Betaalverzoek: maak een QR-code voor je factuur

Een QR-code is superhandig bij facturen. De klant richt zijn camera op de factuur, vanuit zijn betaal-app. De betaalopdracht staat dan meteen startklaar. Er hoeft dus verder niks ingevuld te worden:  geen rare lange IBAN, geen factuurnummer, geen bedrag, niks! Er kan dus ook weinig misgaan. Maar hoe maak je zo’n QR-code? 

Grote bedrijven en instellingen lopen op dit punt erg achter. Die hadden die QR-code al lang kunnen gaan gebruiken, want voor hun IT-afdelingen kan dit niet heel moeilijk zijn. Het voorkomt ook nog eens een hoop gedoe en vergissingen bij betalingen. Helaas zie je het nog steeds maar erg weinig.

Kleine zelfstandigen – zoals ik – kunnen dit nu ook, bijvoorbeeld via een Betaalverzoek van de ING Bankieren-app.

Zo maak je een QR code Betaalverzoek

 • Start de ING Bankieren App en kies “Betaalverzoek”
 • Voer een omschrijving in, en het bedrag.
 • Kies dan voor “QR code”
 • Maak een screenshot (op IOS: Volume Up + de Aan-knop). Snij uit en kies Bewaar in Foto’s. (Exporteer eventueel naar Dropbox zodat je er nog makkelijker bijkan)
 • Voeg deze QR-code toe aan de mail naar je klant, samen met de factuur. Je kan de QR-code ook digitaal in je factuur-pdf plakken.

Tip: Zet “push notificaties” aan bij de instellingen (notificaties) in je app, dan ontvang je  ook een melding als je het ontvangen hebt. Dat kan niet eens bij het gewone ING-internet-bankieren! 

Zie de QR-code hieronder. Start je Bankieren App (ING, Rabo, Knab of iDeal-app) en mik daarin je camera op de code (helaas vervalt de code na 14 dagen).

QR code betaalverzoek ING Bankieren App
De QR code uit de ING App.

De voordelen van de QR-code Betaalverzoek

1. Gemakkelijk in gebruik. Minder fouten, want de klant hoeft niks in te tikken
2. Werkt bij alle banken. Betalers hoeven dus geen ING klant te zijn. Ze hebben alleen een goede Bankieren App nodig, of de losse iDeal-app.
3. De app kan bijhouden wie er heeft betaald, en kan ook een melding sturen bij betaling.

PS De Tikkie-app kan ook een QR code maken, maar die code werkt bij mij niet.

UPDATE: Inmiddels doet de Tikkie QR-code het ook. Beetje laat, en nogal dom dat het eerder niet werkte. Screenshot bewaren, uitsnijden en in je factuur plakken. Je mist hier alleen omschrijving, naam, banknummer en bedrag – da’s ook dom, Tikkie!

De iDeal-app kan het inmiddels ook. Maar die vragen 30 cent voor elke QR-code. En het mag ook niet eens met een zakelijke rekening, alleen privé. Tja, het kan dus nog dommer.

4 Reacties

 1. Kan die QR ook bewerkt worden zodat ik zelf een mededeling kan toevoegen ?
  Als ik het inscan is de mededeling ingevuld door de ontvanger (jijzelf)
  Dan pas wordt het interessant dit te gebruiken. Of zie ik iets over het hoofd ?
  Zo zou je toch makkelijk klanten kunnen laten betalen, hun leveradres achterlaten alsook het email adres / tel enz. te krijgen teneinde een bestelling correct te kunnen uitvoeren

  1. Ja, de mededeling vul je zelf in bij “omschrijving”. Daar zet je meestal het factuurnummer, maar je kan daar ook meer tekst toevoegen. In mijn voorbeeld hierboven was het dus “Dank-voor-de-QR-tip”.

Geef een reactie