Cursus crypto: zo begin je ermee

gratis cursus crypto

– Update: 7 juni 2023 –

Beginnen met crypto (zoals Bitcoin, Ethereum, Binance of Cardano) is best makkelijk. Binnen een uur ben je een crypto-handelaar, als je deze gratis cursus crypto doorleest. Hier staat alle info om te kunnen starten. Ik heb nergens een belang bij, dus dit is volledig gratis, en ook zo objectief mogelijk. Ik geef toe dat ik geen expert ben, dus het is vooral voor beginners. 

Ik ben een paar maanden geleden gewoon zelf maar begonnen, nadat ik het een jaar allemaal gevolgd en enigszins bestudeerd had. Na een maand had ik ongeveer 90% winst. Daarna stortte het weer in, maar er bleef nog 20% winst over. Vergeleken met de handel in aandelen is crypto veel volatieler: oftewel de koers schommelt veel sterker, waardoor er hogere winsten en grotere verliezen zijn. De risico’s zijn hoger. Na een tijdje dikke winst kan het weer enorm inzakken. Zie ter vergelijking ook de cursus beleggen in aandelen.

UPDATE na een paar jaar (2021–2023): het is mij niet gelukt om winst uit crypto te halen. Alleen kortstondig telkens, en de winst verdampte dan vrijwel meteen weer.

Maar er zijn meer risico’s. De handel in aandelen is aan allerlei regels en wetgeving gebonden. Bij crypto ontbreekt dat. Sterker nog: de wetgeving of een overheid kan dwarsliggen, en de handel verbieden. Verder zijn de crypto brokers (de bedrijven waar jij je geld neerzet) ook niet altijd veilig. Zo’n bedrijf kan omvallen, of kan verdwijnen met al je geld, gehackt worden of zelfs verboden worden. In het verleden hebben we dat allemaal al echt gezien.

Het is verstandig om je te verdiepen in de achtergrond van allerlei munten. En ook al is dat vaak onbegrijpelijk ingewikkeld, je kan wel te weten komen of een munt een praktisch nut heeft, of al ergens echt gebruikt wordt, of dat het een unieke eigenschap heeft. Of gewoon hoe groot een munt is: de “market cap”.

Je kan ook naar de koersen kijken en gewoon gokken. Zo te zien doet bijna iedereen dat, en dan maakt het ook niet waarom je welke munt kiest. De ene dag schiet een of andere random munt de lucht in, de volgende dag verdampt die alweer, en dan komt er weer een ander. Dit gebeurt continu, dag in, dag uit. Kleine nieuwe munten worden vaak gemanipuleerd, dus die zijn al helemaal onbetrouwbaar.

Maar als je naar de winst over een jaar van een aantal grote betrouwbare munten kijkt, sla je steil achterover. Ethereum: 900%. Solana: 1100%. VeChain: 1300%. Cardano: 1800%. Binance: 2100%. Zulke winsten hadden jij en ik dus ook kunnen hebben! (UPDATE: dit was in 2021, daarna waren het veel slechtere cijfers).

Mijn strategie is daarom om vooral bij de grote munten te blijven. De grootste is Bitcoin, maar de techniek erachter zou je ook achterhaald kunnen noemen. De transacties gaan traag, het kost enorm veel energie, en er ontbreken mogelijkheden. Het enorme voordeel van Bitcoin is dat er geen bedrijf of persoon achter zit, wat bij de andere munten meestal wel zo is. De nummer twee, Ethereum, heeft misschien meer toekomst, omdat die ook nog actief verbeterd en doorontwikkeld wordt. Net als de nummer drie, Cardano, van de Ethereum-oprichter. Die is zelfs nog beter schaalbaar. Nummer vier en stijgend is Binance, dat is Chinees, met een kanjergrote eigen broker-app en zelfs met een eigen bankpas. En vijf is op dit moment Solana. Dus dat soort grote munten (een stuk of twintig) zijn mijn basis.

