Sharkk Bravo review: elektrostatische hoofdtelefoon

bravo elektrostatische hoofdtelefoon review

– Update: 17 februari 2023 –

Elektrostatische luidsprekers klinken vaak fantastisch: de hoge- en middentonen zijn ongeëvenaard goed, niet te vergelijken met gewone speakers. Magnepan, Martin Logan en Quad zijn niet voor niks zo legendarisch. Helaas zijn ze meestal verschrikkelijk duur. En groot. En verder kunnen ze ook niet hard, zeker niet qua bas, en het eist nogal wat van je versterker. Het systeem is eigenlijk ideaal voor een hoofdtelefoon: die hoeft niet hard, en bas lukt ook wel op zo’n klein formaat. De Sharkk BRAVO is zo’n elektrostatische hoofdtelefoon. TEN TIMES BETTER SOUND QUALITY staat er op de doos! WOOOW HEE!! TIEN KEER!! Meestal kost zo’n ding duizenden euro’s, maar deze Bravo is nu hier te koop op Indiegogo voor maar 185 dollar, inclusief het tientje verzendkosten naar Nederland. Het was er ook nog eens heel snel, in een dag of vijf. Als je normaliter iets bestelt op Indiegogo kan het zo maar JAAAAREN duren (ik zit al jaren op de een of andere gitaar te wachten) maar deze is er dus meteen.

Sharkk Bravo review: is het wat?

Om ff heel kort door de bocht te gaan: een Sennheiser HD650 van 300,- is nog wel een stuk beter. Dus verwacht geen wonderen. Dat gezegd hebbende: er zit wel een heel goed geluid in de Bravo en hij is dus ook fors goedkoper dan een HD650. Het snoer is veel fijner dan de Sennheiser. De bas is harder en ook wel ietsje beter dan de Sennheiser. Hij zit ook prima, maar bijvoorbeeld niet zo lekker als een Bose Quiet Comfort. Maar die zit dan ook wel extreem lekker. Er zit ook geen noise cancelation op, maar hij dempt passief best wel goed. Het hoog en midden is echt heel mooi, dat komt dan waarschijnlijk door het elektrostatische systeem. Alleen niet zo mooi als de HD650. De Bravo werkt op alle systemen, ook gewoon direct op je iPhone en zo, en hij kan lekker hard (harder dan een HD650). Dus de nadelen van elektrostaten zijn hier allemaal goed opgelost. Wat mij betreft is de Bravo de beste in de prijsklasse tot 250,-. Ik heb best veel hoofdtelefoons getest, en deze is gewoon heel goed.

TEST-OPSTELLING

Ik test de beste oordopjes op allerlei manieren, maar mijn high-end setje voor hoofdtelefoons is een externe USB soundcard DacMagic XS van Cambridge Audio (150,-) met 24 bits HD audio bestanden, en ik vergelijk het onder andere met mijn voorlopig beste hoofdtelefoon: een Sennheiser HD660 en mijn favoriete all purpose daily life koptelefoon: Sennheiser HD239 (115,-). Ook vergelijk ik het geluid met echte luidsprekers: B&W 802, Tandberg versterker en Cambridge Audio Dac.

NB Dit is geen gesponsord artikel. Mijn blogs gaan gewoon over dingen die ik zelf fantastisch goed of superinteressant vind.

Geef een reactie