Checklist nieuwe telefoon overzetten

nieuwe telefoon instellen installeren Photo copyright © 2025 ChatGPT

– Update: 2 maart 2025 –

Hier een checklist bij het installeren van een nieuwe telefoon, bij het overzetten. Want er zit zo veel op, met allerlei beveiliging, dat een backup overzetten niet eens genoeg is. Welke dingen moet je dan allemaal nog opnieuw instellen?

Deze dingen moet je op elke nieuwe telefoon nog doen, ook op iPhones, en ook op Androids, van allerlei merken. Als je een backup maakt bij een iPhone kan je daarbij het knopje “versleuteling” aanzetten waarbij er ook wachtwoorden en zo worden overgezet, dus dat is handig om eerst te doen, maar zelfs dan moet je nog steeds veel dingen opnieuw instellen.

Hier dus de checklist. Je hebt voor sommige dingen nog logins en wachtwoorden nodig, en zelfs je ID / rijbewijs:

  1. Backup maken op de oude telefoon (zo doe je dat op Android en zo op IOS) en die dan terugzetten op de nieuwe. Dit werkt niet altijd 100%, zeker niet met een nieuw of ander OS.
  2. Het helpt als je oude telefoon eerst ook alle updates heeft (met vooraf ook weer een backup).
  3. Maak een backup in Whatsapp > Instellingen > Chats op je oude telefoon voordat je de sim in de nieuwe doet.
  4. Veel inlogs moeten opnieuw, zoals DigID, banken en medische apps. Je hebt daar vaak ook je rijbewijs of ID bij nodig.
  5. Een Authenticator app (zoals die van Microsoft) moet met behulp van je oude telefoon (die oude kan dan zonder sim, gewoon via de wifi).
  6. Betalen via NFC moet je altijd in je bank opnieuw instellen.
  7. En in bank-apps moet je ook notificaties opnieuw instellen.
  8. Je OV-pas moet je opnieuw koppelen / instellen.
  9. De app “Veiligheid” instellen (Medisch ID en Noodcontacten en zo) want deze data gaat nooit de cloud in, voor verbeterde privacy.
  10. En deze moet ook opnieuw op Android: je eigen browser bij Google News.
  11. Op Android moet je vaak nog apps verwijderen, zoals bloatware en spelletjes. Systeemapps kan je vaak niet verwijderen, maar je kan wel kiezen dat je daar andere apps wil, bijvoorbeeld die van Google. Zoals bij Contacten, Agenda, Notities en Mail.
  12. Voor internet gebruik ik Firefox, en die moet ik ook opnieuw instellen, met bijvoorbeeld uBlock Origin ook opnieuw als adblocker.
  13. Instellingen in Spotify moeten ook opnieuw, zoals de audio-kwaliteit.
  14. Geluidsinstellingen kan je opnieuw doorlopen, want die zijn vaak nieuw en anders, zoals Dolby Atmos (dat is vaak beter).
  15. Op Android: test of Android Auto in jouw auto werkt, zo ja: zet dan automatische updates uit voor de Android Auto app, want die updates breken AA vaak. Werkt het niet, probeer dan andere kabels, verwijder updates of wacht op volgende updates. Zie ook dit artikel.

Heb ik nog dingen vergeten? Laat maar weten dan! DANK U, LOVE U ALL en tot de volgende!

 


ABONNEREN: Klik het rode belletje (rechtsonder) voor notificaties bij grote updates en nieuwe blogs. Of abonneer je via de Volg-knop, dan krijg je alleen mailtjes bij een nieuwe blog – en niet bij updates.

REACTIES: Reageer bij voorkeur onder de blogs, dan hebben anderen er ook wat aan, of die kunnen vragen beantwoorden. 

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. handig,
    maak je toevallig ook nog een artikeltje anti bloatware van huawei?
    Ik vind het verschikkelijk hoe overheersend die is. Mijn vorige gsm was een Samsung en nu een Redmi sinds enkele jaren… maar elke dag nog stoor ik me aan de ingebouwde bloatware van huawei; zelfs met een andere launcher erop, blijft het een nachtmerrie.

    Het is uiteraard maar een suggestie. :-)
    ik volg je blog met veel plezier

Geef een reactie