De beste DAC geluidskaart – tests en reviews

BESTE DAC

– Update: 28 november 2021 –

Je kan de geluidskwaliteit van je computer en telefoon verbeteren met een externe DAC. Die zet het digitale signaal om naar echt geluid. Zo’n DAC zit ook al in je computer of telefoon, maar dat is dan maar een goedkoop onderdeel van een euro. Dat kan veel beter! Hier reviews over de beste DAC. Het heet ook wel USB-geluidskaart of audiokaart, of hoofdtelefoonversterker. En veel Audio Players kan je ook als DAC gebruiken.

Kort samengevat

Meer info verderop, maar in het kort komt het hier op neer:

En je kan ook nog een DAP nemen.

Een HOE-DE-WAT?

Een DAP. Dat is een kleine muziekspeler (een soort iPod) die je ook als DAC kan gebruiken. Vanaf zo’n 70 euro heb je al de supergoede Fiio M3K. De kleinste is de Shanling M0 (90,-), zo klein als een Apple Watch. Op de grotere dure, zoals de Fiio M9 (320,-) zit ook Wifi en Spotify en zo. Zie onderaan. In al deze DAP’s zit een top-DAC voor super HiFi geluid, en ze kunnen ook 24 bit HD. De allerbeste geluidskwaliteit heeft de Zishan DSD (vanaf 95,-, niet meer te koop). Beter kan in mijn oren nauwelijks, duurder wel ;). Zie de review. Een veel completere, uitgebreidere DAP, met hetzelfde topgeluid, is de Fiio M11 Pro, gewoon in Nederland op BOL.com.

Dat was het in het kort. Nu wat uitgebreider (de prijzen zijn hoger geworden, maar er zit nu wel een aftrekbare BTW-bon bij):

Beste kleinste mini DAC voor USB-C

Voor USB-C is er de goedkope superkleine Tempotec Sonata HD voor 27,- (niet meer te koop). Met goed geluid. Mooie warme sound. USB-C zit op alle nieuwe Macs, op veel Windows computers, nieuwe Androids en zelfs op nieuwe iPads. De iPhone zal ook wel een keer volgen. Aanrader dus! Want dan kun je deze DAC op al je apparaten gebruiken. Zie de hands on review.

beste dac Android telefoon usb-c

Het geluid kan nog beter, zoals de Sonata III met CS42L42-dac-chip (€ 50,-)of de  iBasso DC03 (50,-) (niet meer te koop). Die is er in 3,5mm minijack of in 2,5mm gebalanceerde output:

iBasso DC01 met AK4490

Of de Meizu HD Pro (38,-) (niet meer te koop), die heeft de goed geteste Cirrus Logic DAC chip CS43131: Een goedkopere DAC met dezelfde chip is deze hier voor rond de 20,-. (niet meer te koop)

Meizu HD Pro CS43131 review

Of deze hieronder met Sabre ES9280C DAC-chip (38,-). Getest: prachtige sound uit de Sabre top-chip, stevige kabel (veel beter dan de Sonata), klein, mooi en handig, USB-C met gratis meegeleverd verloopje naar USB 3. Stroomverbruik: 1W. Bediening via het snoer van je oordopjes werkt wel, microfoon niet. USB-C, dus voor Android, Mac, Windows, tablet en iPad, maar dus niet voor iPhone. AANRADER als het piepklein moet.

De goedkoopste mini-DAC is deze USB-C DAC voor 12 euro. Klinkt prima, een fractie minder dan de Sonata. Veel zachter ook. Maar voor die prijs uitstekend, als je geen hard signaal nodig hebt. Hij is veel steviger dan de wat fragiele Sonata. Met een RealTek ALC 4042 chip:

UPDATE: Of deze nieuwe ALC5686 voor dik een tientje – nog niet getest.

Tenslotte in deze categorie de allerbeste, met Sabre ES9318 chip (38,-). Deze kan je ook met microfoon gebruiken. Dus met je headset in je telefoon kan je er mee bellen, en dat kan met de andere vaak niet:

Android: analoog of digitaal?

Op Android kan er behalve digitaal ook analoge audio uit USB-C komen. Als het analoog is werkt een DAC niet. Om dat te checken is er de app ‘USB Audio Checker’. De Nederlandse app “USB Audio Player PRO” kan de interne DAC dan omzeilen, ook met Qobuz en iTunes en zo, maar nog niet met Spotify.

