Betaalverzoek: maak een QR code voor je factuur

– Update: 26 oktober 2023 –

Een QR-code is handig om mee te betalen. Ideaal voor winkels, op de markt of voor zakelijke facturen. De klant richt zijn telefoon op de QR code. Dat kan vanuit de bank app (als het een SEPA is), of met de camera (als het iDeal is). Alles staat startklaar: het bedrag, de IBAN, naam en omschrijving en de klant hoeft niks meer in te vullen. De verkoper heeft ook geen duur pinapparaat meer nodig. Maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. En hoe maak je zo’n QR-code?

Het kan dus op twee manieren: ten eerste als SEPA, dat is een gewone overboeking. Die QR kun je gratis online maken, zie hieronder. Zo’n SEPA QR blijft altijd geldig en werkt met veel banken, alleen nog niet met alle. Deze SEPA QR moet je scannen met je bank app.

Het kan ook als iDeal-betaalverzoek. Deze QR code werkt wel met alle banken. En je kan ‘m zelfs direct met je camera scannen. Zo’n QR code kan je maken in de ING app, in de RABO-app of met de Tikkie app.

Een QR code is een barcode met twee dimensies, in plaats van één. Daarom kan er veel meer informatie in.

QR code voor een SEPA overboeking – online

Op deze generator kun je zo’n gratis SEPA-QR-code maken. Ideaal voor vaste bedragen, bijvoorbeeld voor een uurtje les, een snack op straat of een drankje. Of op jouw factuur naar je klant.

Vul bedrag, IBAN, naam en omschrijving in (en de BIC-code van je bank, die kan je opzoeken). Je krijgt zo’n code als hieronder. Probeer maar: scan vanuit je Bank app. Deze is voor 10 cent, voor deze waardevolle blog ;)

Scan vanuit je bank app (maar niet alle banken kunnen het)

Op www.epc-qr.eu kan je ook zo’n QR code maken. Hier hoef je die BIC-code niet in te vullen (dat is de internationale code van jouw bank). De BIC-code van de ING is bijvoorbeeld INGBNL2A. Binnen Nederland hoef je dat niet te vermelden.

qr code betaalverzoek gratisJe kan zulke QR codes uitprinten en in je winkel leggen. Of digitaal in je factuur plakken, via een screenshot.

Gratis online QR code generator met HTML

Op sepaQR.eu staat er ook een. Zie de QR-code hieronder. Deze ziet er goed uit vind ik. En je kan de HTML bewaren. In een HTML-editor kan je dan telkens bedrag en factuurnummer aanpassen. De rest kan je laten staan. Zo doe ik dat nu ook. Ik plak ‘m dan in mijn facturen naar klanten:

Hoe groot moet het? Twee centimeter is al genoeg. Probeer maar met je telefoon, vanuit je bank app.

Of deze hier op qrcode.tec-it.com. Deze code doet het ook met de ASN-app, en die hierboven dan weer niet… totdat de ASN de app weer update denk ik…. nou ja, test het zelf maar op je telefoon:

Notificaties zitten al in je bank app

Notificaties kun je aanzetten in je bank app, zodat je een melding krijgt als de betaling binnen is. Dat gaat vrijwel onmiddellijk tussen Nederlandse banken.

De voordelen van zo’n QR betaalcode

  1. Je hebt geen duur PIN-automaat nodig, geen duur abonnement of kassa
  2. Geen stroom en geen wifi nodig, zolang de klant maar een telefoon heeft
  3. Je ziet meteen of er betaald is
  4. Geen kosten per transactie: het betreft een gewone gratis overboeking
  5. De code blijft permanent geldig (als het SEPA is)

Niet alle banken kunnen SEPA, maar wel iDeal

Nog niet alle apps van de banken kunnen zo’n SEPA QR code lezen. De apps van ASN, ING, SNS, Knab en Bunq kunnen het wel.

Maar Rabo en ABN nog steeds niet (misschien inmiddels wel). Zij kunnen wel iDeal-QR:

 

 

iDeal betaalverzoek met QR via ING of RABO app

iDeal werkt wel met alle banken in Nederland. Deze code scan je met de camera (of met de bank app).

Zulke QR codes  kan je maken met Tikkie, RABO of met de ING app:

  • Start de App en kies “Betaalverzoek”
  • Voer bedrag in, en omschrijving. Of laat de klant zelf het bedrag invullen.
  • Kies “Deel betaalverzoek”, en dan “QR code”.
    De klant scant gewoon met de camera. Het werkt met alle banken.
  • De QR code bij ING blijft 34 dagen geldig, voor alle betalers.

Je kan de QR ook bewaren. Scannen kan met de bank app of met de camera:

Voordelen

  • Werkt met alle banken
  • Bedrag kun je open laten
  • Je hoeft geen BIC in te vullen

Nadelen

  • Na 34 dagen vervalt hij

Tikkie betaalverzoek QR code

In de Tikkie app kan je ook iDeal QR codes maken. Die verlopen helaas al na twee weken, of na dertig keer. Je kan zelf het bedrag invullen, of het door de klant laten invullen. De klant kan direct met de camera scannen. Het aanmaken wijst zich vanzelf in de app:

tikkie qr betaalcode
Twee weken geldig, of 30 keer.

