QCY QS1 / QS2 / Xiaomi Airdots review: goede earbuds

– Update: 12 november 2020 –

Twee kleine losse dopjes in je oor: Earbuds. Dat zijn in-ears, en die dichten je oor af. Daarom hebben deze een betere geluidskwaliteit, zelfs beter dan de dure Apple AirPods. Een van populairste goedkope is deze QCY QS1 T1C. Hier een review. Kost maar 20,-. De nog betere Xiaomi Airdots kosten ook maar 23,-. En de vernieuwde en verbeterde QSY QS2 (28,-) is nu ook een ENORME hit. AANRADERS!

De algehele bouwkwaliteit is “premium” oftewel luxe en degelijk. Waterdicht, Bluetooth 5.0, met goede 5-uur batterij (de Xiaomi Airdots 3 uur). Ook met redelijk goede microfoons (in beide oortjes zit een microfoon), beter dan de neppe AirPods. Het pairen gaat prima en de verbinding is uitstekend. De geluidskwaliteit is voor Bluetooth goed. Als je wat EQ aanzet klinkt het nog beter, zie hieronder. Dan is het bijna net zo goed als de uitmuntende topper Aukey EPB40 (maar dat is wel een ander systeem, met een draadje in je nek). De Xiaomi Airdots klinken zelfs nog iets beter dan de QCY en hebben geen EQ nodig (als ze je goed passen).

Ze zitten comfortabel, ze zijn superlicht en volledig draadloos. Met de Small, Medium en Large siliconen dopjes vindt je meestal wel de perfecte pasvorm. Ze moeten 100% afdichten anders heb je geen goed geluid. Ik moet ze meestal nog ietsje verdraaien. Je kan er eventueel betere eartips op zetten, zoals Spinfit (mijn favoriet) of Comply tips. Ze dempen het buitengeluid goed (passieve Noise Cancelling), dus met muziek aan hoor je vrijwel niks van je omgeving. Heeft voor- en nadelen. Bellen is dan lastiger, maar dan doe je gewoon even één oortje uit. Prima toch?

Op de buitenzijde zitten de knoppen. Dit zijn fysieke knoppen, die je moet indrukken, dus geen Touch. En dat is eigenlijk ook prettiger. Want dan tik je niet telkens per ongeluk tegen die knopjes. Klik is Pauze/ Play, dubbelklik Rechts is Next, dubbelklik Links is Previous. Langklik is SIRI / Assistent. Volume zit er niet op, dat moet je op je telefoon doen. Dat kennen we. Van de echte Apple AirPods.

De batterij gaat bijna VIJF uur mee met continu muziek. Dat is echt heel goed. In het doosje kun je ze ook nog twee keer extra opladen. Het batterij-niveau zie je helaas niet bovenaan op je iPhone, bij het Bluetooth-ikoon. Maar als de batterij bijna op is hoor je  waarschuwings-piepjes.

Deze earbuds doen het uiteraard ook perfect op Android en Windows, en alles wat verder maar Bluetooth heeft. De audio codec is de standaard SBC, dus er zit geen superhoge kwaliteit Apt-X, AAC of LDAC op. Voor de meeste mensen geen probleem – zeker niet voor die prijs!

QCY QS1 review

QCY QS1 review

Mijn EQ-setting op m'n MacBook met Airfoil, voor de QCY QS1
Mijn EQ voor de QCY QS1. Op Spotify op je telefoon zit ook een EQ.

De verbeterde QCY QS2 is mogelijk nog weer iets beter:

qcy qs2 review

Xiaomi Airdots hands on review

Deze review geldt in zijn geheel ook voor de vergelijkbare Xiaomi Airdots (23,-). Die klinken zelfs nog beter, en hebben geen EQ nodig. Ook de microfoon is nog beter: dat kan via Bluetooth niet eens beter. De batterij is ruim drie uur op 1 lading, met nog twee ladingen in het doosje, dus 10 uur in totaal. In de beschrijving staat “Active Noise Cancelling” maar die ANC zit alleen op de microfoons. Conclusie: enorme aanrader!

Xiaomi airdots review hands on
Zie je dat blauwe stickertje op het contactpunt? Dat moet eraf!

Xiaomi airdots review hands on Xiaomi airdots review eigen foto's  Xiaomi airdots review hands on real life

Xiaomi Airdots: links en rechts apart

Verbinden ging bij die Xiaomi Airdots ook goed. Maar ik heb meerdere apparaten en blijkbaar raakten deze Airdots daar van in de war, want Links en Rechts was opeens niet meer gepaird. Ik kreeg het niet meer goed. En de manual is er alleen in het Chinees! Maar dit is de oplossing:

  1. Verwijder ze uit de Bluetooth voorkeuren van je laptop / telefoon. Zet Bluetooth daar uit.
  2. Haal de oortjes uit het doosje en hou beide knoppen 15 seconden vast. Tot ze   snel wit-rood knipperen. Dan zijn ze gereset en gaan ze uit.
  3. Zet ze weer aan door ze beide 1 a 2 seconden in te drukken. Ze gaan wit knipperen, maar na een paar seconden stopt de LINKER met knipperen. De RECHTER blijft knipperen: dat is nu de Master.
  4. Bluetooth kan weer aan en je kan nu verbinden met de Rechter.
  5. Of herhaal Stap 2 maar hou ze nog langer ingedrukt tot ze een tweede keer snel gaan knipperen.

