Zonnepanelen op je dak – anno 2018

UPDATE juli 2018 Hoe zit het nou, anno 2018, met die zonnepanelen op je dak? Wat is de terugverdientijd, hoe zit het met subsidie en zo, wat is de stand van de huidige techniek? Als Dutch Digital Designer ben ik totaal afhankelijk van stroom. Ik heb het met een clubje buren in 2016 uitgezocht en destijds gekocht. Want die zonnepanelen zijn nu in 7 jaar terugverdiend, en dat is een super-rendement, in deze tijd waarin iedereen net zoveel in spaarrente gelooft als in Sinterklaas. 

Eerst maar eens een rekenvoorbeeld. Dat is uiteindelijk toch waar het allemaal om draait. Als je 6 grote zonnepanelen (1,70 x 1 meter, a 280 tot 330 Watt per paneel) op je dak zet, leveren die tesamen bijna 2000 kwh ofwel 450 euro per jaar (bij ons gemeten in de praktijk over afgelopen twee jaar). Dat geheel kostte bij een gerenommeerde installateur (zoals Zonenco of Zonnefabriek) in 2016 zo’n 3200 euro ex btw, inclusief alles. Montage, omvormer, monitoring via app, materiaal, panelen, alles. Met topkwaliteit materiaal, deskundige installatie, garantie (25 jaar) en de best geteste Duitse of Franse panelen (Solarworld of Sunpower). Informatie over panelen is te vinden op zonnepanelen.net. Inmiddels in 2018 is het allemaal nog goedkoper geworden.

Wij hebben destijds gekozen voor Zonnefabriek, en na twee jaar kunnen we stellen dat alles perfect volgens belofte loopt. Onze panelen zijn Amerikaanse Sunpower E20. Zeer goed getest. Sunpower is een van de eerste en grootste fabrikanten. Hun panelen worden ook door NASA gebruikt. Ze hebben ook een Frans topmerk overgenomen. De fabrieken staan in de Filippijnen.

En de btw krijg je terug, als je geen ondernemer bent. Ben je wel ondernemer, dan heb je van die btw geen voordelen. Maar je kan alles op naam van een huisgenoot zetten die geen ondernemer is. Dan moet je ook je stroom-abonnement op die naam zetten. Dit kun je ook allemaal laten doen, door Zonnefabriek of een andere installateur, en daar betaal je dan iets voor.

Mijn gezin (4 personen) verbruikt ongeveer 2.000 kwh per jaar, dus met die 6 panelen hebben we dan vrijwel alle stroom gratis (we koken op gas). In 7 jaar terugverdiend. En die panelen blijven minstens 25 jaar goed. Hier een overzicht hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Als je stroom wil besparen: gebruik LED-lampen en laptops, kook op gas, neem geen plasma-tv, en vervang je oude wasmachine en -droger. Een nieuwe koelkast kan ook enorm schelen. En neem geen beertender of aquarium! En al helemaal geen jacuzzi.

KWH, wat is dat?

10 KWH (kiloWatt hour) betekent dat je 10 uur lang een 1000 W apparaat (1KW) kan laten draaien. Of 1 uur lang 10 apparaten van 1000 W. Op een zonnige dag leveren 6 panelen ongeveer 11 KWH, en op een slechte dag 2 KWH. De omvormer moet net onder het vermogen van de panelen presteren, dan is de opbrengst het hoogst.

Het piekvermogen van mijn 6 zonnepanelen is 2000 Watt, en in de praktijk leverde dat als piek 1500 Watt (de omvormer moet onder het vermogen presteren, dat is het gunstigst, afhankelijk van de omvormer en het aantal panelen dan). Dat levert dan bijna 2000 KWh per jaar op, en dat is bijna 450 euro per jaar.

Maar de zon schijnt toch niet de hele dag? En overdag heb je toch juist minder stroom nodig? Wat heb je er dan aan? En in de winter dan, en met bewolking? Schiet toch niet op zo? Moet je dan geen enorme grote dure huis-accu hebben, a 10.000 euro? Of zo?

