Aukey EP-B40 Bluetooth oordopjes review: aanrader

bleutooth headset aukey ep-b40 review

– Update: 9 maart 2024 –

Eindelijk weer eens een echte aanrader in de categorie Bluetooth headset: deze Aukey EP-B40 draadloze oordopjes. Kostte destijds €25 en werd overal zeer goed getest. En terecht! Ik heb al heel veel draadloze oortjes getest (zie het complete overzicht) en deze valt enorm op, in positieve zin. 

Hij is niet meer te koop, maar een vergelijkbare van Sony staat hier te koop bij Amazon, of deze nieuwe goedkope bestseller op AliExpress, of deze als je afsluitende in ears wil.

Ik koop eigenlijk niet zo vaak bij Amazon, omdat het in mijn ogen hetzelfde is als AliExpress: alles komt toch uit China – ook dit Chinese merk Aukey. Het Amerikaanse Amazon is tussenhandel, en daarom ietsje duurder (alhoewel Amazon belasting ontduikt – schandalig eigenlijk). Maar Aukey is niet op AliExpress te koop, omdat Aukey blijkbaar een exclusieve deal met Amazon heeft.

UPDATE:  tegenwoordig zou ik zo’n losse kabel doen,
met daar dan de allerbeste oordopjes in zoals KZ ZVX.
Of, als je ook ANC en Custom EQ wil, dan de Redmi Buds 5 Pro.

Aukey EP-B40 draadloze oortjes: geluidskwaliteit en comfort

Ik heb de Aukey EP-B40 al een maand in huis en ben erg enthousiast. Hij klinkt voor een Bluetooth oortje extreem goed, en alles is verder ook van hoge kwaliteit. Er zit behoorlijk veel bas in, en de meeste mensen vinden dat fijn en mooi. Ik ook. De bas is lekker vet en strak. Wel wat harder dan normaal: daar moet je wel van houden. Mid en hoog is ook uitstekend, zeker voor een Bluetooth headset. Hij klinkt bijna net zo goed als de allerbeste oordopjes met draad, (alleen het ultrahoog is ietsje minder) en dat is voor een draadloos Bluetooth-oordopje heel uitzonderlijk. Deze klinkt dan ook veel beter dan Apple Airpods. Voorlopig is deze zelfs mijn favoriet, door de goede pasvorm, de audiofiele geluidskwaliteit en het hele draadloze idee. Ik verkies deze nu zelfs af en toe boven mijn beste bedrade oortjes. Dat had ik niet verwacht.

Er zitten drie EQ-standen op. Deze presets zijn slim en goed gekozen. Als je dubbelklikt op de midden-knop ga je naar een EQ-stand met extra bas / minder hoog. Dat is zeg maar de MEGA-BASS stand, als je ‘m iets harder zet. Na nog een dubbelklik krijg je extra mid: die is handig om mee te bellen, of om tv en films mee te kijken. Daarna weer dubbelklik en je hebt weer de gewone stand. Je hebt dan verder geen Equalizer meer nodig, en je kan snel schakelen tussen deze drie standen.

Zoals alle in ears hebben ze passieve noise cancelling: Met muziek aan hoor je bijna niets meer van je omgeving, en je omgeving hoort jouw oortjes ook niet irritant sissen.

Hij is ook waterdicht, dus perfect voor sporters. De draadloze verbinding en reikwijdte is uitstekend en zeer stabiel. Ook op oude apparatuur. Het draagcomfort is optimaal: er zitten drie maten siliconen dopjes bij, en Large is bij mij ook groot genoeg, wat bij andere merken vaak nog te klein uitvalt. Er zitten zelfs drie maten shark fins bij: dat heb ik nog nooit eerder gezien. Vind ik ook niet zo belangrijk, want bij mij zitten ze juist beter ZONDER die shark fins. Maar dat is geheel persoonlijk, en die fins haal je er ook zo af.

Verder zit er een klein en perfect draagzakje bij, en uiteraard een USB-oplaadkabel. De dopjes klikken magnetisch aan elkaar: dat is erg handig als je ze uitdoet. Dan hangen ze om als een kettinkje. Het kabeltje tussen de dopjes kan je in je nek doen, of juist naar voren. Ik doe de draad naar voren, en dan achter mijn oren langs, in mijn nek. Dat zit-ie het best en is de kabel geluidloos.

De microfoon is net als alle Bluetooth headsets slecht, maar naar verhouding is deze best goed. Je kan er prima mee bellen, maar je kan er geen interviews mee afnemen. Daar klinkt het te dun en blikkerig voor. Dat ligt aan Bluetooth, daar kan deze Aukey niks aan doen. Zelfs met de allernieuwste Bluetooth 5, op de allernieuwste iPhone X of Samsung Galaxy S8 is dit nog steeds niet opgelost. Met geen enkel setje, ook niet met de Apple Airpods van 180 euro. Zie dit artikel.

