Beste draagbare zonnelader – 2021

zonnepaneel opvouwbaar portable

– Update: 30 oktober 2021 –

De beste draagbare zonnelader (voor vakantie) is een 20 tot 50W zonnepaneel met een powerbank. En/of met een loodaccu. Tesamen kost dat zo’n 100 euro. Stroom genoeg voor al je iPhones / iPads / ereaders / lampjes, plus je laptopsMaar er zijn nogal wat verschillende mogelijkheden. Hier tests en tips, met vooraf een kort advies voor een complete zonnelader-set.

Als het iets groter mag kan je ook dit grote Dokio zonnepaneel nemen, 100W vanuit Spanje. Zie de blog over niet-draagbare zonneladers. Maar het kan dus ook kleiner, lichter en draagbaar, dat is dan deze set:

 1. Dit kleine lichte 20W zonnepaneel voor 24,- (vanuit Spanje) of dit grotere zwaardere glazen Dokio 40W glas-paneel of anders dit 50W polycristallijn zonnepaneel. Of meteen maar dit grote 100 Watt paneel.
 2. Een 20Ah 25W USB-C powerbank (17,-), zie de blog over de beste powerbanks
 3. Een USB-C car charger 60W (17,-) met een car socket (1,-).

Zie deze blog over dit setje. Je hoeft niks te solderen. Hier kan je onbeperkt alles mee opladen, ook moderne laptops. Een USB stroommeter (7,-) is handig erbij, om te zien of alles goed werkt. Soms zit zo’n stroommeter ook al op de powerbank, op de car charger of op een regelpaneel (zie verderop).

Zie ook de blog over de Portable Power Station ter vervanging van loodaccu’s en powerbank, inclusief 220V stopcontacten en MPPT regelaar

Ik zou er ook nog een kleine 12V loodaccu + regelpaneel bijdoen. Dat is in de praktijk handig, degelijk en ook krachtiger, maar niet zo draagbaar:

UPDATE: de nieuwste zonnepanelen hebben ook USB-C en dat is handig. Zoals dit nieuwe USB-C zonnepaneel op Amazon.nl. Of deze nieuwe op AliExpress: ALLPOWERS 21W Vouwbaar zonnepaneel met accu 10000mAh  en USB-C
of deze 100W QC3.0 opvouwbaar zonnepaneel USB-C
of deze
100W QC3.0 Fast Charge Solar Panel Portable Foldable

Opmerkingen

 • Een 7Ah loodaccu heeft dezelfde capaciteit als een 20.000 mAh powerbank (een powerbank telt met 5V, en de accu met 12V). Een loodaccu is vaak krachtiger dan een powerbank: met een hoger vermogen (wattage).
 • Er zijn veel zonnepanelen die veel minder stroom dan opgegeven leveren.
 • Flexibele zonnepanelen gaan met de jaren snel achteruit: glas monokristallijn blijkt dan toch veel beter.
 • Veel powerbanks zijn goed, als er maar USB-C op zit met minstens 18W, en minstens 20Ah. Zie de blog over de beste powerbank
 • Een car charger van minstens 25W of meer is handig en kan zelfs laptops opladen.
 • Het is allemaal nauwelijks te vinden in Nederland, behalve die loodaccu’s.
 • Op AliExpress kun je vaak ook uit Spanje bestellen, dan is het er sneller en heb je ook geen gedoe met importkosten.
 • De goedkopere MPPT regelpanelen zijn niet echte MPPT, maar digitale. Die zijn overigens ook prima.

Dat was het in het kort. Nu wat uitgebreider:

In grote lijnen zijn er vier mogelijkheden voor kleine zonnepanelen: opvouwbare, Dual Output, panelen inclusief accu en ten slotte een los flexibel paneel. Dat laatste is mijn advies.

De eerste mogelijkheid is een 20 a 30 Watt opvouwbaar zonnepaneel met USB. Zoals dit 20W Kinco zonnepaneel (22 €). Nog niet getest, maar wel een aanrader. Of de AllPowers 20W (38,-). Te koop op AliExpress. In Nederland is dit veel duurder, en ook moeilijk te vinden.

Neem er een goede powerbank bij, zie de blog daarover, bij voorkeur met USB-C met minstens 18W want dat is de toekomst, en die kan ook sneller opladen.

zonnepaneel opvouwbaar portable

Onderaan hier staat hoe je alles kan doormeten.

2. Dual Output zonnepaneel 5V + 12V

Mogelijkheid twee: een zonnepaneel met Dual Output. Helaas nauwelijks meer te vinden. Ze hadden twee uitgangen en dat is heel handig: 5V USB en 12V DC (of soms 18V). Theoretisch is deze voor 25 € en met 25W perfect (niet getest). De 5V USB is voor telefoons en tablets, en de 12V is voor accu’s, laptops en sommige powerbanks die dat aankunnen. Of deze grote van 50W (57,-): geschikt voor laptops en camera-apparatuur.

50W opvouwbaar zonnepaneel dual output 12V + USB
50W opvouwbaar zonnepaneel met dual output: 12V + USB

Dit 20W zonnepaneel voor 15,- vanuit Polen blijkt maar 3W te zijn. Afrader dus. Onderaan hier staat hoe je zo’n paneel kan doormeten, want het Wattage klopt niet altijd.

Je kan van 12V ook USB-C maken met een USB-C car charger (5,-) in een car socket (1,-). Hier nog zo’n Dual Output Zonnepaneel, 21W.

3. Vouwbaar 21W zonnepaneel met LiPo accu + USB-C

Een derde mogelijkheid is een vouwbaar zonnepaneel met ingebouwde powerbank. Zoals dit 21W ALLPOWERS opvouwbare zonnepaneel, met LiPo accu van 6Ah, voor 52,- euro. Met USB-C erop, en met 5V + 3A (15 Watt). Dual output hoeft dan niet meer, als al je apparaten USB of USB-C zijn. Nog niet getest of doorgemeten, maar dit lijkt me een aanrader. Theoretisch kan je er ook je laptop mee opladen – als die USB-C is, en als dat met 15W lukt (meestal is 18W nodig). Heeft iemand ‘m al doorgemeten en getest?

Er is ook een kleinere, goedkopere versie (€ 40,-): vouwbaar zonnepaneel 15W USB-C met 6Ah powerbank.

