Luchtreiniger met ionisator of UV-C lamp tegen het Coronavirus?

– Update: 8 februari 2023 –

Een luchtreiniger met ionisator kan virussen uit de lucht verwijderen. Ik heb vele bronnen en artikelen gelezen (zie onderaan). Er is inderdaad wetenschappelijk bewijs voor. Alhoewel er ook nadelen aan zitten. Een ionisator wordt vaak gebruikt bij allergieën, omdat het ook pollen uit de lucht kan halen. De vraag is welke ionisator echt goed en veilig is? En kan een UV-C lamp net zo goed een kamer desinfecteren? En wat doet een CO2-melder?

De voordelen van een ionisator

De lucht rondom het apparaat wordt elektrisch geladen. De ionen in de lucht (kleine clusters watermoleculen) nemen de elektronen op. Als ionen elektrisch geladen zijn, gaan ze kleven aan andere deeltjes in de lucht: aan virussen, bacteriën en luchtvervuiling. Deze deeltjes zijn door de verkleving dan al onschuldig gemaakt, en als geheel ook elektrostatisch geladen. Daardoor trekken ze naar een geaard oppervlak: de muren en vloeren. Je veegt ze zo als het ware uit de lucht. Statische elektriciteit is zeer krachtig: wrijf een ballon over je trui, en je haren plakken aan de ballon.

Op deze manier kunnen luchtvervuiling-deeltjes, virussen en bacteriën uit de lucht verwijderd worden. Zonder filters dus. Dit Zweedse onderzoek uit 2015 levert overtuigend bewijs:

“The device enables unique possibilities for rapid and simple removal of virus from air.”

En ook in het RIVM-rapport uit 2010 zijn ze overtuigd:

Een ionisator kan leiden tot afname van micro-organismen in de binnenlucht, met name bacteriën en schimmels. Enerzijds door afname van het aantal, anderzijds door afname van de eigenschappen van de deeltjes.”
“Een ionisator kan leiden tot afname van het aantal allergenen in de binnenlucht en tot afname van de allergene eigenschappen van deze deeltjes.”

De extra elektronen in de lucht zijn sowieso al heel gezond. Net als bij zee of na een onweersbui. De geladen ionen adem je in, en neutraliseren de vrije radicalen in je lichaam. Net zoals basisch water dat doet, of op blote voeten lopen, of op een geaard matras slapen. Dat is allemaal al uitgebreid wetenschappelijk bewezen. Zie de blog over basisch water.

Er zijn ook ionisators met filter. De filters halen ook de grote deeltjes weg.

Dat kan ook zonder ionisator, zoals deze Philips luchtreiniger met  hepa-, nano- en koolstoffilters.

Nadelen van een ionisator

Een ionisator produceert ook altijd wat ozon (O3: drie zuurstofatomen). Ozon ontsmet, want het doodt bacteriën en virussen. In ziekenhuizen hebben ze dat getest, met succes. Een gevreesde bacterie in dat ziekenhuis verdween totaal, dankzij het ozon-apparaat. Maar ozon is ook giftig als je het inademt. De ozon-laag in de atmosfeer houdt schadelijke UV-straling tegen. Maar hier op aarde is ozon juist giftig voor al het leven (daarom ontsmet het zo goed).

Ozon wordt veel gebruikt om drinkwater en voedsel te ontsmetten. Ozon is ongezond als je het gaat ruiken. Het ruikt naar grote laserprinters. Veel apparaten worden “ozonizer” genoemd, dus die produceren ozon maximaal. Die zou ik niet nemen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Die zijn er om voedingsmiddelen te ontsmetten. Een ioniseer-apparaat dat heel weinig ozon produceert is niet schadelijk. Maar als het geen ozon maakt, is er mogelijk ook niet veel ionisatie. Het enige onderzoek daarnaar dat ik kon vinden is dat Zweedse onderzoek uit 2015.

Dus: welk apparaat is dan wel goed? Hij moet weinig ozon produceren, maar hij moet WEL de lucht voldoende ioniseren. Hoe krachtig moet het dan, hoeveel Watt per kubieke meter, en met welk voltage? Met of zonder ventilator? Met of zonder filters? En wat voor filters dan? De filters zijn ook niet per se nodig, en die moet je ook telkens vervangen. Maar mogelijk zijn die filters wel effectief bij grotere deeltjes, zoals pollen.