Portable mini USB DAC

Iets grotere DAC’s zijn de Fiio K1 (50,-) of de DacMagic XS van Cambridge Audio (120,-). De geluidskwaliteit is van allebei uitstekend. Met mini-jack UIT. Zie mijn uitgebreide review van de Fiio K1. Andere populaire kleine USB DAC’s zijn de Audioquest Dragonfly Black (op BOL.com voor €88,-) en de Audioquest Dragonfly Red 32 bit (€159,-).

UPDATE: Of de Sonata HD Pro. Dat is dezelfde als de populaire Hidisz S8, met  de goed geteste CS43131 chip, maar dan voor de helft van de prijs (45,- ). Met verloopjes erbij naar IOS, USB en USB-C. Dus dan kun je ‘m op ALLE apparaten gebruiken. Topgeluid ook. Aanrader dus:

Je kan er helaas niet mee bellen, dus het microfoonsignaal komt er niet doorheen.

Maar inmiddels is er ook de TRASAM Q1 en die heeft nog beter topgeluid, en die is ook nog goedkoper (21,-). Met AKM4452 DAC, die nog beter klinkt dan de CS43131. Je kan er een stevige Lightning-kabel bijbestellen zodat je ‘m ook op iPhones kan gebruiken. Waanzinnig mooi geluid voor die prijs. En superzuinig qua stroomverbruik. Enorme AANRADER en nummer 1 in deze categorie. Zie de review. Je kan er niet mee bellen, dus het microfoonsignaal komt er niet doorheen.

TRASAM Q1: Een goedkope top-DAC, geschikt voor USB-C en iPhone, want je kan er ook een Lightning kabel bij bestellen. Topkwaliteit geluid. AANRADER.

Als het wat duurder mag kan het nog beter: de LOCONAQ A1 met AK 4493 (niet meer te koop). Wat mij betreft is dit de top. Ongelofelijke audiofiele topkwaliteit voor maar 50 euro. Zie de review:

ak4493 DAC

In al deze kleine DAC’s kan direct een hoofdtelefoon. Daarom heet het ook wel een hoofdtelefoonversterker. Er zit een kort USB-kabeltje bij. Het is plug-and-play, de voeding gaat ook via USB.

06806934-photo-cambridge-audio-dacmagic-xs
DACMagic – met mini-jack audio uit en volumeknoppen

De Fiio K1 (50,-) is ook zo’n goede voordelige. Het USB-snoertje zit erbij. Verder niks, ook geen volume, en dat is ook niet echt nodig.

fiio k1 review usb dac
De Fiio K1 is een voordelige kleine USB DAC / hoofdtelefoonversterker met goed geluid

Deze USB-DAC’s zou je met verloopjes ook op je telefoon of tablet kunnen gebruiken: voor IOS is er de L19 verloopkabel, en voor Android deze micro USB OTG kabel, of een van deze USB OTG verloopjes.

De beste USB DAC met SPDIF

Er zijn ook grotere DAC’s met meer mogelijkheden, zoals de Firestone Spitfire HD of de Cambridge Audio Dac Magic, rond de 150 € op BOL.com. Deze twee hebben geen hoofdtelefoon-uitgang, maar je kan deze ook voor draadloze audio gebruiken, omdat er SPDIF / Toslink op zit:

Het digitale signaal komt dan uit een draadloze ontvanger, bijvoorbeeld uit een Media Player (35,-), een Airport Express (109,-) of een oude Apple TV (80,-). Of deze nieuwe multifunctionele WiFi And Bluetooth 5.0 HiFi Stereo Audio Receiver (60,-).

Allemaal ideaal als ontvanger voor draadloze Audio. Vanuit die ontvanger gaat het geluid dan digitaal naar de DAC, en daar wordt het pas analoog. In de hoogste kwaliteit. En dat analoge geluid kan dan naar de versterker of hoofdtelefoon.cambridgedacmagic100bl[1]dacmagic_100_v2-tech-spec-black_backDe Cambridge Audio Dac Magic 100 heeft digitale ingangen zoals Toslink en SPdif voor draadloze hifi.