UPDATE Crypto gaat sowieso altijd al alle kanten op, maar 2022 was slecht. Net als de aandelen toen. Maar aandelen zijn al hersteld in 2023, en crypto niet.

Andere munten die in het echte leven gebruikt worden, of groot en veelbelovend zijn – voor zover ik dat kan beoordelen (en dat kan elke week anders zijn):

  • VET Vechain – de basis onder vele crypto is blockchain. Vechain wordt ook zo gebruikt. Blockchain technologie wordt inmiddels overal al gebruikt, bijvoorbeeld om op een pak sinaasappelsap met een code te kunnen zien waar de sinaasappel exact vandaan kwam, op welke moment geplukt, waar en hoe het precies werd verwerkt etc. The idea is to boost the efficiency, traceability and transparency of supply chains while reducing costs and placing more control in the hands of individual users.
  • Litecoin – a peer-to-peer cryptocurrency and open-source software project. Litecoin was an early bitcoin spinoff or altcoin, starting in October 2011. In technical details, Litecoin is nearly identical to Bitcoin.
  • TRX Tron – universal means of payment for entertainment and content platforms – Chinese
  • Polkadot: weet ik niet veel van, snap ik niks van, maar heeft een hoge market cap, dus interessant. Voor zover ik weet omdat het een groot betrouwbaar ontwikkkelaarsteam heeft, en omdat de techniek vergelijkbaar is met de slimme functies van Cardano. En het is een groot platform, zoals Ethereum, waar veel andere munten gebruik van maken.
  • IOTA (MIOTA) – is een nieuwe, decentrale technologie, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van blockchain, maar van Tangle. Dit is een netwerk waarop informatie en waarde kan worden uitgewisseld tussen systemen, zonder transactiekosten. Hierdoor kan IOTA het middelpunt vormen voor het Internet of Things. Naast het feit dat IOTA geen transactiekosten kent, onderscheid Tangle zich doordat er niet veel rekenkracht nodig is om een transactie te bevestigen, waardoor het op elke computer of smartphones mogelijk is. IOTA is en relatief nieuwe technologie, maar heeft een marktkapitalisatie van meer dan 1 miljard. Hiermee behoort IOTA tot de grootste cryptocurrencies van dit moment.
  • XVG Verge  anonymous, dus dit kan ook een groot voordeel zijn
  • DGB Digibyte – Blockchain with Added security and incredible speed (40 x faster than Bitcoin)
  • XLM Stellar – decentralised, wordt ook gebruikt door IBM. Micro payments
  • LINK Chainlink Ethereum token, can safely connect to external data sources, APIs and payment systems
  • Stellar – or Lumens, is an open source, decentralized protocol for digital currency to fiat money low-cost transfers which allows cross-border transactions between all forms of currencies: dollars, pesos, euros, bitcoin, pretty much anything
  • Polygon – a protocol and a framework for building and connecting Ethereum-compatible blockchain networks
  • XLA Ripple – payment traffic between banks – low costs high efficiency – blockchain. Maar Ripple (ook van XRP) is aangeklaagd in de VS, en de koers zakt daardoor nu.

Koersen

Ik bekijk voortdurend de koersen, op zoek naar opvallende dingen. Zo zag ik Shiba Inu. Daar heb ik eventjes veel winst op gemaakt. Die munt was een grap, een meme, net als andere memes, meestal rondom Elon Musk en zijn hondjes (Musk heeft een Shiba Inu-hond). Kan keihard stijgen (maar dan zo snel dat je er vaak niet op kan reageren), en kan daarna keihard dalen. Riskant dus. Een grap kan overigens heel serieus worden, want Shiba Inu staat nu gewoon al in de TOP 12 allergrootste crypto-munten ter wereld, net als Dogecoin (ook een grap, maar deze munt werd meteen ook echt gebruikt als betaalmiddel op Reddit). Iedereen kan een munt lanceren, want het is meestal gebaseerd op bestaande techniek.

