USB-C adapters: let op de blauwe USB 3.0

Je hangt je snelle externe schijf aan je nieuwe snelle laptop. Of je fijne snelle USB-stick. En opeens is alles TRAAAG. Hoe kan dat nou weer? Nieuwe laptops zijn USB-C, en je oude USB-apparaten sluit je met adapters of hubs aan. Maar soms zijn die adapters niet USB 3.0. Een USB 3.0 ingang is meestal BLAUW. Dat is wel snel. Maar ik had een paar adapters en hubs die traag waren. Ook snoeren kunnen traag zijn. Zoals het officiële Apple snoer dat bij je gloednieuwe laptop zit: die is ook nogal traag.

Deze adapter van 1 euro was bijvoorbeeld op zich best goed, maar niet zo snel als USB 3.0. Dit was wel voorlopig de enige adapter die audio-problemen oplost bij nieuwe MacBooks. Op mijn MacBook Air 2018 heb ik deze nodig voor Audio DAC’s. Andere hubs/docks/adapters doen het vaak niet perfect, als het om audio-DAC’s gaat, op nieuwe MacBooks. Maar deze adapter doet het dan weer niet met mijn printer! Dan moet ik weer een andere pakken!

En wat is snel eigenlijk? Een praktijkvoorbeeld: snel is minstens 1Gb per 10 seconden. Dus een speelfilm moet in 10 seconden kunnen.

usb c adapter goedkoop

Ik heb nu deze Robotsky adapter voor 1 euro besteld, en deze OLAF adapter voor 2 euro. Die zijn allebei waarschijnlijk wel echt USB 3.0. Ik ga ze testen en laat het hier weten. Ze zien er wel allemaal hetzelfde uit, dus ik hou m’n hart vast…

Of deze SD kaart lezer met USB-C van 3 euro (getest en eerder nog goed bevonden): deze heeft ook niet de snelheid van USB3, eigenlijk een afrader dus:

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig

De twee goedkope hubs hieronder waren dan weer WEL snel, met de echte USB 3.0:

Goedkope USB-C hubs met HDMI, VGA, SD

Een goede USB-C hub met HDMI, USB en SD/TF is deze voor 15 euro. Deze heeft de snelheid van USB 3.0. Zonder SD is er deze USB-C hub voor 9 euro, met HDMI, 2x USB waarvan 1x USB 3.0 en micro-USB. Ik heb ze allebei getest en ze zijn prima. Met een mooie aluminium behuizing, geen plastic dus. Diegene zonder SD van 9 euro is superklein en dat is fijn en handig. De HDMI werkt perfect, met uitstekend beeld en geluid. En zelfs mijn printer doet het via dit ding (die doet het niet via andere adapters).

usb-c-hub goedkoop

Die hierboven is 9 euro, supercompact. Die blauwe ingang is met snelle USB3. Die hieronder heeft ook SD en 2x USB3. Mooi, goed en handig. Getest: werkt perfect op nieuwe Macbooks. Alleen Audio-DAC’s werken niet vlekkeloos helaas!

USB-C hub macbook hdmi SD

Zie ook het artikel over alle Usb-C kabels, hubs, adapters en opladers.

1 Reactie

  1. Ik heb de indruk dat Apple zich wat misrekend heeft in de snelheid waarmee de wereld op USB-c overschakelt. Er zijn buiten de Mac-wereld nauwelijks computers te vinden die uitsluitend USB-c gebruiken en in de ‘echte’ wereld is USB-a overal. Ga maar eens naar een hotel of vliegveld. En de nieuwe NS-treinen worden ook voorzien van… USB-a aansluitingen. Vooralsnog is de business case voor USB-c niet heel sterk.

Geef een reactie