Dit kan nu ook goedkoper: deze FX-AUDIO DAC-X6 van 70,- Hier kan ook nog eens je hoofdtelefoon in. Dit is een van de weinige goedkope DAC’s met bijna ALLES erop, dus ook optisch IN (TOSlink / SPdif / Coax) – nog niet getest –

dac fx-audio usb

dac toslink in spdif usb

Deze K.GuSS voor 24,- heb ik al jaren en was lange tijd mijn favoriet. Deze heeft geen optische SP-Dif of Toslink ingang, maar wel een tulp en mini-jack uitgang. Dus van je laptop naar je stereo, of direct naar je koptelefoon. Het geluid is gewoon geweldig, en vergelijkbaar met veel duurdere. De stroom gaat via gewone USB (dus geen aparte voeding nodig). Enorme aanrader! Zie de uitgebreide review.

beste dac audio usb goedkoop hoofdtelefoon

De K.GuSS voor 24,- is de goedkoopste USB DAC met topgeluid. PLUS: Je kan ‘m ook als koptelefoonversterker gebruiken. Er zit alleen geen Toslink / SPDif op.

Inmiddels is er ook de verbeterde KGUSS DAC-K3 (75,-) met volume-knop, een imposante chip-set en ook nog optisch digitaal IN. Nog niet getest, maar vanwege de specs, de chip-set en alle aansluitingen een enorme aanrader en mogelijke kanshebber voor een ereplaats hier. In zilver of zwart:

UPDATE 2019: Apple gebruikers met nieuwe Macs klagen over audio-problemen. Ook op mijn nieuwe MacBook Air 2018 heb ik tikken en uitvallers met oudere USB DAC’s. Verloopjes van USB naar USB-C werken ook niet 100% vlekkeloos. Neem dan een USB-C DAC zoals de TRASAM Q1 van 20,-. Die doet het wel perfect.

DAC met Wifi / Spotify / App/ Afstandbediening / Airplay / DLNA

Ik denk dat deze hier nieuw genoeg is voor Airplay 2, ook al staat dat er niet bij.
Of anders deze hier, die ziet er nog iets beter uit qua specs en qua chip-set. Airplay 2 wel of niet staat er niet bij. En deze hier ziet er ook top uit maar die heeft GEEN Airplay 2. Verder wel met alles erop en eraan. UPDATE: ik denk dat deze nu een grote kanshebber is. Maar of deze Airplay 2 heeft weet ik niet.

Beste DAC voor TV en mediaspeler

Deze Neoteck DAC voor 17,- is een van de weinige goedkope met Digitaal IN (Coax en Optical TOSLink). De optische kabel zit er bij. Hij heeft geen USB in, dus minder geschikt bij laptop of PC. Maar wel ideaal bij elke Media Player of Smart TV waar een optische uitgang SPDIF/Toslink op zit, want dat wordt met deze DAC een HiFi audiospeler.
– Nog niet getest  –

Minijack voor je hoofdtelefoon, line out (voor je stereo). De SPDIF kabel moet in je Media Player of in je TV
Via SPDIF of Coax kan er digitaal geluid in, uit een Media Player of Chromecast AUDIO. Het analoge geluid kan dan naar hoofdtelefoon of stereo-set.

HDMI Arc audio extractor DAC

Als je tv HDMI Arc heeft, dan kan je met deze extractor DAC de audio van je tv in de hoogste kwaliteit naar een versterker of koptelefoon sturen.

Topkwaliteit Hi Res Audio DAC

Topkwaliteit Hi Res Audio (goedkoop dan) wordt beloofd met de SMSL M100 Audio DAC (92,-). Net zo goed als DAC’s van wel 1000 euro. Er zit geen hoofdtelefoon-uitgang op, geen volume en geen USB-ingang, dus deze kan niet aan je PC of laptop. Maar via de SPDIF of Coax kan deze aan vrijwel elke media player, smart TV of iets met een digitale uitgang. Stroom gaat via 5V USB (zoals een telefoonlader). De uitgang is tulp.
– Nog niet getest, maar met veel goede reviews –

SMSL M100 Audio DAC USB AK4452 Hifi Decoder DSD512 Spdif USB DAC Amp XMOS XU208 Digital Amplifier Optical Coaxial Input

Er zijn verloopjes van SPDIF naar TOSlink, voor 1 euro:

Adapter van SPDIF naar minijack TOSlink, bijvoorbeeld als je de Chromecast Audio of een Airport Express als draadloze ontvanger gebruikt. 