QRtsjing

QRTSJING.nl is een betaalde service waarmee je QR-betaalverzoeken kan maken. Hier zit ook iDeal tussen, net als het gratis betaalverzoek van de ING. Dus dan werkt het ook met alle banken. Maar het kost wel 100 euro om je aan te melden, en ook nog 25 cent per transactie. Katsjing!

Vreemd

Voor de ICT-afdelingen van grote instellingen is een QR code niet moeilijk. Vreemd dat je het nog steeds zo weinig ziet. Het zit bijvoorbeeld nog steeds niet op de acceptgiro’s van de Belastingdienst.

In Azië betaalt iedereen alles met QR codes. Met AliPay en WeChat. Zelfs hier in Nederland, in de Aziatische winkels. Als de Europese banken nog langer wachten stappen we massaal over naar Chinese systemen. Zie ook de blog over Apple Pay: dat hebben onze banken hier ook ZEVEN JAAR LANG tegengehouden.

Moet je nu zien! Iedereen betaalt nu alles altijd met z’n telefoon!

Tip voor ondernemers: iZettle,een klein mobiel pinapparaat. Kost 1,95% per transactie. Of de SumUp voor 1,90%. Die is beter in het buitenland. Of ga NFC tags gebruiken voor betalingen. Of QR codes… ;)

UPDATE: er is nu voor winkels en verkopers ook Tap-to-pay, om van je iPhone een pin-apparaat te maken.

120 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Wij zijn op het werk ook bezig om een iDeal QR-codes aan onze facturen toe te voegen. Al doende kwam ik dit artikel tegen. Bij de testen die we hebben uitgevoerd zijn wij er ook tegen aangelopen dat Rabo en ABN AMRO klanten er geen gebruik van kunnen maken. Als mensen het gewoon met hun camera scannen dan gaan ze gewoon naar een pagina van waaraf het wel werkt maar als ze het direct vanuit hun bank app scannen dan werkt het niet. Jammer dat banken met zon budget hier niet even een beetje geld voor vrijmaken.

  2. Hallo, Iik wil een qr code maken voor mijn yogalessen te laten betalen en heb de ASN bank. Als ik deze gebruik: https://qrcode.tec-it.com/en/SEPA vraagt hij echter bij BIC ASNBNL21 “Please enter 8 or 11 characters” ? En dat gaat dus niet? Heb jij nog een tip voor mij? Bedankt!

    1. U heeft waarschijnlijk een invoer fout gemaakt. Ik krijg geen foutmelding en het gaat ook om 8 karakters. Overigens is de bic niet nodig voor betalingen binnen Nl. Je kunt het dus geheel weglaten als het om nl klanten gaat

  3. Bij bijvoorbeeld Tikkie, kunnen er maximaal 30 transacties gedaan worden met QR-code. Er is weinig bekend over het aantal transacties bij andere aanbieders. Of is dat dan standaard ongelimiteerd?

  4. Ik vaar als vrijwilliger op een veerpontje in Haarlem. De overtocht is gratis maar we collecteren ieder jaar voor een goed doel. Dit jaar de voedselbank en we worden geconfronteerd met het gegeven dat steeds minder mensen cash op zak hebben. Ik wil op de collectebus een Sepa QR code paatsen van de voedselbank maar dat heeft twee nadelen, geen ABN?AMRO en Rabo, en net zo belangrijk, we weten niet hoeveel er gegeven wordt. Weet iemnad een methode om het geld direct door te sluizen naar de voedselbank maar dat we wel bericht krijgen hoeveel? Vriendelijke groet Henk

  5. Met https://epc-qr.eu/?form is een betaalverzoek super eenvoudig vanuit SW op je PC te maken (URL synthetiseren), maar Rabo en ABN AMRO klanten (meer dan 50%) kan daar niks mee.

    Kun je ook een ING betaalverzoek vanuit SW op je PC aanmaken? Dus niet vanuit de phone-App? Als dat kan, kan ook iedereen, gratis, betalen.
    Maar bij ING kan ik dat nergens vinden.

    Ik heb zitten denken aan bijv. een script dat in “mijn ING” inlogt, een Betaalverzoek aanmaakt met 2 variabele veldjes [bedrag + omschrijving], en dan de link op mijn PC terugzet…..

  6. Naast de voordelen van een qr betaling toch ook nog even de nadelen benoemen. Want helaas zijn deze er nog steeds.
    1 rabo & abn doen niet aan epc sepa qr codes en daarmee vallen alle klanten van deze banken af om een qr code aan te bieden.
    2 qr codes die via Ideal verlopen zijn volgens mij maar één keer te gebruiken. Daarmee vervalt deze optie als permanente qr code.
    3 het bedrag is bij een epc qr code niet aan te passen door de ontvanger en daarmee is deze code in de meeste gevallen eenmalig te gebruiken tenzij u een vast bedrag in rekening brengt.
    Nog een fijne vakantie.