Uit het RIVM onderzoek uit 2010:

“Ionisatoren produceren ozon dat door chemische reacties kan leiden tot de vorming van ultrafijne stofdeeltjes en vluchtige verbindingen.”

Jammer dat de RIVM totaal niet ingaat op de vraag welke ionisator WEL goed en veilig is. En wat veilige waarden voor ozon zijn, hoe hoog het voltage moet, of het wattage per kubieke meter. Dat wil iedereen natuurlijk weten! Wellicht een idee om het onderzoek opnieuw te doen, en dan wat grondiger? Minstens zoals in Zweden:

In dat Zweedse onderzoek uit 2015 staat “Het geteste apparaat is op 12V, en maakt een spanning van 200.000 V met 80μA, dat miljarden electronen per seconde produceert. Het apparaat produceert nauwelijks tot geen ozon en is daarom veilig.
[–] We hebben aangetoond dat deze technologie gebruikt kan worden om virus-besmetting via de lucht te voorkomen.”

In Wuhan in China zijn er nu ionisatie-machines neergezet in ziekenhuizen (en ook UV-C lampen, zie verderop). Mogelijk gaan we binnenkort jubel-verhalen horen. En dan wil iedereen natuurlijk zo’n ionisatie-machine. En/of een UV-C lamp.

In Japan zijn ionisatie-machines wijdverbreid, ook gewoon bij mensen thuis. Daar zijn de sterftecijfers van Covid-19 extreem laag, dus misschien is er een positief verband.

Besmetting gebeurt vrijwel altijd op plekken waar veel mensen komen. De apparaten zouden dus in ziekenhuizen moeten staan, en in scholen, en in de horeca. Om maar wat te noemen.

Desinfecteert een UV-C lamp ook een hele kamer?

UV-licht wordt ook altijd al gebruikt om drinkwater en voedsel te ontsmetten. Philips heeft nu een desinfecterende UV-C lamp voor een kamer, hier te koop voor 95,- op BOL.com. Ze zijn er ook van andere merken. Zo’n lamp kan elke kamer in korte tijd desinfecteren. Het UV-licht doodt virussen en bacteriën. Uiteraard is dit desinfecterende licht ook erg ongezond, dus je mag absoluut niet in de kamer aanwezig zijn als de lamp brandt. De software in de lamp is daarom heel grondig: als je op de knop drukt, wordt precies uitgelegd wat je moet doen. Met een stem. Zodat het ontsmetten altijd veilig gebeurt. Hij gaat ook meteen uit als er iets in de kamer beweegt, dankzij een bewegingsmelder.

Zulke lampen worden nu al op grote schaal ingezet in ziekenhuizen, in Amerikaanse klaslokalen en in sportzalen:

UV-C lamp Philips desinfecterend

UV-C robot

Er zijn ook UV-C schoonmaakrobots. Bijvoorbeeld voor een ziekenhuiskamer waar een Corona-patiënt lag. Normaal gesproken kost het desinfecteren een uur. Zo’n robot doet dat in een kwartier. Ook de wereldwijde lichtvereniging IES beaamt dat UV-C-straling behalve oppervlakken ook de lucht kan desinfecteren. Daarbij is het wel van belang dat de ruimte een hoog plafond heeft, de lampen omhoog schijnen en dat er goede ventilatie is. Maar er zijn nog meer kanttekeningen:

  • Het werkt alleen goed in kale ruimtes met gladde oppervlakken.
  • Schaduwplekken worden niet bereikt, en dus niet gedesinfecteerd.
  • In vuile oppervlakken dringt het licht slecht door.
  • Het is schadelijk voor de gezondheid als je in UV-licht zou staan.

Voor meer info zie dit artikel. Besmetting gebeurt meestal op plekken waar veel mensen in dezelfde ruimte met matige ventilatie zijn.

