Loconaq A1 review: voordelige top-DAC

Loconaq A1 review ak4493 DAC

– Update: 22 april 2021 –

Loconaq? Zeg maar gerust LOCO DAC! Want dit is een TE gekke DAC. Crazy kwaliteit. Gestoord goede prijs ook. Waanzinnig mooi geluid. Okee, genoeg loco-woordgrapjes. Hier mijn Loconaq A1 review. Serieus! 

Ik test veel DAC’s. Het liefst goedkope, want die vind ik tegenwoordig soms verrassend goed. In dit geval dus zelfs waanzinnig goed. Zie mijn overzicht met de beste DAC’s in alle soorten en maten. Daar komt deze Loconaq A1 met stip op nummer één, in prijs-kwaliteit. Deze Loconaq A1 met AK 4493 is hier te koop (rond de 50,-).

Heb je Android?

Op Android kan er ook analoge audio uit USB-C komen, dan werkt een DAC niet. Om dat te checken is er een app: ‘USB Audio Checker’. Je kan dan de Nederlandse app USB Audio Player PRO gaan gebruiken. Die kan wel de interne DAC omzeilen, ook met Spotify en Qobuz en zo.

Geluidskwaliteit

Het geluid is namelijk vrijwel net zo goed als een Zishan T1 (100,-) met AK4497 dac-chip. En dat is wat mij betreft al de top. Zie die review. Beter hoeft niet. In deze Loconaq zit een AK4493-chip. Japanse topkwaliteit. Dat scheelt nog maar heel weinig met de AK4497. Die is misschien nog net ietsje beter, maar het is nauwelijks aan te wijzen waar het dan nog aan ligt. Een fractie ruimtelijker, een heel ietsje pietsje warmer. Maar dan heb je het over extreem kleine verschillen, en de Loconaq is JUIST ruimtelijk en warm. Als geen ander! Dus waar heb je het dan nog over. Die Loconaq is ook nog eens waanzinnig goedkoop: 50 euro.

Het is een warm en ongekend gedetailleerd geluid. Het lijkt wel analoog. Zijdezacht hoog, zonder scherpte. Superstrakke bassen. Een vol en warm middengebied, zonder verlies aan detail. En het kan ook HARD, zonder enige vervorming. Een heerlijk geluid.

Naast de DAC-chip gaat het ook om het versterker-deel. Na het aansluiten had ik per ongeluk de muziek op vol volume, eventjes in mijn oortjes. Gedurende die seconde hoorde ik het al: het geluid was zo strak, zo zuiver en zo mooi dat het keiharde geluid niet eens pijn aan mijn oren deed. Dat zegt wel wat over de kwaliteit van de versterker.

Je krijgt dus voor die lage prijs eigenlijk het beste van het beste, de top of the bill. Beter is er eigenlijk niet. Duurder wel: andere top-DAC’s kunnen zo duizend euro kosten. Neem de allerbeste oordopjes erbij – zoals de Qoa Vesper, de TRN V90s of de KZ ASX – en je hebt een audiofiele topset voor weinig.

Enorme aanrader dus. Het is een mini DAC, zo klein als een USB-stick. Er zit een kort USB-C-kabeltje bij, naar USB-C. De uitgang is 3,5 mm minijack. Je kan er een grote koptelefoon op aansluiten, of kleine oordopjes. Of via een kabeltje naar de ingang van je top-hifi-set.

Het kabeltje en de stekkers zijn stevig, mooi en perfect. Dat is belangrijk, want mijn vorige kabeltje van de TRASAM is alweer kapot. Over de TRASAM Q1 gesproken: die was al waanzinnig goed, maar deze Loconaq is nog weer een stuk beter. Hij is ook veel duurder, maar dat is in mijn ogen ook elke euro waard. Het blijft voordelig.

Je kan deze Loconaq ook direct op Android en iPad met usb-C aansluiten. Op Android werkt het vaak meteen of je moet ergens iets met HQ Audio aanzetten (en er zijn apps zoals USB Audio Player PRO voor Android). Op iPhones kan je ‘m ook gebruiken, met een Lightning-adapter (8,-):

USB-C Female to Lightning Male OTG Adapter, iPhone, Loconaq A1 review

Ik heb ook deze goedkope besteld. Ik laat hier weten of het werkt. Of deze Lightning adapter naar USB-C. Of anders deze verloopkabel (Lightning > USB-C):

Het microfoon-geluid gaat er niet doorheen. Dus als je gaat bellen, moet je de microfoons van je telefoon gebruiken. Geen probleem, want dat gaat eigenlijk vanzelf.

Het stroomverbruik van de Loconaq op mijn MacBook Air is 1,7W. Dat kan ik zien met Coconut Battery.

KORTING-TIP

Soms is hij duurder, want de prijs varieert op AliExpress. Je kan ‘m dan bestellen, en nog NIET betalen. Dan stuur je de shop een bericht, via de Contact-knop bij je bestelling, met de vraag of ze wat discount hebben. Je hebt dan kans dat de prijs in je winkelmand na een dag iets omlaag gaat.

Wat is een DAC?

Met een DAC kan je de geluidskwaliteit van je computer of telefoon verbeteren. De DAC zet de digitale data om naar echt analoog geluid. Het zit ook al in je computer of telefoon, maar daar is het maar een goedkoop onderdeel. Dat kan veel beter! Een DAC heet ook wel USB-geluidskaart of audiokaart, of hoofdtelefoonversterker. Veel Audio Players kan je ook als DAC gebruiken.

