Vinyl en cassettebandjes digitaliseren

cassettebandjes en vinyl digitaliseren

Vrijwel alle muziek staat tegenwoordig al op Spotify of iTunes – of anders wel op Youtube. Maar je eigen vinyl LP’s of cassettebandjes zijn daar soms niet te vinden. Hier een handleiding hoe je je eigen oude muziek kan digitaliseren, zodat je het overal kan beluisteren – ook op je telefoon en laptop.

Een platenspeler kan je aansluiten via een versterker waar nog een pick-up ingang op zit, want je hebt voor vinyl de RIAA-correctie nodig. Uit de versterker kan je dan de hoofdtelefoon-uitgang gebruiken, of de tulp-out die normaliter naar cassettedeck gaat. Een pick-up met USB kan ook, zie hieronder.

Een walkman of cassettedeck kan je direct aansluiten op een computer. Het snoertje is van tulp naar mini-jack, of aan beide kanten mini-jack. De geluidskwaliteit is meestal goed genoeg. Dit kan zelfs op je iPad / tablet of je telefoon, via de mini-jack. Je speelt het af, en neemt het tegelijk digitaal op – zie verderop. Geluid van VHS-videobanden kan op dezelfde manier.

Er zijn ook platenspelers en walkmans met USB (zoals deze Walkman op AliExpress voor 22,-. Getest en goed bevonden). In dat geval kan het USB-snoertje direct in je computer en heb je voor de platenspeler ook geen versterker meer nodig. Je kan dan ook een computer gebruiken waar geen geluidskaart in zit (of een slechte).

walkman muziekcassettes digitaliseren USB cassette speler

Wil je top-kwaliteit geluid, dan moet je pick-up of cassettedeck ook van topkwaliteit zijn. Neem dan ook een hoge kwaliteit DAC met analoge ingang, zoals deze Focusrite Scarlett van 135,-. Je kan de bestanden dan ook opslaan als 24 bit FLAC, voor de hoogste kwaliteit. Zie ook de blog over DAC’s en die over 24 bit.

Focusrite USB audio interface: vinyl lp's en cassettebandjes digitaliseren
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC, met voorop de analoge ingangen. Achterop zit USB en 2x jack uitgang. 

Software om vinyl en cassettebandjes op te nemen

Als alles is aangesloten kan je de muziek opnemen, bijvoorbeeld met Quicktime op de Mac. Dat is gatis en zit op elke Mac. Het kan ook met andere software. De beste gratis software is Audacity en die is er voor Mac, Windows en Linux. Die is veel uitgebreider dan Quicktime. Ook op je Tablet of je telefoon kan je direct audio via de Line In opnemen. Met de Dictafoon, of met een andere App.

Check de Ingang in de Audio-voorkeuren, en check alle volumes. Speel de muziek af en neem het tegelijkertijd op. Hieronder een voorbeeld met Quicktime op de Mac, maar in andere software gaat het op een vergelijkbare manier:

  1. Kies de juiste Audio-Ingang, en kies Nieuwe Geluidsopname
  2. Druk op de opname-knop en start de cassette of LP
  3. Stop na elke track, of laat alles doorlopen.
  4. Bewaar. In Quicktime kies je Exporteer > Alleen Audio (M4a: een gecomprimeerd formaat CD-kwaliteit).

Dit geluidsbestand kan je direct afspelen, in allerlei players zoals iTunes. Maar je kan het ook openen en verder bewerken in Audacity of andere audio-software. Je kan het bestand opsplitsen in aparte tracks, en je kan EQ, Compressie, Limiting, Normalisatie en ruisonderdrukkers toepassen – zie de blog over audio mastering. Je kan kiezen voor verschillende kwaliteiten en bestandsformaten. De standaard is 256 kb M4A (of MP3 of OGG): dat is vrijwel CD-kwaliteit, maar dan met veel kleinere bestanden.

Zet je cassettebandjes en vinyl online / in de cloud

Waar zet je het neer, zodat je het overal, ook op je telefoon kan beluisteren? Dat kan op vele manieren:

  • Zet het op Soundcloud, of anders op Youtube. Anderen kunnen er dan ook bij, als je dat wil (check dan de copyrights). 
  • Of op je eigen Dropbox, Google Drive, Onedrive of Stack.
  • Op je NAS als je die hebt: daar zit ook een Audio Player op, en Apps voor je mobiel.
  • Of sleep het in iTunes, en via daar op je iPhone, iPad en iPod. Schakel eventueel de iCloud-muziekbibliotheek in, die jouw muziek naar iCloud uploadt zodat deze op al je apparaten beschikbaar is. Er komt dan wel DRM op (kopieer-beveiliging).

Geef een reactie