4. Flexibel lichtgewicht dun zonnepaneel

Een flexibel lichtgewicht zonnepaneel zoals dit 20W paneel voor 25,- (getest, doorgemeten en goed bevonden). Past in elk tasje (A3 formaat). Deze kan je bijvoorbeeld via een laadregelaar met 2xUSB (7€) aansluiten op een op een 12V 9Ah lood-accu (29 €). En je kan dit paneel ook gebruiken met een powerbank. Dan heb je dat regelpaneel niet eens nodig.

Er zit ook USB op (via een verloopje), waar je telefoon direct in kan. Je kan er USB-C van maken met een 60W USB-C car charger (17,-). Die doe je in de car socket, die je op de 12V uitgang van het regelpaneel doet, of zelfs direct in de uitgang van het zonnepaneel. Zo kun je laptops snel opladen.  Er zijn ook goedkopere, zoals deze 18W USB-C car charger (5,-) maar die kon mijn MacBook niet opladen.

Je kan zelfs een USB-C powerbank aansluiten op dit paneel. USB-C laadt veel sneller op dan USB, en je hebt dan ook geen regelpaneel nodig. Zie mijn uitgebreide review en handleiding. En zie ook de blog over het instellen van het regelpaneel als je dit paneel met een lood-accu gebruikt.

20w zonnepaneel
Dit zonnepaneel van 20W kocht ik in juli 2019. Uit Spanje, het was er redelijk snel in iets van een week en het werkt prima.
20w zonnepaneel Spanje
Met allerlei toebehoren: een USB-uitgang, accu-klemmen en een auto-stekker, die je allemaal direct op het paneel kunnen, met stekkertjes
20w zonnepaneel doormeten
Om 10.00 u ’s ochtends al 13,6V x 1,2A = 16W en met volle zon in de middag 21W. Hier met een regelpaneel op een kleine 9Ah loodaccu.Nu in 2021 zou ik denk ik toch een glazen paneel nemen, want dat gaat zo te zien langer mee dan een flexibele.  Zoals dit glazen Dokio 40W glas-paneel of  dit 50W polycristallijn zonnepaneel. Of dit nog grotere 80W Dokio zonnepaneel, inclusief alle toebehoren, vanuit Spanje.

10 Watt, voor 1 a 2 telefoons

10 Watt kan ook wel, voor 1 a 2 telefoons, zoals dit vouwbare zonnepaneel van KERNUAP (18,-). Getest en goed bevonden:

Nog goedkoper is deze 10W + USB voor 13 euro (nog niet getest):

En het nieuwste in 2020 is dit kleine 10W ETFE zonnepaneel (12,-) met USB-uitgang. ETFE is het nieuwste materiaal. Dun, sterk en flexibel. Nog niet getest, maar het proberen waard, voor 1 of 2 telefoons, met een powerbankje erbij:

ETFE 10W klein zonnepaneel

Verlichting op 5V USB en 12V accu’s

Zie de blog over LED-verlichting en LED-snoeren.

Laptops zonder USB-C opladen

Laptops zonder USB-C kan je opladen met een Jump Starter Powerbank (bedoeld om auto’s mee te starten). De twee jump starters die ik in 2017/2018 heb getest waren prima. Die kunnen een oude Macbook Air ruim halfvol opladen. En je kan ze opladen met de meeste zonnepanelen. Met een 20W paneel is zo’n car jumper in 4 uur vol, in volle zon.

Deze car jumpers kan je veel sneller opladen, namelijk met DC 12-18 Volt in plaats van 5 Volt. Bijvoorbeeld als je een 20W zonnepaneel hebt. 

Verder zitten er ook verloopjes naar laptops bij. Dat is niet alleen handig voor laptops, maar ook voor het opladen van de accu zelf. Want die verloopjes kan je ook gebruiken om je zonnepaneel aan te sluiten op de ingang van de powerbank. In mijn geval heb ik het snoer vanuit het zonnepaneel gewoon doorgeknipt, de draadjes gestript en direct aan het juiste stekkertje voor de accu gedaan. Tape erom en klaar. Werkt ook. Check alleen wel de plus en min: die kan je niet omdraaien!

Laptoplader via sigaretaansteker

Op de sigaretaansteker kun je dan elke laptop-autolader aansluiten: voor MacBook bijvoorbeeld deze voor 35,- (check je laptopmodel). Een universele laptop-lader is goedkoop, zie verderop. Het kan ook zonder zo’n lader, namelijk direct op de 15/16/19V uitgang. Dan heb je alleen het juiste snoertje of verloopje nodig. Check dan wel het voltage. Het voltage kan je bij deze zwart-rode hieronder op drie standen instellen. Bij die witte hieronder kan dat niet, maar het opladen van een laptop gaat prima, als je een 12V autolader gebruikt. Met USB-C hoeft dit allemaal niet meer.

voor de beste draagbare zonnelader: lipo power bank laptop iphone beste draagbare zonnelader

Die witte hieronder voor 25 € is vergelijkbaar met die zwart-rode hierboven. Compact en met veel accessoires. Deze heeft een grote capaciteit (20Ah) volgens de specs, in de praktijk ongeveer hetzelfde als die zwarte. Er zit 1xUSB op. De aansluiting naar de laptop is niet schakelbaar tussen verschillende Voltages. Er zitten ook geen verloopjes naar laptops bij, maar er zit wel ook een sigaretaansteker bij waar een auto-laptop-lader direct in kan. Alles werkt goed.

Zowel de zwarte als de witte kunnen mijn MacBook Air ruim halfvol opladen. Het opladen van iPhones gaat ook sneller dan met gewone powerbanks: bijna 25% sneller.

Een zonnepaneel geeft –afhankelijk van het licht – meer of minder stroom. Die 12V accu’s kun je altijd opladen: ze zijn beveiligd voor te hoge of lage input. IPhones moeten juist het exacte Voltage hebben. Direct uit het zonnepaneel gaat dat meestal niet. Maar via een powerbank wel.

Deze powerbanks kunnen de laptop opladen terwijl het zonnepaneel de powerbank oplaadt, tegelijk dus, maar datzelfde kan niet via USB. Dus als je een telefoon oplaadt, kan het zonnepaneel er niet tegelijk in.

beste draagbare zonnelader

Op het plaatje hierboven zie je linksonder die plug waarmee je een laptop kan opladen (met je auto-laptoplader). Dit verloopje kan je ook los kopen: het is een vrouwtje-sigaretaansteker naar Tamiya ofwel EC5 Connector.