De koersen bekijk ik vooral op:

  • coinmarketcap.com/
    Deze webite geeft een goed en inzichtelijk overzicht van de koersen (alhoewel de koersen wel achterlopen). Je kan het overzicht aanpassen naar wens (met de knop Customize, zie het plaatje hieronder). Ideaal, kon dit maar met aandelen! (Of bestaat dat? Ik hoor het graag, in de comments). Ook kan je een watchlist maken en zo.

    cursus crypto koersen
    Zo stel ik het overzicht in. Klik voor een vergroting.
  • De koersen zie je ook altijd in je app van je broker (zoals Bitvavo)
  • En ik gebruik op Android ook de app Stoxy Pro, van een paar euro. Je kan daar behalve crypto  ook aandelen-koersen zien, en allerlei alerts instellen.

NFT: non fungible token

De nieuwe rage is de NFT, de non fungible token. Letterlijk vertaald: een niet-verhandelbare penning. Net als een zeldzame Pokemon-kaart, of een kostbaar virtueel wapen in een online game, of een beroemd schilderij, of een huis: allemaal unieke dingen, die je niet kan verhandelen zoals je een euro kan verhandelen. Je kan het niet zomaar converteren naar Dollars. Sommige crypto-munten lenen zich goed voor dat soort NFT-constructies, of zijn daar synoniem aan, en stijgen nu ook hard, zoals Decentraland, Gala, Axie, Chiliz, Enjin, LTO en Sandbox. Deze stijgen nu veel harder dan de gewone altcoins.

DeFi

Een andere nieuwe rage is DeFi: Decentralised Finance. Dat is financiën zonder centrale plek, dus zonder bank, zonder broker en zonder tussenpersonen. De blockchain, de smart contracts en DApps vervangen dat allemaal. Avalanche, Terra en Fantom zijn hier op dit moment groot, maar je kan Ethereum en Cardano ook DeFi noemen. En DeFi stijgt nu ook veel harder dan de gewone altcoins.

Okee, maar hoe begin je nou zelf met crypto?

Je maakt een account bij een online broker. Daar kun je crypto-munten kopen. De broker heeft een goed beveiligde app en website, en een ruime keuze aan munten. Online crypto brokers zijn bijvoorbeeld:

  • Bitvavo – Nederlands, groot en betrouwbaar, met lage kosten en een groot aantal munten. Aanrader.
  • Kraken (Amerikaans)
  • Litebit (Nederlands)
  • Binance (Chinees, de grootste snelste stijger, lage kosten en zelfs met eigen bankpas)

Als je een account aanmaakt wordt alles netjes uitgelegd. Het wijst zich vanzelf. Je moet een hoop stappen doorlopen. Daarna kan je er geld opzetten, bijvoorbeeld met iDeal, gewoon in Euro. Met dat geld kun je gaan handelen:

  1. Bekijk de koersen, en koop een munt. Dat kan voor elk bedrag, ook laag
  2. Hou de koers in de gaten, of stel alerts in, en verkoop het op een gunstig moment
  3. Pak je winst: wat je verkocht hebt, kan je in Euro’s opnemen.
    Of koop er weer andere munten van…
  4. Repeat

Je kan alerts instellen: bijvoorbeeld als een munt op een bepaalde winst staat, om ‘m dan meteen te verkopen. Of juist een bepaalde lage waarde heeft, om ‘m te kopen. Je kan in het ergste geval je verlies pakken: verkoop je munt met verlies als je er geen vertrouwen meer in hebt.

