Persoonlijke hotspot: internet via je telefoon

– Update: 24 oktober 2023 –

Meet je internet-snelheid maar eens, op speedtest.net of op openspeedtest.com. En vergelijk die snelheid dan eens met je telefoon, met de SpeedTest App. Misschien is dat wel sneller dan je vaste internet! Je kan dan op je computer, laptop of iPad net zo goed internetten via de Persoonlijke Hotspot van je telefoon. Geen vast internet meer nodig!

Persoonlijke Hotspot zit ergens bij je Instellingen. Je telefoon zet de 4G of 5G dan om in je eigen Wifi (op Android heet dit daarom Wifi-Hotspot). Maar het kan ook via USB, als je de telefoon aan je laptop doet met een USB-kabeltje. En via Bluetooth kan het ook (dat kost veel minder batterij dan Wifi).

Als je telefoon inderdaad net zo snel is, kan je overwegen om je vaste internet eruit te gooien. Er zit nu zelfs Europa-internet in de databundels (met grote dank aan onze eigen Neelie Kroes!). Onbeperkt mobiel internet is ook betaalbaar: rond de 15–20 euro per maand. Met fair use, dus voor normaal gebruik. Dat lukt prima zolang je TV en films niet via internet doet.

Wat is MBps of Mbps? En welke snelheid heb je nodig voor beeldbellen en video-vergaderen?

De meetgetalletjes op Speedtest zijn helaas onbegrijpelijk. Stel ‘m in op Mbps, dat is al beter dan Kbps. Je kan ‘m helaas niet instellen op MegaBYTES per seconde (MBps, met een hoofdletter dus). Mbps moet je vervolgens delen door 8 om MBps te krijgen:
8 Mb (Megabit) = 1 MB (MegaByte).
3 MegaByte per sec is al riant snel, voor Download (en dat is dus 24 Mbps, ofwel megabit).
De Upload hoeft niet zo snel: voor video-vergaderen zoals  Zoom, Teams, WhatsApp of Facetime heb je zo’n 2 Mbps / megabit nodig (ongeveer 0,2 MBps / megaByte).

persoonlijke hotspot IOS iPhone iPad macbook internet via telefoon

Je “pursonal hutspot ;)” zit bij Instellingen. Zo kan je je mobiele verbinding gebruiken op je laptop / tablet / iPad, via USB, Bluetooth of Wifi.

internet snelheid doormeten
29 gedeeld door 8 is 3,5 MegaByte per seconde. Dat is riant snel.

IOT en zo

Maar als je veel “Internet of Things” dingen hebt dan is vast internet inderdaad wel handig. Bij mij zijn dat alleen mijn zonnepanelen, maar die kunnen prima op mijn hotspot, als ik dat zou instellen. Een deurbel en intercom hoeven ook niet per se op vaste wifi. En naar een Sonos en aanverwanten kun je direct streamen van je telefoon, via de wifi van je telefoon, dus voor draadloze audio heb je ook al geen vast internet voor nodig.

SIM-modem: Mifi router

Als je vaak op verschillende plekken zit, of als er geen internet-aansluiting is, dan kan je ook een modem doen met een SIM: 4G Wifi Hotspot. Zo’n modem kan je overal neerzetten, in je vakantiehuis, tuinhuis, camper, auto, op vakantie of op reis. Snel en goed. Dat heet een Mifi router, zoals deze Mifi router voor € 60 op BOL. Daar moet je dan een SIM-kaartje in doen waar een data-abonnement op zit.

Persoonlijke hotspot: meet de kwaliteit van je mobiele verbinding op IOS

Je kan de kwaliteit van de verbinding zien, van de plek waar je nu bent. Bel *3001#12345#* en je krijgt een overzicht. Ga naar ‘LTE’ en dan naar ‘Serving Cell Meas’.

Bij ‘rsrp0’ zie je de signaalsterkte van de zendmast.  -40 dBm is het best en -140 dBm het slechtst. Bellen kan tot -110. En tot -90 dBm heb je hoge downloadsnelheid.

rsrp1’ is de sterkte van de volgende zendmast.

rsrq0’ is de hoeveelheid storing. Ideaal is -5 tot -10. Onder de -30 heb je een trage  verbinding, zelfs al is het signaal van de mast goed.

persoonlijke hotspot meet de kwaliteit van je mobiele verbinding
Bel dit nummer
persoonlijke hotspot meet je de kwaliteit van je mobiele verbinding
Kies LTE en dan Serving Cell Meas
persoonlijke hotspot meet je kwaliteit van je mobiele verbinding
Zelfs met deze slechte -122 heb ik nog een redelijke snelheid van 3 Mb/s. Met een goede verbinding haal ik 9 Mb/s.