Progenion ionisator op Bol.com

Deze ionisator verwijdert virussen uit de lucht en kost hier 109,- op BOL.com:

progenion ionisator

Of deze Livington Air Purifier met HEPA filters, ook op BOL.com:

Of onder de 100 euro deze Xiaomi Air Purifier op AliExpress: deze is in Nederland goed getest als Voordelige keus Luchtreiniger:

air purifier

En dan is er nog het grootste en krachtigste topmodel, met de hoogste score qua “Clean Air Delivery Rate“. Met alle technieken en alle soorten filters: de Blueair HealthProtect 7470i – Luchtreiniger tegen virussen en bacteriën voor 790,-:

Of de VIBIAN Ablatum. Die staat ook op BOL.com en is ook goedgekeurd en uitgebreid getest:

CO2 meters met NDIR-sensor

Heeft een CO2-melder zin? Jazeker, want dan kan je zien of de ventilatie goed werkt. Als je niet goed ventileert blijven virussen in de lucht hangen. CO2 geeft een redelijk goede indicatie over de ventilatie, maar er moet dan wel een NDIR-sensor in zitten (en niet een goedkope VOC-sensor). Deze hieronder zijn de goedkoopste CO2-melders met NDIR-sensor (nog niet getest).

co2 sensor meter NDIR

Luchtreinigers met ionisator

Hieronder nog een paar van die luchtreinigers met ionisator. Ook de supergoedkope apparaten kunnen goed zijn, want het is simpele techniek met goedkope onderdelen: het is feitelijk een vliegenmepper van 3 euro. Let op de geur tijdens gebruik: als je duidelijk ozon gaat ruiken (zoals een grote laserprinter vroeger rook) wordt het ongezond.

Progenion electrostatische luchtzuivering

Dit lijkt de beste, met veilige techniek, weinig ozon, en bewezen in wetenschappelijk onderzoek. Die Progenion is ook de goedkoopste. Het hoeft ook niet duur, want het is een simpel apparaat met goedkope onderdelen. Er hoeven ook geen vervangbare filters in.

New Technolog Xiaomi top grade Air Purifier No Filter Consumable Ion Field Purification Technology

Deze van Xiaomi hierboven ziet er ook betrouwbaar en werkzaam uit, en deze is in Nederland ook goed getest als Voordelige keus.

220V 28g/h O3 Ozone Generator Ozonator machine air purifier Air Cleaner deodorizer sanitizer with Timing Switch

Dit hierboven lijkt mij een industrieel ding… voor de ontsmetting van levensmiddelen. Moet je niet nemen als het om luchtkwaliteit gaat.

High Quality 600mg/h 220V 110V Ozone Generator Ozonator ionizer O3 Timer Air Purifiers Oil Vegetable Meat Fresh Purify Air Water

Deze wordt veel verkocht, al denk ik dat hier ook giftig ozon uitkomt. Dit lijkt mij meer voor het ontsmetten van voedsel bedoeld.

Ozone Generator 220V Sterilizer Air Ozone Water purifier Purification Fruit Vegetables water food Preparation ozonator ionizator

Nog zo een, maar dan goedkoper.

In de auto is het ook populair. Het haalt luchtjes weg, ook sigarettenrook, en in een kleine ruimte werkt een ionisator snel en goed.

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Air_ioniser

https://www.nature.com/articles/srep11431

Het RIVM-rapport uit 2010

http://eprints.whiterose.ac.uk/7785/2/Fletcher_IBE_2008_authorfinal.pdf

https://www.straightdope.com/columns/read/1345/do-corona-discharge-devices-alleviate-asthma/

https://web.archive.org/web/20131029121919/http://www.ce-mag.com/archive/02/11/mrstatic.html

https://www.livescience.com/755-air-purifiers-create-smog-conditions.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Coulomb%27s_law

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ionisator

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zuiveren-luchtzuiveraars-de-lucht-vaak-niet-zegt-canadese-hoogleraar~b89334f2/

48 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Wat ik wel jammer vind aan het Zweedse onderzoek uit 2015 is dat ze geen metingen lijken te hebben gedaan van de virusconcentratie in de lucht (met ionisator aan). Ze hebben alleen gemeten hoeveel virusdeeltjes er op een positief geladen collector-plaat beladen wanneer de ionisator aan staat (en negatieve ionen in de lucht verspreidt). Ik zou graag willen wat verschil van virus concentratie in de lucht is. Of dit leidt tot serieuze reducties? Wel interessant dat ze twee kooien met proefdieren naast elkaar hebben gezet (1 kooi met influenza besmette dieren, andere kooi met niet-besmette dieren). Wanneer ionisator 24 uur tussen beide kooien werd gezet, was er geen besmetting naar de andere kooi (zonder ionisator wel 75% besmetting). Ook toont het onderzoek aan dat minimaal 97% van de virus deeltjes op de collector-plaat vernietigd zijn / niet meer kunnen besmetten. Maar wat ik helaas mis, is dus onderzoek naar de de vermindering van de concentratie van virus-deeltjes in de lucht. Hoe significant is deze vermindering?

