Goedkope upgrades voor nieuwe MacBooks

Nieuwe MacBooks (en Mini Macs) hebben een veel te kleine SSD van 128Gb. Upgraden is erg duur bij Apple. Maar je zou de instapversie kunnen kiezen, als je er een externe 250Gb SSD bijdoet (90,-). Of een SUPERGOEDKOPE SATA-connector + SSD (samen maar 21,-) op AliExpress, zie verderop. Een 128GB stick USB-C voor 25,- zou ook nog kunnen, alhoewel dit langzamer is. Of een 128Gb SD-kaart (33,-) die je dan ook meteen voor camera’s kan gebruiken. Je kan er ook nog een 1TB externe harddisk (50,-) bij doen. Goedkoop en snel genoeg, zelfs voor video. Deze is ook ideaal voor back-ups (via Time Machine, zit gratis op je Mac). Een back-up-schijf heb je sowieso nodig!

externe SSD macbook upgrade

Zo’n externe SSD is veel goedkoper dan de dure upgrades bij Apple.

Je kan ook een behuizing kopen waar een schijf in kan. Of, nog handiger: een losse SATA-connector. Zonder behuizing. Hieronder zo’n connector waarmee je al je harde schijven (ook oude 3,5 inch) simpel op je computer aan kan sluiten (voor 11,-). Zo kan je bijvoorbeeld een oude schijf nog voor back ups gebruiken.

Sata naar USB 3.0 connector upgrade Macbook SSD extern

Die stroomadapter heb je alleen nodig voor een oude 3,5 inch harddisk.

SATA connector USB-C upgrade Macbook SSD extern

Het kan nog slimmer, kleiner en goedkoper, voor 3 euro: met deze SATA naar USB-C connector. Meteen USB-C dus. Hier kunnen 2,5 inch laptopschijven en SSD-schijven in. Alleen grote oude 3,5 inch harddisks niet.

SATA connector USB-C upgrade Macbook SSD extern

Je kan hier een goedkope SSD op doen, bijvoorbeeld deze 120Gb voor 18,- of deze 480Gb voor 53,-.

SSD 480Gb upgrade macbook extern

In Nederland kan ook, snel geleverd, bij BOL.com bijvoorbeeld deze 240Gb SSD van 35,- van kwaliteitsmerk Kingston:

ssd goedkoop Kingston upgrade macbook

Formatteren kan met Schijfhulprogramma, dat zit gratis op elke Mac. Dat gaat snel, in een paar seconden.

Oude schijven veilig wissen

Met Schijfhulprogramma kun je ook oude schijven wissen, met beveiligings-opties in 4 niveaus, die de schijf steeds dieper wissen. Dan is het vrijwel onmogelijk om nog oude data van een gewiste schijf te halen. Dan kan je je schijf veilig verkopen of weggeven.

Goedkope USB-C hubs en adapters

Een hub is handig, omdat er weinig aansluitingen op je MacBook zitten. Deze goedkope USB-C hub met HDMI, USB en SD is 15 euro. Of deze  kleinere voor 9 euro (zonder SD). Allebei getest en goed bevonden. Deze zijn ook snel: USB3 ( blauwe USB, 1Gb per 10 sec).

usb-c-hub goedkoop

Die hierboven is 9 euro, compact, en die hieronder 15 euro, iets groter met SD. Beide werken perfect. Aluminium, dus lux en stevig. Met de snelheid van USB3.

USB-C hub macbook hdmi SD

Zie ook de blog over de MacBook Air

Zie ook deze tips om je Thuismap op een externe schijf te zetten om ruimte en kosten te besparen.

En zie ook de blog over goedkope USB-C accessoires.

4 Reacties

  1. Ik heb nog oude 3,5″ schijven liggen die ik eigenlijk wil leegmaken en dan opruimen. Heb je daar ook een goed USB-adaptertje voor gevonden? En topic voor een andere posting misschien, wat doen we met oude harddisks? Gevaarlijk voor de tweedehandsmarkt (wie weet gaat iemand diggen naar persoonlijke gegevens). Grote spijkers met een moker erdoor rammen natuurlijk, fysiek onklaar maken. Gedoe. En wat doe je met de gruzelementen? Staat er niet ergens een schijven shredder in de stad? Heb er wel ooit eentje gezien op een hackerskamp in de polder. Er zitten vast waardevolle metalen in de snippertjes afval.

    1. Zie de SATA connector naar USB in het artikel, die kan ook 3,5 inch schijven, daar zit zelfs de voeding bij. Oude schijven kun je formatteren/wissen met beveiligings-opties in 4 niveaus die de schijf steeds dieper wissen. Dan is het vrijwel onmogelijk om nog oude data te zien. Ik heb dat toegevoegd, dank!

  2. Hoi AartJan, je hebt het over upgrade. Kan je dan ook je OS daar op laten draaien?

    Ik vind je tips vaak erg bruikbaar en leuk om te lezen!

Geef een reactie