Apple Pay bij ING en ABN: betalen met je telefoon

hoe betalen met Apple Pay iPhone Apple Watch

– Update: 25 november 2020 –

Met Apple Pay kan je betalen door je iPhone of Apple Watch tegen de betaalautomaat te houden. Geen bankpas meer nodig. Ook geen pincode, ook niet boven de 25 euro. Hoe werkt Apple Pay?

  • Dubbelklik de zijknop voor Face ID (of de Home knop voor Touch ID).
  • Je ziet nu je bankpas op je telefoon, en die hou je tegen de betaalautomaat.
  • Je moet Apple Pay wel eerst instellen. Je ziet het vanzelf als je de ING App opent (of de ABN app). Daar kun je je bankpas toevoegen aan de Wallet app.

Apple Watch appel pay INGOm met de Apple Watch te betalen moet je ook 2x op de zijknop drukken. Zolang je hem zelf draagt ben je geïdentificeerd. Iemand anders kan niet met jouw Watch betalen. Net als bij je telefoon dus.

Ook op de Watch moet je Apple Pay activeren, bijvoorbeeld via de Wallet app op de Watch.

Verder ondersteunt Apple Pay ook NFC tags. Dan kan je betalen door je telefoon tegen een sticker te houden. Zonder app of wat dan ook. Werkt direct. De deelscooters van Bird hebben dat bijvoorbeeld.

 

Nederland is laat. Het vermoeden is dat Nederlandse banken het VIJF JAAR lang hebben tegengehouden. Ze riepen dat Apple Pay “VEEL TE DUUR” was. Banken maakten namelijk enorme winsten met elke PIN-transactie, soms wel 25 cent. Dus bij een kopje koffie vangen ze 10%. Absurd veel! Apple vraagt maar 0,15% – niet aan jou, maar aan de bank. Voor de consument is Apple Pay gratis.

De banken kennende zullen ze blijven jammeren over “torenhoge kosten” van een cent per transactie voor Apple. De credit card was voor de banken een absurde melkkoe: de kosten werden altijd aan de klant doorberekend – en die kosten waren hoog. Heel hoog. Dat had alleen niemand in de gaten, want daar werd altijd heel onduidelijk over gedaan. Ja, daar waren de banken dan weer WEL goed in… in onduidelijk zijn, over allerlei vage extra kosten…

De consument is dus beter af met Apple Pay.

Nu kun je voortaan met je telefoon pinnen.

PINNEN?? Wacht ff:

Ooit van QR codes gehoord?

Pinnen kost de winkelier bakken met geld. De pin-automaat moet-ie voor dik geld huren en kost ook nog eens commissie. Daar verandert Apple Pay HELEMAAL niks aan. Jammer. En ouderwets. Alsof er niemand geld kan overmaken! Alsof je niet kan betalen met een QR-code! Bijvoorbeeld  zo:

  • Je bestelt een kopje koffie – vooruit, met appeltaart.
  • Op het bonnetje staat een QR code.
  • Je richt je telefoon erop en klikt “Betaal”.

Doet niemand. Waarom niet? Het is dan een gewone gratis overboeking. Niks geen dure pin voor nodig! Je kan gewoon gratis hier zo’n QR code maken. Bijvoorbeeld als je een losse yoga-les verkoopt. Of een bloemkool op de markt. Of een broodje bal verkoopt. Of een verse jus. Je print de code voor dat bedrag uit, en legt ‘m bij je kassa. Zie dit artikel over hoe je zelf QR codes kan maken.

Wat was er ook weer mis met de pinpas?

Boven de 25 euro moest je met je pinpas ook weer je PIN intikken. En om de paar keer moest je ook weer je pin intikken. Onduidelijk. Moet JIJ iets opnieuw doen? Moet je iets cancelen? Moet je de kassa vragen iets te doen? Moeten ZIJ iets doen? Duurt te laaaaaang!! Apple Pay lost dat ook op. Nooit je pincode meer. En ook geen maximum bedrag (nou ja, een hogere max dan). En er kan niet zomaar geld van je pas gestolen worden, door een langslopende boef. Veel mensen hadden daarom al van die RFID-blocking hoesjes:

Die heb ik niet meer nodig, want ik heb geen bankpas mee.

Op Android kon je al jaren betalen met je telefoon, maar dat had wel dezelfde nadelen als je pin-pas. Apple Pay is dus beter en makkelijker. En Google Pay is er nog steeds niet.

Tip voor ondernemers: iZettle. Een klein mobiel pinapparaat. Kost 1,95% per transactie. Of de SumUp voor 1,90%. Die is beter als je ‘m ook in het buitenland wil gebruiken. Of doe meteen ook maar NFC tags. Of iets slims met QR codes. Vergelijk dat eens met de ingewikkelde, torenhoge kosten die een bank voor pinnen rekent.

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Aartjan, je schrijft dat een pin transactie 25 cent kost en apple 0,15% rekent. Dus als ik een bedrag van 1000 euro afreken dan wordt er aan apple 150 euro afgedragen?

Geef een reactie