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met 12 Volt accu’s  / powerbanks. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig. Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Verloopjes en auto-laders

Verloopjes kan je ook los kopen. Een universal DC adapter plug set kost iets van 3 euro, of neem meteen een super uitgebreide set voor 9 euro:

Je kan ook gewoon snoertjes doorknippen, strippen en aan elkaar verbinden: het juiste stekkertje aan het juiste snoertje. Het is allemaal 12 Volt, dus redelijk veilig. Hoef je niet eens te solderen. Plus en Min kan je alleen niet omdraaien.

Hieronder zo’n auto-laptoplader om een laptop op te laden via de sigaretaansteker. Dit is een universele 80W voor 5,- met diverse verloopjes, geschikt voor de meeste laptops. Maar zonder Magsafe, dus met een Apple MacBook werkt deze niet. Voor een MacBook is zo’n lader hier te koop voor 35,- (check je laptopmodel). Als je laptop al USB-C is dan hoeft dit allemaal niet. Dan past het direct op alle USB-C opladers.

Een nieuwe grote powerbank is deze 72 Ah voor 125,-. Nog niet getest, maar deze heeft alle aansluitingen, inclusief sigaret-plug, voor de laagste prijs, met de hoogste capaciteit. USB-C kan met deze 30W USB-C car charger (5,-).

Car charger met 78W. Kan zelfs ook MacBooks opladen. Kost iets van 16 euro. Hier te koop op AliExpress:

78W 60W car charger USB-C

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan in plaats van zo’n LiPo powerbank ook een gewone 12V loodaccu doen vanaf 20 €. Iets meer gedoe en minder draagbaar. Maar wel goedkoper:

Zie ook deze handleiding om eenvoudig zelf een zonnelader-set te maken voor 55,-.

Een 8Ah loodaccu heeft dezelfde capaciteit als een 20.000 mAh powerbank, want de powerbank telt met 5V en de accu met 12V. 

In de toekomst is alles 24V USB-C

Met USB-C kan je moderne USB-C-laptops opladen, zonder adapter. Gewoon direct  van powerbank naar laptop. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden. Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks.

En zie ook het artikel over de  Zonnestroom Toekomst: 12V 24V USB-C
Meer verbluffende info hierover op deze website: 12voltinhuis.nl

Beste draagbare zonnelader in de TOEKOMST

 • Powerbank met minstens 45W USB-C en DC input (is er nog niet)
 • Opvouwbaar zonnepaneel van minstens 20W met USB-C en DC 12 V. Is er nog niet.

Beste grote zonnelader in de TOEKOMST

 • Elk GROOT zonnepaneel is al geschikt, ook al is het oud
 • Gewone auto-accu’s zijn ook al goed, liefst Gel of AGM accu’s
 • Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) waar dan een USB-C car charger met 30W (5,-) in kan.

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB car socket sigaretaansteker vrouwtje female

Car charger maar dan met 78W. Kan zelfs ook MacBooks opladen. Kost iets van 16 euro. Hier te koop op AliExpress:

78W 60W car charger USB-C

Zonnepaneel doormeten?

Doormeten kan met een USB-stroommeter of met een Volt-Ampere-meter. Een multimeter is ook altijd handig, en essentieel om alles te checken.

Sommige panelen geven namelijk veel minder stroom dan beloofd.

Doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje verder ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten. En een multimeter is ook altijd handig, en essentieel om alles te checken.

zonnepaneel doormeten

Zie ook deze blogs:

130 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dag Aart Kan, zeer interessant artikel weer. Door je blogs ben ik de KZ ZSX Terminator, TRN v90s voor de aktieprijs en nog wat oudere headphones rijker en indirect de top budget DAC Hidizs ap80.
  Deze blog over draagbare zonnepanelen is zeer actueel, temeer omdat ik 32 uur per week thuis kan werken en 1 dag op de zaak. Ik ben geïnteresseerd in de Dokio zonnepanelen vanuit Spanje. Ken je die uit ervaring en houdt die een laptop draaiende? Welke zou jij adviseren?
  Bedankt weer voor de mooie blogs en expertise. Groeten Hans

 2. Beste Arjan,

  Zou graag even een vraag willen stellen aan je voor wat ik nodig heb om mijn voerbootaccu (voor vissen) 6,4V LifePO 10.000MAH op te kunnen laden aan de waterkant. Nu heb ik vaak dat mijn accu leegraakt aan de waterkant en wil ik deze met een zonnepaneel direct opladen. Kan dat met een zonnepaneel direct dc laden? Of heb ik er nog apparatuur tussen nodig? Ik dacht aan een paneel van 6Volt, 10Watt 1,7A. Is dit een goede keus? Of heb ik een zwaarder paneel nodig? Hoe kan ik snelladen? En heb ik meerdere apparaten nodig?

  Ik hoor het graag even.

  Mvg,Dustin

  1. Wat je beschrijft is een hele kleine powerbank. Hoe laad je ‘m normaal op, en met welk Voltage? Ik zou qua zonnepaneel altijd minstens 20W nemen.

 3. Hoi Aartjan
  Dank voor je instructie. Ik loop echter tegen een probleem aan. Ik heb het 20watt 18v flexibele zonnepaneel gekocht en een 20A regelaar en 2 12 volt 9Amph lood accu’s
  Alles aangesloten volgens je info. Echter de regelaar blijft in het menu bij het zonnepaneel op de juiste float voltage volgens de accu’s snel knipperen. Dit zou overbelasting betekenen volgens de info.
  Als ik het voltage naar beneden bijstel blijft hij zelfs bij 12 volt (volgens mij zelfs te laag) nog steeds langzaam knipperen en laad hij een accu en zelfs 2 gekoppelde accu’s niet op!
  Ook kan ik niet langklikken op de menuknop. Het lijkt of de programmering veranderd is. De instelling blijft wel staan als het menu terugspringt naar het standaardmenu.

  Heb jij een advies voor mij?
  Alvast bedankt,
  Peter vd B.

  1. Kan het zijn dat de regelaar geen 18V aankan? Maar alleen 12V?
   De regelaar zou dan 12V * 20A zijn, = 240W, maar dan alleen met 12V panelen.

 4. Hallo, ik heb een.zonnepaneel voor in de tuin besteld (via deze blog) en wil daar een powerbank aan koppelen maar deze kan ik niet droog ophangen. Zijn er ook powerbanks incl kabels die tegen slecht weer kunnen? Of moet ik kabels verlengen (paar meter) tussen paneel en droge plek?

  1. Je kan het verlengen of je kan het in een waterdichte plastic zak doen, zo’n ziplock oinderwaterhoesje voor een telefoon bijvoorbeeld.