  2. Ik heb een luchtreiniger met ionisator en flowtechnologie van Winix. Mooi en effectief. Vind je overzicht mooi, wel jammer dat je niet het hele verhaal van de RIVM aanhaalt. Daar staat in 2020 namelijk in dat ze bij lange niet overtuigd zijn van de impact van ionisatie op Covid als het gaat om daadwerkelijk besmetting van de ene mens op de ander in een ruimte te voorkomen.

  3. Beste Aartjan,

    je schrijft “De ionen in de lucht (kleine clusters watermoleculen) nemen de elektronen op.”

    Dit is volgens mij niet correct. Het zijn de zuurstof (O2) moleculen die negatief geladen (geïoniseerd) worden. Vandaar dat er ook ozon (O3 gevormd wordt, doordat zuurstof moleculen met elkaar reageren.

    Op deze site staat hier ook eea over uitgelegd:

    https://www.ionair.com/nl/technology/ionization

    Met vriendelijke groet,

    Michiel

    1. Wij zijn al sinds 2007 importeur van lightAir. De combinatie van ionisatie (Ionflow) en gepatenteerde luchtfilter (Cellflow) zorgen samen voor 99,94% schone lucht. Zelfs beter dan HEPA 14 niveau. Alle bedrijven en scholen waar deze systemen hangen meten wij 24/7 schone lucht. Het voordeel van ionisatie is dat ook alle contact vlakken “schoon worden”

      Jammer dat het RIVM zich verschuilt achter een rapport uit 2010 en niet het Zweeds rapport uit 2015 overneemt. Ook de politiek doet heir geen uitspraken over. De scholen krijgen nu subsidie voor iets dat niet (alleen) werkt namelijk ventilatie. De combinatie van ventilatie en technologie zorgen voor schone lucht. Ventilatie voor CO2 en luchtvochtigheid en technologie ( ionisatie en filters) voor pollen, fijnstof en virussen.

      1. Dankje voor de informatie Mark. Mag ik vragen hoe jullie deze metingen doen? Is daar extra informatie over te vinden? In het Zweeds onderzoek uir 2015 lees ik geen metingen naar de virusconcentratie in de lucht (alleen gemeten op collector-plaat maar dat is max 21% van de losgelaten virus-deeltjes).

  4. Ik gebruik al een paar jaar ionisatoren van het Nederlandse bedrijf https://www.freshlight.eu/nl/

    Ik heb er eentje in de auto zitten die in de sigarettenaansteker zit.
    Ook in de slaapkamer heb ik er eentje die voorkomt dat mijn vrouw moet niezen in de nacht van de hooikoorts. Ze werken heel goed.

    Ik kwam ze oorspronkelijk in een ziekenhuis waar ik iemand uit een rookruimte moest halen. Ik rook helemaal niets binnen en vroeg de handyman hiernaar. Hij noemde toen dit merk.

  5. Ik vraag me nog wel het volgende af: door ionisatie geladen (bacterie/virus) deeltjes in de lucht slaan neer op een geaard oppervlak. Daarmee neemt de kans op inademing af, maar dan moeten alle oppervlakken regelmatig gereinigd worden om indirecte besmetting via handen te voorkomen. Toch?

  6. Ik had een tijdje geleden ook de curiositeit naar een geschikte luchtreiniger. Toen bij Viridi Air terecht gekomen die gewoon gratis hulp geven hierin: https://viridiair.nl/luchtreiniger/
    Zij verkopen zelf niks, zijn een platform voor Schone Lucht.
    Wat mij vertelt werd is dat ze uitsluitend doorverwijzen naar Partners van hen die het Schone Lucht-certificaat hebben. Ik moet echt zeggen dat ik perfect geholpen ben en uiteindelijk bij Beveja een luchtreiniger gekocht heb. Werkt prima! Ik ben benieuwd aankomende periode als griepseizoen start of mijn weerstand het beter gaat trekken hiermee.

  7. Ik wilde de progenion luchtreiniger kopen, maar zie de volgende vermelding op bol.com.

    bol.com schrijft over de progenion: Productbeschrijving
    LET OP! DEZE LUCHTREINIGER HEEFT GEEN VENTILATOR EN IS DAAROM NIET KRACHTIG GENOEG IN SOMMIGE SITUATIES. NEEM BIJ TWIJFEL CONTACT MET ONS OP EN WIJ ADVISEREN U GRAAG! TE GEBRUIKEN IN RUIMTES VANAF 20 VIERKANTE METER!!

