Spotify, Apple Music, Tidal – review en vergelijking

apple music spotify

– UPDATE 2017 – Als rechtgeaarde media designer heb ik achterlijk vaak muziek aanstaan. En heb ik een lichte obsessie voor geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Ik was daarom altijd fan van het geniale Spotify: de geluidskwaliteit is goed als je ‘m in de Voorkeuren op Hoge Kwaliteit zet, en alles is verder superieur aan het logge iTunes. En 10,- per maand is okee. Wat zeg ik: 15,- voor 6 personen is Spotigoedkoop!

Maar nu is er ook Tidal en Apple Music (en Deezer, Google Play, Amazon Music en Microsoft zijn er inmiddels ook). Tidal Hifi is 20,- per maand, Tidal Premium kost 10,-, net als Apple Music. Bij Spotify en Apple is er Family-korting, maximaal 6 personen voor maar 15,- . Je kan Tidal en Apple Music een maand gratis uitproberen. Spotify kan je altijd gratis gebruiken, maar dan met reclame. Lees hieronder meer over mijn eerste slechte ervaringen met Apple Music.

Spotify, Apple Music, Tidal: interface design

Qua design is Tidal een complete rip-off van Spotify. Een schaamteloze kopie. Maar beter goed gejat dan slecht verzonnen. Spotify werkt soepel, helder en snel, en het ziet er mooi en goed uit. Op IOS zou het misschien beter kunnen. Het is recent weer fors verbeterd – alfabetisch sorteren kan nu ook, met naar-beneden-vegen en dan verder naar-beneden-vegen en dan het hamburgermenu naast het zoekfilter.

Apple Music is qua design de absolute verliezer (in iTunes dan, op IOS is het wel okee). Datgene wat je verwacht is er gewoon niet. Voor je het weet koop je per ongeluk een nummer. De knop “Mijn muziek” is totaal onduidelijk: heb ik dat gekocht? Wat betekent “mijn” tegenwoordig nog? De knop “Voor jou”:  klopt niks van, wat heb ik daar nou aan? De knop “Nieuw”: hoezo kan je daarin zoeken, en in de andere lijsten niet? Apple is totaal de weg kwijt! Ze missen onze Nederlandse Bas Ording, ex-HKU. Zijn naam staat in veel Apple patenten.

Spotify, Apple Music, Tidal: geluidskwaliteit

Goed, op naar de geluidskwaliteit. Tidal klinkt beter dan Spotify. Ik heb het uitgebreid vergeleken, en alles klinkt iets beter. Op een redelijk audiofiel setje dan: legendarische B&W 802’s met een top-versterker van Tandberg. Op gewoon spul zal ik het verschil denk ik nauwelijks horen. En dit is met de gewone setting van 320 AAC (dus de 10,- euro versie van Tidal). Tussen 320 AAC en lossless FLAC (de 20,- versie) hoor ik nauwelijks verschil. Maar dat kan ook aan mij liggen, anderen schijnen het verschil wel te horen. In theorie is Apple hier ook al de verliezer met 256k AAC, maar in de praktijk is dat gewoon uitstekend en vergelijkbaar met Spotify (320 OGG).

Het verschil is overigens best wel moeilijk te horen. Doe de test: MP3 of WAV  maar eens, of de test 128 of 320 kbs MP3! Zelfs tussen 8bit en 16bit is het moeilijk: doe maar eens deze test. Of deze luistertest.

Destijds heb ik Spotify uitgebreid getest en vergeleken met CD, en die vond ik toen nagenoeg hetzelfde klinken, dus ik vind het verrassend dat ik nu Tidal beter vind. En Tidal heeft nog een pluspunt: 75.000 video’s! Alhoewel Spotify dat binnenkort ook krijgt. Bij Apple Music zit ook video (maar waar eigenlijk? Kan ik niet eens vinden).

Wil je topkwaliteit 24 bit HiRes Audio? Dat kan streaming via Qobuz.