De HOOGSTE betaalbare kwaliteit is de LOXJIE D20 (220,-). Daar zit namelijk de AK4497 in, een van de beste DAC-chips, en dat kan ik inmiddels ook beamen: een warmer en voller geluid dan alle andere. Zie ook de review van de Zishan T1. Verder met veel aansluitingen en mogelijkheden. Er kan ook direct een hoofdtelefoon in. USB-in zit er ook op, en optisch IN ook. Topklasse voor een lage prijs. Kan ook vanuit Engeland (aanvinken bij de bestelling), dan heb je geen gedoe met import-kosten.
– Nog niet getest, maar de AK4497 chip heb ik al wel getest, en die is absoluut het einde, ongelofelijk mooi warm geluid, echt ongekend –

LOXJIE D20 HIFI Digital Audio DAC and Headphone Amplifier met DAC Chip AK4497 en support DSD512 PCM 32bit/768kHz

LOXJIE D20 HIFI Digital Audio DAC and Headphone Amplifier Uses DAC Chip AK4497 Support DSD512 PCM 32bit/768kHz

De beste DAC met analoge input (voor muzikanten)

Dat is de Focusrite Scarlett van 135,-. want die heeft 2 inputs, bijvoorbeeld voor microfoon en gitaar. Je kan zo ook analoge audio (zoals oude analoge opnames of live) digitaliseren (zie deze blog over cassettebandje en vinyl digitaliseren). Getest en goed bevonden. Voordelen:

 • Output met gebalanceerde jack (in plaats van huiskamer-tulp)
 • Input 2x jack / XLR
 • Hoofdtelefoonaansluiting met eigen volume
 • Geen stroomadapter nodig (gaat via USB)
 • Fantoomvoeding voor de microfoons
 • Schakelen tussen line/instr
 • Grote master volume knop
 • Gain knop per input

Allemaal erg slim en handig. Door de hoge geluidskwaliteit (24bit) is deze ook geschikt om in de huiskamer als Hifi-audio-DAC te gebruiken. Alleen heeft deze geen optische ingang (SPDIF).

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s maar ook voor de HiFi huiskamer. Achterop zit USB en 2x jack uitgang. Ook 2 inputs: de enige waar je analoge audio mee kan digitaliseren. Er zit alleen geen TOSlink / SPdif op.

Elke USB-DAC kan je ook gebruiken tijdens een DJ set. Op je hoofdtelefoon kan je de volgende track beluisteren via de interne audio, terwijl de huidige track over de speakers klinkt, via de externe USB DAC. Je hebt dan dus TWEE audio-kaarten. In de Audio-voorkeuren van de software kan je dat verder instellen. Zie de blog met de DJ Tips voor Spotify.

Oude cassettebandjes en vinyl LP’s digitaliseren? Kijk dan op deze blog.

Een voordelige handige Audio-kaart met analoge ingang voor je computer, dus met USB, is deze USB Audio interface (19,-). Ook zeer geschikt om mee te bellen / skypen / videochatten, als je een losse microfoon en een losse koptelefoon hebt. Ook voor DJ’s geschikt, omdat je er dus een externe microfoon op kan aansluiten:

USB Audio input microfoon headset

DAP’s met een DAC

Er zijn ook Digital Audio Players (DAP’s) zoals de Shanling M0 (95,-) die je ook als DAC kan gebruiken. Deze M0 is zo klein als een Apple Watch. Je kan er een Micro-SD kaart indoen met al je muziek. Ook in 24 bit. Via de USB-C werkt het als elke andere USB-DAC, en via de 3,5mm mini-jack als hoofdtelefoonversterker. En dat is nog niet alles, want dit is ook nog eens een Bluetooth Audio zender en ontvanger. Hi-Res, Apt-X, Bluetooth 4.1, zit er ook allemaal op. Zie de review. De bediening op het kleine display gaat ook verbazend goed.

Enorme aanrader! Klein, handig en multifunctioneel, met waanzinnige audiofiele geluidskwaliteit (AK4490 chip) voor een lage prijs. Je kan ‘m ook als DAC gebruiken. 