    Weet iemand hier wellicht meer over?

    1. Hi Elisabeth, dit is klinkklare onzin. Een ionisator heeft geen ventilator nodig. Hij produceert negatief geladen ionen. Aangezien ze allemaal negatief geladen zijn stoten ze elkaar af en schieten als ping pong ballen door de ruimte. Luchtreinigers met ionisatie in een gesloten ruimte met ventilatoren werken juist veel minder goed. Je gaat nooit de hele lucht in je ruimte kunnen schoonmaken. Dan moet je dus de lucht die in alle hoekjes en gaatjes zit door je luchtreiniger trekken. De lucht circulatie in de ruimte moet dan dus perfect verlopen. Stel dat je 48 uur bezig bent met je lucht te reinigen (en eigenlijk ben je het alleen maar aan het verdunnen, net als een grote emmer met vies water, je voegt er steeds schoner water bij totdat hij schoon is) en overmorgen loopt er een besmet persoon je huis binnen, dan moet je dus weer van voren af aan 48 uur wachten totdat je zijn aerosolen hebt gereinigd. De ionen daarentegen hebben geen ventilator nodig omdat ze alle kanten op schieten. Zoals eerder aangegeven stoten ze elkaar af en net als bij een magneet. Ik overweeg om 1 ionisator met of zonder filter thuis aan te schaffen, en iets van 4 a 6 op kantoor. Ben zeker naar die van progenion aan het kijken.

  8. Ionisator’s zijn naar mijn weten niet goed voor mens en dier, goed is het wel voor planten.

    Luchtbehandeling kan ook middels een UV lamp gaan overigens, welke in een afgesloten omhulsel zit waar de lucht binnenin dan langs komt en is daardoor niet schadelijk voor mens en dier.

    1. Dat geldt voor zover ik weet alleen voor UV-C licht, die door speciale lampen of LED’s opgewekt wordt. Het lichtspectrum is daarbij van belang en niet alles wat geclaimd wordt als UV-C is ook daadwerkelijk UV-C.

  9. Alsof Ozon nu plotseling giftig is. Teveel is met alles, nooit goed. Stuurde vroeger 1x per jaar een paar wetenschappers naar de Noordpool, die de hele wereld op zijn kop zetten, doordat ze gaten in de Ozonlaag hadden ontdekt. Grote onzin, Minder ozon, betekend dat de zon minder gefilterd werd, warmer scheen, dus meer wolken, meer onweer, meer ozon. De natuur regelt het zelf. Altijd in evenwicht.
    Nog zoiets:
    Bomen dachten de wetenschappers, dat deze door zure regen, ziek werden. Ze groeiden heel armoedig met alleen boven in nog groen. Boeren kregen de schuld en mochten niet meer de mest op het land gieren.
    Helaas, arme wetenschappers, de bomen werden tijdens hun groei, de onderste takken steeds door de bosbouwers afgezaagd. Waarom? Van de prachtige rechte lange bomen, konden ze makkelijk omzagen, direct stapelen en vervoeren en mooie lange planken zagen. Hoog rendement.
    Een mens kan niet alles weten…
    Of het de positieve of negatieve spanning is durf ik niet te zeggen.
    ooit heb ik geleerd,dat de spanning van + naar – ging. Daarna werd het dat het van – naar + ging.
    maar om het makkelijk te maken, zeiden ze dat de gatenstroom weer van + naar – gaat.
    Ozon komt inderdaad vrij bij vonkende apparaten. Voornamelijk, voor zover ik weet, gebruiken ze bij gelijkstroom koolborstels. Een gelijkstroom aangedreven motor, waarvan 1 of 2 koolborstels versleten zijn gaat steeds harder vonken tot het moment dat hij niets meer doet doordat hij steeds slechter contact maakt. Daar kun je het duidelijk bij ruiken. Maar ook bijvoorbeeld gasaanstekers vonken en alle benzine motoren vonken de bougies. Minuscuul maar zijn er wel heel veel. Dus met die giftigheid zal het mijn inziens best meevallen.