    1. QR code via iDeal bij ING is 30 dagen geldig, ook voor meerdere betalers.
      QR code via iDeal bij Tikkie is twee weken geldig, maximaal 30x.
      SEPA codes blijven permanent geldig.
      Het bedrag open laten bij SEPA kan ook, alleen niet als je met ING betaalt.

  7. Ik vind ’t allemaal maar lastig, hoop dat iemand me kan vertellen wat ik ’t best kan doen. Ik speel met mijn instrument op straat. Iemand wil me hiervoor wat geld geven, maar heeft geen cash. Wat nu? (Ik heb Rabo, ING en zelfs Triodos app op m’n GSM)

          1. Ah, ja, merci, ik snap. Maar ik wil gewoon doorspelen. Ondertussen kan iemand dan een code scannen, zelf een bedrag kiezen en dat overmaken zonder dat ik me er mee hoef te bemoeien. Dat zoek ik.

            1. Je kunt bij het aanmaken van een tikkie ook kiezen voor een QR code.
              Print deze uit en plaats hem zichtbaar voor je klanten.
              Je kunt dan inderdaad gewoon doorspelen terwijl je klanten scannen en overschrijven!
              Wel even iedere twee maanden een nieuwe tikkie QR code maken en printen…

      1. Even een correctie/toevoeging: Een tikkie verloopt na twee weken. En ook als het tikkie 30x gebruikt is. Iets om rekening mee te houden. Verder super handig!

      2. Ik zoek een QR-code die ongeveer zes weken blijft werken. Tikkie verloopt na twee weken. De geldigheidsduur van de QR-codes van deze website wordt mij niet helemaal duidelijk, maar ze kunnen in elk niet worden gebruikt door klanten van ABNAmro of Rabobank. Dat is erg jammer.
        Het lijkt er bovendien op dat je bij de banken alleen met een zakelijke rekening echt verder komt.
        Mijn code is bedoeld voor stickers bij een tijdelijke, particuliere tentoonstelling waar ik zelf niet rondloop, al was het maar omdat dit 70km heen en weer rijden inhoudt.

        1. De ING code is 30 dagen geldig, en werkt met alle banken. Je hebt geen zakelijke rekening nodig om de code te maken bij de ING.

          1. Dank voor de snelle reactie! Wij lopen vast bij de ING. Van de code, in de app gemaakt, is geen screenshot te maken vanwege de ingebouwde beveiliging. Ook via de ING-website is geen QR-code te genereren die is gekoppeld aan een particuliere rekening. ING nog maar een tweede keer gebeld en bevestigd gekregen: een printbare QR-code maken kan uitsluitend als je een zakelijke klant bent. Ik vind dit erg matige service, eerlijk gezegd.
            De volgende stap wordt: QR-code aanmaken in de app. Die kun je dan wel even zichtbaar maken op je telefoonscherm. Misschien valt er een fatsoenlijke foto van te maken, zodat de beveiliging kan worden omzeild die dit tegenhoudt.
            (Voor de goede orde: je kunt wel een ING-betaalverzoek maken, maar die is bedoeld om door te sturen en levert géén printbare QR-code op. Werkt dus alleen als je er zelf live bij bent.)

            1. Je kan je beeldscherm gewoon fotograferen, zo deed ik dat ook. En die kan je dan uitprinten of mailen.

            2. Kun je de link die de ING app maakt niet in een externe QR code generator stoppen?

          2. Helaas, net een QR code aangemaakt met de ING app maar de ABN Amro app accepteert hem niet. Andersom accepteert de ING app de QR code van Tikkie weer niet. Niet erg handig, moet je dus QR codes per bank aan gaan maken naar het naar uitziet. Iemand een QR code tip die wel werkt met alle banken?

            1. Gebruik niet de ING app om een tikkie qr te lezen maar een universele qr leesapp. Die schakelt bij een tikkie over naar de ING app als het goed is.

  8. Ik heb van alles geprobeerd om een QR betaalcode te maken waarbij de klant zelf het bedrag moet invullen. Als ik geen bedrag invul op bovenbenoemde websites, krijg ik ook geen geldige QR code. Kan iemand mij verder op weg helpen?

      1. Dank voor je reactie. Ik heb geen ING en bij een betaalverzoek zitten de nadelen dat het tijdelijk is / max aantal betalingen. Dat is voor mij dus niet de oplossing helaas.

      2. Ik wil een permanente QR die gekoppeld is aan een BUNQ rekening. Net een beetje zitten experimenteren, KNAB werkt, ING ook, maar RABO niet. En hier in Brabant zijn er best veel Rabo klanten… wat is wijsheid?