De transactiekosten zijn laag, zeker vergeleken met beleggen. Bij Bitvavo kost het 0,2% per transactie. Dit geeft je de mogelijkheid om veel te handelen. Maar het is moeilijk is om winst te maken als je veel handelt, want dan lopen de kosten wel heel snel op, ook al is het percentage laag. Dat is mijn ervaring tenminste. Vaak kan je het beter laten staan, en de schommelingen en dalingen accepteren. Na een daling volgt vaak ook weer een stijging.

gratis cursus crypto
Zo ziet een portfolio eruit in Bitvavo. De winst / verlies van 24H staat erachter. Je kan alles aanklikken voor meer koers-info, of voor verkoop / aankoop. Je kan ook zoeken naar andere munten. De groene S geeft aan dat er Staking op zit (rente)

Wat is Staking, bij Bitvavo?

Staking is rente over je tegoed. Dat heeft niet elke munt: Cardano heeft 5% per jaar staking bij Bitvavo. Dat betekent dus dat je helemaal niks hoeft te doen als je 5% winst prima vind. Je loopt dan weinig risico. Je kan het gewoon laten staan. Beter dan spaargeld! Bitcoin levert 0,7% staking op. VeChain en Ethereum hebben een hogere staking. Veel munten hebben juist geen staking. Je staking wordt wekelijks uitgekeerd. Je moet de Staking wel zelf aanmelden, want standaard staat dit uit. Je gaat dan ook accoord dat er met jouw munten gehandeld mag worden. Net zoals een bank dat met je spaargeld doet.

Cursus crypto: links

Zie ook de gratis cursus beleggen hier.

Deze gratis cursus crypto is niet gesponsord. Ik ben gewoon zelf maar begonnen, een paar maanden geleden, nadat ik het een jaar bestudeerd had. Na vallen en opstaan had ik afgelopen maand ongeveer 90% winst:

gratis cursus crypto

Wat is crypto eigenlijk?

Elke munt is sowieso al abstract en virtueel, dat hebben we bij Harari al geleerd (dat verhaal over die schelpen!). Dus een digitale crypto-munt is net zo virtueel als een echte munt. We zijn ook al lang gewend aan online betalingen, waar je geen Euro of Dollar meer in je hand hebt. Dat kan net zo goed met een Cardano of Solana.

Zolang het maar waterdicht is, en goed beveiligd is. De munten zitten daarom in een digitaal grootboek met publieke inzage: een centrale (of juist decentrale) database waarin eigenaarschap en overdracht van elke cent genoteerd staat: de blockchain. Deze blockchain vult zich automatisch met alle data over aan- en verkoop. Iedereen kan meekijken en controleren (automatisch), maar niemand kan zelf wat wijzigen.

Maar crypto’s zijn toch vervuilend?

Bitcoin kost inderdaad erg veel energie, want elke transactie wordt eerst gecheckt met alle andere gebruikers ter wereld. Dat kost niet alleen veel stroom, maar is ook erg traag. Dat is ook de reden dat ik geen toekomst zie in Bitcoin. Andere nieuwere crypto-munten zijn op dat vlak veel beter, slimmer en zuiniger met energie.

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Leuke Blog Aartjan!
    Sinds een jaar beleg ik in BOTS.
    Deze geautomatiseerde vorm van beleggen heb ik gekozen omdat ik niet wekelijks bezig wil zijn met de koersen. Verder is de gedachte dat een machine beter en adequater kan handelen dan een mens omdat een machine dit 24×7 en zonder emoties dit kan doen.
    Of dit nu zo’n slimme zet van me was vraag ik me nog wel af aangezien ik nog niet echt winst gemaakt heb. Nu ging het ook wel erg slecht de crypto’s de laatste tijd.

    1. Het klinkt aannemelijk, maar een bot of AI kan niet gokken, hoe geavanceerd ook. Het kan alleen werken als iedereen dezelfde AI met dezelfde settings zou gebruiken. Veel traders gebruiken automatische software: verkoop bij waarde X (of bij winst-percentage X), en aankoop bij waarde Y. Maar de waardes tik je wel zelf in, en dat is gewoon gokken.

Geef een reactie