    1. Niet correct. De gaten in de ozonlaag door onder andere drijfgassen en bepaalde materialen in productieprocessen zijn ontstaan. Deze zijn sinds tientallen jaren verboden. De ozonlaag is zich sindsdien aan het herstellen. Men verwacht dat dit nog zo’n 20 – 30 jaar nodig heeft.
      Verder is niet zo zeer de hogere temperatuur een probleem bij gaten in de ozonlaag maar de forse toename in UV straling met als gevolg toename in huidkanker.

    2. In Oct i sent this email about ozone in relation to HCQ

      Hi Alan,

      Thanks for this video. I forwarded this to my friends.
      I made a comment, it will probably vanish but here it is anyway :

      (I react on your disappointment that HCQ is not made available to people in Australia. And i propose something rather controversial : use ozone, it is free, can be made at home easily. And i added a serious warning about self-medication)

      Here it is :

      __ begin of my comment __

      It has a very simple answer : ozone has the same characteristics as chlorine. Chlorine is the active substance in HCQ.

      AND you (all) can make it (ozone) yourself for cheap. Yes, there are hurdles to take.

      Current belief is that breathing ozone is deadly. AND when you believe that, that will become the ’truth (meaning a reality)’ for you.

      Please remember (or do some ‘fact-checking’) in the Middle Ages tomatoes were considered poisonous. Do you eat tomatoes ? I do (lol).
      Do you breathe ozone ? No, well i do (lol). But i do it carefully, doctors call that a protocol (what a joke). I would call something ‘common sense’ or ‘experimental use’. When experimental one should take caution.
      There are several clinical reports that state the use of ozone is effective in making ‘virusses’ disappear. The problem for ‘medical science’ is the delivery method. AND the world is made crazy with ‘so-called’ poisonous effects of ozone on life.

      The reasons behind all of this : MONEY.

      Ozone is free ! It cannot be captured and holed in storage for a long time. It cannot bind in a cheap way to something that can be ‘patented’. MONEY.

      A warning though : do not breathe ozone unless you know what you are doing.
      If you take responsibility for your own well-being, that is a good start.

      Take Heart, be Brave (and careful, different from afraid :)

      __ end of my comment __

      Kind regards,
      Leo.

      PS there is a whole new idea about meaning of health and dis-eases. It would be a paradigm change and render the income of the pharma industry to a record low.
      It would reduce the ‘medical science’ group into assistants and helpers in stead of their self-proclaimed god-like status (the ivory tower).
      These new ideas are heavenly targeted (pun intended).

      To: alan@skynews.com.au
      Date: Sun, 25 Oct 2020
      Subject: Youtube on covid, my comment

  10. Mooi samengevat. Ik kwam in mijn zoektocht ook uit bij de Ligthair en de Progenion. Wat ik alleen lastig vind is deze 2 producten te vergelijken. Welke heeft de hoogste ionen opbrengst? Dit zegt iets over de snelheid waarmee de lucht gereinigd wordt.

    Ligthair geeft de volgende specificaties. 30 miljard ionen per seconde. Deze deeltjes verspreiden door de ruimte. Dit betekent dat op een plek 1 cm van het apparaat nog 19 miljoen ionen per cm3 gemeten worden, op een plek 1 meter van het apparaat nog 250.000 ionen per cm3.

    Progenion geeft 2.960.000 ionen per cm³. Dit zou volgens Progenion betekenen: Het aantal ionen per cm3 is een gemiddelde van de aanwezige ionen in de totale ruimte van 60 m2 of 150 m2
    Ik kan hier niet zo veel mee. Wie kan mij helpen…

    1. Ik heb zelf ook wat berekeningen gemaakt. Ik vraag me af welke tijdseenheid Progenoin gebruikt voor het gemiddelde aantal ionen per cm3 in de ruimte? Wanneer je de 35 miljard ionen per seconde (die LightAir inmiddels claimt) doorrekent naar een ruimte van 26m2 / 65 m3 (mijn woonkamer), dan kom ik over een gehele periode van 1 uur op ongeveer1,9 miljoen ionen per cm2 in de ruimte.

      Volgens mij vallen ionen tegen oppervlaktes aan of worden er door aangetrokken, dus het totale ionen zal nooit zo groot zijn op 1 moment in de tijd. Maar dit getal van 1,9 miljoen per cm3 komt wel in de buurt van Progenion. Progenion moet minimaal met 1 uur tijdseenheid meten hier.