 5. Super deze site,
  Zijn er ook min of meer draagbare panelen van circa 50w? Dat zou nog op een USB of USB-c met car charger moeten kunnen toch?

 6. Beste Aartjan,

  Wat een interessante website heb je. Ik ben een behoorlijke leek en snap niet veel van alle wattages enzo, maar wil wellicht toch wat dingen gaan proberen. Ik heb een balkonnetje en daardoor wat beperkter in de keuzes qua zonnepanelen denk ik. Het leek mij interessant om een (opbouwbare) zonnepaneel te kopen met een powerbank. Met de powerbank wil ik vervolgens vaak mijn mobiel opladen en af en toe mijn laptop (Lenvo IdeaPad Z70-80) en IPad. Ik heb je website een aantal keren doorgelezen maar ik kom er niet helemaal uit welke powerbanks dan mijn laptop zouden kunnen opladen en welke (opbouwbare) zonnepaneel ik hierbij kan gebruiken.
  Zou jij wellicht kunnen aangeven met welke producten dit zou moeten lukken?

  Alvast bedankt!

 7. Hallo Aartjan, Geweldig, zoveel informatie als jij op je website geeft. Voor mij als volslagen leek op dit gebied erg welkom.

  Ik heb geprobeerd de Xiaomi MI3 en de Baseus 20000 die je aanraadde te kopen van AliExpress, maar de site zegt hardnekkig dat ze die niet leveren aan Nederland. Alleen het 20W zonnepaneel dat goed uit jouw test kwam wilden ze wel sturen. Weet jij een manier om een van die powerbanks toch van AliExpress te bestellen?

  Bedankt!

 8. Beste Aart jan, wij kochten een draagbare zonnepaneel Kinco 25W 12 V folding solar cells charter. Maar nu snappen we het niet meer. Kunnen we nu rechtstreeks opladen of moet er een powerbank tussen?
  En zo ja, welke?

  Groet, Petra

  1. Er zit ook een USB op dus alle apparaten kunnen er direct in. Maar ik zou het met een powerbank doen, dat is handiger: De xiaomi met USB-C. Zie de blog over powerbanks.

 9. Hier helaas slechte ervaring met de voorgestelde combinatie van 20w paneel en witte multifunction jump starter van aliexpress. Heb het paneel direct aangesloten op 12v input. Laadt heel langzaam op en inmiddels heeft de jump starter de geest gegeven. Al weken met aliexpress in conclaaf over oplossing. Heb geld overgemaakt voor een nieuw motherboard want dat zou de oplossing zijn. Vraag me af of die ooit gaat komen. Het is allemaal heel goedkoop maar omslachtig en matige kwaliteit. Goedkoop=duurkoop en bezint eer ge begint.

  1. Ik heb veel updates geplaatst en ik zou nu voor 22 euro die Kinco proberen zie bovenaan, refresh de pagina. Met een powerbank erbij.

 10. Heldere en informatieve blog Aartjan!

  Een aantal linkjes (in het begin) verwijzen niet meer naar de juiste producten.

  Ik ben zelf ook op zoek naar een zonnelader om mee te nemen op vakantie voor het opladen van telefoons, tablet en camera (en evt. powerpank). Uiteraard niet gelijktijdig. Nu kwam ik online een zogenaamd ETFE paneel tegen (21W, 5v).

  Weet jij hier meer van Aartjan (voor-/nadelen)?

  1. ETFE is het nieuwste materiaal voor de toplaag, flexibeler, kleiner en men beweert dat het ook langer meegaat, maar wel duurder. Ik heb er een paar bijgezet hier. Ik vind PET of TPT ook prima, dat is ook flexibel, dun en lichtgewicht, en goedkoper.

 11. Wat een fijne site met duidelijke info! Nou heb ik een vraag over usb-c, want volgens internet kan mijn laptop (acer swift 1) niet opgeladen worden via usb-c? Als ik het juiste voltage pak, dan zou dat dus theoretisch met een zonnepaneel wel moeten lukken of sloop ik dan mijn laptop?

  1. Acer swift 1 kan niet opladen via USB-C. Hij kan alleen 19v, met max 3,4 a. Het kan wel met een autolader die je in de sigaret adapter in een accu doet, als je de autolader op 19v kan instellen. Ampère maakt niet uit in dit geval.

   Zie het stukje onderaan over een universele laptoplader.

  2. Op die zwarte powerbank zit direct 19V dus de Acer kan daar direct op, met passende stekkertjes.
   Dan heb je verder helemaal niks nodig! Het 20W zonnepaneeltje kan ook direct in die powerbank. Kan zelfs tegelijkertijd met het opladen van de laptop.

   Laptop direct op zonnepaneel kan sowieso niet, het moet via een powerbank of accu+regelpaneel.

   1. Update: de eerste zonnecel met ingebouwde USB was na een maand kapot door water, maar die uit Spanje werkt perfect (alleen zit er geen USB verloopstukje bij). Van de zwarte jumpstarters heb ik er al 2 versleten, en de beloofde 1000x opladen halen ze echt niet. De nieuwste heeft na 2 maanden dagelijks opladen bijna de geest gegeven, waarbij deze de eerst 2 weken in 4 uur opgeladen was en inmiddels na 8 uur (tanzaniaanse) zon nog steeds niet vol is. Deze zomer ben ik even in NL en ga ik voor een set van 100W met accu, zag dat je daarover ook een update geplaatst had. Dank!

    1. Dank! Hier toch een paar tips: powerbanks niet te lang aan de oplader laten. Niet altijd tot 100% opladen. Laat m ook niet te leeg worden. En niet te heet, dus niet in de zon.

     1. Dank voor de tips, zonder dat ik het wist zijn die toch toegepast (schaduw leek me logisch). De jumpstarter gebruik ik mede voor mijn 12V lichtsnoer, dus ik wil een nieuwe jumpstarter bestellen. Heb je een tip voor een duurzaam model met een sterkere batterij dan 10.000? Die zwarte die jij boven noemt is prima voor af en toe gebruik, maar beide printplaatjes hebben het begeven. Ik zag op een andere blog van je een rood waterdicht model, enig idee hoe lang die het uithoudt?

