Maak OS X sneller: fonts en talen beheren en ruimte vrijmaken

– Update: 30 april 2017 –

Bij de update naar OS X Mavericks ging er veel mis, zie een oudere post met een overzicht van alle problemen en oplossingen. Ik installeerde het ook op een 27 inch iMac uit 2009 die altijd als een zonnetje liep. Sinds Mavericks is-ie supertraag.  Ik dacht erover om maar weer eens een nieuwe te kopen. Maar ik was 1 ding compleet vergeten: om alle rare exotische fonts uit te zetten. Dat zijn er zo ongelofelijk veel geworden inmiddels: Chinees, Koreaans, Thais, en ga zo maar door. Dat zijn allemaal per stuk kanjergrote bestanden, die allemaal in het geheugen geladen moeten worden. Dat is echt veel te veel, zelfs voor recente Macs.

Hoe zet je die uit of verwijder je die? Kan gewoon via de Lettertypencatalogus. Maar het kan ook via Library (Bibliotheek) > fonts. Dan kan je namelijk sorteren op grootte en gooi je alle achterlijk grote bestanden weg. Een ander voordeel van deze manier is dat je ook systeemfonts kan verwijderen. Maar elk nadeel heb ze voordeel: mocht je ooit dat Thaise font nodig hebben, dan hang je. Gelukkig bestaat er zoiets als een backup.

UPDATE:
Gebruik het programma Monolingual om nog veel meer te verwijderen. Behalve fonts zijn er namelijk nog veel meer bestanden die standaard op je Mac staan, voor ondersteuning van vele talen. Die kunnen bij mij weg, behalve Engels. Bij mij heb ik zo bijna 6GB verwijderd!
Verder staan er ook waardevolle tips op dit artikel bij Onemorething.nl

UPDATE:
Bij updates naar Yosemite en El Capitan moet je dit weer allemaal weer opnieuw doen. Gelukkig op dezelfde manier.

Zie ook het nieuwe artikel over ruimte vrijmaken en schijf opschonen.

UPDATE:
Natuurlijk wordt zo’n oude Mac VEEL sneller als je er SSD inzet. Dat heb ik later ook gedaan, en dat scheelde enorm.

Geef een reactie