Hygrometer: meet de luchtvochtigheid binnen

– Update: 21 januari 2024 –

De luchtvochtigheid van buiten staat gewoon in alle weer-apps, op je telefoon dus. En binnen kan je het meten met een hygrometer.  

In alle weerapps staat de luchtvochtigheid van buiten. Op Buienradar ergens beneden:

Op de “Weer app” op je iPhone staat het ook:

Zo zie je op alle weer-apps wel ergens de relatieve luchtvochtigheid, van BUITEN. Maar binnen is het eigenlijk veel belangrijker!

Waarom is de luchtvochtigheid belangrijk?

Er is een verband tussen de luchtvochtigheid en de besmettelijkheid van griep-virussen (ook Corona). In droge lucht van ongeveer 40% is de kans op besmetting vijf keer hoger, want in droge lucht blijven de aerosolen langer rondhangen (zie de noot onderaan). Door de verwarming wordt het meestal droog, rond de 35-40%.

Ik ben het maar eens gaan meten. En inderdaad, als de verwarming aan staat, wordt het binnen heel droog. Ik kocht voor 2 euro zo’n kleine hygrometer + thermometer. Daar moesten nog twee batterijen in, deze hier: LR44. Hij doet het perfect.

IJKMETHODE: ik legde ‘m een uur lang buiten, en vergeleek dan de waardes met de weer-apps. Bij mij waren die hetzelfde. Als je hem verplaatst naar binnen duurt het dik een half uur voordat hij weer de goede waarde aangeeft.

goedkope hygrometer lcuhtvochtigheidsmeter

Of deze luxe grote Wireless Weather Station met Touch Screen, Thermometer,  Hygrometer Indoor + Outdoor . Inclusief twee draadloze sensors, een voor binnen en een voor buiten.

Op weerstations zoals deze van een paar euro zit ook een hygrometer oftewel humidity sensor:

weerstation met hygrometer humidity relatieve luchtvochtigheid

Zo heb je toch weer wat meer grip op je leven! Op je gezondheid! Santé!

NB: Droge lucht (35-40%) heeft dus nadelen. Je kan de lucht bevochtigen door de was binnen te drogen, of bakjes water aan de verwarming te hangen. In grote gebouwen zit er op de airco meestal ook een bevochtiger. Maar die staat vaak uit, want dat kost veel stroom. Een luchtbevochtiger voor een kamer thuis is deze op BOL.com:

luchtbevochtiger

En zijn ook grotere en krachtigere zoals deze Stadler. Of deze van Blaupunkt met HEPA filter en ultrasone lucht-sterilisatie:

Een andere luchtbevochtiger is deze Xiaomi voor € 20,- op AliExpress:

luchbevochtiger

Noot: In droge lucht (rond de 40%) zijn virussen 5x besmettelijker. Want het virus adem je uit in waterdruppels. Grote druppels zakken meteen naar de grond, maar superkleine druppels of “aerosolen” kunnen langer rondzweven. In vochtige lucht worden die opgenomen in grotere druppels, en zakken dan naar beneden. In droge lucht niet.

CO2 meters met NDIR-sensor

Heeft een CO2-melder zin? Jazeker, want dan kan je zien of de ventilatie goed werkt. Als je niet goed ventileert blijven virussen in de lucht hangen. CO2 geeft een goede indicatie over de ventilatie, maar er moet dan wel een NDIR-sensor in zitten (en niet een VOC-sensor). Een CO2-melder met NDIR-sensor kost 60,- op BOL.com:

co2 meter verplicht op scholen klaslokalen

Zie ook de review over deze CO2-meter.

Bronnen:

15 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Je was binnen laten drogen, zorgt er op een functionele manier voor dat het binnen vochtiger wordt en je bespaart meteen op de droger.

  2. Je site geeft veel niet (of onvolledige) onderbouwing. Als je bij dit item al verwijst naar Maurice de Hond ivm Corona https://www.npo3.nl/opiniepeiler-maurice-de-hond-gebruikte-priverekening-voor-donaties-4b17d6f5-1611-4c0e-ae17-ba65a26e4111 dan moet ik wel lachen of eigenlijk huilen. Tevens ga je in je huis je luchtvochtigheid niet omhoog brengen met die speelgoed apparaten waar je naar verwijst.Adviseer dan zoiets: https://stadlerformusa.com/products/new-stadler-form-oskar-big-humidifer Dat ding doet wat. Jouw prullen helemaal niets.

  3. Testen of ijken : theedoek helemaal nat maken met warm water, je hygrometer erin wikkelen en een kwartiertje laten liggen, hij moet dan 100% aangeven, met het stelschroefje kan je hem op 100 zetten

  4. Als je 10 goedkope hygrometers koopt, krijg je 10 verschillende waardes. Het beste is een natte bol temp en een droge temp vergelijken en dan invullen in je app, dat is altijd juist. Hygrometers zijn een drama

    1. Testmethode: buiten leggen, minstens een half uur wachten, en de waardes dan vergelijken met die van Weather Pro of Buienradar (voor jouw woonplaats).

  5. Er is een verschil tussen relatieve vochtigheid en absulute luchtvochtigheid. Volgens Maurice moet je in het geval van COVID de absolute vochtigheid hebben. Is dat meegenomen in die goedkope meters?

    1. Bij het weer en bij al deze meters wordt altijd Relatief gemeten (dus afhankelijk van de temperatuur, in %).
      Maurice heeft het soms over Absolute (Specifieke) vochtigheid (gr/m3), maar meestal zegt hij “relatieve vochtigheid van rond de 40%”.
      Met daarbij dan ook de specifieke temperatuur: tussen de 4 en 11 graden Celsius. Dan is verspreiding van Covid het sterkst, volgens hem.

  6. Heb je een idee hoe nauwkeurig ze meten? Voor die prijs (vooral die kleine, eerste) denk ik dan wel eens…kan haast niet goed zijn…maar ja..dat is ook maar een onderbuik gevoel

    1. Ja die eerste is juist perfect, (meet dezelfde waardes als de weer apps, buiten). Als je hem verplaatst duurt het een half uur voordat hij het goed aangeeft.

Geef een reactie