Nee, dat hoeft allemaal niet, dankzij een paar voordelen die we in Nederland hebben. Ten eerste het zogenaamde salderen. Dat betekent simpelweg dat je meter terugloopt  als de zon schijnt. Wettelijk zo geregeld. Als je panelen overdag meer stroom opwekken dan je verbruikt, vloeit dat terug in het electriciteitsnet,  langs jouw eigen stroommeter. Je meter loopt dan gewoon terug. Probleem 1 opgelost! Zo bespaar je ook die dure accu uit. Het stroomnet fungeert als een soort gratis accu. Werkt ook bij een slimme meter, dat is een digitale meter die aparte meters heeft voor verbruikte en opgewekte stroom.

UPDATE: een slimme meter is in de nieuwe wet verplicht. De salderingswet wordt aangepast en iets ongunstiger voor NIEUWE zonnepanelen, na 2021. Als je al zonnepanelen hebt blijft de huidige salderingsregel geldig. Vanaf 2021 krijg je iets minder geld terug van opgeleverde stroom als je nieuwe panelen hebt, maar de terugverdientijd wordt wel op 7 jaar gehouden.

In het buitenland is zo’n salderings-regeling er niet overal. Bijvoorbeeld in Spanje: daar hebben ze dan ook nauwelijks zonnepanelen. En dat met die zon daar! Zonder zo’n regeling verdien je de investering in zonne-energie pas na 15 jaar terug, maar met goedkope panelen en met een 12-24 Volt systeem met gewone accu’s kan dat ook veel sneller.

Ten tweede: Als je meer stroom levert dan je verbruikt, kan je geld verdienen. Greenchoice geeft hier een redelijke prijs voor, andere maatschappijen betalen minder. Overstappen dus! En hopen dat Greenchoice over 10 jaar ook nog steeds die redelijke prijs uitbetaalt. In Duitsland moeten de maatschappijen verplicht een redelijke prijs betalen – geen wonder dat Duitsland enorm voorop  loopt met zonnepanelen. Daar kan je er dus gewoon geld mee verdienen.

Bij de Consumentenbond kun je zien wie écht groene stroom aanbiedt. De koplopers zijn Current, Om en Pure Energie. Maar ook Vandebron, Powerpeers, Huismerk Energie, Greenchoice, Eneco en HVC zijn goed. Er zijn helaas ook veel vervuilende aanbieders, zoals Nuon. Ik ben dus ook overgestapt, in mijn geval naar het Zweedse Powerpeers (Vattenfall).

zonnepanelen op je dak

Ten derde heeft iedereen in Nederland een Teruggave Energiebelasting. Kijk maar op je jaarafrekening. Het is een vast bedrag van iets van 320,-. Dat krijgt iedereen terug, ook al verbruik je nauwelijks stroom. Wettelijk door de overheid geregeld. Superslim, want dat betekent dat middel-grootverbruikers dure stroom betalen, en kleinverbruikers goedkope stroom hebben:
Verbruik je 2320,- euro aan stroom, dan moet je 2000,- betalen: kleine korting.
Verbruik je 400,- aan stroom, dan hoef je maar 80,- te betalen: enorme korting.
De prijs per kwh wordt dan in feite steeds hoger naarmate je meer verbruikt. Slim hoor. Rekentalentjes daar.

Je kan daarom het beste net iets MINDER panelen neerzetten dan je verbruikt.

Met één kanttekening: Als je juist enorm veel stroom verbruikt (bijvoorbeeld ter waarde van 30 grote zonnepanelen) dan val je vanaf een bepaalde hoeveelheid in een veel goedkoper tarief, het industrie-tarief voor grootverbruikers. Jouw zonnestroom wordt dan eerst verrekend met het goedkope tarief, daarna pas met het DURE tarief. Kortom: als je zoveel verbruikt dan moet je dus ook zoveel panelen neerzetten, en niet veel minder. Want dat is dan niet gunstig.

zonnepanelen dak zonnepaneel zonne-energie
Ja het ligt er mooi bij!

Zonnepaneel met subsidie?

