Mondkapje verplicht in openbaar vervoer

niet-medisch mondkapje verplicht openbaar vervoer

– Update: 16 januari 2022 –

Een niet-medisch mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. De beste zijn N95 (of KN95 of FFP2) gecertificeerd. Maar dat zijn medische mondkapjes. Je kan die mondkapjes overal kopen, ook op AliExpress. Kan zelfs uit de EU. Uit Spanje bijvoorbeeld. Dat kun je vaak aanvinken bij de bestelling.

Tegenwoordig moet het vaak FFP2 zijn, ook in het buitenland moet dat. Zoals deze FFP2 hier, 120 stuks voor €25,- gewoon op BOL.com.

Dit katoenen mondkapje is herbruikbaar en afwasbaar. Die heb ik zelf. Zonder N95 certificaat, maar zo’n niet-medisch mondkapje was juist altijd verplicht in het openbaar vervoer. In allerlei designs, bijvoorbeeld zwart of roze, tien stuks voor 5 euro.

Ook hier op BOL.com, dus vanuit Nederland en supersnel bezorgd.

Er zijn nu ook allerlei spatschermen, zie de blog daarover.

Of deze high tech mondkapjes met allerlei actieve koolstof-filters.

Zulke mondkapjes zijn er ook in allerlei designs en printjes:

Of met beroemde schilderijen erop, zoals Van Gogh:

van gogh mondkapje

mondkapje Grote Golf Katsushika Hokusai

Of deze leuke met allemaal bloemetjes en zo.

N95 of KN95 oftewel FFP2 is de medische kwaliteit die het meest gevraagd wordt. Ook voor brildragers geschikt, door de neusbrug-clip die je in de vorm van je neus kan duwen.

N95 mondkapje

Deze hierboven wordt het meest verkocht. Per 10 stuks voor 19,-. Of deze, dat is zo’n beetje dezelfde. Kan soms ook uit de EU, zoals uit Spanje.

KN95 mondkapje herbruikbaar

Dit mondkapje hierboven is herbruikbaar en wordt ook veel verkocht. Deze is KN95 gecertificeerd, en heeft een extra mondfilter. Ook voor brildragers geschikt, door de neusbrug-clip die je in de vorm van je neus kan duwen. Per tien voor 35 euro.

N95 mondkapje wegwerp

Hierboven de wegwerp mondkapjes die tandartsen en zo vaak gebruiken. Kan soms ook vanuit Spanje. Per 50 stuks bijvoorbeeld, voor iets van 25 cent per stuk. Deze zijn niet geschikt voor anti-virus, maar goed genoeg voor het openbaar vervoer, zodat je geen boete krijgt…

Apple face mask = KF94 mask

Het “Apple face mask” is nu ook gewoon hier te koop voor ongeveer een euro per stuk. Het ontwerp daarvan is goed, slim en doordacht. Aan de binnenkant zitten twee flappen die je naar buiten vouwt. Je neus wordt zo veel beter afgesloten, en het past veel beter. Dus ook voor brildragers de beste, mede door de neusbrug-clip die je in de vorm van je neus kan duwen. Echt een verbluffend simpel staaltje product design:

apple face mask

apple face mask

Werkt een mondkapje eigenlijk wel?

De meningen zijn verdeeld, en onderzoeksresultaten zijn tegenstrijdig. De meest overtuigende onderzoeken zeggen dat het inderdaad een klein beetje verschil maakt; van 0,1% tot een paar procent.

KN95 of N95 maakt niet uit, zie deze officiële vergelijking bij 3M.

Maar elk mondkapje verzamelt ook virussen en bacteriën, en wordt dan langzaam juist een haard van infectie. Zoals een zakdoek, dat voorbeeld kennen we allemaal. In de officiële aanbevelingen staat daar niks over. Ja, dat het alleen werkt met een gladgeschoren huid, en dat je het na gebruik moet weggooien. Meer staat er eigenlijk niet. Maar wat is na gebruik? Na één ritje in bus, tram of metro? Of na een dag? Een week? En je kan de herbruikbare toch ook gewoon wassen?

Het is misschien nog beter om behalve een mondkapje ook van die wegwerp-latex-handschoenen te gebruiken, bijvoorbeeld in de supermarkt. Of op publieke plekken, zoals het openbaar vervoer. Kan ook uit de EU. In blauw of zwart, in verschillende maten, en witte staan hier:

latex handschoenen wegwerp

En als je toch bezig bent wil je misschien ook zo’n contactloze thermometer. Deze hieronder was het meest verkocht, voor€ 19,- en is prima. Non contact digitale voorhoofd koorts-thermometer:

Non contact digitale voorhoofd koorts thermometer

Meer onderzoek naar exosomen lijkt mij ook belangrijk. Dat zou zelfs kunnen bewijzen hoe mondkapjes, handschoenen en de anderhalve meter zelfs AVERECHTS kunnen werken. Ja, dat zie je goed! Dat is overigens ook gezond verstand, en ook al lang bewezen: je sterkt je afweer door veel in aanraking te komen met allerlei ziekteverwekkers. Je natuurlijke afweer verslapt als je altijd steriel leeft. Dan wordt de kans juist veel groter dat je ziek wordt van een virus of bacterie.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan bestel-links in (affiliate links), maar dat maakt voor de prijs niet uit.

13 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Bijna alle mondkapjes zijn beter als je je bril erover doet, zodat het bij je neus beter afsluit, en je bril niet beslaat.
   Alle mondkapjes met een ijzeren clip bij je neus zijn ook beter (), want die sluiten dan bij je neus iets beter af.
   Dat zijn bijvoorbeeld deze of anders ook deze

 1. Bij Aliexpress duurt het ten minste 3 weken voordat je iets binnen krijgt. Ik heb ze besteld bij sunnymondkapje.nl en ik had ze volgende dag al binnen.

 2. Vanaf 1 juni zijn die mondkapjes al verplicht in het ov. Ik heb ze daarom gewoon besteld op budgetsupplies.nl. Ga niet wekenlang wachten en risico lopen op boete van 95 euro.

 3. Mondkapjes zijn onzinnig in deze fase, zegt epidemioloog Wittkowski op 1’02’40 https://www.youtube.com/watch?v=k0Q4naYOYDw

  Hoor ‘m ook over de anderhalvemeter-samenleving, op 1’01’00: ‘Whatever the effect is, it’s unlikely to have any major impact.’

  Hij adviseert het openen van scholen en bedrijven en te stoppen met de lockdown.

Geef een reactie