Mondkapje verplicht in openbaar vervoer

niet-medisch mondkapje verplicht openbaar vervoer

Een niet-medisch mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. De beste zijn N95 (of KN95) gecertificeerd. Je kan die mondkapjes kopen op AliExpress. Kan zelfs uit EU-landen, dan is het er sneller. Uit Spanje bijvoorbeeld. Dat kun je vaak aanvinken bij de bestelling.

Dit katoenen mondkapje hierboven is herbruikbaar en afwasbaar. Die heb ik zelf inmiddels ook. Zonder N95 certificaat, maar zo’n niet-medisch mondkapje is juist verplicht in het openbaar vervoer. In allerlei designs, bijvoorbeeld zwart of roze, tien stuks voor 5 euro.

Of deze high tech mondkapjes met allerlei actieve koolstof-filters.

Zulke mondkapjes zijn er ook in allerlei designs en printjes:

Of met beroemde schilderijen erop, zoals Van Gogh:

van gogh mondkapje

mondkapje Grote Golf Katsushika Hokusai

Of deze leuke met allemaal bloemetjes en zo.

N95 of KN95 is de kwaliteit die het meest gevraagd wordt. Mijn kennissen in China  vroegen mij daar ook om, toen het daar helemaal uitverkocht was. Inmiddels zijn ze weer volop te koop, voor de normale prijs, en er is ook geen schaarste:

N95 mondkapje

Deze hierboven wordt het meest verkocht. Per 10 stuks voor 19,-. Of deze, dat is zo’n beetje dezelfde. Kan soms ook uit de EU, zoals uit Spanje.

KN95 mondkapje herbruikbaar

Dit mondkapje hierboven is herbruikbaar en wordt ook veel verkocht. Deze is KN95 gecertificeerd, en heeft een extra mondfilter. Per tien voor 35 euro.

N95 mondkapje wegwerp

Hierboven de wegwerp mondkapjes die tandartsen en zo vaak gebruiken. Kan soms ook vanuit Spanje. Per 50 stuks bijvoorbeeld, voor 13 euro. Dat is iets van € 0,26 cent per stuk. Deze zijn niet geschikt voor anti-virus, maar goed genoeg voor het openbaar vervoer, zodat je geen boete krijgt…

Werkt een mondkapje eigenlijk wel?

De meningen zijn verdeeld, en onderzoeksresultaten zijn tegenstrijdig. Wetenschappelijk schijnt het misschien 10% verschil te maken. Als je zelf hoest, is een mondkapje natuurlijk altijd ietsje beter, voor je medemens. Mijn boerenverstand zegt mij dat het op alle vlakken ALTIJD een beetje werkt. Ook zelfgemaakte. Het virus verspreidt zich vooral via de lucht. KN95 of N95 maakt niet uit, zie deze officiële vergelijking bij 3M.

Maar elk mondkapje verzamelt ook virussen en bacteriën, en wordt dan langzaam juist een haard van infectie. Zoals een zakdoek, dat voorbeeld kennen we allemaal. In de officiële aanbevelingen staat daar niks over. Ja, dat het alleen werkt met een gladgeschoren huid, en dat je het na gebruik moet weggooien. Meer staat er eigenlijk niet. Maar wat is na gebruik? Na één ritje in bus, tram of metro? Of na een dag? Een week? En je kan de herbruikbare toch ook gewoon wassen?

Het is misschien nog beter om behalve een mondkapje ook van die wegwerp-latex-handschoenen te gebruiken, bijvoorbeeld in de supermarkt. Of op publieke plekken, zoals het openbaar vervoer. Kan ook uit de EU. In blauw of zwart, in verschillende maten, en witte staan hier:

latex handschoenen wegwerp

En als je toch bezig bent wil je misschien ook zo’n contactloze thermometer. Deze hieronder was het meest verkocht, voor€ 19,- en is prima. Non contact digitale voorhoofd koorts-thermometer:

Non contact digitale voorhoofd koorts thermometer

Meer onderzoek naar exosomen lijkt mij ook belangrijk. Dat zou zelfs kunnen bewijzen hoe mondkapjes, handschoenen en de anderhalve meter zelfs AVERECHTS kunnen werken. Ja, dat zie je goed! Dat is overigens ook gezond verstand en ook al lang bewezen: je sterkt je afweer door veel in aanraking te komen met allerlei ziekteverwekkers.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan bestel-links in (affiliate links), maar dat maakt voor de prijs niet uit.

5 Reacties (nieuwste bovenaan)

  1. Mondkapjes zijn onzinnig in deze fase, zegt epidemioloog Wittkowski op 1’02’40 https://www.youtube.com/watch?v=k0Q4naYOYDw

    Hoor ‘m ook over de anderhalvemeter-samenleving, op 1’01’00: ‘Whatever the effect is, it’s unlikely to have any major impact.’

    Hij adviseert het openen van scholen en bedrijven en te stoppen met de lockdown.

Geef een reactie