Zonnepanelen op je dak – anno 2017

Hoe zit het nou, anno 2017, met die zonnepanelen op je dak? Wat is de terugverdientijd, hoe zit het met subsidie en zo, wat is de stand van de huidige techniek? Als Dutch Digital Designer ben ik totaal afhankelijk van stroom. Ik heb met een clubje buren in 2016 uitgezocht. En meteen ook daadwerkelijk gekocht. Want die zonnepanelen zijn nu in 7 a 8 jaar terugverdiend, en dat is een super-rendement, in deze tijd waarin iedereen net zoveel in spaarrente gelooft als in Sinterklaas. 

Eerst maar eens een rekenvoorbeeld. Dat is uiteindelijk toch waar het allemaal om draait. Als je 6 grote zonnepanelen (1,70 x 1 meter, a 280 tot 330 Watt per paneel) op je dak zet, leveren die tesamen 1900 kwh per jaar. Dat geheel kostte bij een gerenommeerde installateur (zoals Zonenco of Zonnefabriek) zo’n 3200 euro ex btw, inclusief alles. Montage, omvormer, monitoring via app, materiaal, panelen, alles. Met topkwaliteit materiaal, deskundige installatie, volledige garantie (soms wel 25 jaar!) en de best geteste Duitse of Franse panelen (Solarworld of Sunpower). Informatie over panelen is te vinden op zonnepanelen.net.

Onze panelen zijn Amerikaanse Sunpower E20. Zeer goed getest. Sunpower is een van de eerste en grootste fabrikanten. Ze zitten in Silicon Valley en hun panelen worden ook door NASA gebruikt. Ze hebben ook een Frans topmerk overgenomen. De fabrieken staan in de Filippijnen.

En de btw krijg je terug, als je geen ondernemer bent. Ben je wel ondernemer, dan heb je van die btw geen voordelen. Maar je kan alles op naam van een huisgenoot zetten die geen ondernemer is. Dan moet je ook je stroom-abonnement op die naam zetten.

Mijn gezin (4 personen) verbruikt ongeveer 2000 kwh per jaar, dus met die 6 panelen hebben we dan vrijwel alle stroom gratis. In dik 7 jaar terugverdiend. En die panelen blijven minstens 25 jaar goed. Hier een overzicht hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Kort gezegd: gebruik LED-lampen en laptops, kook op gas, neem geen plasma-tv, en vervang je oude wasmachine en -droger. En neem geen beertender of aquarium! En al helemaal geen jacuzzi.

KWH, wat is dat?

10 KWH (kiloWatt per uur) betekent dat je 10 uur lang een 1000 W apparaat (1KW) kan laten draaien. Of 1 uur lang 10 apparaten van 1000 W. Op een zonnige dag leveren 6 panelen ongeveer 11 KWH, en op een slechte dag 2 KWH. De omvormer moet net onder het vermogen van de panelen presteren, dan is de opbrengst het hoogst.

Mijn 6 zonnepanelen leveren op dit moment, as we speak:

Maar de zon schijnt toch niet de hele dag? En overdag heb je toch juist minder stroom nodig? Wat heb je er dan aan? En in de winter dan, en met bewolking? Schiet toch niet op zo? Moet je dan geen enorme grote dure huis-accu hebben, a 10.000 euro? Of zo?

Nee, dat hoeft allemaal niet, dankzij een paar voordelen die we in Nederland hebben. Ten eerste het zogenaamde salderen. Dat betekent simpelweg dat je meter terugloopt  als de zon schijnt. Wettelijk zo geregeld. Als je panelen overdag meer stroom opwekken dan je verbruikt, vloeit dat terug in het electriciteitsnet,  langs jouw eigen stroommeter. Je meter loopt dan gewoon terug. Probleem 1 opgelost! Zo bespaar je ook die dure accu uit, het net fungeert als een soort gratis accu. Werkt ook bij een slimme meter, dat is een digitale meter die aparte meters heeft voor verbruikte en opgewekte stroom. Maar in de toekomst zou zo’n meter mogelijk wel in je nadeel kunnen werken, als de wet op salderen misschien aangepast zou gaan worden.

In het buitenland is zo’n salderings-regeling er niet overal. Bijvoorbeeld in Spanje: daar hebben ze dan ook nauwelijks zonnepanelen. En dat met die zon daar! Zonder zo’n regeling verdien je de investering in zonne-energie pas na 25 jaar terug, dat heeft dus weinig zin. Maar de kans lijkt groot dat deze regeling hier in Nederland wel blijft. Die wet is onlangs in 2014 zelfs verruimd.

