Persoonlijke hotspot: internet via je telefoon

– Update: 27 februari 2020 –

Meet je internet-snelheid maar eens, op speedtest.net of op openspeedtest.com. En vergelijk die snelheid dan eens met je telefoon, met de SpeedTest App. Misschien wel sneller dan je vaste internet! Je kan dan op je computer, laptop of iPad net zo goed internetten via de Persoonlijke Hotspot van je telefoon. Geen vast internet meer nodig!

Je kan het internet van je telefoon delen met Persoonlijke Hotspot: bij Instellingen kun je dat  aanzetten. Kan via de USB-kabel, met je telefoon aan je laptop. Maar draadloos kan ook, via Bluetooth. Of via Wifi: je telefoon zet de 4G dan om in je eigen Wifi. (Op Android heet dit Wifi-Hotspot).

Als je telefoon inderdaad sneller is, kan je overwegen om je vaste internet eruit te gooien. Er zit nu zelfs Europa-internet in de databundels (dank, Neelie Smit Kroes!). Onbeperkt mobiel internet is redelijk betaalbaar: rond de 25 euro, inclusief onbeperkt bellen. Met fair use, dus voor normaal gebruik.

Wel jammer dat die getalletjes op Speedtest onbegrijpelijk zijn. Stel ‘m in op Mbps, want Kbps is al helemaal vaag. Je kan ‘m helaas niet instellen op MegaBYTES per seconde, dat is de normale maatsoort. Die rare Mbps moet je dus delen door 8 om normale MegaBytes te krijgen. 8 Mb (Megabit) = 1 MB (MegaByte).

persoonlijke hotspot IOS iPhone iPad macbook internet via telefoon

Je “personal hutspot” zit bij Instellingen. Zo kan je je mobiele verbinding gebruiken op je laptop / tablet / iPad, via USB, Bluetooth of Wifi.

internet snelheid doormeten
29 gedeeld door 8 is 3,5 MegaByte per seconde. Sneller dan vast internet.

IOT en zo

Maar als je veel “Internet of Things” dingen hebt dan is vast internet inderdaad wel handig. Bij mij zijn dat alleen mijn zonnepanelen, maar die kunnen prima op mijn hotspot, als ik dat zou instellen. Een deurbel en intercom hoeven ook niet per se op vaste wifi. En naar een Sonos en aanverwanten kun je direct streamen van je telefoon, via de wifi van je telefoon, daar heb je ook al geen vast internet voor nodig.

Internet via SIM-modem: 4G Wifi Hotspot

Als je vaak op verschillende plekken zit, of als er geen internet-aansluiting is, dan kan je ook een modem doen met een SIM: 4G Wifi Hotspot. Zo’n modem kan je overal neerzetten, in je caravan, vakantiehuis, tuinhuis, camper, auto, op vakantie of op reis. Supersnel en goed, en ook niet veel duurder dan vast internet.

Persoonlijke hotspot: meet de kwaliteit van je mobiele verbinding op IOS

Je kan de kwaliteit van de verbinding zien, van de plek waar je nu bent. Bel *3001#12345#* en je krijgt een overzicht. Ga naar ‘LTE’ en dan naar ‘Serving Cell Meas’.

Bij ‘rsrp0’ zie je de signaalsterkte van de zendmast.  -40 dBm is het best en -140 dBm het slechtst. Bellen kan tot -110. En tot -90 dBm heb je hoge downloadsnelheid.

rsrp1’ is de sterkte van de volgende zendmast.

rsrq0’ is de hoeveelheid storing. Ideaal is -5 tot -10. Onder de -30 heb je een trage  verbinding, zelfs al is het signaal van de mast goed.

persoonlijke hotspot meet de kwaliteit van je mobiele verbinding
Bel dit nummer
persoonlijke hotspot meet je de kwaliteit van je mobiele verbinding
Kies LTE en dan Serving Cell Meas
persoonlijke hotspot meet je kwaliteit van je mobiele verbinding
Zelfs met deze slechte -122 heb ik nog een redelijke snelheid van 3 Mb/s. Met een goede verbinding haal ik 9 Mb/s.