Vroeger – een paar jaren geleden – had je nog fikse subsidies. Dat is nu niet meer zo. Maar de BTW terugkrijgen is ook een vorm van subsidie, evenals de salderings-regeling, en die teruggave energiebelasting eigenlijk ook. Dat maakt het geheel zo’n 300% goedkoper, heel grof geschat. Bovendien zijn de panelen inmiddels goedkoper en krachtiger. En de waarde van je huis stijgt ook nog eens, met gemiddeld 7.000 euro. Bij verkoop heb je het dus meteen al terugverdiend, sterker nog – dan heb je meteen winst.

En als je het niet voor jezelf of je portemonnee doet, doe het dan voor een betere wereld! Stroom wordt steeds belangrijker. Belangrijker dan olie. De wereld gered van het kwaad! En het klimaat ook gered!

Maar kijk uit voor slimme meters

Een ouderwetse stroommeter meet geen blindstroom (met LED en TL heb je veel meer blindstroom), en die blindstroom hoef je dan dus niet te betalen. Maar een moderne “slimme meter” meet dat juist wel. Die is dus vooral “slim” voor de energie-maatschappij zelf: want de blindstroom moet je dan zelf betalen. Bovendien blijken er opeens een hoop slechte slimme meters te zijn. Als je al een slimme meter hebt, check dan het model.

Elektrische auto en thuisaccu

Een Tesla is nu nog stervensduur, maar er komen goedkopere elektrische auto’s. Het belastingvoordeel is enorm, en de stroomkosten per kilometer zijn enorm veel lager dan benzine. Een auto verbruikt natuurlijk wel erg veel stroom, grofweg gezegd 2 x zo veel als een heel huishouden. Dus dat toekomstplan van die Chinese auto met zonnepanelen op het dak is alleen realistisch als je piepkleine stukkies rijdt. Of je had 12 x 2 meter zonnepaneel op je autodak moeten leggen!

Een elektrische auto kun je theoretisch ook gebruiken als thuisaccu. De reststroom van je zonnepanelen kan overdag de auto-accu opladen, en ’s avonds en ’s nachts komt je stroom dan van deze accu. Overdag vangt de accu ook de pieken in stroomverbruik op, als je bijvoorbeeld wasmachine, wasdroger en magnetron tegelijk aan heb staan. Voor het stroomnet is dit ook heel gunstig, want die pieken zijn voor hun ook een probleem.

Maar het mooiste is: met zo’n auto-accu zou je zelfs geen aansluiting op het stroomnet meer nodig hebben!

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Op de site zonatlas.nl zijn de daken van Nederlandse woningen en bedrijven gescand op geschiktheid, rekening houdend met de schaduw van gebouwen en bomen. Na het intikken van een postcode verschijnt die informatie. UPDATE: de data op die site is mogelijk al verouderd.

Kom maar door met je commentaar!

Laat maar weten, in de comments hieronder, wat ik allemaal vergeten ben, of wat ik allemaal fout heb…

PS Meer interesse in compacte zonneladers? Zie m’n blog daarover!

9 Reacties

 1. Je vergeet dat de omvormer na 10 tot 12 jaar vervangen moet worden. Leuke kostenpost. Verder gaan de zonnepanelen promoters erin in hun kostenplaatjes gewoonlijk vanuit dat de elektriciteitsprijs ongeveer 5 % per jaar stijgt. Niet dus. Dit jaar gaat de prijs zelfs naar beneden. Dan nog de energiebelasting. Die wordt elk jaar weer iets verhoogd. Dat wil zeggen je krijgt minder terug en jouw voordeel als panelenbezitter krimpt dus.

  Wij hebben 12 panelen op het dak liggen. Die leveren met moeite 2000 kWh per jaar. Tel uit je winst. De omvormer maakt een tiefus herrie. En als ooit het platte dak vervangen moet worden, dan hebben we forse extra kosten omdat de hele installatie eerst verwijderd dient te worden.

  Garanties tot 25 jaar zijn een farce. Probeer maar eens iets te claimen. Zowel installateurs als fabrikanten gaan bij bosjes failliet. Van de Europese en Amerikaanse panelenboeren is er bijna geen een meer over. Op dit moment wankelt een hele grote Chinese leverancier.
  O ja, dat GreenChoice. Dat bedrijf pleegde jarenlang fraude met eindafrekeningen. Lekkere groene club.