      Per minuut in mijn woonkamer zouden er gemiddeld nog steeds ruim 31.000 ionen per cm3 met de Lightair in de lucht moeten zijn. Dit is een hoop als je bedenkt dat een hoog besmettelijke zingende corona patient (met high viral load) in 1 of enkele uren tijd nog altijd maar 7 virusdeeltjes per cm3 in een slecht geventileerde ruimte van 20 m2 / 50 m3 verspreidt. Die dus gemiddeld door 31.000 ionen per minuut worden aangevallen door de Lightair.

      Een cm3 is zeer klein (er passen 1 miljoen cm3 in een m3). Een hoog besmettelijk persoon kan dan wel 7 miljoen virus deeltjes per m3 verspreiden, maar die worden dan iedere minuut aangevallen door 31 miljard ionen per m3.

  11. Goed en compleet verhaal. Thanks. Ik had deze infirmatie ook versnipperd over het internet gevonden, ik stuur kennissen en vrienden nu hier naar toe.

    Misschien moet je er bij zetten dat de ionen ook virussen in de lucht deactiveren in de gehele ruimte. Dus het virus hoeft niet eerst DOOR het filter.

    Ik krijg de progenion vandaag binnen. (Had 6 weken levertijd)

  12. Het is toch op zijn minst bijzonder dat hier eigenlijk niet over gesproken wordt. Er zijn natuurlijk verschillende soorten ionisatoren, positief, negatief, en bipolaire ionisatoren. Geforceerde luchtverversing , of gewoon in de kamer. Het lijkt me toch duidelijk dat dit soort apparaten sowieso in bejaardentehuizen geïntegreerd moeten worden. Want daar zitten de meest kwetsbare mensen. Daarbij zou elke nieuwbouw, waar veel mensen komen zo’n systeem moeten hebben. Eigenlijk is het een soort van vijtrapsraket : 1, Er worden virussen en bacteriën onschadelijk gemaakt, pollen worden uit de lucht gehaald, fijnstof ook, en stikstofoxiden. Allemaal dingen die voor onze maatschappij heel belangrijk zijn. Dus waarom wordt dit niet alleen niet besproken? Maar zelfs actief gecensureerd (mijn eigen ervaring bij nu.nl).

  13. Misschien minder geavanceerd dan nu, maar ik probeerde zo’n vijftien jaar geleden een ionisator uit. Een klein apparaatje, gemaakt in Hilversum, met een naald. In het donker lichtte het puntje ervan paars op. Plugde ik eens enthousiast in het stopcontact van een witte muur. Even later: grote zwarte vlek er omheen. Werkte dus iets te goed met het aanpakken van rommel uit de lucht. Sindsdien gebruik ik het kastje op wat verstandiger manieren.

    Wat ik ook begreep van toen, mogelijk verouderde informatie, is dat een ionisator van zichzelf niet al te veel positieve ionen moet produceren. Want dan produceert het onbedoeld wat het juist bedoeld probeert te doen, namelijk negatieve luchtionen creëren, toch?

    Plus: misschien interessant om je verhaal mee aan te vullen is te vertellen wat de rol in de natuur is van negatieve luchtionen, wat ze betekenen voor onze gezondheid, nog naast de viruskwestie, waarvan het overigens mooi zou zijn als je die ook iets kon uitdiepen.

  14. Lastige en hopelijk niet onbetamelijke vraag misschien: welke zou je zelf kopen?
    Ik hoorde toevallig bij cafe Weltschmerz iets over de Ionisator en googlede en dacht: een beetje heet en koud erbij is meegenomen dus toog ik meteen naar de MM voor de ot and cool Dyson van 649 euro maaaaarrr die bleek geen ionisator te hebben. \terug naar Google, waar ik deze blog vond Chapeau!
    Ik wil er alleen maar een voor de leerlingen die ik thuis les geef en waarvan een aantal sinds maart niet meer durven te komen ( vooral doodsbenauwde ouders van Chinese kinderen) Ik heb eigenlijk geen luchtzuiveraar nodig maar wil alleen iets in huis in de grote leskamer hebben staan als ik straks in november niet meer kan ventileren. Dan DOE ik tenminste iets …! De leskamer is 200 m3 5x5x4meter. Ik heb al een systeem bedacht dat groepen elkaar niet meer op de trap tegen kunnen komen ( door gebruik van de achterpoort EN de grote voordeur_

