierboven valt te lezen:
  “een jump starter. Bijvoorbeeld deze 26Ah voor 60,- . of deze 20Ah voor 30,- Of deze voor 35,-.”

  Ik twijfel dus tussen de witte en de gele. Aartjan heeft de witte en doet het goed. Heeft er iemand ervaring met de gele? Hij is iets duurder maar ik vind m er goedkoper uitzien. Hij lijkt meer mogelijkheden, stekkers en aansluitingen te hebben.

  Iemand ervaringen, ideeën, tips?

  Hartelijke groet,
  Lars Keizerwaard

 2. Zonnepaneel is bij mij aangekomen.

  Als ik er via USB of via de andere aansluiting een powerbank aanhang, dan verloopt het laden in korte tijdsspannes. Het lijkt erop dat het paneel even stroom levert, dan uitvalt, terug stroom levert, … (Lichtjes op powerbank gaan aan, knipperen zoals bij laden en gaan dan uit, terug aan, …)

  Is dit normaal?

  1. Bij zwakke zon of een wolk of als je er voor staat levert een zonnepaneel tijdelijk weinig stroom. Als het niet aan de zon ligt dan moet het aan een los contact of slechte kabel liggen.

 3. Citaat: “Update: de USB-aansluiting is wel gevoelig voor water, dus als je ‘m buiten laat staan gaat deze aansluiting kapot.”

  Is het mogelijk om het aansluitdoosje open te maken en vol te duwen met zuurvrije vaseline, of is het echt de USB connector zelf die gevoelig is voor het vocht?

  Ik ben van plan zo’n paneel te kopen als powerbank lader voor op vakantie en tijdens fietstochten. Zo’n paneel past goed achterop de fietstassen of misschien zelfs op mijn rug, net wat er betere resultaten geeft.

  Lang leve Ali express!

  1. De USB is hier op een nat eiland, waar het altijd in de regen buiten staat, gaan roesten. Als je het bij regen binnen zet gaat het wel goed, en bij zware regen komt er toch geen stroom uit. De andere aansluiting (naar het regelpaneel) is wel echt waterdicht.

 4. Bij het laden van een powerbank via USB hoor ik een hoge piep uit de zwarte USB connector achter op het paneel. Hebben jullie dat ook? Is dit goed of moet ik m terugsturen?

 5. Als ik de allpower 18v 20watt solarpanel koop kan ik hem dan rechtstreeks op de 12v 7ah accu aansluiten of moet er nog een laadregelaar bij tussen en zou hij het aankunnen om hem opteladen

  1. Als er een 12V uitgang op het zonnepaneel zit dan kan het inderdaad ook rechtstreeks, maar een laadregelaar is altijd beter en handiger.

 6. Ik heb een set 30W paneel + regelpaneel + 12v 7a accu. Als ik mijn Ipad4 wil opladen komt de Ipad met de opmerking # opladen uit #
  Weet iemand hier een oplossing voor?

  1. Doen andere apparaten het wel, via diezelfde USB op het regelpaneel?
   Ook snellaad-dingen? Dus 10W.
   Doet de kabel het, ook met andere dingen?
   Is de accu wel opgeladen?
   Zitten alle draadjes tussen zonnepaneel, regelpaneel en accu wel allemaal goed?

  1. USB kan 1A zijn of 2A. Je hebt voor een iPad de blauwe USB nodig, 2A. Op powerbanks zitten vaak beide.

   Andere kabel ook al geprobeerd? En ook al een ander snellaad-ding (een iPad is 10W 5V 2A snelladen, telefoons kunnen vaak ook 5W 5V 1A)

   1. Ik gebruik de (oplaad)kabel die ik al jaren gebruik voor mijn Ipad.
    Moet ik anders wellicht een een nieuwe kopen?
    Bijvoorbeeld de Xtorm Lightning USB kabel?
    Hij laadt nu trouwens wel maar heel erg langzaam. De accu is helemaal vol.

    1. Nou ja ik zou wel even een andere kabel proberen. Er zijn ook goedkope, zie hier. Je kan ook een USB-meter doen, dan kan je alles doormeten. Zie ergens in deze blog. En zit er op het regelpaneel wel 2A 5V USB?

 7. Dag Aartjan, een koelbox vraag. Ik ga graag het koelbox experiment aan. De koelbox is 26 liter en werkzaam op 12V. Mijn vraag is wat je dan aanraadt. Ik lees namelijk hierboven een zonnepaneel van 30 W en op een andere pagina 100W [of bedoel je daar een andere koelkast mee?).
  Hartelijke groet vanaf Vlieland,
  Jeannette Los

  1. Kort gezegd: voor een grote koelbox 40L moet het zonnepaneel zeker 100 W zijn, en er moet minstens een 100Ah 12V loodaccu bij. Ik ben het nu aan het testen, een aparte blog daarover volgt nog. Er zijn veel details en overwegingen hierbij.

  2. O ik zie dat je een compacte koelbox hebt van 26 liter, dat zou misschien net kunnen met 30W zonnepaneel en een normale 12V auto-accu van rond de 55Ah. Probeer dat eerst maar! want dat is goedkoop en handig. Een klein nadeel zou kunnen zijn dat de koelbox minder goed koelt. En een ander nadeel is dat de accu niet telkens helemaal leeg moet raken want daar kan zo’n lood-accu niet tegen. Ik zoek je anders wel even op op Vlieland in juli! TIP: doe de koelbox in de grond, dat scheelt enorm.

Geef een reactie