Apple Music missers

Het is niet best, dat Apple Music, tot nu toe. Er wordt geklaagd over de onduidelijke interface, en daar ben ik het mee eens. Op IOS ziet het er goed uit, maar op OS X in iTunes blijft het een ramp. Onlogisch allemaal, ingewikkeld en onduidelijk. Het toevoegen van albums aan lijsten is bijvoorbeeld al bijna niet te doen. En lelijk, zelfs qua typografie, met die afgespatieerde letters. Apple is hier echt he-le-maal de weg kwijt. Maar wat erger is: sommige dingen werken gewoon niet. Het Family-account gaat bijvoorbeeld helemaal mis. Iets met “dat ik al aangemeld ben” of zo, ik kom er niet eens uit. Na uit- en inloggen ben ik ook mijn 3 maanden gratis kwijt en heb ik blijkbaar al betaald! Dat Connect is ook al niet in te stellen, ik volg nu Pitbull en ik wil helemaal geen Pitbull volgen. Kom daar maar eens van af, van zo’n pitbull! Het idee van Connect was leuk: je favoriete artiest kunnen volgen via een soort social media kanaal. Maar in de praktijk is het niet zo best…

Crossfade ontbreekt ook al. En TRAAAAG af en toe: niemand wil 30 seconden wachten tot er iets begint te spelen. Ook het hele aanmelden met het gratis account zit slecht in elkaar, het lijkt net alsof je toch moet betalen. Wat ook nog zo blijkt te zijn, in mijn geval! Want ik kreeg gewoon een factuur voor 15,-! En hoe krijg je in godsnaam dan je geld terug?

Je eigen muziek kan je uploaden naar de Apple Servers, dat heette vroeger iTunes Match. Nu is dat iets veranderd, en zit er DRM-beveiliging op je eigen MP3’s. Dit zou je  misschien als een voordeel kunnen zien (gratis beveiliging op je eigen muziek), maar voor velen is dit juist een nadeel (want dan kan je je eigen muziek niet meer beluisteren op andere apparaten!).

Apple Music verbruikt ook meer batterij dan Spotify, tot wel 25%, en slokt meer opslagruimte op je mobiel op.

Het radiostation Beats One is het enige lichtpuntje: dat lijkt wel aardig te zijn. Maar het blijkt na 2 maanden tegen te vallen, want het is voornamelijk hip-hop. Redelijk dramatisch allemaal, dat Apple Music – voorlopig dan.

Hoeveel muziek staat er op? Wat ontbreekt er?

Ze hebben alledrie een enorme catalogus, met elk grofweg 30 miljoen tracks. Voor mij persoonlijk ontbreken er maar 1.200 tracks op een totaal van 62.000 tracks (mijn oude iTunes bibliotheek). Dat is dus maar 2%. The Beatles hebben ze inmiddels alledrie.

Sinds lange tijd stond Prince alleen nog op Tidal – maar vanaf 12 februari 2017 is hij ook weer terug op Spotify, iTunes en anderen. Lees ook dit over Prince Remasters! Artiesten die alleen op Tidal staan, of daar iets exclusiefs hebben zijn bijvoorbeeld  Rihanna, Kayne West, Madonna, Coldplay, Usher, Calvin Harris, Alicia Keys, Jack White, Arcade Fire and Deadmau5.

Taylor Swift is ook alweer terug op Spotify, ook al was ze jarenlang tegen streaming. Er zijn meer artiesten die tegen streaming zijn. Die staan op geen enkele dienst, of met heel weinig albums, zoals Tool, Peter Gabriel, King Crimson, Bob Seger (inmiddels weer wel), Bonnie Prince Billy, John Zorn, Mike Batt, nieuwere Camel, Sad Cafe – dat is dus ongeveer die 2% uit mijn eigen rijtje. En natuurlijk heel onbekende dingen zoals bijvoorbeeld The Hummingbirds, Carlos Vamos, Eef Albers, Jean Christian Michel, John Roberts,  Masada, Mark & Clark Band, The Lover Speaks, Powerplay, SFEQ.