Inmiddels is er ook de Shanling Q1:

shanling q1 review
De nieuwe Shanling Q1 is iets groter, beter en krachtiger dan de M0, voor ongeveer dezelfde prijs

Fiio M6 / M9 / M11 Audio Player + DAC met Wifi en Spotify

Iets duurder (rond 275 euro) is de Fiio M9. Groter scherm, en behalve met 3,5 mm minijack ook met 2,5 mm gebalanceerde output en SPDif output. Verder ook met alle soorten Bluetooth. Hi-Res Audio gecertificeerd. 2Gb intern geheugen, uitbreidbaar tot 2Tb via SD. Het grootste verschil met de goedkopere Shanling M0 is dat er Wifi op zit: Spotify, Qobuz, Deezer en Tidal hebben apps op deze player. Hij  is er ook kleiner of groter: de M6 en M11. Zie de review.

De nieuwste versie is de Fiio M11 (418,-) met de AK4493 DAC-chip, dat is nog weer  beter en audiofieler (en persoonlijk vind ik dit de top). Al deze players kun je ook als DAC gebruiken:

Fiio M11

De AK4493 en de AK4497 DAC chip zijn de beste chips wat mij betreft, met een warmer en voller geluid dan alle andere. Die zit voorlopig alleen nog in duurdere DAC’s zoals de LOXJIE D20 (225,-) of in de kale player Zishan DSD (vanaf 95,- , ook als DAC geschikt):

Wooeasy DIY Zishan DSD

Ik heb het andere model met de AK4497 chip: de Zishan T1 voor 90,-. Die heeft ook USB-C, maar je kan ‘m helaas NIET als DAC gebruiken. Kwam ik ook pas later achter… jammer… Maar hij klinkt absoluut waanzinnig, dit is inderdaad DE BESTE DAC – met een warmer en voller geluid dan alle andere. Het gaat dan niet alleen om de DAC-chip, maar ook om het versterkerdeel. Zie de review.

AK4497 Zishan T1

Fiio M6: completer en handiger

Maar de Fiio is dus een veel completere player met veel meer mogelijkheden. Een goedkopere kleinere versie van de M9 is de Fiio M6, hier op Ali voor 170,-

fiio m6

De allerbeste Fiio, met AK4497 chips, top-versterker en alle andere voordelen zoals Wifi, Spotify, Tidal en zo is de Fiio M11 Pro voor 599,-, in Nederland bij BOL.com.

Fiio M3K review

En er is nu ook de Fiio M3K, vanuit Nederland met supersnelle bezorging voor 79,-. Zonder wifi of Bluetooth. Met een uitstekende AK4376A DAC chip, GIGANTISCHE 28 uur batterij en tot 2Tb SD (SD niet meegeleverd). Ook met microfoon, dus geschikt als memo recorder. Dit is de goedkoopste Hi Res Audio Player met een prachtig klinkende DAC. Met gewone USB.  Zie de review.

fiio m3k dac

In al deze Music Players kan een Micro-SD kaart. Zoals een Samsung 256Gb (32,-) in de officiële Samsung Store op AliExpress. Of deze populaire Lexar 512Gb (55,-) op AliExpress.

Fiio i1 IOS DAC: audio uit je iPhone via Lightning

Op je iPhone kan je uit de Lightning digitale audio halen via een Fiio i1 (50,-). De hoogste kwaliteit audio uit je iPhone (maar wel veel minder dan een goede USB-DAC). Er zit ook een microfoon op, zodat je met elke hoofdtelefoon kan bellen. Het snoer is precies lang genoeg, met knoppen voor volume en telefoon opnemen. Hoge kwaliteit voor een lage prijs. Getest en goed bevonden. Helaas nergens meer te koop, ook niet iets wat er op lijkt. Zie deze blog.

Er zijn vergelijkbare kabels te koop, maar de goedkope doen het meestal helemaal niet, zoals die van de Action voor een paar euro, of die op Aliexpress. Ze doen het meestal maar 30 seconden, en daarna zegt de iPhone “Dit accessoire wordt niet ondersteund”.

Hier een afneembare kabel met Lightning zodat je jouw oordopjes met afneembare kabel direct op iPhones kan gebruiken. Voor 15,- euro. Zie de review. Er zit al een DAC in, en hij is officieel MFi-gecertificeerd door Apple. Hij is er met MMCX-stekkers of met 2-pin, en de 2-pin is er in A, B of C type. Er is dus altijd een versie voor jouw oordopjes – als ze een afneembaar snoer hebben.

Lightning snoer KZ oordopjes

Er zijn ook andere manieren om geluid uit je telefoon te halen. Het kan via Bluetooth. En het kan ook via wifi.