    1. dag Roos
      Er bestaat geen gratis betaalverzoek zonder bedrag welke permanent geldig blijft. Tikkie is wel gratis te gebruiken en heeft erg veel gebruikers. De betaler kan daarbij zelf een bedrag invullen en overmaken. Misschien kun je vertellen waarom je een oplossing zoekt zonder bedrag die altijd geldig blijft? groet ronald

      1. Dankjewel Ronald! Daar was ik al bang voor. Ik zal Tikkie nog eens exploreren. Ik wil mijn kaartjes gaan verkopen in een café/restaurant, maar zij willen het graag buiten hen om laten gaan (dus dat zij het slechts faciliteren). We dachten dat een QR betaalcode de oplossing zou zijn. Zo simpel ligt het helaas niet!

  9. Mede naar aanleiding van info uit deze blog heb ik twee WordPress plug-ins ontwikkeld. Eén voor een betaal / donatie formulier (zie: https://ict.peppink.nl/pep-frmqr-qr-code-plug-in-voor-betalingen/ ). Bedrag en opmerking kunnen op de website worden ingevuld in formulier, of met keuze lijst aangeboden.
    Een tweede die met een Woocommerce webwinkel gebruikt kan worden (zie: https://ict.peppink.nl/pep-wooqr-qr-code-plug-in-voor-betalingen/). Hierbij worden automatisch het bedrag en de order informatie (bestelnummer) ingevuld.
    Als aardigheidje is bij beide een eigen logo toe te voegen.
    Er zijn inderdaad nog wat beperkingen. Zo blijkt dat niet elke bank app hetzelfde weet om te gaan met bijzondere karakters in de tekst van de opmerking. De Knab app bijvoorbeeld zelfs helemaal niet. Bij de ene bank app kan je het bedrag nog aanpassen. Bij de andere niet.
    Met mobiel via de bank app een website op desktop of tablet scannen gaat verder prima. Ook kan je gegenereerde QR code eenvoudig in een factuur plakken. Maar een andere beperking is dat je op een mobiel de SEPA code niet zomaar van website naar bank app kan overbrengen. Je moet het dus van een ander apparaat scannen. Daar heb ik nog niets op gevonden, dan als een tussenstap de gemaakte QR code ook naar jezelf te kunnen mailen.

      1. Is de broncode vrij beschikbaar?
        Kan hierbij geen veld bijgevoegd worden, bv. voor een mededeling?
        Koper vult dan én bedrag én mededeling in

        1. Broncode kun je krijgen.
          Formulier kun je uitbreiden met een extra veld en die gebruiken voor de beschrijving van de transactie…

        2. Dit is de HTML voor het formulier:

          Bedrag: euro

          Dit is de HTML voor het QR plaatje:

          Dit is de Javascript:

          function validate_qr2() {
          var thisform = document.doneren_qr;
          var mess = “”;
          var val = thisform.val.value;
          var val2 = “”;
          var img_src = “”;

          /* complain if val contains anything other than 0-9,. */
          val2 = val.replace(/[^\d]/g, ”);
          if (val !== val2) mess += “\nbedrag wordt niet herkend\ngebruik alleen cijfers”;

          /* check if empty */
          if (val2 === “”) mess += “\nvul een bedrag in”;

          if (mess.length > 0) {
          premess = “Het formulier is onvolledig of niet correct ingevuld\n\n”;
          alert(premess+mess.substring(1));
          return false;
          }

          img_src = “https://qrcode.tec-it.com/API/QRCode?data=BCD%0a002%0a1%0aSCT%0aRABONL2UXXX%0aGezinsPlatform+Nederland%0aNL15RABO0342070673%0aEUR”+val2+”%0a%0a%0aDonatie%0aDonatie&backcolor=%23ffffff”
          document.getElementById(“img_qr”).src = img_src;
          return false;
          }

          1. Heb dit volledig gekopieerd in Html: alles er letterlijk ingezet.
            Alles staat letterlijk op het scherm.
            Werkt dus niet.
            Mankeert hier niks bij (in het begin?)

  10. Een laatste toevoeging van mijn kant. Zoals uit de reacties blijkt leeft betalen via een qr code wel. Maar er zijn nog veel haakjes. Is het kosteloos? Heeft de ontvanger de mogelijkheid om mijn betaalverzoek te scannen? En zoveel opties dat het onoverzichtelijk is.
    Toch wil ik nog één mogelijkheid noemen Paypal. Paypal is niet meer zoveel in het nieuws zeker niet in Nederland. Ook is de club niet onomstreden veel klagende gebruikers. Wat ze wel bieden is kosteloos geld ontvangen voor particulieren én de optie om een betaalverzoek te maken o.a. via qr. Ook je eigen paypal.me pagina hoort erbij. Een permanente pagina waarmee iemand jou kan betalen. Bijna perfect maar toch niet helemaal. Degene die jou wil betalen dient zich aan te melden bij paypal en daar zullen velen afhaken. Toch een extra qr optie die ik wilde noemen.

    1. PayPal is niet je vriend als het om zakelijke dingen gaat.
      Zonder pardon zetten ze je account dicht of storten geld terug aan kopers en jij moet maar gaan bewijzen dat het niet aan jou lag.

