Internet traag? Check je DNS en andere tips!

– Update: 2 november 2016 –

Ja, al 15 jaar is het internet traag. What else is new? Maar wat zijn nou handige dingetjes om het te versnellen? Hierbij een lijstje. Eerst je modem en je router en je wifi extenders herstarten! Vaak is het dan al opgelost.

Doe de speedtest.net

Als je internet traag lijkt kun je een speedtest doen, via speedtest.net en/of via speedtest.nl (op je mobiel zijn daar ook apps van). Zet bij Speedtest.net de Voorkeuren op megaBYTES per second. MegaBITS snapt niemand (dat is delen door 8) en dat staat helaas standaard aan. Je moet wel alles even stopzetten: je filmpjes, muziek, live streams en downloads. En dan pas testen.

1MB/s is langzaam, 3MB/s is snel, daarboven is supersnel.

Internet traag: check je DNS server

Als je internet volgens speedtest.net wel snel is, maar het lijkt toch alsof websites traag opstarten, zou je een trage DNS (Dynamic Name Server) kunnen hebben. Dat is de server die de naam van de website vertaalt naar een IP-adres. Soms staat je DNS op een of andere slome server van een suffe oude provider. Check maar eens! De snelste zijn die van Google.

Klik op je Wifi en dan op Netwerkvoorkeuren. Dan naar Geavanceerd > DNS.
Voeg daar met het Plusje twee servers toe, bovenaan: 8.8.8.8 en 8.8.4.4
Die zijn allebei van Google.

Internet traag? DNS server
Zet de DNS op die van Google. Okee, dan komen ze wel NOG MEER van je te weten, dat wel…

App store traag? DNS-server instellen op iOS

  1. Ga op je iPhone / iPad naar Instellingen > Wi-Fi.
  2. Klik op de blauwe ‘i’ naast je wifi
  3. Klik op DNS: zet die op 8.8.8.8 of op 8.8.4.4 (beide van Google)

Check de Wifi

Het kan zijn dat er alleen iets mis is met je wifi. Om dat te checken doe je een Ethernetkabel direct van je modem naar je computer en check je nog een keer de Speedtest. Als dat veel sneller is, dan is er iets met je wifi. Maar altijd eerst even de modem en routers herstarten!

Zet een Adblocker zoals uBlock aan

Een Adblocker maakt je internet ook een stuk sneller. En zonder Adblocker kan je toch al niet meer leven, tegenwoordig. Doe bij voorkeur die van uBlock, die is goed, simpel en betrouwbaar.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Top, dank je Ferenc! Ja een artikeltje over VPN zal ik ook eens gaan schrijven. Helaas zijn de goede VPN’s altijd betaald en ook niet zo heel goedkoop…

  2. Gister mijn instellingen veranderd zoals in je artikel omschreven. Hiep hoi, inderdaad een aanmerkelijke snelheidswinst! Wellicht alleen nog een artikeltje over VPN (virtual private netwerk) omdat Google niet alles over je hoeft te weten. Groet Ferenc

Geef een reactie