Chuwi Aerobook en Teclast F7: goedkope Windows laptops

beste goedkope windos laptop chuwi aerobook review

– Update: 28 mei 2022 –

Ik heb net een nieuwe MacBook Air 2018 – maar als ik nu weer een laptop zou moeten kopen zou ik de Chuwi Aerobook of de Teclast F7 overwegen. De beste goedkope laptops op dit moment inclusief Windows 10. De Teclast kost 300 euro, de Chuwi was 410,-. Vanuit Spanje (staat erbij tenminste?) of Duitsland, dus dan zonder bijkomende import-kosten, en snel geleverd. Uit China kan ook. Met goede specs, zie verderop.

Windows is natuurlijk geen Mac, maar ik ben al een paar keer geswitcht van Mac naar Windows – en weer terug. Als je de hele dag achter een computer zit zoals ik maakt het allemaal ook niet meer zo veel uit. Sorry lieve beste Mac, maar je werd een beetje te duur, en je hardware liep achter. UPDATE: nu in 2022 is de MacBook weer helemaal terug, dankzij de M1.

Op deze Windows laptops kun je prima werken als je alleen maar Indesign, Photoshop, Illustrator, Dreamweaver, Audition, Spotify, Djay Pro, Chrome, Premiere, After Effects, Acrobat Pro, Affinity Photo & Publisher, Sketchup, Office en Mail hoeft te doen. Meer hoef ik niet. Ja, films en series kijken en Netflix: dat gaat natuurlijk ook perfect op dat 13.3 inch HD scherm. Bovendien zit er HDMI op. Klaar!

Gamen doe je maar op je console, of op je gaming laptop – met je videokaartje van duizend euro. En heavy video editing of 3D gaat natuurlijk ook beter op een dedicated systeem. Maar verder is dit prima.

De processor van de Teclast is een Intel Core M3 van de 7e generatie – de beste zuinige goedkope op dat moment. Niet de allersnelste, maar in de dure MacBook Air 2018 zit nou ook niet echt een Max Verstappen. (UPDATE: nu dus wel)

Het toetsenbord kan ook al niet slechter dan een MacBook. (UPDATE: het nieuwste MacBook toetsenbord is wel weer goed). En verder zijn dit bijna net zulke lekkere dingetjes als een MacBook: space aluminium, kleine bezels, lichtgewicht, heerlijk groot trackpad.

Ze zien er ongeveer zo uit als een MacBook Air.

Okee, die 128GB is weinig. Maar je kan hier gewoon een grote SSD bijzetten, via klepjes in de bodem. Moet je op een Mac eens proberen! Dat kan daar UBERHAUPT niet.

De Teclast heeft ook nog eens een echte SSD, in plaats van de iets mindere eMMC bij de Chuwi. En ook nog Touch ID in het trackpad.

Verder hebben ze 8GB RAM + 2 x USB 3.0 + USB-C + mini HDMI.
KOM DÁÁR EENS OM, bij een Mac! (UPDATE: de nieuwste MacBook Pro 14 inch heeft eindelijk ook weer HDMI, SD, met minimaal 256 GB SSD, 16 GB RAM en MagSafe, dus is weer helemaal terug)

(de Chuwi heeft ook een SD-kaartlezer en een verlicht toetsenbord, dat heeft de Teclast dacht ik allebei niet. Maar de M3 van de Chuwi is weer 6e generatie ipv 7, dus iets langzamer)

Dat wordt weer Windows dus, jeetje. Hoe was het ook maar weer? Control-Alt-Delete? Druk op Start om af te sluiten? Bestandsextensies? De linker Alt is wat anders dan de rechter-Alt? Control-Shift, als je toetsenbord gek deed? EN O JA: Virus-scanners! Telkens Windows opnieuw installeren! Op zoek naar enge drivers! Exploder! Microsuf Word!! Powerpunt!!!

De Chuwi AeroBook is hier 410 euro Kan ook vanuit Spanje lijkt het.
De Teclast F7  is hier 300 euro.

beste goedkope windows laptop chuwi aerobook review
CHUWI Aerobook: ietsje lichter en kleiner en mooier, met verlicht toetsenbord, en met SD / TF-kaartslot, en inmiddels ook goedkoper: 365,-

Chuwi AeroBook voordelen:

  • IPS-panel full HD 1920 x 1080p
  • Externe monitor via mini-HDMI 1.4 @ 60Hz tot 4K
  • Intel HD Graphics 515 @850 MHz
  • Goede zuinige Intel Core m3-6Y30 @ 2,2 GHz 6e generatie
  • QWERTY US keyboard met zacht tikgeluid
  • Verlichte toetsen in 2 standen
  • Groot en goed multi touch Touchpad
  • Geluidloze passieve koeling
  • Inclusief Windows 10 licentie
  • Klepje in de bodem voor een extra SSD
  • Opladen kan ook met USB-C: met PD
  • DE PRIJS!!!! 365,-!!

Chuwi AeroBook nadelen:

  • Accu, camera en microfoon zijn niet echt top
  • Het scherm is niet zo lichtsterk
  • Niet voor gamers of heavy video editing
  • De SD card reader is trage USB 2, dus pak je eigen adapter, via USB-C

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. UPDATE: je kan de Chuwi NIET opladen via USB-C, maar je kan wel vanuit de Chuwi iets opladen. Dus er kan wel stroom UIT via USB-C maar niet IN.
   Nu blijkt dat je ‘m toch wel kan opladen met USB-C, als er maar PD op de lader zit.

  1. Dat is inderdaad nog beter! Touch, omklapbaar, Iets snellere processor, SSD. Alleen ietsje zwaarder, en de SD kaart ontbreekt, en geen verlichte toetsen. Ik zal het artikel updaten, dank!
   – Inmiddels is de Chuwi weer goedkoper –

  1. Hij is er nu ook vanuit Spanje, dan heb je dat probleem niet, en de prijs is gezakt maar 365,-. Maar bij die vanuit Spanje lijkt de bestelling niet te werken?

Geef een reactie