De Chinese DeepSeek AI versus ChatGPT, Gemini en Claude

deepseek ai Photo copyright © 2025 AJ Bergshoeff

– Update: 13 maart 2025 –

Op 27 januari 2025 werd de wereld geschokt door de komst van DeepSeek, de Chinese AI dienst. De beurzen reageerden daar ongekend heftig op en vooral de chipsindustrie verloor tot soms wel 17% in een paar uur tijd (Nvidia verloor 600 miljard aan waarde, uniek in de geschiedenis). Geeft deze wedloop nieuwe winnaars en verliezers?

Voor mij reden genoeg om er weer in te duiken. Ik geef ook les in AI tools en zo had ik onder andere al verschillende AI’s vergeleken. In grote lijnen vind ik ze  redelijk vergelijkbaar en er is niet altijd een winnaar aan te wijzen, omdat ze allemaal hun eigen expertise en hun voors en tegens hebben. Al komt Gemini bij mij wel vaak als beste uit de tests.

DeepSeek kan je hier gewoon in het Nederlands gebruiken en er is ook een app. Ik heb het aan dezelfde testjes onderworpen en het kwam er inderdaad uitstekend uit. Het kan dus makkelijk meedoen met de grote Amerikaanse AI-diensten. Maar er zijn wel een paar enorme verschillen:

  1. DeepSeek is gratis. En ook al zijn de gratis versies van ChatGPT, Claude en Gemini ook vaak al toereikend, het idee dat DeepSeek ECHT HELEMAAL gratis is zorgde dus voor die aardverschuivingen op de beurs. Want hoe kunnen die Amerikaanse diensten dan nog geld verdienen als die gratis DeepSeek ook al zo goed is? De vraag is wel waarom DeepSeek gratis is, en of dat zo blijft.
  2. DeepSeek is Open Source. Iedereen mag de code dus gebruiken om een eigen AI-dienst te bouwen, of die lokaal te draaien, dus zelfs zonder internet. En omdat het open source is kunnen ontwikkelaars ook zien dat er geen bemoeienis van de Chinese overheid in zit. Het is overigens gebaseerd op de AI van Meta (Facebook), en Open AI beweert nu zelfs dat er ook een deel van Open AI in zit.
    Open source is verder wel de toekomst, want we willen allemaal een keer af van die Big Tech. ChatGPT van Open AI is eigenlijk Microsoft, Gemini is Google, Claude van Anthropic is Amazon – en geen daarvan is open source.
  3. DeepSeek is ontwikkeld met weinig geld en weinig middelen. Dit zorgde ook voor die aardverschuiving op de beurs, want dan denken investeerders dat die dure chips helemaal niet meer nodig zijn. Wat onzin is, want als AI zo makkelijk en gratis is zal het juist steeds meer gebruikt worden. Dan zijn die chips dus juist nog meer nodig. Je ziet daarom de beurzen ook al sterk terugveren.
    Een ander nadeel van dat goedkope is dat de servers veel te klein bleken en na een dag al overbelast waren. Dan heb je er eigenlijk ook niks aan.
  4. DeepSeek is niet up-to-date. Ik kwam ergens een antwoord tegen waar het zegt dat het tot mid 2023 was getraind, niet up-to-date dus. En dat maakt een groot verschil. Want de Search van Chat wordt steeds meer gebruikt, en Gemini wordt uiteraard non-stop gevoerd met Google. Je ziet dat gewone gebruikers AI steeds meer gebruiken om te googelen, en daar is DeepSeek dus niet goed in. Zo’n enorme bedreiging is het dus ook weer niet.
  5. DeepSeek heeft Chinese censuur. Dus als je iets over China vraagt krijg je alleen goedgekeurde antwoorden. Dat is op zich logisch, anders kan je zoiets ook niet in China ontwikkelen. Maar ook bij de Amerikaanse AI’s is er een mate van censuur, want als je Gemini bijvoorbeeld politieke vragen stelt dan krijg je ontwijkende antwoorden. Wat op zich ook correct is, want AI diensten moeten politiek onpartijdig zijn.

Concluderend zal DeepSeek inderdaad wel een impact hebben, maar anders dan in die eerste dag vol beurspaniek gedacht werd. Zeker voor de chipsindustrie zie ik het juist niet somber in, integendeel zelfs. De Big Tech kwam de klap zo weer te boven en blijft megagroot en oppermachtig (zelfs met een tijdelijk verlies van 600 miljard).

Verder zijn er nu al ontzettend veel AI tools voor verschillende doelen en komen er in rap tempo steeds meer bij. Deepseek is dan gewoon één van de vele.

Van deze wedloop wordt eigenlijk iedereen beter, zeker de gebruiker.

7 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Bij mijn vraag over een vakantie in Taiwan kreeg ik als antwoord dat er vriendelijke mensen wonen, [even een hick up] en de melding dat gezien het politieke gevoelige onderwerp geen antwoord zou worden opgeleverd.
    Voor rest helpt hij uitstekend met Linux Mint problemen en het programmeren in Python en de fout afhandeling.

  2. Hoe zie je een wereld zonder BigTech voor je? Klinkt leuk, maar olie is in theorie ook gratis… Maar toch hebben we hele grote BigOil.

  3. Data die gebruikt wordt voor je AI informatie zweeft niet zomaar in de lucht maar wordt opgeslagen. Deze data dient beheerd te worden, bewerkt te worden, AI geprepareerd/gecategoriseerd worden en kan dan pas gebruikt worden. Dat kost geld, kennis en mensen/arbeid. Met name mensen en arbeid zijn in China in overvloed. Een mens/arbeid kost daar niets. Je bent niets en je bent gewoon een product dat in dienst van de overheid gebruikt kan worden. Gratis in deze is natuurlijk relatief… het heeft zeker wat gekost en in het Chinese geval mensenlevens/bodies.

Geef een reactie