Ten tweede: Als je meer stroom levert dan je verbruikt, kan je geld verdienen. Greenchoice geeft hier een redelijke prijs voor, andere maatschappijen betalen minder. Overstappen dus! En hopen dat Greenchoice over 10 jaar ook nog steeds die redelijke prijs uitbetaalt. In Duitsland moeten de maatschappijen verplicht een redelijke prijs betalen – geen wonder dat Duitsland enorm voorop  loopt met zonnepanelen. Daar kan je er dus gewoon geld mee verdienen.

zonnepanelen op je dak

Ten derde heeft iedereen in Nederland een Teruggave Energiebelasting. Kijk maar op je jaarafrekening. Het is een vast bedrag van iets van 320,-. Dat krijgt iedereen terug, ook al verbruik je nauwelijks stroom. Wettelijk door de overheid geregeld. Superslim, want dat betekent dat middel-grootverbruikers dure stroom betalen, en kleinverbruikers goedkope stroom hebben:
Verbruik je 2320,- euro aan stroom, dan moet je 2000,- betalen: kleine korting.
Verbruik je 400,- aan stroom, dan hoef je maar 80,- te betalen: enorme korting.
De prijs per kwh wordt dan in feite steeds hoger naarmate je meer verbruikt.

Met één kanttekening: Als je juist enorm veel stroom verbruikt (bijvoorbeeld ter waarde van 30 grote zonnepanelen) dan val je vanaf een bepaalde hoeveelheid in een veel goedkoper tarief. Jouw zonne-stroom wordt dan eerst verrekend met het goedkope tarief, daarna pas met het DURE tarief. Kortom: dan moet je dus die 30 panelen neerzetten, en niet veel minder. Want dat is dan niet gunstig.

zonnepanelen dak zonnepaneel zonne-energie
Ja het ligt er mooi bij!

Zonnepaneel met subsidie?

Vroeger – een paar jaren geleden – had je nog fikse subsidies. Dat is nu niet meer zo. Maar de BTW terugkrijgen is ook een vorm van subsidie, evenals de salderings-regeling, en die teruggave energiebelasting eigenlijk ook. Dat maakt het geheel zo’n 300% goedkoper, heel grof geschat. Bovendien zijn de panelen inmiddels goedkoper en krachtiger. En de waarde van je huis stijgt ook nog eens, met gemiddeld 7.000 euro. Bij verkoop heb je het dus meteen al terugverdiend, sterker nog – dan heb je meteen winst.

En als je het niet voor jezelf of je portemonnee doet, doe het dan voor een betere wereld! Stroom wordt steeds belangrijker. Belangrijker dan olie. De wereld gered van het kwaad! En het klimaat ook gered!

Maar kijk uit voor slimme meters

Een ouderwetse stroommeter meet geen blindstroom (met LED en TL heb je veel meer blindstroom), en die blindstroom hoef je dan dus niet te betalen. Maar een moderne “slimme meter” meet dat juist wel. Die is dus vooral “slim” voor de energie-maatschappij zelf: want de blindstroom moet je dan zelf betalen. Bovendien blijken er opeens een hoop slechte slimme meters te zijn. Als je al een slimme meter hebt, check dan het model. En behoud bij voorkeur je oude meter.

Elektrische auto

Een Tesla is nu nog stervensduur, maar er komen goedkopere modellen. Het belastingvoordeel is enorm, en de stroomkosten per kilometer zijn enorm veel lager dan benzine. Een auto verbruikt erg veel stroom, grofweg gezegd 1 tot 2 x zo veel als een heel huishouden. Dus dat toekomstplan van die Chinese auto met zonnepanelen is alleen realistisch als je piepkleine stukkies rijdt.

Een elektrische auto kun je theoretisch ook gebruiken als thuisaccu. De reststroom van je zonnepanelen kan overdag de auto-accu opladen, en ’s avonds en ’s nachts komt je stroom dan van deze accu. Overdag vangt de accu ook de pieken in stroomverbruik op, als je bijvoorbeeld wasmachine, wasdroger en magnetron tegelijk aan heb staan. Met zo’n auto-accu zou je geen aansluiting op het stroomnet meer nodig hebben!

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Op de site zonatlas.nl zijn de daken van Nederlandse woningen en bedrijven gescand op geschiktheid, rekening houdend met de schaduw van gebouwen en bomen. Na het intikken van een postcode verschijnt die informatie. UPDATE: de data op die site is mogelijk al verouderd.

Kom maar door met je commentaar!

Laat maar weten, in de comments hieronder, wat ik allemaal vergeten ben, of wat ik allemaal fout heb…

PS Meer interesse in compacte zonneladers? Zie m’n blog daarover!

7 Reacties

 1. Je vergeet dat de omvormer na 10 tot 12 jaar vervangen moet worden. Leuke kostenpost. Verder gaan de zonnepanelen promoters erin in hun kostenplaatjes gewoonlijk vanuit dat de elektriciteitsprijs ongeveer 5 % per jaar stijgt. Niet dus. Dit jaar gaat de prijs zelfs naar beneden. Dan nog de energiebelasting. Die wordt elk jaar weer iets verhoogd. Dat wil zeggen je krijgt minder terug en jouw voordeel als panelenbezitter krimpt dus.