Loconaq A1 review: conclusie

De beste DAC wat mij betreft. Het verschil met de allerbeste DAC’s, die veel duurder zijn, hoor je nauwelijks meer. En dit is dan veel goedkoper. Een warm, en ongekend gedetailleerd mooi geluid. Topkwaliteit, en enorme aanrader. De Loconaq A1 is hier te koop (50,-). De enige manier voor nog beter geluid is een buizenversterker.

UPDATE: misschien is deze nieuwe ESS ES9281C net zo goed of beter: er kan in ieder geval ook een microfoon in. Wellicht volgt hier een review.

Loconaq A1 review DAC
Verpakt in een heel klein doosje
Loconaq A1 review
Uitstekend kort kabeltje van USB-C naar USB-C
Loconaq A1 review
De uitgang is 3,5mm minijack. Kan naar je dikke stereo-set, of naar een koptelefoon

Zo’n kabeltje van minijack naar tulp voor je stereo-set heb je wel ergens liggen:

Zie het overzicht met de beste DAC’s. In het kort:

 • De best klinkende betaalbare DAC is de Zishan DSD (vanaf 95,-)
 • Moet het piepklein? Neem dan deze met Sabre ES9280C DAC-chip (30,-).
 • Een tussenmaatje, geschikt voor ALLES, dus IOS / Android / USB / USB-C / Mac / Windows is de TRASAM Q1 (21,-): klein, goedkoop, multifunctioneel, zuinig met stroom en een waanzinnig TOP-geluid voor die prijs.
 • Is het voor een grote stereo-set? Van je computer of media player naar je stereo? Neem dan de verbeterde en complete KGUSS DAC-K3 (47,-).
  Of de absolute top: de LOXJIE D20 (220,-)
 • Moet het draadloos? Dan moet er TOSLink en zo op, zoals bij deze DAC. Dan heb je ook een ontvanger nodig, zoals een Media Player, of een Google Chromecast.
 • Of is het voor het geluid van je TV, en hoeft er geen USB op? Dan kan je deze goedkope Neoteck voor 15,- overwegen.
 • Moet er een analoge INGANG op, voor muzikanten of om analoge muziek te digitaliseren? Neem dan de Focusrite Scarlett (135,-).
  Of kijk op deze blog over Audio digitaliseren.

 

Loconaq A1 review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio en vergelijk het met een Zishan T1 (100,-) met AK4497. En met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. En mijn allerbeste oordopjes, uit de Titanen-strijd. Zie ook mijn Bass HiFi test playlist, publiek op Spotify:

Deze Loconaq A1 review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

29 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Aartjan,

  Stel, ik wil met zo’n DAC mijn telefoon aan mijn hifi-setje hangen (en dat wil ik omdat ik via Chromecast, wat ik nu gebruik Qobuz niet gapless kan afspelen, en dat is zo’n afknapper, en ik heb nog een ongebruikte telefoon liggen…) – hoe hang ik de telefoon dan ook nog aan de oplader?

 2. Hallo Aart Jan, Die lightning naar micro USB kabel werkt niet met de Trasam Q1. Ik krijg melding dat device niet wordt ondersteund. Terwijl beide geschikt zouden moeten zijn met IOS. Heb je nog tips? Grtz, Klaas

 3. Dag Aartjan

  Dit is misschien wel een hele simpele vraag, maar kan ik de Ibasso Dac DC02.
  Ook gebruiken als geluidskaart voor mijn pc (windows) ik heb een usb-c/usb verloopstekker dus.
  Mijn onboard geluidskaart is vermoedelijk naar de gallemiezen.
  Ik hoor graag van u.

  Groet en bedankt
  Paul Heijtel

 4. Leuke review! Ik heb redelijk gevoelige IEMs besteld (Moondrop Blessing 2: Dusk) met een impedantie van 22 Ohms. Ik moet een DAC hebben die de gevoeligheid goed aankan en geen ‘hiss’ doorgeeft. Op zich lijkt onderhavige DAC daar goed geschikt voor, maar ik wil ook per se een microfooningang (al dan niet als TRRS aansluiting in de headphone uitgang). Enige tips? Ik keek persoonlijk naar de Schiit Hel 2, maar die die heeft wel onnodig veel kracht en lange levertijd. Ik sta in principe overal voor open. De buizenversterker ziet er leuk uit en lijkt als bijvangst goed geschikt om met de RCA’s het signaal door te geven naar mijn stereoversterker en B&W boxjes, maar ik zie ook daar geen microfooningang.

   1. Ja had ik gezien, maar wat betreft geluidskwaliteit is die ingehaald toch? Ik zie ook deze staan HIDIZS S3 (Sonata III), is die beter? Ik vind het prima om rond de 200 uit te geven als dat nodig is en ik vind het niet erg om een groter kastje te hebben met een volumeknop omdat het hoofdzakelijk voor PC gebruikt zal worden.

 5. Indien je telefoon een interne DAC heeft en je toch de externe DAC wil gebruiken.
  In de instellingen van Android OTG activeren, externe DAC aansluiten en je bent vertrokken.

 6. Op de Ali site die ik je stuurde staat idd een micro usb kabel, maar kijk je verder dan verkopen ze ook een lightning naar usb C kabel

Geef een reactie