9 Mb/s is echt wel snel: een HD speelfilm van 1,3 GB is dan in 2 minuten binnen.

29 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hoi, ik vroeg me af of je ook weet wat het verschil is tussen wifi gebruik via de router en via hotspot ivm gezondheid? Zijn de stralingen juist beter of slechter bij wifi of hotspot?
    Groetjes
    Els

  2. Goedemorgen Aartjan,

    Ik wil vast internet opzeggen en mijn mobiele abbo op onbeperkt internet zetten.
    Ben alleen s’avonds en in het weekend thuis en op het werk heb ik WIFI. Dus het valt zoals ik hier lees onder Fair use.

    Ik heb (nog) geen smart tv. Kan je je chromecast ook met je hotspot verbinden zoals je normaal met je wifi doet; zodat ik wel series kan streamen naar mijn tv? Of zou ik een smart TV moeten aanschaffen en kan ik deze dan verbinden met de hotspot van mijn telefoon?

    Bedankt alvast!
    Sandra

  3. Goedemorgen Aartjan,
    Ik wil vast internet opzeggen en alles op mobiele hotspot gaan doen. Iemand zei me dat dan je telefoon vaak snel stuk gaat door overbelasting (van de chip)?. Is dat zo dat jij weet?
    Vraag 2; ik werk fulltime dus ben dan niet met telefoon bezig. in avond en weekend youtube, tv aan, en wat internetten. Is dat binnen de fair use denk je?

    1. Overbelasting van de chip is onzin: elke telefoon kan dat gewoon.
      2: Ja dat valt binnen fair use, tenzij je heel veel Youtube in hoge kwaliteit doet

  4. Hallo Aart Jan,

    Ik wil mijn vast internet opzeggen. 41€ per maand is me te gek. Hiervoor wil ik een mifi aanschaffen. Ik ben de helft van de tijd in het buitenland en heb een Roemeense prepaid Orange SIM met EU 15 gb databundel voor 15€ per maand. Door opwaarderen heb ik inmiddels 240gb bonus. Zoals ik het lees kan ik die gewoon thuis toepassen. Zie jij nog beren op de weg? Ik zoek een mifi met aansluiting electriciteit. Dus niet alleen op een accu

    Vriendelijke groet Paul

    1. Nee, behalve dan dat je binnen wel goed bereik moet hebben (kan je even testen en doormeten), en dat je niet op alle plekken altijd goed bereik zal hebben.

    2. Dank voor je antwoord. Ik ben niet geheel volledig geweest. De mifi is bedoeld als router voor verbinding met de smart tv, voor streamingsdiensten. Ter vervanging van de wifi kpn – tv.

  5. Hi Aartjan,

    Hartelijk dank voor dit artikel! Ik was namelijk inderdaad benieuwd of dit goed werkt. Ik heb met mijn telefoon (samsung s23) een snelle download 182 mbps en upload 46 snelheid. Beter dan mijn huidige vaste internet (95 /31). Maar als ik mijn laptop aansluit op mobiele hotspot bereik ik de snelheden van telefoon niet, met name download snelheid blijft steken op 75-80 mbps. Weet jij waardoor dat komt? Kan ik nog ergens de instellingen aanpassen?

    Dankjewel!

    Wandalin

    1. Het kan aan je laptop liggen, en dat is makkelijk te checken door het met een andere laptop even te proberen en daar te meten. Op je laptop kan het aan van alles liggen: allerlei instellingen of hardware.

  6. Hallo Aart Jan,
    Ik gebruik al geruime tijd mijn telefoon als hotspot voor mijn PC. Ik heb onbeperkt internet van KPN op Sony Xperia. Tot voor kort was de internetsnelheid op PC rond de 20 MBps. Maar de laatste dagen is het hooguit 7 Mbps op PC, terwijl Ookla op de telefoon 25 of hoger aangeeft. Weet jij hoe dit kan?

    Voor de zekerheid had ik de mini wireless USB-adapter van TP-link vervangen door een nieuwere versie (T3U). Telefoon heb ik herstart. Niets helpt mij aan sneller internet, wat best wel irritant is.