      Als de Rabo, ING en ABN apps gewoon de sepa code zouxen accepteren dan zijn we klaar 🙂

      Dus daar starten met lobbyen 🙂

      1. Bas, mee eens. Maar als koper is het wel handig dat je de koop kunt ontbinden via PayPal. In mijn geval reageerde de verkoper niet op een dispuut en kreeg ik mijn geld terug. Wat mij betreft privé prima en zakelijk zeker niet.

        1. Hou rekening dat indien een klant-koper een ‘vraag’ stelt aan de koper, het bedrag geblokkeerd wordt.
          Hou rekening dat Paypal zelfs klanten vergoedt indien ze zelf vragen om op een ander adres te leveren, ook al tekent de klant voor ontvangst met koerierdienst.
          Klant-koper krijgt dan én een terugbetaling én een gratis product.
          Paypal negeert deze fraude , schermend met verplichting te leveren aan adres verbonden aan de Paypal-rekening.
          Kosten zijn voor kleinere bedragen +/- 4,5-5%

  11. Ik heb vele condoomautomaten in de horeca. Door de Corona hebben mensen helaas veel minder cash op zak. Nu wil ik de automaten zo instellen dat mensen d.m.v. een druk op de knop een pakje ontvangen. De betaling van 2 euro zou dan daarna met een QR code kunnen?
    Zijn er QR codes die langer geldig blijven? Met Tikkie moet ik bovendien 25 cent afdragen aan de bank. Zijn er oplossingen voor mijn bedrijfje? Ontzettend bedankt alvast!

  12. Wat ik er allemaal uit begrijp is dat je 1 keer per jaar aan donaties dus 10.000 euro ophaalt je dan aan de bank per transactie ongeveer 15 tot 30 cent kwijt bent, is hier een manier voor om dit niet te betalen

  13. Wat zijn je gedachten over de route van een betaalverzoek via een normale QR-code, dus geen SEPA type? Je maakt dus een betaalverzoek, en de URL daarvan versleutel je in een normale QR-code. Vervolgens kan de betaler deze scannen met zijn camera app (tenzij je een hele oude smartphone hebt. Maar tegenwoordig zijn alle camera apps in staat om QR-codes te herkennen). Als deze dan op de link klikt, gaat hij automatisch naar de bank app, en daarmee kan je betalen.

    1. Ja, simpeler is nog beter. Voorbeeld: Ik kocht buiten chocomel en worstebroodjes. De QR scande ik met mijn iPhone. Hij ging vanaf de camera direct naar de ING app. Ik hoefde alleen nog het bedrag in te tikken, en dat was het! Nog beter dus. Maar ik weet niet precies wat je bedoelt met “geen SEPA”? Ik ging er vanuit dat dit een SEPA was zonder bedrag.

      1. Net wat ik bedoelde in mijn post van 30-dec-2020

        “Ik zou er enkel nog een link aan willen toevoegen die in ios of android automatisch de bank app opent met de juiste SEPA payment gegevens. Iemand een idee hoe je dit oplost?”

      2. Ik heb het getest met een QR-code die ik hier: https://nl.qr-code-generator.com/ gemaakt heb. Dus een betaalverzoek gemaakt vanuit een bank app, en vervolgens de URL daarvan in die generator gestopt. De SEPA QR code heeft voorgedefinieerde velden voor de betalingsinformatie. In een ‘generieke’ QR-code (zoals gemaakt via de bovengenoemde generator) heb je dat niet, daarin kun je van alles kwijt.

        1. Dat lukt me in België enkel via een betaalprovider (bankcontact of Payconiq). Dus die QR verwijst dan naar de link van de opdracht van de betaalprovider. Ik zoek een generieke QR code zonder een betaal provider moet gebruiken.

          1. Kan je geen betaalverzoek uit een bank app naar iemand sturen? Als je dat kan, kan je de rest ook, zonder betaalprovider. Ik heb de Rabo app gebruikt, een betaalverzoek naar iemand anders gestuurd (via mail), die URL vervolgens via die generator in een QR-code versleuteld, deze QR-code weer door een ander met de camera app laten scannen, en na het klikken op die link opende de bank app (in dit geval ASN), met het betaalverzoek er in (die informatie komt vanuit die URL). In dit geval heb ik dus geen betaalprovider gebruikt.

        2. hoi Eric. wat heb je precies gedaan. ik heb een poging gedaan maar levert feitelijk geween tot de QR code met daarin de betaallink.
          en heb je een betaalverzoek incl. bedrag en omschrijving of een betaalverzoek zonder bedrag en omschrijving. de QR code van de bank .. de url die inlezen in de qr-code-generator levert feitelijk het zelfde op..
          een link naar in dit geval de rabobank betaalpagina op.
          dus stap via de generator levert dus niks extra’s op voor zover ik kan zien. de link naar de rabobank app triggert vervolgens dan de mobiele bank app..