Het is een inear-model, dat betekent dat de dopjes je oor afdichten. Dat belt niet zo fijn, omdat je dan je eigen stem niet goed hoort. Je kan dan de dopjes tijdens een gesprek wat losser doen, of één dopje uitdoen bijvoorbeeld. Je kan er ook een app voor gebruiken, zoals Essency.

Pairen gaat supersimpel: langklik om te pairen, kort-klik om aan- en uit te zetten. Er zitten volumeknoppen op de draad. En een knop om de telefoon aan te nemen.

De batterij belooft 7-8 uur speeltijd. Dit klopt aardig en dat is heel erg goed, want de meeste andere dopjes halen dat niet. Aukey is ook een gerenommeerd merk in oplaadbare accu’s en powerbanks. Je kan ze overigens tijdens het opladen niet gebruiken.

Dit is kortom de beste draadloze headset die ik heb getest, en sowieso een aanrader omdat hij ook nog eens zo goedkoop is. Mijn zoektocht is voorbij!

Aukey EP-B40 bluetooth headset oordopjes review

Waarom draadloze oordopjes?

Omdat je op die nieuwe telefoons vaak geen mini-jack meer hebt. Zo’n draadloze Bluetooth headset kan je ook gebruiken met je Mac, laptop, PC, gaming console, iPhone of Android. En het draadje zit veel minder in de weg: je kan je vrij bewegen, ideaal met sporten. Of op de motor – als je je helm eroverheen krijgt dan.

bluetooth oordoppen aukey ep-b40 review
Veel goede accessoires: 3 maten eartips, 3 maten shark fins, perfect opbergzakje, oplaadkabel
bluetooth oordoppen aukey ep-b40 review
Deze draadloze oordopjes klikken magnetisch aan elkaar: handig als je ze uitdoet en om je nek hangt
bluetooth oordoppen aukey ep-b40 review
De shark fins zorgen soms voor een betere pasvorm. Persoonlijk doe ik het liever zonder die shark fins. Je haalt ze er ook makkelijk af.

Eindoordeel

Geluidskwaliteit *****
Pasvorm *****
Accessoires *****
Batterij *****
Verbinding *****
Design *****

PS Liever een grote over ear hoofdtelefoon, draadloos? Dan is de Anker Q30 de aanrader. Of als het nog goedkoper moet: de QCY H3.

16 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

        1. Met alle respect maar ik heb op basis van jouw site nu 2 keer KZ oortjes gekocht en ik vond ze echt volslagen waardeloos. Verschrikkelijk geluid. En die Sony van Amazon vind ik ook geen mooi geluid geven. Blijkt ook uit de recensies op de vele sites.

            1. De recensie klinkt fantastisch maar dit is niet wat ik zoek. Ik wil graag een nekband en ze moeten magnetisch zijn.

  1. Hej Aartjan,

    Deze oortjes hebben mij al zoveel plezier gegeven. Ik gebruik ze dagelijks in de tuinaanleg in combinatie met de “nep” comply foamtips. Is supper voor werk want ze zijn goedkoop en de kabel/magneet combo werk super. Nu zijn deze niet meer beschikbaar en ik dacht er net nog 2 bij te kopen als reserve. Heb je nog soortgelijke aanbevelingen ?

    Alvast bedankt
    David

  2. Heeft iemand enig idee hoe oscar bij mediamarkt bluetooth oortjes heeft kunnen testen? Dat blijft het grote probleem, je moet kopen om te testen

  3. Zelfde probleem hier met het volume. Maar rare is, alleen met Apple Music. Met Spotify gewoon normaal gedrag wbt het volume. Zal dus een software matig iets zijn van Apple Music. Verder ben ik zeer tevreden over de BT doppies. Lange batterij duur, goed geluid en makkelijk te pairen, ook met meerder devices (iPhone-iPad-Macbook) tegelijk. Aanrader!

  4. Ik heb deze vandaag in gebruik genomen en het zijn inderdaad retegoeie oortjes voor dat geld. Afgelopen weekend bij de Mediamarkt geweest om te kijken en te luisteren wat ze daar hadden aan Bluetooth oortjes, maar ondanks de hogere prijzen bij de Mediamarkt, konden diverse oortjes daar niet tippen aan de geluidskwaliteit van deze Aukey’s. Echt superblij mee!

  5. Ik heb ze ook sinds een paar maanden, maar waar ik me aan stoor dat ze eigenlijk te hard staan. Als ik het geluid op mijn iPhone op 1 blokje zet, geeft hij nog geen geluid. Pas met 2 blokjes doet hij het & vind ik het geluid eigenlijk al te hard staan. Is hier een oplossing voor?

Geef een reactie