Dit anti-snurkmiddel werkt ook bij apneu

plakstrip neus anti-snurk-middel antisnurken magnetisch

– Update: 11 februari 2025 –

Ik heb een hoop anti-snurkmiddelen getest, vooral de hele goedkope. Hierbij de resultaten. Ook bij apneu kunnen deze een uitkomst zijn. A-pneu is dat je tijdens je slaap te weinig lucht krijgt, wat allerlei klachten kan geven.

Snurken en apneu hebben met elkaar te maken: als je tong en kaak zich ontspannen, dan zakt je tong naar achter en dat verstopt je luchtwegen. Probeer maar: doe je hoofd achterover en ontspan je tong en kaak. Ik ga dan meteen snurken en ik krijg ook bijna geen lucht meer.

Dat gebeurt ’s nachts ook. Dat gesnurk is lastig (niet voor jou, maar voor je partner), maar die apneu kan echt schadelijk zijn voor jezelf. Het kan allerlei klachten veroorzaken, van extreme moeheid tot ernstige hartklachten. Misschien heb je helemaal niet in de gaten dat je apneu hebt. Je kan dan via je huisarts een test doen om het vast te stellen.

Antisnurkmiddelen en apneu

Van je huisarts krijg je dan ook oplossingen. Van eenvoudige antisnurkmiddelen tot grote dure apparaten met zuurstofmaskers die de hele nacht aanstaan. De goedkope hieronder kan je allemaal zelf proberen. Misschien zit daar al een goede bij!

Beste anti-snurkmiddel

We beginnen bij de beste goedkope: deze neus-strips. Dit werkt meteen al verbluffend goed. Het is heel simpel en perfect uitgevoerd. Het is een buigzame plakstrip die je over je neus doet, waardoor je neus net even iets wijder open gehouden wordt. Dat kan net dat beetje verschil maken.

neusstrip plakstrip neus antisnurken magnetisch
In diverse uitvoeringen, met of zonder magneetjes

Het plakt precies goed, een nacht lang, en daarna kan je het ook makkelijk weer loshalen. Ik nam gewoon de allergoedkoopste – je kent me misschien ;) – en die zijn goed:

beste neusstrips Photo copyright © 2025 AJ Bergshoeff anti snurk middel apneu sticker

Datzelfde idee (dat openhouden) kan ook zonder plakstrips. Dus dat je neusgaten net ietsje meer open gehouden worden, bijvoorbeeld met deze magnetische clips. Die zijn herbruikbaar, afwasbaar en van medische siliconen.

neusclip Photo copyright © 2025 AJ Bergshoeff anti snurk middel apneu magnetisch

Een variant daarop is deze anti-snurkclip zonder magneten en die werkt bij mij hetzelfde. Ik vermoed dat die magneten niets toevoegen – al weet ik dat niet zeker:

 neusspreider clip anti snurk middel apneu Photo copyright © 2025 AJ Bergshoeff

Weer anders maar wel hetzelfde idee zijn deze neusspreiders. Ook die heb ik getest en ook die kunnen bij mij een groot verschil maken. Het kan zomaar zijn dat je opeens veel beter slaapt met dat ding in je neus. Ze houden je neusgaten open, en de luchtstroom wervelt niet meer (want door de vorm van een neusgat kan lucht gaan wervelen waardoor luchtstroom blokkeert, zelfs bij een open neusgat):

beste neusspreider antisnurkmiddel apneu Photo copyright © 2025 AJ Bergshoeff

Open mond en snurken

Er zijn ook nog deze plakstrips over je mond. Een open mond tijdens je slaap kan leiden tot snurken. En tot een ontzettend droge bek natuurlijk! Het is sowieso altijd beter om door je neus te ademen dan door je mond, maar in je slaap heb je daar weinig controle over. Met deze mondtape gaat dat vanzelf goed. En dat is eigenlijk voor iedereen goed. Vandaar dat veel sporters dit ook gebruiken:

 mondtape mond strips stickers anti snurkmiddel apneu Photo copyright © 2025 AJ Bergshoeff

Je kan het zelfs gebruiken als een oefening in zuurstofwinst.

Een variant daarop zijn deze verticale plakstrips.

Kaak-correctie en bitjes

Maar de beste manier is toch waarschijnlijk een correctie van de stand van je kaak. Je kaak en tong zakken altijd naar achteren tijdens je slaap, wat je luchtwegen afknelt. Dat heeft snurken en apneu tot gevolg. Zo’n verstelbare hoofdband corrigeert je  kin, zodat je kaak niet meer wegzakt en je dus ook niet meer snurkt:

kaakband kinband snurken Photo copyright © 2025 AJ Bergshoeff
Klik het plaatje voor de verbeterde versie

Datzelfde kan ook met slaapbitjes. Dan zakt je onderkaak ook minder ver naar achter of naar onder, waardoor je luchtwegen beter open blijven. Net als die kinband eigenlijk. Maar dit werkt tegelijkertijd ook nog eens tegen tandenknarsen. Knarsen beschadigt je tanden en kiezen en dat heb je vaak niet in de gaten. Met dit soort bitjes heb je daar dus ook geen last meer van:

slaapbitje tandenknarsen Photo copyright © 2025 AJ Bergshoeff

Er zijn ook vervormbare bitjes die je met warm water precies passend maakt.