Spotify, Apple Music, Tidal: 24 bit HD?

Geen van drieën heeft echte topkwaliteit 24 bit HD Audio, zie mijn artikel daarover. 24 bit HiRes Audio kan streaming alleen via Qobuz. Spotify is begonnen met proefjes in 16 bit CD-kwaliteit. Nog niet voor iedereen beschikbaar.

UPDATE: Na weken uitproberen klinkt Tidal nog steeds overtuigend beter dan Spotify. Kortom, ik kan niet meer terug naar Spotify. Ook al omdat daar de apps verdwenen zijn (?!), en je opeens ook al niet meer kan zoeken in je eigen lijsten (!?). Maar Tidal is inmiddels al wel totaal geflopt, zie dit recente artikel in Trouw.

UPDATE 2: Inmiddels weer 2 weken later heb ik Tidal toch maar opgezegd en ben ik terug naar Spotify. Dit omdat mijn playlists niet te importeren waren, de kinderen Spotify niet kwijt willen, ik mijn afstandbediening Reign mis, er soms toch iets meer muziek op Spotify stond, en omdat de geluidskwaliteit toch maar nauwelijks verschilt. Zoeken in lijsten is inmiddels ook weer terug in Spotify.

Spotify is verreweg de beste streaming dienst

Een maand lang heb ik ze alledrie gebruikt, en Tidal en Apple blijken dan toch echt een stuk minder dan Spotify te zijn:

 • Je kan om te beginnen geen lyrics zien, in Spotify wel (nu weer verdwenen, of gebruik MusiXmatch of anders IOS / Lyricfier of Soundhound)
 • Leuke gedeelde lijsten heeft alleen Spotify: zoals de Top 2000 Aller Tijden of de Officiële Top 50 en oneindig veel meer
 • Er zit geen crossfade op Apple Music en ook niet op de webversie van Tidal. Spotify heeft dat wel.
 • Er zit geen gapless playback op Tidal, dus je krijgt lelijke gaten tussen nummers die aan elkaar vast horen. Dark Side of the Moon is dus niet te doen. Heeft Spotify  wel. Maar Apple ook al niet meer??
 • Je kan je playlist uit Spotify slecht importeren, tenzij het korte lijstjes zijn, dan kan het met www.soundiiz.com, maar daar zitten dan wel heel veel missers tussen. Voor Apple Music is er nu een app om Spotify-lijstjes te importeren. Heb ik niet getest, maar het zal nooit echt 100% kunnen werken.
 • Spotify heeft meer integratie, bijvoorbeeld met Sonos en DJay Pro. Inmiddels zit Apple ook op Sonos.
 • Bestanden opslaan voor offline gebruik kunnen ze alledrie, maar Apple verbruikt daar meer ruimte voor.
 • Apple Music verbruikt 25% meer batterij dan Spotify
 • Radio gebaseerd op tracks hebben ze alledrie.
 • Apple Music heeft verder echte radio, 24/7,  en Connect: artiesten kun je volgen via een social media kanaal. Zag er beide veelbelovend uit maar valt voorlopig tegen.
 • Een playlist in Spotify kan niet meer dan 10.000 tracks bevatten. Maar die limiet is opgelost met Afspeellijstmappen. In zo’n map kun je meerdere playlists zetten, zodat je in al die lijsten tegelijk kan shuffelen.
 • Over playlists gesproken: er is een leuke, geniale website om automatische Smarter Playlists te maken – alleen voor Spotify.
 • Een Mini Player heeft Spotify niet, maar daar zijn wel gratis Apps voor, zoals Silicio. Die geeft in een klein zwevend venster de album cover. Heerlijk, staat bij mij altijd aan. Werkt ook met iTunes. Als je alleen track-info wil, bijvoorbeeld in de menubalk, dan is er de app Finely Tuned.
 • Tidal heeft wel weer echt unieke videoclips.
 • De App van Spotify werkt ook als afstandbediening. Zelfs over 3G/4G, je hoeft niet eens op dezelfde wifi te zitten.
 • Daily Mixes, Release Radar en Discover Weekly van Spotify zijn erg goed: voor het eerst echt goede gepersonaliseerde muziek. En als je 1 track opzet krijg je daarna meteen aanvullende muziek gebaseerd op die track. Soms is dat echt geniaal en heerlijk mooi.