Goedkope externe USB audio

Supergoedkoop kan ook, zoals deze Ugreen USB Sound Card voor 9,-. Je kan er ook een microfoon op aansluiten. In de ingang op je laptop of computer zit meestal een 3-polige mini-jack: daar gaat het stereo-signaal UIT, en het mono-geluid van de microfoon IN. Maar deze heeft dat apart, los van elkaar. Helaas is deze Ugreen een afrader, want hij klinkt slechter dan de goedkope standaard geluidskaart in je computer. De EQ-presets klinken allemaal slecht, alleen de Game-preset klinkt nog enigszins redelijk.

ook al niet de beste dac

De Orico SC1 van hieronder kost ook maar 8,- en die is handiger en klinkt redelijk, alhoewel niet echt hifi. Er zitten 3 mini-jacks op in plaats van 2. Dan kun je een headset met microfoon aansluiten (3-polige mini-jack), of juist een losse microfoon met losse speakers. Verder zit er ook een volume-draaischijf op.

NIet de beste dac maar wel aardig en goedkoop en handig

Met hele goedkope sound cards moet je mazzel hebben. Ik heb eens een SJ-588 voor 3,- gekocht die ongelofelijk goed klonk, maar die ik nergens meer kan vinden. Meestal zijn die goedkope dingen slecht, zoals deze Vodool sound card: die klinkt totaal waardeloos:

Dit is zeker niet de beste DAC

Deze hieronder klinkt helaas ook superslecht: de Zhilai H1 voor 7,-

Dit is niet de beste DAC

Of dan deze onderstaande PCM2704 USB DAC USB S/PDIF Sound Card Decoder Board + Aluminum case: ook al zo totaal waardeloos, qua geluidskwaliteit. En ook al kost dit maar 10,-, het is weggegooid geld (tenzij je hem uitsluitend gebruikt om van USB naar coax / optical / SpDif te gaan):

De enige goede goedkope die ik vond is deze GOOJODOQ 3D AUDIO SOUND CARD VIRTUAL 7.1. Uitstekend geluid – wel met wat ruis en storing. Met een aparte mono microfoon- en stereo hoofdtelefoon-uitgang. Voor 1 Euro!

 

Bass HiFi test playlist op Spotify

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist, publiek op Spotify:

166 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Gisteren binnen en uitgebreid getest: nieuwe DAC aanrader: FiiO E10K-TC, dit is de nieuwste versie met usb-c, geen extra voeding nodig, dus handig mobiel. Is net uit, de vorige versies (Olympus bijvoorbeeld) waren ook goed, deze kan daarboven echt alle bitrates aan, in de praktijk is er geen limiet.

  Official Unboxing: https://youtu.be/0wfPLwmmuBc
  Official website: https://www.fiio.com/e10ktc

  Ik vond in NL voor 69 euro, koopje; prijs/kwaliteitsverhouding erg goed.

 2. Ik heb zojuist de FIIO BTR5 Bluetooth receiver/ Dac besteld. Heb je daar ervaringen mee? (Of iemand anders in de reacties natuurlijk).

   1. De BTR5 was wel 5x zo duur (en nieuwer). Dus dan hoop ik een top top top top topding te ontvangen over een paar weken. We gaan het meemaken.

   1. Dank voor je reactie. Geeft zo’n minidac (Sonate) ook al genoeg signaal door? Met 2.1 bedoel ik overigens gewoon zo’n actieve sub plus melkpakjes.

 3. Ik heb onlangs deze miniversterker gekocht met 2x de chip TPA 3116. Die versterkerchip ken ik al langer omdat ik daar mijn celestion 5 speakers mee aanstuur, schitterend geluid. Nu heb ik deze nobsound gekocht, superklein en muiltifunctioneel. er zit bluetooth 5.0 op, je kan hem gebruiken als versterker (2x 100Watt) en als koptelefoonversterker. Ik vind de koptelefoonversterker nog mooier klinken als de door Aartjan zo geprezen K.guss.
  https://s.click.aliexpress.com/e/_AsdaKf (28 euro)

  Je hebt hem ook met 1x TPA 3116 (ook al meer dan voldoende, 2x 50 Watt)), dan betaal je nog maar 16 euro! Zie https://s.click.aliexpress.com/e/_AbF5LV. Let er op dat je er nog wel een adapter bij moet kopen.