En een ergonomisch kussen?

Ja, een kussen kan ook datzelfde doen: die ondersteunt je nek beter zodat de stand van je kaak net iets beter is. Dat kan net dat beetje verschil maken. Zie het artikel over de beste ergonomische kussens.

Het zijn allemaal manieren om minder te snurken en minder last van apneu te hebben. Het ligt er helemaal aan wat bij jou het beste werkt, of welke je het prettigst vindt. Maar het kan zomaar een groot verschil maken. Ik zou zeggen: probeer ze gewoon allemaal… en laat het hier maar weten!

Op je gezondheid!

Deze antisnurkmiddel-test was niet gesponsord. Er staan betaallinks in om makkelijk te bestellen en dat maakt voor de prijs niet uit. Dan verdien ik wat bij en blijft de blog in leven – en reclamevrij. DANK U, LOVE U ALL en tot de volgende!

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik heb apneu, helaaaaassss, want dat kost je je nachtrust en je wordt er doodmoe van, en het is nog gevaarlijk ook (kan tot hersenbloeding leiden wegens zuurstofgebrek). Ik heb een custom made bitje dat, zoals Joost prima uitlegt, je kaak naar voren trekt, maar het lukt mij niet om er mee te slapen. Wat mij wel helpt is “Myotape”, een pleister rond de mond, die dus niet de mond afsluit, maar weerstand geeft als de mond wil opengaan. Apneu kan weliswaar toch optreden met een gesloten mond, maar ik heb er nu niet of nauwelijks last van. En met een dichte mond snurk ik in ieder geval niet. Ik kocht het hier: https://www.webshop-omft.info/a-63467766/omft-materialen/myotape-small-medium-of-large/

    1. Besteld. Ik zal het eens proberen. Heb apneu van 30, en ik kan ook niet slapen met zo’n machine.. Ik merk dat mijn geheugen steeds minder wordt. Ik laat het wel even weten.

  2. Ik gebruik al jaren een bitje van Vital Sleep, moet je kort in kokend water leggen en neemt de vorm van je gebit aan etc etc. Is ook verstelbaar zodat je gebit in een ‘centenbakkie’ stand kan staan. Mijn vrouw heeft nu nachtrust

  3. Goeie tips, ga ik uitproberen.
    Heb zelf een tijdje een CPAP apparaat gehad, maar die terug gestuurd.
    De constante koude luchtstroom voorkomt in slaap vallen, en dus snurken, maar dat lijkt me niet de bedoeling ;)

  4. Hier spreekt een doorgewinterde snurker.. :-)
    Ik heb bijna alle bovenstaande oplossingen geprobeerd (inclusief minder smakelijke anti-snurk sprays) en de enige oplossing die bij mij redelijk goed werkt is een anti-snurk bitje. De grote oorzaak van snurken is dat de achterkant (wortel) van de tong richting de luchtpijp zakt en zo de luchtweg een beetje of helemaal (apneu) blokkeert. Dit treedt op bij een wat mindere spiercontrole in de nek/luchtweg/slokdarm (vooral bij oudere mensen dus…). Het heeft weinig tot niets te maken met de neusopening zelf. Een bitje zorgt ervoor dat de onderkaak ietsje naar voren komt en dat zodoende de luchtweg achter- en onderin de kaak/tong “opengetrokken” wordt. Het gaat er vervolgens om welk bitje het meest comfortabel zit en ook blijft zitten tijdens het slapen. En dit is vervolgens gewoon een kwestie van testen en de uiteindelijke voorkeur verschilt per persoon. Sommige bitjes zijn massief en zitten bij de een prima maar bij de ander voelt ze te groot aan (een mond vol). Sommige bitjes zijn hard en andere weer zacht.
    Mijn voorkeurs-bitje welke redelijk tot goed werkt (bij het openvallen van de mond tijdens de slaap begint het snurken gewoon weer, hoor!) is de “Quies Mondbeugel tegen snurken”. Dus geen goedkope oplossing uit China……Ik ben hier toevallig tegenaan gelopen toen ik tijdens een vakantie in Frankrijk mijn eigen bitje thuis had laten liggen en mijn vrouw me zeer indringend opdroeg om na de 1e nacht onmiddelijk lokaal een nieuwe aan te schaffen. Deze Quies kost ongeveer €20 inclusief verzending maar wellicht is ze ook in je lokale apotheek verkrijgbaar. Dit exemplaar is niet zo massief en redelijk licht. Het bitje stel je af op de maat van je gebit. Ze gaat bij mij ~6 maanden mee voordat ik haar moet vervangen.
    Maar, het snurken houdt pas écht (even) op na een stomp van je partner… :-D

  5. Mijn oplossing voor als je een snurkende partner hebt: op AliExpress siliconen oor plugs gevonden die ik een beetje invet met vaseline zodat ze nog beter werken en blijven zitten. Deze manier werkt veel beter dan al de andere methoden. Volgens mij wordt wel 90 procent van het geluid gestopt. Ik gebruik het al 2 jaar en ben er nu aan gewend geraakt.

Geef een reactie