Yersen FEN-2000 review: we hebben ’n winnaar

Deze Yersen FEN-2000 oordopjes met twee MMCX-kabels zijn weer eens een ontdekking. Ik had ze hier gevonden voor maar 19 euro en voor die prijs is dit een van de allerbeste oortjes. Hierbij mijn review. Hij is nu zelfs de winnaar in mijn TOP 20 beste goedkope oordopjes

Er zijn een aantal dingen heel bijzonder aan deze oordopjes: ten eerste zitten er twee afneembare MMCX-kabels bij. Een met oorhaakjes en een zonder. Beide kun je overigens gebruiken om de kabel om je oor te doen. Dat doe ik tegenwoordig altijd, bij alle in ear hoofdtelefoons. Als je de kabel om je oor doet hoor je minder contactgeluiden in het snoer, en dat is bij in ears best wel belangrijk. Zit ook eigenlijk lekkerder.

Het voordeel van MMCX is dat je de kabel makkelijk kan vervangen, er dat je er ook een draadloze Bluetooth MMCX kabel op kan doen. Heb je meteen een Bluetooth headsetje (met microfoon), voor maar 8 € extra! Een MMCX-stekker schiet ook los als er hard aan getrokken wordt; dat is handig en voorkomt beschadigingen. Heeft die van mij al een paar keer gered in ieder geval. Net als die geniale Magsafe op je Mac!

yersen-fen-200-review

Ten tweede zijn ze ongelofelijk rubuust, built-like-a-tank. Ze zijn namelijk helemaal uit één stuk metaal. Unibody dus zeg maar. Ziet er ook mooi en stijlvol uit. Je kan er op gaan staan, of met een hamer op slaan. Okee, doe dat maar niet…yersen-fen-200-review

Ten derde zitten er 9 setjes met dopjes (ear tips) bij. Zowel van schuim (memory foam, in alle maten) als van siliconen. Daarvan zijn er 3 setjes met een filter, om het hoog te dempen. Ze klinken dan totaal anders, voor sommigen veel beter. In mijn geval filter ik liever met mijn eigen EQ, zie verderop.

Ze zijn licht en klein en de pasvorm is perfect. Er zit een mooi en handig etui bij. Een microfoon ontbreekt, maar dat kan je met een andere MMCX kabel doen, bijvoorbeeld deze voor 7,50 €. Of anders met een Bluetooth kabel. Een clip zou nog wel handig zijn, om de kabel aan je kleding te bevestigen, maar die kan je er ook gewoon los bijkopen: deze bijvoorbeeld: 10 clips voor 65 cent. Of de iets langere, in wit of zwart, 10 stuks voor 85 cent.

Maar het belangrijkste is natuurlijk het geluid. Ze klinken ongelofelijk goed, al heb ik wel behoorlijk veel EQ aanstaan, om het hoog te dempen en er wat mid bij te doen. En je moet ze inbranden, oftewel minstens 24 uur gebruikt hebben. Het hoog is ontzettend goed en mooi: analytisch en superhelder, dus als je daar van houdt heb je zelfs misschien geen Equalizer nodig. Als je de filter-dopjes gebruikt kan dit ook al veel beter zijn. Het midden is ook verbazend goed, alleen wat mij betreft iets te zacht rondom 500K. Ook op te lossen met die filters of met een EQ, zie hieronder. De bas is goed en strak, het sublaag ook, en de bas is ook niet eens te zacht, als je het hoog dempt. Als je van extreem veel bas houdt kan je misschien beter een van de andere best geteste bass-dopjes nemen. Maar met EQ vind ik deze dopjes fenomenaal goed klinken, en zijn dan zelfs mijn favoriet geworden: ze verslaan mijn vorige winnaars KZ-ZS5 en Lker i8. In combinatie met mijn nieuwste ontdekking: deze goedkope DAC hoofdtelefoonversterker van 24,- is dit totaal verslavend. Audiofiel genieten.

Dit is mijn EQ-setting voor de Yersen. In Spotify op je mobiel zit een EQ, en op de Mac is er Airfoil of anders SoundBooster. Op Windows kan je EQ presets gewoon direct maken in de Audio-settings. Op Android is er Poweramp als Equalizer.

Yersen FEN-2000 conclusie

Voor die prijs van 19 € zijn deze extreem goed, vooral als je van een analytisch, superhelder geluid met veel hoog houdt. Met EQ of met de bijgeleverde filters kan je dat nog wat dempen en verbeteren. Dan zijn het zelfs de best klinkende oordopjes in de gehele prijklasse tot 250,-. Ze zijn onverwoestbaar sterk, uit één stuk metaal en het design is mooi. De pasvorm is perfect en comfortabel. Er zitten twee MMCX kabels bij. Er zijn ook Bluetooth MMCX kabels voor te koop, of MMCX-kabels met microfoon. Enorme aanrader!

yersen fen2000 review


Elke hoofdtelefoon gaat overigens nog beter klinken met een DAC of hoofdtelefoonversterker. De beste goedkope die ik heb gevonden is deze voor 24,-.

Zie ook de TOP 20 beste in ear oordopjes en de TOP 20 beste Bluetooth oortjes.

Deze blog is niet gesponsord. De links naar de produkten zijn afffiliate links. Als dat wat oplevert koop ik nieuwe produkten om te reviewen.

2 Reacties

  1. Zoveel oren, zoveel smaken. Ik wilde de Yersen FEN-2000 al overschat noemen, omdat ik ze te overheersend en schel in het hoog vond… tótdat ik de blauw-witte ear tips met de ingebouwde filters probeerde.

    Eerst was het even checken: halve nummers vergelijken met het ene en het andere setje ear tips. Het lijkt wel alsof je een ander nummer luistert. Toch de keuze laten vallen op de tips met filters.

    En toen… zat ik voor het eerst sinds mijn vele, vele geteste oordopjes echt ín de muziek. Wat een fe-no-me-naal geluid. Zo ruimtelijk, zo zuiver en hoog nog steeds, maar wel met een hele fijne bas erbij. Geweldige set voor een onvoorstelbare prijs.

    (Overigens zie ik dat je nog steeds idolaat bent van de ZS5. Heb je de KZ ZSR al geprobeerd? Die halen het hoge scherpe randje van de ZS5 weg, klinken nog ruimtelijker en voegen een strakke, volle bas toe.)

    1. Okee dank! Dan zal ik mijn melding over die filters bijstellen, zie de updates. Inmiddels, na een paar weken, is deze nu zelfs mijn nr 1 geworden, met de juiste EQ. ZSR sla ik over; ik ga meteen voor de ZS10!

Geef een reactie