    Ik twijfel tussen de Lightair en Winix, na diverse YouTube filmpjes te hebben bekeken. Ik ben onder de indruk van jouw onderzoek en vooral het recente karakter ervan. dat miste ik bij de andere filmpjes. Vandaar mijn vraag nu: welke zou ik kiezen en in huis hebben op 1 september als de kinderen en ouders weer komen? Ook ik verwacht een run op ionisators…( ik loop met alles altijd een beetje vooruit, al meer dan 40 jaar)

    En dingetje is nog: waar zou ik zo’n ding neerzetten want eigenlijk is elke cm in de leskamer in gebruik ( er komen doorgaans 10 – 15 kinderen plus ouders in de kamer twee keer per week gedurende 5 uur) en ernaast spelen broertjes en zusjes tijden de les.

    ik wil ook potentiële nieuwe ouders ‘lokken’ met deze Corona oplossing. Want nieuwe leerlingen hebben zich nog nauwelijks aangemeld.

    ik vermoed dat als dit effect wijder bekend wordt ook restaurants en concertzalen weer gewoon aan de slag kunnen? middelbare scholen? zou toch een wonder zijn?!
    waarom is het verder nergens vermeld, denk ik dan…
    Enfin, even de ontwikkelingen deze zomer afwachten, maar eerst moet ik er een hebben staan natuurlijk Hihi!
    Ik hecht veel aan je antwoord :-)

    1. Ik zou de Progenion electrostatische luchtzuivering doen, goedkoop, goed, en getest. Uitverkocht natuurlijk, maar gewoon blijven zoeken. Ik denk dat je er twee moet plaatsen, in twee hoeken. Vraag het aan de verkoper / fabrikant.
      In jouw situatie heeft het veel zin, ten eerste psychologisch, voor zowel de kinderen als de ouders, en ten tweede omdat je veel mensen in een kamer hebt. Dit zou iedereen in vergelijkbare situaties moeten doen!

    2. Jouw ruimte is veel te groot. dat trekken die bakken niet. die zijn voor 10m2 – 15m2, kleine huiskamers.
      Denk ook aan de schijnveiligheid (stokpaardje RIVM maar wel belangrijk). Het gaat om de virusdeeltjes die vast zitten aan pollen, aerosolen, stof, die slaan neer. Als iemand besmet is ga je de miljarden levende virusdeeltjes die uit z’n keel en neus komen niet tegenhouden met een ionisatie-apparaat. Bovendien als het apparaat te klein is, heb je nog kans dat je de aerosolen nog meer verspreidt door de luchtverplaatsing….

      Denk aan een luchtsluis te maken van de entree. Waar mensen/kinderen bij binnenkomst door een afzuiger gaan (die aerosolen en stof afzuigt, waar het virus inzit). Een goede stofzuiger met HEPA filter en borstel over hun kleren, haalt alle aerosolen en grote stofdelen weg.
      Laat in die ruimte mensen dan gelijk hun handen wassen met warm water en zeep (en een timer voor de 20 sec) Deze ruimte ioniseer je.
      Overbodige spullen zoals tassen en jassen buiten de luchtsluis te laten.

    1. Ik heb ook lang gezocht en veel bekeken: de progenion is de beste en doet ook ALLEEN ioniseren. Geen filters of bewegende delen.

      Alleen een rvs plaat die je 1 per week af kan spoelen.

  15. Moderne luchtreinigers zijn voorzien van meerder filters (stof, hepa, aktief koolstof) en vaak een zogenaamde cluster ionisator. Deze produceert een cluster van zowel negatieve als positieve ionen. Ozonvrij! En mocht er toch enige ozon uitkomen dan is het aktief koolstof filter in staat om dat te absorberen. Mijn Proairtech ZX9000 staat dagelijks aan in de kamer en ik heb nog nooit ozon geroken. En ik weet hoe het ruikt.

    1. Check out de Light air Ionflow ionisatior. De enige die geen meetbare ozon genereert. Die techniek is gebruikt in het onderzoek van 2015. Is allemaal behoorlijk grondig wetenschappelijk onderbouwd.

      1. Heel erg bedankt! Ik heb het bestudeerd, en dat is toch wel erg overtuigend. Ik heb de blog inmiddels geheel aangepast.

    2. Zelf maak ik gebruik van een Bioxigen Ionisator. Ik ben er erg tevreden mee. Zeker ook met het persoonlijke advies vanuit Fresh Air Technology Holland. Zeer vriendelijk en kundig geholpen en van advies voorzien.
      Ze diverse modellen voor kleine en grote ruimtes.

Geef een reactie