          1. Hoi Johan, ik kan het niet veel beter tekstueel beschrijven dan wat ik hierboven heb gedaan. Wat ik nog moet toevoegen is dat je eerst in de browser uitkomt als je op de link in de camera app hebt geklikt. Je hebt daar dan een iDeal betaalverzoek staan, waar je eerst nog je bank moet selecteren. Vervolgens ga je naar je bank app.
            Ik ben er nog maar net mee aan het testen, maar zo lijkt het me wel mogelijk dat je een betaalverzoek versleuteld in een QR-code, en deze vervolgens op je factuur plakt, waarmee de ontvanger dan via zijn smartphone kan betalen. Het betaalverzoek bevat omschrijving en bedrag.
            De SEPA QR-code route is korter, die is ideaal ;) . Want dan kan je klant meteen vanuit zijn of haar bank app scannen en betalen. Maar zo lang Rabo en ABN AMRO dwarsliggen is de non-SEPA QR-code een mogelijke route die gebruikt kan worden als je klanten bij een van die twee bankieren. In mijn doelgroep is het vrijwel allemaal Rabo, dus ik zoek naar een oplossing die specifiek voor die app werkt.
            De Tikkie QR-code lijkt ook een goede optie, dat is ook een snelle route net als de SEPA QR-code (scannen vanuit je Tikkie app), en een redelijk groot bereik met 6 miljoen gebruikers.

            1. Nadeel van dit principe is dat de gegeneerde link maar enkele dagen geldig is.
              de bankapp zet gedeeltelijk de betaling gereed (middels de gegenereerde link).
              betaalgegevens en bedragen zijn wisselend dus zou je leeg moeten laten.
              en om de zoveel dagen moet je nieuwe link genereren. Daarmee is de QR code niet meer bruikbaar.
              al met al blijft het dus lastig om het generiek aan te bieden zolang je niet een vorm van betaalpagina hebt die je kunt aanroepen (niet factuur specifiek).

      3. Beste aartjan, dat is precies wat ik zoek! Dat de klant de qr code scant en dan alleen nog het bedrag hoeft in te vullen. Kan je mij vertellen hoe ik dat kan regelen??

        1. Nou ja, dan doe je bijvoorbeeld deze: http://sepaqr.github.io/sepaQRcode/
          en dan vul je bij bedrag gewoon niks in.
          De klant moet dan vanuit zijn bank-app scannen.
          Het betaalverzoek vanuit de ING-app kan ook: dat is iDeal, en dat kan de klant scannen met de camera (dus niet met de bank app).
          Er is een optie “klant kan bedrag aanpassen”.

          1. Let op dat er dus nog steeds apps zijn (looking at you Rabobank) die de SEPA-QR gewoon niet lezen. “Ongeldige QR” krijg je dan.

            Beetje jammer, want SEPA code’s kan ik automatisch genereren. Zou fantastisch zijn voor bijv. donaties.

            1. Ik volg dit blog over qr codes nu al enkele jaren en helaas geloof ik er niet meer in. Gratis bestaat niet en dat blijkt hier ook. Ja je kunt een sepa qr maken maar met behoorlijke beperkingen. Hierdoor weet je niet of de ontvanger er iets mee kan. Ik zit bijv bij Ing deze kan de qr code lezen. Maar mijn andere bank Sns leest m niet.
              Daarnaast is het onmogelijk een permanente qr code te maken zonder bedrag. Altijd moet het bedrag ingevuld zijn en de ontvanger kan het bedrag niet aanpassen.
              Het is mij duidelijk dan de commerciële partijen dit domein zelf willen exploiteren :-(
              Zie jij het positiever dan hoor ik graag waar ik gratis een qr kan maken die de twee genoemde nadelen weet op te lossen.

    2. Nog een toevoeging over de Ideal qr code voor consumenten. Als je een qr code maakt en deze scant. In mijn geval via Google lens, dan kun je een tijdelijke link aanklikken zie plaatje*.
      Deze link kun je ook versturen naar iemand als betaalverzoek. Twee gote nadelen blijven. De qr code en link zijn maar ongeveer een kwartier geldig. En de kosten voor het betaalplatform.
      * https://photos.app.goo.gl/HuYqoCMTNzgZxehk9

  14. nog nieuwe intwikkelingen.. wil graag QR code op facturen inregelen.. maar is nog niet bepaald betrouwbaar (werkend voor bijv. rabobank app)..
    obv de standaarden een QR code gegenereerd.. wordt door een QR code prima uitgelezen. maar de bank app (rabobank) doet het in ieder geval niet.. andere bankapp niet voor handen dus kan niet testen of het principe goed is..

    iemand een idee hoe dit te testen is zonder van elke bank een account en app te hebben.
    belang voor mij is hoofdzakelijk Benelux banken.

  15. Om vanaf je smartphone de SEPA QR-code te lezen, moet je de scanner van de bank gebruiken. Aangezien sommige app’s in staat zijn de bank-app op je smartphone te openen, vroeg ik me af of er niet een QR scanner voor de smartphone bestaat, liefst open source, die de SEPA code herkent en vervolgens koppelt aan de bank app van je smartphone. Dit omdat je in de bank app soms moet zoeken naar de scanner en niet iedereen daar even handig in is.