Nog goedkoper: de Anomoibuds

De Anomoibuds van 15,- zijn eigenlijk nog beter, en nog goedkoper, maar daar moet ik dan wel mijn eigen favoriete SpinFit eartips opzetten. Zie de review.

earbuds anomoibuds

De beste Earbuds: 1More Stylish

De beste Earbuds (maar wel wat duurder) zijn de 1More Stylish TWS Earbuds (zie de review). Met het beste geluid, een prachtige uitstekende bas, perfecte pasvorm, en eindelijk ook eens Apt-X en AAC erop. Dat is behoorlijk uniek. In goud, zwart of groenblauw. Hier voor 55,-

1More Stylish earbuds

Zie ook de blog met de gehele Top 20 AirPods alternatieven.

Of de blog met de Top 40 Beste oordopjes.

Zie ook de blog over de beste oortjes om mee te bellen.

En de blog over oortjes met ECHTE ANC – maar dan goedkoop.

54 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hoewel het geluid best okee is heb ik continue Bluetooth problemen. Alles geprobeerd, resetten, harde reset, etc, etc… waardeloos product voor mij. Zodra de telefoon in mijn broekzak zit, weg connectie aan één kant… jammer, want ik hoor goede recensies. Oja, zo vaak geprobeerd dat de verf of lak eraf is. Kun je zo eraf krabben……….

  2. Beste Aartjan,
    Ik heb me een setje QCY QS2 besteld. Die zijn me erg bevallen. Hij koppelt met alle toestellen. Met uitzondering van mijn Asus K014 tablet. Al je instructies opgevolgd, maar niks helpt. Enig idee waarom.

  3. Ik heb nu ook de QCY QS2. Ik heb ook de QCY Qy19. Die laatste kan ook gekoppeld worden met mijn mobiel en laptop simultaan. Dat kan de QS2 niet helaas. Erg jammer.

  4. Hey Aart-Jan! Ik heb gisteren de qcy-qs2 binnengekregen. Het koppelen is me gelukt, het geluid is super, maar het geluid slaat steeds af na een paar minuten. Of ik nou een nummer van spotify luister of een muziekje in een meditatie-app, steeds stopt het geluid. Heb jij enig idee wat dit kan zijn of wat ik eraan kan doen? Graag wel ’n beetje simpele uitleg, ben niet zo handig,… 😅

      1. kan ook een instelling van je mobiel zijn dat een app een bepaalde tijd werkt, probeer bv eens je mobiel uit standby te houden en kijk eens of dat werkt….

  5. Dag Aart Jan, ik had je site opgeslagen. Had Xiaomi Earbuds besteld bij Ali Express maar na heel lang wachten – begrijpelijk nu – kreeg ik een setje waarvan de linker het niet deed. Ik krijg mijn geld terug en wil nieuwe bestellen maar liever niet in China nu. Geen zin om weer zo lang te wachten. Nu meen ik dat ik maanden terug toen ik dit artikel las dat je ook in het artikel aErbuds had staan die in Duitsland te bestellen waren. Ik kan die passage niet meer vinden… ik hoop iets hier van je te horen.

  6. Hallo, ik heb dus ook de Xiaomi earbuds besteld maar worden door de douane vastgehouden….ik was in de veronderstelling dat dit geen namaakproduct is en is nog onder het btw verplichte bedrag….wat zou de reden kunnen zijn?
    Gr Inge

  7. Xiaomi Redmi Airdots 5.0 TWS Heb ik gekocht. Gelukkig kan ik op jouw site de gebruiksaanwijzing vinden. Het geluid is echt ver boven verwachting. Voor mij. Ik heb ‘m geloof ik zonder microfoon en dat is maar beter ook.
    Bedankt voor al jouw tips.

    1. Spinfit CP100 past vrijwel op alles. Dat is de standaard maat voor de nozzle (meestal rond de 5mm). Past ook op QS1 en 99% zeker ook op QS2.

  8. Aartjan ik heb de xiaomi redmi oordopjes gekocht. Maar de linker blijft in de box wit rood knipperen. De rechter blijft wel rood knipperen. Ik had er gisteren een setje van gemaakt maar vanmorgen bij gebruik deed alleen de rechter het nog. Wat kan ik hier aan doen zodat het weer een setje wordt.
    Groet Jan Schenkel

  9. Ik twijfel tussen de QTC T2 en T3. Ik gebruik ze vooral op de fiets om muziek te luisteren en om al fietsend zakelijke telefoontjes te plegen. Welke kan ik het beste nemen?