  Eigenlijk is het onverantwoordelijk om nog zonnepanelen te promoten nu de salderingsregeling in 2020 vervalt. Als je bevoorbeeld ziet dat een club als Vereniging Eigen Huis nog steeds probeert zonnepalen te verkopen aan hun leden, dan vraag je je af wiens belang men dient. Die installateur van VEH is trouwens ook al failliet gegaan.

  Kortom begin er maar niet aan. Alleen als je voor 15 jaar zeker bent van subsidie, dan is het haalbaar.

  ps Grootverbruikers betalen dramatisch veel minder voor hun gas en elektriciteit dan consumenten. Geen wonder want zonder die lagere tarieven zou er van onze industrie en landbouw niets maar dan ook echt helemaal niets meer over zijn. Daarom grenst het ook aan economische zelfmoord om veel n zonnepanelen en conventionele windmolens te investeren.

  1. Dank voor dit uitgebreide tegengeluid! Klopt wel aardig volgens mij. Maar onze omvormers maken geen herrie en gaan hopelijk langer mee, onze panelen leveren wel de beloofde stroom, garantie hebben we al eens moeten gebruiken en dat ging goed, en dat de saldering afgeschaft wordt is niet zeker.

 2. Tja als je alles zo gaat bekijken als Hannov dan kan je maar beter aan de prozac gaan. Natuurlijk zijn en blijven dingen verkeerd gaan…..zie het ook eens vanuit het milieu;)) wat is nou schoner dan de ZON. Het verblijdt onze geest en je zorgt ook nog eens voor minder UITSTOOT.
  Hoe blij ☺️ Kan je dan niet zijn!
  Fred de Ligt

 3. Ik heb toch even de neiging om te reageren omdat ik de teksten – zoals helaas te doen gebruikelijk – nogal uitersten vind. Je toelichting is heel aardig Aartjan. Echter – zoals je zelf ook al aangeeft – zijn er bij veel ‘voordelen’ nogal wat kanttekeningen te zetten: zie de reactie van Hannov waarvan je aangeeft, je er aardig in te kunnen vinden.
  Ik heb met diverse leveranciers aan tafel gezeten en ben helaas tot de conclusie gekomen dat alle berekeningen zo zacht zijn als boter.
  Mijn conclusie: doe je het voor het milieu (zie visie Fred) dan moet je het zeker niet laten, maar economisch is het hoogst onzeker of je er op verdient. Maakt je dat niet uit? Dan zeker doen. Doe je het vanwege kostenbesparing, dan zou ik zeker voorzichtig zijn. Korte termijn zul je er zeker aan verdienen, maar lange termijn zijn er veel onduidelijkheden (bijv. kosten onderhoud/ vervanging, onduidelijkheid saldering, ontwikkeling prijzen energie etc. etc.) en is het nog maar de vraag of je er werkelijk wat aan over houdt.
  Kortom: hulde voor de enthousiaste omschrijving, maar wel kritisch blijven over haalbaarheid.

  1. En nog een kleine aanvulling: zonatlas.nl werkt met – zeer – verouderde data. Dus wel even heel goed kijken naar de foto’s waarop de gegevens zijn gebaseerd. In mijn geval is het platdak van mijn garage volkomen oninteressant vanwege bomen. Echter zijn die bomen inmiddels 5 jaar geleden gekapt…. Lekker up to date dus :-)

 4. Ik ben Aart-Jan’s buurman en heb nu een jaar dezelfde (6) zonnepanelen. De opbrengst is boven verwachting, bijna 1900 kWh. Ik denk niet dat Nederland nog verder wil gaan achterlopen als het gaat om groene energie, dus die saldering zal blijven. Maar ik ben vooral trots dat ik een bijdrage lever aan de wereldwijde energietransitie. Nu nog een elektrische auto!

 5. Een kleine opmerking over de eenheid KWh. In je verhaal noem je het “kilowatt per uur” maar het moet zijn: “kilowatt maal uur”, kortom kilowatt-uur. Het is een soort tijdseenheid, een speciaal soort uur, een kilowatt uur. Je verdere uitleg is helemaal correct.

Geef een reactie