    1. Ik denk dat de Rabo de noodzaak niet zo ziet. Ze hebben een iDeal-QR oplossing en het maken van zo’n code kost de gebruiker geld. Rabo verdient hierop; en Sepa-QR kun je zelf regelen. Verdienen ze niets. Op een iDeal betaling zitten bovendien ook nog eens transactiekosten. Dus dubbel cashen.

      Een Sepa-QR is een gewone overschrijving. Verdienen ze niets op.

      Dus… er moet vraag komen vanuit de markt. Zodat ze er niet omheen kunnen. Dat zou de markt van boekhoudsoftware kunnen zijn. En van gebruikers, winkels, marktkramen, ….

      Begin maar eens met de vraag bij Rabo neer te leggen. Voor 1 vragende gebruiker gaan ze dit nooit doen. Bij 1000 requests krijgt het vast een hogere prio of wordt het iig besproken. Bij duizenden ontevreden klanten eist de directie dat het er morgen in zit. :)

      Dus laat het weten dat jij als klant dit wil hebben. Het zou helpen als boekhoudbedrijven deze wens ook ondersteunen. Talking to you Exact, Unit4, Moneybird, EasyAdmin, Snelstart, Afas, …. Wij willen QR codes en betaallinkjes op onze facturen.

  16. Rabo ondersteunt nog steeds (jul 2020) alleen iDeal-QR-codes. Deze zijn niet gratis te maken of zelf eenvoudig in PHP/Excel/VB te genereren. Staat ook niet op factuursjablonen van gangbare boekhoudprogramma’s.

    De Rabobank heeft dus initiatief nodig om dit uit te gaan voeren. ASN, ING, SNS, Knab en Bunq kunnen het al wel. Geef de Rabo-app een review en meld dat het geen 5 sterren krijgt omdat het geen SEPA-QR ondersteunt. :)

  17. Ik heb een verzoek bij de Rabo gelegd wat zij anders doen dan een standaard SEPA uitlezen en of ze voorbeeld Excel of PHP code hebben om een QR te genereren. Ik wil dit op alle facturen. :)

  18. Is het ook mogelijk ergens een QR code te maken, waarbij bedrag later ingevuld kan worden. Bv. tbv huis aan huis collecte voor een goed doel. Waar kan ik die het beste laten maken

    1. Geen probleem in je eigen bank app zit meestal de mogelijkheid om bijvoorbeeld 1 euro in te vullen plus de mogelijkheid om het bedrag aan te passen. De ontvanger van het betaalverzoek kan dan bv meer dan 1 euro invullen voor een goed doel. Dit werkt i.e.g. bij Ing.

  19. Je kan de link naar de qr-code ook genereren met Excel. Als je in cel A1 de naam invult, in A2 het IBAN-nummer, in A3 het bedrag en in A4 de toelichting, krijg je met deze Excel-formule een aanklikbare link die de code genereert:

    =HYPERLINK(TEKST.SAMENV(“https://epc-qr.eu/?bname=”;URL.CODEREN(A1);”&iban=”;A2;”&euro=”;A3;”&info=”;URL.CODEREN(A4));”QR-code genereren”)

    1. Beste Jaap, als ik de formule gebruik wordt wel een mooi plaatje getoond. Maar als ik die scan, dan wordt de code netjes omgezet in tekst. In de QR code bovenaan wordt er doorgelust naar een bankkeuzescherm. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

      1. Ik had niet op de bovenste geklikt.Laat maar. Het gaat niet zonder de bankapp die het betaalverzoek aanmaakt realiseer ik mij nu.

    2. Die kan je dan weer via mailmerge in word omzetten in de QR code via volgende fieldcode
      {INCLUDEPICTURE “{MERGEFIELD FIELDNAME}” \d }

      Ik zou er enkel nog een link aan willen toevoegen die in ios of android automatisch de bank app opent met de juiste SEPA payment gegevens. Iemand een idee hoe je dit oplost?

  20. Welke opnieuw aanmaken? Ik heb alle versies hier genoemd getest.. meerdere keren..
    via Rabo werkt er eigenlijk niets..
    via Knab krijg ik wel wat werkend, maar allemaal zonder bedrag…

      1. Ah ok.. de ideal link getest: via Knab en Rabo werken ze niet: “Er is iets misgegaan”.
        Als ik de inhoud bekijk via een QR-scanner app, staat daar echter een link in.
        Via https://epc-qr.eu/ genereer je geen link, maar geef je daadwerkelijk de juiste betaalinfo mee, zonder tussenkomst van een partij als iDeal of iets anders.
        Dat is dus in theorie veel fraaier, goedkoper en sneller..
        Bekijk de inhoud van zo’n QR code maar eens, zit geen link in, maar de betaal info.. zijn dus 2 wezenlijk verschillende zaken.

        1. Inderdaad, daarom zou die via epc-qr.eu ook overal moeten werken.
          Het zijn gewoon de betaal-gegevens: IBAN, naam, bedrag en omschrijving. Verder niks, zou altijd moeten werken.