  10. Goede review kill .Ik heb de QCY QS1 gekocht . naaaaa wat een sound man voor dat geld! ben er blij mee. was er een beetje huiverig voor dat de bass of helderheid tegen zou vallen. Echt alles klinkt top. genoeg bass mid en hoog. volume is ok. je moet echt teflon trommelvliezen hebben als je deze zacht vind klinken. ZEER ZEKER EEN AANRADER MENSEN! Thanks AART JAN!

      1. Bedankt voor je review. Nog een vraag: welke maat/binnendiameter replacement tips moet ik hebben voor de QCY QS1? T400?

  11. Ik heb ze inmiddels ook binnen. Ze zijn fantastisch. Ik merk alleen wel dat ze een stuk zachter klinken dan mijn andere bluetooth oordopjes. Weet iemand of hier iets aan te doen is?

    1. Meestal is er op meerdere manieren volume, bijvoorbeeld op de telefoon, op de dopjes, via de EQ, via de player, de Master etc

      1. Alles staat op op max. Ik heb nu een programma mp3gain, waarmee ik in windows het volume wat kan opkrikken. werkt perfect!

    2. Ik ben er ook tevreden over. Ik zie wel het batterijniveau op mijn telefoon. Ik heb hem nu opgeladen via de case. Geeft op telefoon aan dat ie vol is, maar hoor nu toch het waarschuwingssignaal. Enig idee wat er aan de hand kan zijn?

  12. ik heb de oortjes inmiddels ook binnen, zitten prima en geluid is goed! in het begin wel zacht maar dat lag aan een instelling op mn mobiel. zeker voor het geld prima dopjes, ook handig dat automtic pairing, vrijwel meteen contact met de telefoon…..

  13. Ik heb ze ook besteld en heb ze inmiddels. Ik vind het geluid helemaal niet zo goed. Ze zitten wel goed en de kwaliteit van de oortjes is heel goed. Maar het geluid is echt helemaal niks. Wellicht heb ik een maandagochtend model. De I10 TWS is vele malen beter, alleen die heeft weer een slechte batterij.

  14. Nice! Momenteel in bezit van Taotronic TT-BH22 en zit nu inderdaad met dit mooiere weer te kijken naar fijne oordopjes. Zijn deze ook geschikt voor bijv hardlopen? Ben erg tevreden met het merk Taotronic.

    Heb je ooit zin/tijd om een review te doen over bijv. sportoordopjes ?

  15. In een woord geweldig. Heb ze nu 3 weken in bezit.
    Wat een sound zit er in. Zeer mooie en goede diepe bass en een mooi hoog.
    Met de equalizer kan je de scherpe randjes in het hoog wat afvlakken mocht je daar al last van hebben. Ze sluiten de gehoorgang wel volledig af en je hoort nagenoeg niets meer om je heen. Wat ookzeker een nadeel kan zijn.
    Tip..! Om ze beter in de gehoorgang te laten passen (afsluiten), de tip een beetje vet maken.
    Met klussen en sporten vallen de oortjes ook niet uit.
    De batterij duur is echt super en gaat zeker richting de 5 uur.
    Het bellen gaat ook prima, alhoewel ik al weel een keer de opmerking heb gehad dat ik bijna niet te verstaan was. De behuizing van zowel de oorjtes als de laadcase is stevig en zeer mooi afgewerkt. Al meerdere mensen hebben de opmerking gemaakt wat een gave oortjes zijn dat ;-)

  16. Hoi Aartjan,

    Bedankt weer voor deze review.
    Kun je ook iets zeggen over de laadtijd?
    Ik heb nu de TRN V80 waar ik zeer tevreden mee ben alleen het laden duurt nogal lang.
    Mijn zoon heeft de Oneplus Bullets Wireless en het voordeel van die oortjes is dat je na 10 minuten laden al weer 5 uur kan luisteren en dat is toch wel ideaal.
    Nou hoeft 10 minuten niet voor mij, maar iets sneller zou toch wel ideaal zijn.

    1. Het is Li-On dus dat laadt normaal, niet supersnel. Een Capacitor batterij laadt dubbelsnel maar die zie je bijna nooit. De 10 minuten van de OnePLus zie je verder ook bijna nergens, die is uniek.

    1. Nou ja de QY19 heeft een draad, dus wel een betere microfoon en een betere batterij, en ook wel een beter geluid als je daar andere ear tips opzet, maar verder komt het aardig in de richting. En dit zijn earbuds, dus helemaal zonder draad, dat is wel zeer comfortabel, en de ear tips en pasvorm zijn voor mij ook beter.

        1. Als ze bij jou goed passen, goed afdichten, dan hoef je geen andere. Dat is heel persoonlijk. Bij mij paste het niet goed en heb ik er andere op gedaan ik denk van de Rock Zircon

Geef een reactie