Conclusie

Spotify is verreweg de beste, Apple Music de slechtste. Tidal klinkt ietsje beter en heeft unieke videoclips maar is veel duurder en inmiddels totaal mislukt. Google en MS en Deezer heb ik nog niet geprobeerd.

Alle streaming muziekdiensten verbruiken GEEN MOBIELE DATA bij T-Mobile. Ook niet in de EU! (check de voorwaarden). Dat heet Datavrije muziek.

Spotify voordelen

 • Playlist sharing
 • Lyrics (gebruik MusiXmatch)
 • Integratie op allerlei systemen zoals Sonos en DJay Pro
 • Crossfade
 • Gapless playback
 • Remote control via gratis apps
 • Mini player via gratis apps
 • Family account werkt goed en is spotgoedkoop
 • Gunstig batterij- en MB-verbruik
 • IOS app is goed
 • IOS app als afstandbediening werkt zelfs over 3G/4G
 • Daily Mixes, Release Radar en Discover Weekly zijn verbazend goed
 • Talen leren: zoek op Learn Frech, Learn Chinese et cetera
 • Er staan ook veel boeken op die voorgelezen worden
 • En Comedy, pep talks, concertkaartjes kopen, running playlists op de maat van je hardloopstappen

Spotify nadelen

 • Geen videoclips

Tidal voordelen

 • Prachtige geluidskwaliteit
 • Er zitten videoclips bij, maar geen tv-series/films
 • Exclusieve content en meer artiesten

Tidal nadelen

 • Je playlists zijn niet of slecht te importeren
 • Geen playlist sharing (zoals Top 2000 en Top 50)
 • (nog) Geen DJay Pro ondersteuning
 • Geen lyrics
 • Crossfade alleen mogelijk via App (is er nu inmiddels ook voor desktop)
 • (nog) Geen gapless playback

Apple Music voordelen

 • Voordelige family-prijs: 15,- voor 6 personen (heeft Spotify nu ook)
 • Radio Beats One (live radio maar wel voornamelijk hip-hop)
 • Video (als je ze kan vinden)
 • Bediening via Siri
 • Gekochte muziek uit iTunes ook te beluisteren (kan Spotify ook)

Apple Music nadelen

 • Playlists importeren vanuit Spotify is superlastig
 • Playlist delen / abonneren kan niet
 • Je eigen MP3’s staan opeens met DRM op hun server
 • Verbruikt meer batterij en opslagruimte op je mobiel
 • Geen lyrics
 • Geen crossfade (?? kon voorheen wel)
 • Onduidelijke interface
 • Af en toe traag
 • Connect werkt slecht en onhandig
 • Family-account doet het bij mij en veel anderen niet
 • Geen DJay Pro ondersteuning
streaming diensten vergelijken (uit NRC Next)
Klik om te vergroten
Spotify Apple Music
Streaming gaat als een tierelier…
Spotify Apple Music
…maar verbleekt TOTAAL bij Radio (in de VS dan).

4 Reacties

 1. Stel als ik zowel een Spotify als Tidal account neem en dit combineer met mijn iTunes bibliotheek. Wat zal ik daarvan in de praktijk aan nadeel ondervinden in het gezamenlijk gebruik? Raak ik dan nummers, speellijsten kwijt? Behalve dat het dan meer geld kost.

  1. Spotify kun je zelfs opzeggen en je speellijsten blijven altijd bewaard als je later weer inlogt. Spotify heeft namelijk ook een gratis versie.

  1. dat zijn inderdaad geruchten. Het lijkt mij zeer aannemelijk, het is namelijk een kans voor Spotify om wat extra geld te verdienen, want dat abbo zal 10,- duurder zijn.

Geef een reactie