  1. O heel leuk! Dank. Dat wordt een nieuwe review denk ik. Geen digitaal IN meer, maar alleen nog draadloos via Bluetooth. Kan ook… heeft dan alleen geen 24 bit, ook geen 16bit, want BT is altijd compressed. Er moet dan eigenlijk wel AptX HD op, en/of LDAC. Maar als het goed klinkt, wat maakt dat dan nog uit… ook al zou ik dan denk ik in zo’n setup eerder een buizenbak nemen.

   1. ik ben benieuwd naar je review. Het voordeel van dit versterkertje is dat je er zowel passieve boxen als je koptelefoon mee kunt aansturen, die combinatie kom ik bij de buizenversterkers nauwelijks tegen.

 4. De FocusRite kun je denk ik niet op je telefoon aansluiten?
  Als je als muzikant mobiel wilt opnemen (bijv. met BandLab, GarageBand, Cakewalk), dan kun je een TC Helicon Go nemen. Input is een XLR/jack, waar je zelfs condensator mic’s op aan kunt sluiten. Gaat via USB naar je telefoon, ipv via de koptelefoon ingang (zoals dat bij analoge varianten gebeurd).
  De Go Twin uitvoering is momenteel sterk in de aanbieding.

  https://www.tc-helicon.com/product.html?modelCode=P0DPG

 5. Hallo,

  Ik ben opzoek naar iets zoals de Fiio i1, helaas kan ik die nergens meer vinden. Is er misschien een sort gelijk product of een ander verkoop punt.

 6. Super interessante blog die me zeer greedy maakt voor nieuwe gadgets. Heb de afgelopen jaren dusdanig veel hardware gekocht dat ik wat terughoudender ben geworden wat te kiezen. Ik heb zowat alle (goede) KZ oortjes, waarvan de Terminator de ultieme is. De laatste nog niet gekocht. Daarnaast een DAP xDuoo X3 die super klinkt, maar qua bruikbaarheid wat onhandig. Veel zitten dubben over extra versterker. Ook een TempoTec HD (via jouw blog gevonden) die super klinkt.
  Eigenlijk zoek ik iets wat goed werkt om bijvoorbeeld mijn car audio te voeden met super geluidskwaliteitnet. Kan met aux in, maar weet dus niet welke het beste zou zijn. Liefst zoek ik een dap die ook de Spotify stream van mijn telefoon zou kunnen ontvangen en via de audiokabel door kan zetten naar mijn car audio. Ik vertrouw de Bluetooth verbinding niet zo, is al wat ouder.
  Nog maar even wat struinen op je blog en site ;-)

 7. @Hans: ik heb een variant van jouw speakset (de Edifier 1280DB). Hierop zitten 2 digitale inputs (digitale audio COX en optisch).
  Zelf heb ik daar ook een vraag over. Mijn internetradio heeft ook een optische output. Op dit moment heb ik deze direct aangesloten op mijn Edifier omdat daar al een versterker in zit. Kan ik het geluid verbeteren door een DAC er tussen te plaatsen, maar bestaan deze wel, voor optische doorvoer?

  1. Ja hoor dat kan. Van de Internetradio ga je optisch uit naar een DAC met optisch IN. Dan van de DAC analoog uit naar de analoge tulp IN op de Edifier.

 8. Hallo Aartjan, mijn complimenten voor alle onderzoekwerk en testen welke je uitvoert. Ik zou graag het geluid van de tv via de Edifier Boxen laten lopen, de tv heeft enkel hdmi en optische uitgang en de boxen alleen tulip ingang kan ik met een verloop stekker werken of beter met een dap. daarnaast heb ik een eenvoudige internetradio die is aangesloten op de edifier boxen kan ik hier nog een verbetering toepassen.

 9. Beste allemaal, werken de DAC’s geluidsversterkers ook op bluetooth koptelefoons bij aansluiten op GSM. Ik begrijp de technologie niet dus ik vraag het me af.