      Groeten Marieke

      1. Bij mij houden vrijwel alle powerbanks het al jaren uit, en maar eentje is half ontploft, en zelfs die doet het nog.

      2. Dank voor de tips! Ik kan alleen opladen via een zonnepaneel (zit in de bush in Tanzania) dus dan wordt het de 12V powerbank. Hopen dat deze het wat langer uithoudt, zal m testen :)

  1. Ja, de laadregelaar zit erbij, dus dat gaat werken met elke loodaccu. Uit elk paneel komt variabele stroom, (afhankelijk van de zon) bijv van 0 tot 18V en van 0 tot 3A, en het regelpaneel maakt daar iets van wat op dat moment goed is voor de batterij.

 12. Hoi Aartjan,
  Ik heb een All powers portable solar charging panel charger portable 18V 5V 21W en een Powerbank (de witte) Input 12 V = 1A Output 5V =2A
  Welke kabel heb ik nodig om de Powerbank via de Solarcharger te kunnen opladen?
  groet, Wim

  1. Als de ene kant maar past op de DC output, en de andere op de DC input. Snoeren kun je gewoon doorknippen, strippen en aan elkaar draaien.

 13. Hoi Aartjan, deze link hierboven doet t helaas niet:

  UPDATE: dit 20W paneel voor 25,- kan ook. Dun, flexibel, lichtgewicht en goed. Niet opvouwbaar, maar wel draagbaar. Snoer en stekker zit erbij. AANRADER! Kan je aansluiten op een powerbank met DC input (jump starter, zie verderop).

  Groet,

  Lars

 14. Hi Aartjan wat een prachtsite met een schat aan info. Vraagje, wat zou je aan powerbank specificaties aanraden om een 12V 75W luchtpompje te kunnen gebruiken om bijv een plastic bootje op te blazen? Uitgaande dat dat een kwartier duurt, klopt het dan dat ik voldoende heb aan een powerbank / jumpstarter met 12V output en tenminste 1,5Ah (namelijk 75/12=6A gedurende een kwart van een uur)?

  Thanks!

  1. 12V x 1,5A = 18Watt dus dat is weinig. Voor korte tijd kan uit een Jump Starter wel veel ampere komen. Dus ik zou het gewoon proberen met een grote jump starter zoals deze. Zou theoretisch met alle jump starters wel moeten kunnen, maar een bootje is best wel veel en groot.

   1. Je zou er ook een 75-100W zonnepaneel bij kunnen doen. Als er op de powerbank een DC input zit kun je tegelijktertijd de accu gebruiken EN opladen. Dan kun je de accu op vol vermogen gebruiken totdat er geen zon meer is. Een gewone auto-accu kan dan ook, zelfs een oudeN afgekeurde.

 15. Goedemiddag AartJan,

  Erg nuttige website. Hoe zet jij de xiaomi 20.000 powerbank weg tegen de aukey 20.000 powerbank. Op internet krijgen beide goede referenties.

  Begrijp ik verder goed dat het erg lastig is om een solar powerbank te vinden die snel kan opladen?

  Dank vast voor je moeite!

  Groet, Thijs.

  1. Xiaomi en Aukey zijn allebei gerenommeerde Chinese merken, lijkt mij allebei goed. Gewoon proberen maar!
   En ja, een powerbank met een 12Volt ingang is lastiger te vinden inderdaad.
   Veel powerbanks hebben alleen 5V USB ingang. Zelfs nieuwe USB-C powerbanks!

 16. Hi AartJan, Fijne site heb je! Ik wil een 30watt zonnepaneel aanschaffen om o.a. mijn laptop en telefoon op te laden. Heb een autolader voor mijn laptop, wat raad jij aan om naast het zonnepaneel aan te schaffen? Heb het op korte termijn nodig dus AliExpress is geen optie. Bedankt vast.

 17. Hi, super interessant!
  Wij gaan komende zomer zo’n 10 dagen trekken en willen onze iPhone gebruiken als GPS.
  Het kan er ’s nachts echter heel koud worden (vriestemperaturen) zodat de iPhone wellicht zeer snel leeg zal lopen.
  Wat is hier, volgens jou, de beste oplossing – rekening houdende dat gewicht een belangrijke factor is. 10 dagen trekken vraagt op zich al een voldoende zware rugzak! :)
  Een zonnelader met beperkte powerbank (lager risico, want bij op te laden) of een zware powerbank die hopelijk de 10 dagen overbrugt (hoger risico, op = op)?
  Bedankt voor je tips!

  1. Een 10W zonnelader (evt 7W) en eventueel een kleine powerbank. Je hebt een redelijke kans dat de zonnelader de iphone direct kan opladen (moet je wel testen) en dan heb je de powerbank niet nodig.

 18. Bedankt voor je reactie! Ik ga een dubbele powerbank bestellen en dan zie ik het wel :) Voor 250W zonnepanelen kopen (en dus ergens neerzetten) met bijbehorende powerbanks om de zaak de hele dag draaiend te houden ben ik net niet gek genoeg :)

  Ik ga het bestellen en tegen de tijd dat het uitgetest is zal ik wat van me laten horen ;)

 19. Hoi Aartjan,

  Om te beginnen wil ik je ontzettend bedanken voor deze geweldige informatie! Zelf was ik al 4 keer verdwaald in opties en prijzen, heb ook al de nodige mis-kopen gedaan (Ham ’n akks).

  Voor de zomervakantie ben ik op zoek naar een systeem waarbij ik genoeg stroom opwek/opsla om een koelbox te kunnen koelen. Daarnaast twee telefoons en wellicht een keer een Ipad. Het is mij onbekend hoeveel de koelbox verbruikt, de vouwwagen staat nog in de stalling. Het gaat trouwens om vakantie in Zweden, de koelbox zal niet vreselijk hard moeten werken. Daarnaast zal hij ook regelmatig gevoed worden door de auto-accu, als hij aangekoppeld is. Het gaat dus vooral om het ‘op temperatuur houden.’

  Zou onderstaande set afdoende zijn?

  http://ap.lc/60W-Zonnepaneel2
  http://s.click.aliexpress.com/e/JYFiiQj
  http://s.click.aliexpress.com/e/M3jiqVV

  Klopt het dan ook dat de Car Jump Starter snel opgeladen kan worden (12V) met het zonnepaneel? Ik zie namelijk een ronde aansluiting, zelfs een verloopstukje van rond naar rond… of zit ik dan verkeerd?