9 Mb/s is echt wel snel: een HD speelfilm van 1,3 Gb is dan in 2 minuten binnen.

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aart-Jan,

  Ik was op zoek naar internetstoring via hotspot. Sinds vorig jaar hebben wij onze kpn digitenne afgezegd. We netflixen aan boord met de hotspot van onze mobiel. Dit is een t-mobile abb. Met unlimited bellen en internet. Tot eergisteren ging dit prima met onze tv aan boord. Maar sinds 2 dagen komt hij met de melding dat internet niet aanwezig is. Terwijl de hotspot wel aanstaat. wel zien we met draadloos verbinden, diverse aansluitingen van mensen om ons heen

  Wat kan hier de oorzaak van zijn. Misschien iets bij instellingen veranderd van iphone?

  Met vriendelijke groet,

  Jacoline

 2. Al jaren is mijn Hotspot mijn provider. (Samsung 8+)
  Ik sta op de drempel een nieuwe Samsung A52 te kopen, dit is een 5G machine. Levert deze nieuwe via Hotspot meer WiFi-snelheid naar (alleen) m’n (oude) Laptop en (ecente) Tablet?

  1. Ja 5G is theoretisch veel sneller, maar het bereik is wel wat minder, en het kan in de praktijk dan ook minder snel zijn dan beloofd wordt.

   1. Ik woon onder de 5G antenne van m’n Provider T-Mobile, dus dat zit wel goed. Nog even….geeft 5G op mijn nieuw te kopen Samsung Galaxy A52 ook de hogere snelheid door aan m’n Hotspot,en de Hotspot op zijn beurt dan weer aan de Laptop, Tablet en Internet Radio?

    1. Ja dat lijkt mij wel, maar pas in 2022. 5G is nu nog even snel als 4G. Pas met de nieuwe frequenties gaat het sneller worden.

 3. Hoi AartJan, ik snap het bellen naar dat nummer niet. moet mijn nummer ipv het 12345, of moet mijn nummer na jouw opgegeven serie?
  ik krijg tot nu toe nummer niet in gebruik te horen dus ik doe zeker iets fout. alvast bedankt

  1. Bel *3001#12345#* en je krijgt een overzicht. Vergeet ook het laatste sterretje niet.
   Jouw nummer moet nergens.
   Werkt op iPhone, niet op Android dacht ik.

 4. Moet je die vaste lijn niet behouden voor alle ‘internet of things’ oplossingen in huis (Sonos, verwarming, licht, deurbel met camera etc.)? Hoewel je daar natuurlijk ook een aparte mobiel voor kunt gebruiken die je altijd thuis laat.

  1. Naar Sonos en aanverwanten kan je vanaf je mobiel streamen zonder vast internet. Qua IOT zijn dat bij mij alleen mijn zonnepanelen, en dat kan ook prima via de hotspot. Maar inderdaad, voor IOT is vast internet wel handiger. Een 4G-Hotspot modem kan ook nog. Ik heb het toegevoegd, dank!

 5. Dag Aartjan,

  Erg leuk om je blogs te lezen! (vooral die headphone tests vind ik heel interessant) Hierbij nog een kleine aanvullende tip met betrekking tot het gebruik van een persoonlijke hotspot:

  Gamen op de PS4 gaat ook super goed via de hotspot van een mobiel. Ik woon in een buitengebied waar alleen maar een adsl-lijn beschikbaar is.
  De Playstation haalt via deze verbinding met een netwerkkabel 11.8 Mbps down en 742 kbps up. Dat werkt op zich redelijk goed, totdat een van de huisgenoten besluit om Netflix te gaan kijken….dan hang je bij veel games aan het elastiek.

  In dat geval schakel ik over op de 4g hotspot van mijn telefoon. De PS4 meet dan snelheden van 27.9Mbps down en 2.8 Mbps up. Gamen gaat dan als een zonnetje.

  Met een internetbundel van 10 Gig per maand kom ik prima uit. Je moet natuurlijk wel even oppassen dat er niet stiekem allerlei updates op de achtergrond worden uitgevoerd als je de hotspot ingeschakeld

Geef een reactie