  21. Ik heb via https://epc-qr.eu/ geprobeerd een code te genereren voor een universele (SEPA?) QR code om toe te voegen aan mijn facturen.
    Mijn Rabo app zegt bij alle codes dat het geen geldige code is, en de KNAB app ziet wel het IBAN nr, de naam en omschrijving, maar niet het bedrag. Het werkt dus nog niet heel soepel..

    1. Dank. Dat lijkt een manco van de Rabo app te zijn. Tikkie codes kunnen alleen met de Tikkie app.
      UPDATE: ik heb er een lijstje bijgezet met banken die het WEL of NIET kunnen.
      Maar ik verwacht dat elke bank het binnenkort kan.

      1. ik heb zojuist met de Knab bankieren app en de Rabo App de ING QR code en de tikkie QR code uit het artikel hierboven proberen te scannen, in alle gevallen melding dat de code onjuist is / iets mis mee is.
        Via https://ideal.bytework.eu/ probeer ik een ING QR code aan te maken. De Rabo App leest ze ook niet, de Knab app kan de codes alleen lezen als ik 001 in 002 verander in de tekst die in de code zit ingebakken. Ik krijg wel de omschrijving en het juiste bankrekeningnummer, maar het bedrag niet. Voor bedrag heb ik o.a. alleen cijfers geprobeerd of met EUR ervoor.. Het bedrag komt er domweg niet in.

          1. Ja had heel mooi kunnen zijn.. ik ben ZZP-er naast een reguliere baan, en heb dus niet zoveel facturen per jaar, en om daar dik geld voor neer te tikken voor geautomatiseerd betalen via QR of iDeal, is een beetje overkill. Maar ben wel ICT-er, dus zo’n QR code staat dan wel mooi.
            En dan is het des te meer jammer dat het niet werkt..
            Na wat google-en gaf deze blog mij in de eerste instantie de meeste hoop, maar is dan jammer dat het aan de kant v.d. banken niet goed werkt..

            1. Het ligt inderdaad aan de banken. In de ING app werkt het perfect.
              Of afwachten op updates, zoals we ook al VIJF JAAR hebben gewacht op Apple Pay.
              Dat hebben de banken vijf jaar lang tegengehouden.

          2. De ASN App heeft moeite met jouw uitroeptekens in de QR, blijkbaar vinden ze dat teveel van het goede ;-) alhoewel het van de SEPA standaard wel mag…

            1. Ahaaa! Dank. speciale tekens mogen vaak niet, inderdaad. Ik heb het erbij gezet…

    1. Dat is net zo veilig als je bankrekeningnummer op je factuur zetten. Alleen je klanten zien het. In mijn geval heb ik het ook gewoon hier op de website gezet.

  22. Dag,
    Ik ben benieuwd of je ook een QR code kunt maken die algemeen geldend is. Ik zal verduidelijken wat ik bedoel. Ik werk bij de Goudse Weekendschool en zou een ansichtkaart willen maken met daarop een QR code zodat mensen op het moment dat ze geld willen doneren aan de ons (we zijn een goed doel met anbi status) dit makkelijk kunnen doen. Snap je mijn vraag? Dank vast voor je antwoord! Groet, Nynke
    NB Zie eventueel als je nieuwsgierig bent wie we zijn: https://goudseweekendschool.nl/

        1. De ABN-AMRO en Rabo apps accepteren geen SEPA QR code. De echte reden is natuurlijk dat ze voor overschrijvingen geen struikroverstarieven kunnen rekenen, maar de officiële smoes schijnt te zijn dat SEPA QR niet beschermt tegen spookfacturen. Alsof spookfacturen zonder QR code, of via iDEAL, wel enige bescherming zouden hebben… Anyway, bel je bank als de app het niet ondersteunt en vraag wanneer SEPA QR in de app wordt ondersteund.

    1. Dag Nienke, Bunq bank biedt ongeveer wat je zoekt zie dit voorbeeld https://bunq.me/nynke
      Niet via een qr maar via een link. Van een link kun je ook een qr code maken. Via deze omweg zijn er dus mogelijkheden. Helaas is deze optie alleen beschikbaar voor een klant van bunq.
      Een andere optie is nagaan wat Ideal je kan bieden via jouw bank. Er bestaat vast de optie om een permanente qr aan te bieden met een vast klein bedrag.

  23. Kan die QR ook bewerkt worden zodat ik zelf een mededeling kan toevoegen ?
    Als ik het inscan is de mededeling ingevuld door de ontvanger (jijzelf)
    Dan pas wordt het interessant dit te gebruiken. Of zie ik iets over het hoofd ?
    Zo zou je toch makkelijk klanten kunnen laten betalen, hun leveradres achterlaten alsook het email adres / tel enz. te krijgen teneinde een bestelling correct te kunnen uitvoeren

    1. Ja, de mededeling vul je zelf in bij “omschrijving”. Daar zet je meestal het factuurnummer, maar je kan daar ook meer tekst toevoegen. In mijn voorbeeld hierboven was het dus “Dank-voor-de-QR-tip”.

Geef een reactie