  Ik hoop dat je me nog een stukje verder op weg kunt helpen!
  Groet
  Rick

  1. Ik weet niet wat die koelbox trekt, maar dat kan zo maar 50W zijn. Dat is continu, dag en nacht. Dan heb je minstens 250W aan zonnepanelen nodig en enorme accu’s. Maar als die koelbox 12W is dan kan het misschien net. Dan zou ik wel meteen 2 van die powerbanks doen, want die capaciteit die daar beloofd wordt is wel heeeeel erg hoog… moet zich nog maar bewijzen of dat werkelijk zo is. Die getalletjes kun je meestal niet zomaar geloven. Het ziet eruit als een 10-20Ah powerbank, niet 80.

   En die car jump starters kun je meestal inderdaad opladen met 12V, je hebt alleen verloop-stekkertjes nodig

 20. Aartjan,

  Voor op de iets heb ik als voeding een dynamo aangesloten op een spanningsregelaar (E-Werk) die wel 12 volt als output heeft. Deze is aangesloten op een kleine powerbank.
  Maar om daarmee een laptop op te laden is een langdurige zaak.

  Als backup wil ik een Kleine powerbank in combinatie met een zonnepaneel. Dat moet wel allemaal lichtgewicht zijn. In https://www.youtube.com/watch?v=dIvhcY3_alY komt een tester met interessante combinaties van bijvoorbeeld een Easyacc 10.000 in combinatie met een Voltaic 2.0 W solar panel. Heb jij suggesties hiervoor?

  Trudy

 21. Beste Aartkant,
  De alieexpress links naar de jumpstarter van 35,- doet het niet. Ik wil er graag eentje hebben, maar wel de goede!
  Kan je kijken of ze nog steeds te koop zijn

 22. Hoi Aart,

  Bedankt voor dit geweldige artikel en de uitgebreide uitleg. Wij gaan rondtrekken door Afrika en willen daar onder andere een MacBook/Drone etc op gaan laden.

  Op dit moment hebben wij deze auto oplader (sigaret naar reguliere stekker):
  https://www.trust.com/en/product/15834-230v-power-for-car

  Mijn idee is om de volgende dingen aan te schaffen:
  Zonnepaneel

  50000mAh Powerbank

  Female car plug

  Vervolgens kan het zonnepaneel de powerbank opladen, verbind ik de female car plug aan de powerbank en kan ik mijn autooplader gebruiken als verbinding voor alle reguliere stekkers.

  Gaat dit naar jouw idee werken of zijn er dan teveel koppelingen/kabeltjes tussen de diverse onderdelen :)?

  Alvast bedankt!

  Lennart

  1. Ja dat lijkt mij een goed setje, met 1 opmerking: probeer die Trust converter naar 220V zo weinig mogelijk te gebruiken. Die is er alleen voor nood, want die is niet erg effectief en kost veel stroom. Probeer of al je apparaten (zoals laptops en drones) ook meteen op de universele 12v-80W autolader kunnen (zie de tip in het artikel).

   Veel apparaten (zoals laptops en drones) zijn eigenlijk 12-18V gelijkstroom, en hebben helemaal geen 220V wisselstroom nodig. Hun eigen oplader is namelijk al een converter van 220V naar 15-18V.

   Voorbeeld: een LED-lamp. Die is 5-12V gelijkstroom. Een LED-lamp wordt duur en onhandig door de ingebouwde converter (220v naar 5V). Het led-lampje zelf is een superklein dingetje van 50 cent die direct op 5-12V had gekund.

  2. Ik zou een iets groter paneel pakken. Die battery is 185Wh, dat paneel geeft in de praktijk max 15 watt als je geluk hebt. Dan heb je meer dan 12 uur volle zon nodig.

   Met mijn 50Ah accu kan ik 1.5 keer mijn macbook opladen.

   Aw, en hou er rekening mee dat je toestemming moet hebben om zo’n grote li-ion batterij in het vliegtuig te nemen. Normaal mag dat niet. https://tweakers.net/nieuws/108557/vervoer-li-ion-accus-via-laadruim-passagiersvliegtuigen-in-de-ban-gedaan.html

   1. Bedankt Aartjan en Gerard!

    Voor de drone heb ik inderdaad al een autolader, voor de MacBook ga ik er dan een aanschaffen. Mijn idee is om de batterij direct bij kennissen in Zuid-Afrika te laten bezorgen, dan voorkom ik het niet mee kunnen nemen in het vliegtuig :).

    Nogmaals dank voor jullie snelle reactie!

 23. beste aart
  dus als ik slim ben koop ik direct een 20+ ah vouwbare zonnenpaneel, een jump starter en een 20.000 mah recharger batterij en dan heb ik genoeg voor zowel om een kampvuurtje te maken door de sigaretten aansteker, de auto te starten, mijn laptop te laden, mijn telefoon, radio en lamp? dus grofweg voor 80 tot 100.- heb ik een mooie survival tool?

 24. Hoi,
  Wat een informatie… Ik dacht even een snelle keuze te kunnen maken… :-)
  Kun jij me een advies geven? Ik ga de Kilimanjaro op en wil alleen mijn telefoon (Samsung) kunnen opladen. That’s all.
  Ik was al helemaal in de band van die Waka Waka.. maar lees bij jou geen goede berichten hierover.
  Wat zou jij aanschaffen in mijn geval?

  1. Voor 1 mobieltje kan je een 7W opvouwbaar paneeltje doen, met een powerbankje van de Action, bijv die van 10.000 mah. Ik zal het toevoegen aan het artikel.

  1. Ik heb een Litionite 50000mAh (150,-) gecombineerd met een Allpowers 60 watt vouwbaar paneel (60,- via marktplaats) en ben erg blij met de combinatie. De Litionite kan ongeveer 1.5 keer mijn Macbook Pro opladen ( of een paar keer een iPad of heel vaak een iPhone).

 25. Beste Aartjan,
  dank voor je informatieve blog.
  Ik heb een vraag: zie je mogelijkheden om een electrische koelbox met een zonnepaneel te voeden? De koelbox die we nu hebben (regelbaar op 220V) is 220V/max55W of 12V/max 47W. in de Ecostand gebruikt-ie 6W.
  Ben benieuwd naar je antwoord.
  met vriendelijke groet
  Ed

  1. 6W zou misschien wel gaan ja! Maar dat is wel continu. Dus qua zonnepaneel gok ik dan op een 60W zonnepaneel, en een grote auto-accu van 70Ah.

  2. Je zult er wel een accu tussen moeten stoppen anders slaat je koelkast af als er een wolkje langs komt. De grootte van de accu bepaald dan hoe lang de koelkast blijft lopen zonder zon. Normaliter staat een koelkast niet altijd aan, maar koelt (47W) tot het koud genoeg is binnenin en slaat dan af. Als het weer te warm wordt binnenin slaat hij weer aan.