    Groeten,
    Hendrik

  7. Hoi Aart-Jan,

    Ik was op zoek naar internetstoring via hotspot. Sinds vorig jaar hebben wij onze kpn digitenne afgezegd. We netflixen aan boord met de hotspot van onze mobiel. Dit is een t-mobile abb. Met unlimited bellen en internet. Tot eergisteren ging dit prima met onze tv aan boord. Maar sinds 2 dagen komt hij met de melding dat internet niet aanwezig is. Terwijl de hotspot wel aanstaat. wel zien we met draadloos verbinden, diverse aansluitingen van mensen om ons heen

    Wat kan hier de oorzaak van zijn. Misschien iets bij instellingen veranderd van iphone?

    Met vriendelijke groet,

    Jacoline

  8. Al jaren is mijn Hotspot mijn provider. (Samsung 8+)
    Ik sta op de drempel een nieuwe Samsung A52 te kopen, dit is een 5G machine. Levert deze nieuwe via Hotspot meer WiFi-snelheid naar (alleen) m’n (oude) Laptop en (ecente) Tablet?

    1. Ja 5G is theoretisch veel sneller, maar het bereik is wel wat minder, en het kan in de praktijk dan ook minder snel zijn dan beloofd wordt.

      1. Ik woon onder de 5G antenne van m’n Provider T-Mobile, dus dat zit wel goed. Nog even….geeft 5G op mijn nieuw te kopen Samsung Galaxy A52 ook de hogere snelheid door aan m’n Hotspot,en de Hotspot op zijn beurt dan weer aan de Laptop, Tablet en Internet Radio?

        1. Ja dat lijkt mij wel, maar pas in 2022. 5G is nu nog even snel als 4G. Pas met de nieuwe frequenties gaat het sneller worden.

  9. Hoi AartJan, ik snap het bellen naar dat nummer niet. moet mijn nummer ipv het 12345, of moet mijn nummer na jouw opgegeven serie?
    ik krijg tot nu toe nummer niet in gebruik te horen dus ik doe zeker iets fout. alvast bedankt

    1. Bel *3001#12345#* en je krijgt een overzicht. Vergeet ook het laatste sterretje niet.
      Jouw nummer moet nergens.
      Werkt op iPhone, niet op Android dacht ik.

    2. Beste aart jan, wij gebruiken ook een smartphone als Hotspot. Werkt prima, behalve dat we een oude telefoon gebruiken en deze nu kuren krijgt met de batterij. Nu wil ik een nieuwe kopen met optimized charging, dat lijkt me beter voor de telefoon. Maar wat is nu een goede telefoon voor een Hotspot. Ik heb gezocht, maar ik kom er niet uit.

        1. Dank voor je snelle reactie. Nee begrijp je antwoord dacht ik ook, maar mifi is geen optie. Dus moet een telefoon zijn. Heb je een advies? Ik dacht een goedkope OPPO eigenlijk, maar is de kwaliteit dan direct veel minder. Rest van de telefoon functie boeit me niet

  10. Moet je die vaste lijn niet behouden voor alle ‘internet of things’ oplossingen in huis (Sonos, verwarming, licht, deurbel met camera etc.)? Hoewel je daar natuurlijk ook een aparte mobiel voor kunt gebruiken die je altijd thuis laat.

    1. Naar Sonos en aanverwanten kan je vanaf je mobiel streamen zonder vast internet. Qua IOT zijn dat bij mij alleen mijn zonnepanelen, en dat kan ook prima via de hotspot. Maar inderdaad, voor IOT is vast internet wel handiger. Een 4G-Hotspot modem kan ook nog. Ik heb het toegevoegd, dank!

  11. Dag Aartjan,

    Erg leuk om je blogs te lezen! (vooral die headphone tests vind ik heel interessant) Hierbij nog een kleine aanvullende tip met betrekking tot het gebruik van een persoonlijke hotspot:

    Gamen op de PS4 gaat ook super goed via de hotspot van een mobiel. Ik woon in een buitengebied waar alleen maar een adsl-lijn beschikbaar is.
    De Playstation haalt via deze verbinding met een netwerkkabel 11.8 Mbps down en 742 kbps up. Dat werkt op zich redelijk goed, totdat een van de huisgenoten besluit om Netflix te gaan kijken….dan hang je bij veel games aan het elastiek.

    In dat geval schakel ik over op de 4g hotspot van mijn telefoon. De PS4 meet dan snelheden van 27.9Mbps down en 2.8 Mbps up. Gamen gaat dan als een zonnetje.

    Met een internetbundel van 10 Gig per maand kom ik prima uit. Je moet natuurlijk wel even oppassen dat er niet stiekem allerlei updates op de achtergrond worden uitgevoerd als je de hotspot ingeschakeld

Geef een reactie