    1. Bedankt, zou je deze ook op een versterker voor in de auto kunnen aansluiten, of is het uitgansvermogen te weinig voor een autoversterker, auto radioś hebben minimaal 2volt of zelfs 4 volt uitgang, wat zou deze hebben zie wel een super s/n verhouding

      1. Ja dat heeft ie wel maar als de uitgansspanning laag is gaat het gauw vervormen en is het geluid volumme erg laag, heb de verkoper een bericht gestuurd

      2. Ik wil het rechtstreeks aansluiten op de versterker en niet via een radio, dus telefoon DAC versterker, speakers = geluid , maar als het uigangssignaal erg laag is komt het geluid er zacht uit

      3. alle bluetooth dacs kan je aansluiten op zowel je autoradio als je versterker (met een verloopsnoer minijack-tulp). Werkt ideaal vind ik zelf. De uBTR is ook ideaal om te verbinden aan je bedrade koptelefoon, er zit een klipje aan waardoor je hem makkelijk aan je kleding kan hangen. Voor in de auto is trouwens het meest handig als je een dac koopt die je of via de sigarettenaansteker of via een usb ingang van stroom kan voorzien, dan ben je niet afhankelijk van de duur dat de accu van de dac meegaat. Aartjan heeft daar goede tips voor gegeven

 10. Hoi Aart-jan, gewelddige site TOP!! Ik heb toch een vraag, ik zoe overal wel zo een beetje staan dat het goeie DAC’s zijn vanwege dan dit, dan dat. Maar ik zoek een DAC voor de allerbeste geluidskwaliteit en schappelijke prijs. Heb je aanraders ? Zelf heb ik een usb-mini head, maar die vervang ik wel als er een betere DAC is die dit niet heeft, DAC=prio. alvast bedankt TOP!

 11. Ik luister de laatste jaren muziek in de woonkamer via multiroom wifi speakers. Ben ik best tevreden mee. Nu had ik nog een paar celestion 5 boxen staan, waarvan ik zeker weet dat ze beter geluid leveren. Ik kwam deze versterker(tje) tegen op aliexpress. Ik dacht voor 20 euro (versterker en adapter), kan ik het wel eens uitproberen. Het is een apparaat dat heel klein is, niks weegt, waardoor ik ook niet al te veel verwachtte. Al mijn verwachtingen werden gelogenstraft toen ik de versterker aan mijn boxen had aangesloten. Echt een schitterend geluid, helder en transparant. En via bluetooth aan te sturen. Binnenkort sluit ik de g.guss er nog eens op aan, kijken wat dat oplevert. Voor 20 euro!
  https://s.click.aliexpress.com/e/_d7G1Pki

 12. Ik sta een beetje stil volgens mij hierin, ik doe nog steeds een draadje naar mijn antieke Marantz toe, goed geluid hoor… en dat zeg ik niet alleen zelf.

 13. Er is een scorelijst van DAC’s: dit heet SINAD. Daarop scoren de DAC’s van Topping hoog, terwijl de prijs zeer aantrekkelijk is. Kijk bijv. eens naar de Topping E30. Kost EUR 130 en scoort veel beter dan de DAC’s die je behandelt.

  1. SINAD gaat alleen maar over meetcijfers. Dat vind ik niet belangrijk, want bijvoorbeeld buizen klinken supermooi maar scoren altijd slecht qua meetcijfers.

 14. Beste Aartjan, ik heb al veel gezocht naar het volgende via inernet maar niet het antwoord gevonden. Ik ben in het bezit van een Fiio M11 Pro die ik wil aansluiten op een Denon receiver AVR4310 ( oud beestje dus maar voldoet nog prima). Ik heb deze op de Fiio aangesloten via de 3,5 mm jack aansluiting met een kabeltje naar tulp. De instellingen op de Fiio gezet op line out en output DAC. Ik krijg echter met geen mogelijkheid muziek uit het doosje naar mijn receiver. wat doe ik verkeerd?

  1. Check de uitgang van de Fiio door er even een oordopje op te zetten. Check de ingang op de versterker met een ander apparaat. Check ook de ingangschakelaar op de versterker.
   Zet de Fiio desnoods terug in de settings op de gewone koptelefoonstand en gebruik die, met het juiste volume

 15. Beste Aartjan,

  Ik heb de de SMSL M100 Audio DAC gekocht. Die tilt mijn Denon CD-speler (COAX), de Chromecast Audio (SPDIF) en de via USB gekoppelde mobieltje naar de next level. Gek dat digitaal zo analoog kan klinken – niet verwacht.

  Apparaatje is lekker compact, mooi afgewerkt in aluminium en minimalistisch. Staat in blauw ook mooi bij mijn eveneens blauwe Quad 77 HiFi-setje ;-). Via het DAC-je nu met twee extra ingangen.

  Met een prijsje om je gek te lachen een no brainer.

  Groet,
  Jaap.

Geef een reactie