  Wij hebben 12 panelen op het dak liggen. Die leveren met moeite 2000 kWh per jaar. Tel uit je winst. De omvormer maakt een tiefus herrie. En als ooit het platte dak vervangen moet worden, dan hebben we forse extra kosten omdat de hele installatie eerst verwijderd dient te worden.

  Garanties tot 25 jaar zijn een farce. Probeer maar eens iets te claimen. Zowel installateurs als fabrikanten gaan bij bosjes failliet. Van de Europese en Amerikaanse panelenboeren is er bijna geen een meer over. Op dit moment wankelt een hele grote Chinese leverancier.
  O ja, dat GreenChoice. Dat bedrijf pleegde jarenlang fraude met eindafrekeningen. Lekkere groene club.

  Eigenlijk is het onverantwoordelijk om nog zonnepanelen te promoten nu de salderingsregeling in 2020 vervalt. Als je bevoorbeeld ziet dat een club als Vereniging Eigen Huis nog steeds probeert zonnepalen te verkopen aan hun leden, dan vraag je je af wiens belang men dient. Die installateur van VEH is trouwens ook al failliet gegaan.

  Kortom begin er maar niet aan. Alleen als je voor 15 jaar zeker bent van subsidie, dan is het haalbaar.

  ps Grootverbruikers betalen dramatisch veel minder voor hun gas en elektriciteit dan consumenten. Geen wonder want zonder die lagere tarieven zou er van onze industrie en landbouw niets maar dan ook echt helemaal niets meer over zijn. Daarom grenst het ook aan economische zelfmoord om veel n zonnepanelen en conventionele windmolens te investeren.

  1. Dank voor dit uitgebreide tegengeluid! Klopt wel aardig volgens mij. Maar onze omvormers maken geen herrie en gaan hopelijk langer mee, onze panelen leveren wel de beloofde stroom, garantie hebben we al eens moeten gebruiken en dat ging goed, en dat de saldering afgeschaft wordt is niet zeker.

 2. Tja als je alles zo gaat bekijken als Hannov dan kan je maar beter aan de prozac gaan. Natuurlijk zijn en blijven dingen verkeerd gaan…..zie het ook eens vanuit het milieu;)) wat is nou schoner dan de ZON. Het verblijdt onze geest en je zorgt ook nog eens voor minder UITSTOOT.
  Hoe blij ☺️ Kan je dan niet zijn!
  Fred de Ligt

 3. Ik heb toch even de neiging om te reageren omdat ik de teksten – zoals helaas te doen gebruikelijk – nogal uitersten vind. Je toelichting is heel aardig Aartjan. Echter – zoals je zelf ook al aangeeft – zijn er bij veel ‘voordelen’ nogal wat kanttekeningen te zetten: zie de reactie van Hannov waarvan je aangeeft, je er aardig in te kunnen vinden.
  Ik heb met diverse leveranciers aan tafel gezeten en ben helaas tot de conclusie gekomen dat alle berekeningen zo zacht zijn als boter.
  Mijn conclusie: doe je het voor het milieu (zie visie Fred) dan moet je het zeker niet laten, maar economisch is het hoogst onzeker of je er op verdient. Maakt je dat niet uit? Dan zeker doen. Doe je het vanwege kostenbesparing, dan zou ik zeker voorzichtig zijn. Korte termijn zul je er zeker aan verdienen, maar lange termijn zijn er veel onduidelijkheden (bijv. kosten onderhoud/ vervanging, onduidelijkheid saldering, ontwikkeling prijzen energie etc. etc.) en is het nog maar de vraag of je er werkelijk wat aan over houdt.
  Kortom: hulde voor de enthousiaste omschrijving, maar wel kritisch blijven over haalbaarheid.

  1. En nog een kleine aanvulling: zonatlas.nl werkt met – zeer – verouderde data. Dus wel even heel goed kijken naar de foto’s waarop de gegevens zijn gebaseerd. In mijn geval is het platdak van mijn garage volkomen oninteressant vanwege bomen. Echter zijn die bomen inmiddels 5 jaar geleden gekapt…. Lekker up to date dus :-)

 4. Ik ben Aart-Jan’s buurman en heb nu een jaar dezelfde (6) zonnepanelen. De opbrengst is boven verwachting, bijna 1900 kWh. Ik denk niet dat Nederland nog verder wil gaan achterlopen als het gaat om groene energie, dus die saldering zal blijven. Maar ik ben vooral trots dat ik een bijdrage lever aan de wereldwijde energietransitie. Nu nog een elektrische auto!

Geef een reactie