   Om te weten hoe groot je accu moet zijn zul je moeten meten hoeveel stroom de koelkast verbruikt op een dag. Eventueel wil je hem in de nacht ook gebruiken, dan moet je dus een nacht zonder zon zien te overbruggen met een accu.

  3. De Mobicool koelboxen, zoals de T26 zijn alleen regelbaar op 230V. Op de 12V gaat hij voluit op bijna 50W. Dus ecostand gaat alleen op bij 230V.
   Ik wil het ook proberen en heb een buck converter gekocht om hem regelbaar te maken bij 12V.
   Het mooiste zou zijn als je hem automatisch zou kunnen regelen aan de hand van de hoeveelheid zon. Ik laat wel weten of het lukt.
   Andere optie zou zijn om een compressorkoelkast te gebruiken. Die zijn alleen zo duur bij 12V

   1. Ik heb net een Dometic CombiCool ACX 40 op 12V gekocht (285,-), met Absorptie-techniek. Kan die het niet?
    Ik ga het in ieder geval binnenkort testen.

 26. Ok, maar als er nu geen juist opschuifstekkertje bij zit om die van 18 volt passend te maken om in de car jumper te steken…. zijn die los te koop? En zo ja, hoe heet zo’n stekker dan?

  1. Ze zijn er in alle vormen en maten dus je moet eerst checken welke je precies nodig hebt. Bij die zwarte rode zit dus een gemiddeld compleet setje met van alles

 27. Hallo,

  Ik heb nu een zonnepaneel. Die heeft als uitput 5 V (usb) en 18 V (rond stekkertje)
  En de witte carjumper… maar die heeft alleen als imput 12 V. Is er een manier om de energie van het zonnepaneel toch op te slaan in de car jumper ?

 28. Hoi Aartjan, ik merk dat ik in de verschillende informatie dreig te verdrinken. Ik ben geen techneut, dus moet het hebben van ‘plug&play’. Ik wil over een maand gaan reizen met de vouwwagen. Voor onderweg willen we stroom voor lamp, mobiel en laptop. Mijn vraag is er een praktische ultiem goede zonnecelpakket denkbaar wat an mijn vraag tegemoet komt. Welke zou jij aanbevelen (ik weet dat dit geen garantie is ;) )? Dank je!
  Hans

  1. Pak dan die zwart-rode jump starter powerbank, en een van de 20W panelen. Zie ook de reactie van Paul, die heeft het Allpowers 20W paneel en dat bevalt blijkbaar goed!

 29. Pffff toch nog ingewikkeld.
  En heeft die stekker die op de car jumper poort past nog een naam? En hoe heet eigenlijk een ronde stekker die dan weer in je laptop past?
  Ik weet geen elektronica zaak hier die dat kan hebben….

  1. Simpel en kort: zoek een auto-lader die bij je laptop past (zie de updates in het artikel). Die doe je dan in de bijgeleverde sigaret-aansteker.

 30. Beste Aartjan,
  Waarom is er een 12V autolader nodig? Kan ik niet een female/female kabeltje van powerbank naar laptop trekken?
  Mvg, Salomon

  1. Ja, direct op het snoer in de car jumper output kan ook, maar daar staat geen Voltage bij, kan dus ook hoger zijn dan 12V, bijv 19 Volt. Als je een autolader voor je laptop hebt, dan kan die meteen in de 12V sigaretaansteker-adapter.

 31. Maar hoe zit dat dan met die mooie witte powerbank? Die is toch geschikt om een laptop op te kunnen laden??
  Dat begreep ik tenminste uit het stuk hierboven. Daarom heb ik juist die powerbank gekocht. Die daarboven leek me zo ingewikkeld met al die opties…

  1. De verloopjes kun je los kopen in elke elektronica zaak. Het is geen USB, maar bij dat witte model is het de car jumper poort, met ongeveer 12v tot 19V. Op die zwart-rode is het een ronde stekker. En de 12V sigaretaansteker is er ook nog, bij beide modellen.

   1. Hallo Aartjan,
    Super website!
    Net mn AP dual output 36W paneel + “rode” powerbank binnen. Werkt perfect, zelfs in het mooie herfstzonnetje. Kan helaas nog geen meetresultaten posten want usb metertje is nog niet binnen.
    Misschien voor anderen handig te weten: Bij de rode powerbank zit inderdaad een sigarettenaansteker plug. Maar dat is dus een male aansluiting waarmee de powerbank bv in de auto kan worden opgeladen. Om apparaten met een sigarettenaansteker plug aan te sluiten zul je dus nog zelf een verloopje met female adapter moeten fabrieken. Of vinden, wat mij nog niet is gelukt. Overigens is bij het paneel ook een plug geleverd wat ik niet snap want alles wat je daarop wilt aansluiten heeft ook een plug.

    1. Bij mij zat er zowel een male als een female bij, zowel bij de rode als de witte. Zie op het plaatje van die witte, linksonder, daar zie je ‘m staan, bij die PLUS.

     Met de male kun je inderdaad opladen in je auto. De female is om je laptop op te laden, als je een laptoplader voor de auto hebt dan. Het female snoertje is hopelijk ook los te koop: van vrouwtje sigaretaansteker naar Tamiya.

   1. Maar, dan kun je dus geen laptop met deze witte jump starter opladen? Dat wordt wel gesuggereerd in het artikel hierboven…. moet ik dus toch dienrode hebben…

    1. ja dat kan wel! Het kan met een kabeltje vanuit de car jumper uitgang (alhoewel daar geen Voltage bijstaat, dat kan dus 12V tot 19V zijn), of met een autolader voor je laptop: die autolader kan in de 12V sigaretaansteker-adapter.

 32. Beste Aartjan,

  Betaal ik geen extra import kosten voor een zonnepaneeltje wanneer ik die koop via AliExpress?

  Mvg, Salomon

  1. Officieel: Tot €22,- worden er geen invoerrechten en geen BTW gerekend, vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar wel met BTW. In de praktijk valt het niet zo goed te controleren en komt er veel doorheen. Soms wordt er ook “gift” als waarde opgegeven.

 33. Hoi Aartjan,
  In jouw artikel schrijf jij bij de rode powerbank….”Verder zitten er ook verloopjes naar laptops bij. Dat is niet alleen handig voor de laptops, maar ook voor het opladen. Want die verloopjes kan je ook gebruiken om je zonnepaneel aan te sluiten op de ingang van de powerbank.” ,maar het zonnepaneel heeft USB uitgang en daar kan ik het verloopje niet op aansluiten? Of hoe bedoel jij dit.. Moet ik nog een onderdeeltje bestellen bij Alli?

  1. Van de USB zonnepaneel gaat er een snoer naar de ingang powerbank. De twee beproken powerbanks hebben toevallig geen USB ingang, maar juist een ronde stekker. Dan heb je daar een verloopje voor nodig.

   Maar op veel zonnepanelen zit al een ronde stekker, in diverse maten. Met zo’n verloop-setje zit je dan goed.

   1. Aartjan! TOP KEREL ben jij… Gisteren in mum van tijd met een verloop stekkertje mijn “Jump Starter Car Mini Portable Emergency Battery Charger” opgeladen met mijn “Allpowers 5V 21W Sunpower Solar Charger Solar Panel”

 34. Beste Aartjan,

  Is het inmiddels gelukt om je favoriete powerbank cq jumpstarter via zonnepaneel op te laden? Ben zeer benieuwd!

  Ik zoek een powerbank waarmee ik mn laptop kan opladen. Bij input laptop staat 19.5 V, gelijkstroom symbool, 2.31 A. Verder wil ik twee mobiele telefoons en een tablet ermee kunnen opladen. Welke powerbank is hiervoor geschikt?
  En laat een zonnepaneel met een hoger vermogen (bijv. 30W) sneller een powerbank op dan een zonnepaneel met een lager vermogen (bijv. 20W)?

  Met vriendelijke groet,
  Salomon

  1. Die jump starters uit het artikel zouden dat goed moeten doen. Komende weken ga ik ze verder testen icm zonnepaneel van 20 w. Ik zal het hier posten. Ja 30 w gaat sneller, zeker bij bewolkt weer.

   1. 30W gaat niet op alle apparatuur sneller dan 20W. De lipo-accu’s uit het artikel kunnen bijvoorbeeld maximaal 12V 1A aan, dus dan levert een 30 W paneel niks extra, behalve bij bewolkt weer. En ook niet elk 20W paneel levert ook echt 20W, zoals in de reacties blijkt. Kan zo maar 5W zijn bij bewolkt weer!

    1. Een groter paneel geeft meer stroom (ook bij slechter weer) maar kun je dat oneindig schalen of gaan er dingen stuk als ik een 60 of 80 watt paneel neem om een LiPo accu op te laden en de zon schijnt in Nederland eens een keertje?

     1. Nee kan je niet schalen. Maar wel met regelpanelen en accu’s er tussen. Die lipo is meestal 12v dus erg veel meer is riskant. Bij mij doet het 20v paneel het wel goed

     2. Voltage blijft gelijk, enkel Amps gaan omhoog (en daarmee dus wattage). Ik zit te kijken naar vouwbare panelen. Die hebben bijna allemaal een 5V en een 18-20V uitgang.

  1. Okee dank, ik heb bij de meter nu wat extra info toegevoegd:

   Je moet de USB-meter in de USB-uitgang van het zonnepaneel doen, en dan het USB-snoer in de andere kant van het USB-metertje. Het snoer doe je dan in de accu en dan kijk je hoeveel stroom er door de kabel loopt. Dat is bijvoorbeeld 5 Volt met 2 Ampere: dan weet je dat het paneel op dat moment 10Watt levert (5 x 2). Als er bijvoorbeeld 4 V en 0,5A staat, dan weet je dat het zonnepaneel op dat moment maar 2Watt levert.

   Kan jij inmmiddels bevestigen dat het paneel het goed doet?

 35. Beste Aart Jan,

  Wanneer ik op de links klik, kom ik op AliExpress uit, maar de bedragen zijn een stuk hoger dan jij vermeld in jouw artikel. klopt dit?
  Ik ben opzoek naar een compacte oplossing van zonnepanelen met een krachtige powerbank voor op de Camping en thuis in de schuur. Hopelijk kun je mij advies geven. Andere goedkope en interessante gadgets zijn ook welkom :-). Ik hoop beetje bij beetje meer energie zelf op te kunnen wekken…

  1. De prijzen variëren sterk op AliExpress. Kan elke dag anders zijn, vaak zijn er tijdelijke prijzen of aanbiedingen.

 36. De Brofish 24 + aliexpress meetapparaatje staat bij mij in de testopstelling.
  Lichtbewolkt / half zon, redelijk constante laadstroom van 0’76 ampere.

   1. 5 V en 0,76A inderdaad.
    Het was licht bewolkt, nauwelijks schaduwvorming.
    Vergeleken met een standaard netstroomlader (5V 1A) is de prestatie zo gek nog niet al zou je van een 24W paneel meer verwachten.
    De Brofish 24 kostte overigens €65,- (gratis verzending) bij ‘foto de vakman’.
    Ik ga dan ook nog vrolijk verder testen.

    Overigens heb ik bij Ali 2 verschillende usb testers gekocht om uit te sluiten dat de gemeten waarden niet kloppen.

    1. Super, dank! Het kan ook aan de combinatie van snoer en apparaat liggen. Een iPhone kan soms niet meer stroom opnemen dan die 5V 0,8A (4W), terwijl een accu in dezelfde omstandigheden veel meer stroom op kan nemen: bijvoorbeeld 5V 2A (10 W). Of zelfs 10V 2A (20W).

  1. Het zijn 7 verschillende modellen, dus niet geheel duidelijk. Powerbank opladen via USB doen ze allemaal. Het mooie aan deze is dat je ook direct 12V accu’s kan opladen, en zelfs 18V laptops. Als je er een koopt, laat maar weten hoe goed het ding is! Ik zal ze in ieder geval toevoegen, want dit zijn de eerste draagbare Dual Output zonnepanelen met 5V USB en 12V / 18V.

   1. Hallo,

    Je blog was en is een enorme bron van inspiratie voor me. Erg bedankt! Op basis van je info maakte ik een solar zwembadverwarming met tyleenbuizen, 2 12V pompjes zorgen voor de circulatie van zwembadwater naar het dak van mijn tuinhuis en terug. Ze krijgen electriciteit van een 100W zonnepaneel dat ook op het dak van het tuinhuis ligt en een 9 A loodzuur batterij. Dankzij de laadregelaar, valt heel het systeem automatisch uit als de zon niet schijnt.

    Groeten uit België!
    Tim

Geef een reactie