Maak zelf een powerbank met oplaadbare batterijen

– Update: 17 februari 2022 –

Je kan met oplaadbare batterijen zelf een supergoedkope powerbank maken, met zo’n behuizing van 4 euro. Deze “case” is tegelijk ook de oplader. In dit ding kunnen vijf grote batterijen van het type 18650 (platte kop, 5 voor 10,-). Dat is samen 20Ah. Daar kan je 5x een iPhone mee opladen. In Nederland kost zo’n 20Ah powerbank vaak al 50-80 euro. En deze DIY powerbank kost dus maar 14 euro, alles-bij-elkaar.

Het in elkaar zetten is supersimpel: de batterijen erin, daarna dichtklikken. Niks solderen of zo. Je kan ‘m daarna moeilijk weer openmaken, dus je moet goed letten op de PLUS en MIN. Door de platte kop van de batterijen kan je je daar makkelijk in vergissen.

UPDATE: de links in dit artikel zijn verouderd. Ik heb een nieuw artikel over  zelfbouw-batterijen. en dit artikel over zonnelader-lampjes. En een nieuw artikel over powerbanks van fietsaccu’s.

De behuizing heeft 3 USB uitgangen. Het verlichte display toont het percentage en hoeveel stroom er UIT of IN gaat: 1 Ampère of 2 Ampère (snelladen). Na 30 seconden geeft hij dat aan. Verder zit er ook een zaklamp op: dubbelklik op de knop.

Je kan er geen laptops mee opladen, want er zit geen USB-C of 12V op. Er zijn ook wel behuizingen met USB-C, maar die zijn ook maar 5V. En 12 Volt zit ook maar zelden op powerbanks: alleen op JUMP-STARTERS, of op USB-C powerbanks met PD3.0 en QC 3.0. Daarmee kan je dus WEL laptops opladen.

Bij het doormeten bleek deze DIY-powerbank 1A met 5V af te geven. Echte snelladers geven 1,1 tot 1,3 Ampère af, dus zoveel scheelt dat niet met deze zelfgemaakte.

powerbank voor oplaadbare batterijen
Deze powerbank-behuizing kocht ik voor 4 euro
18650 batterijen oplaadbaar
Met deze batterijen erbij: 5 voor 10,-

Het opladen van de powerbank zelf, via Micro-Usb, gaat wel langzaam: 0,3 Ampère. Maar dat is bij andere powerbanks ook zo. Opladen kan met elke USB-lader (5V 1A). De micro-USB kabel is niet meegeleverd, maar die heb je wel ergens liggen. Als je snel wil opladen moet je een 12V powerbank nemen.

powerbank voor oplaadbare batterijen
De behuizing is smaller dan een iPhone Max, even hoog en 3x dikker.
powerbank voor oplaadbare batterijen
Met een goede zaklamp
powerbank voor oplaadbare batterijen
Het display is goed en handig
powerbank voor oplaadbare batterijen
Opladen gaat met 5V en 1A, als je het doormeet…
powerbank voor oplaadbare batterijen
…echte snelladers doen tussen de 1 en 1,3 A
powerbank voor oplaadbare batterijen
…op nieuwe iPhones met snelladen dan…
powerbank voor oplaadbare batterijen
In 45 minuten van 30% naar 80%, en de powerbank van 100% naar 78%. Prima!
powerbank voor oplaadbare batterijen
Het opladen van de powerbank zelf gaat langzaam: 5V en 0,3A, net als bij andere powerbanks

En AA-batterijen?

Deze is dus niet niet voor gewone AA batterijen. Voor dat soort gewone kleine oplaadbare batterijen zijn er ook behuizingen. Maar die 18650 batterijen zijn veel groter en krachtiger. Er zijn ook kleinere powerbank-behuizingen voor deze grote batterijen, zoals deze 4 x 18650 behuizing. En grotere zijn er ook: voor zeven van zulke 18650 batterijen is er deze grote behuizing: in totaal heb je dan een powerbank van 24Ah. Kost ook maar 5 euro. De 18650 batterijen zijn hier te koop (neem dan 2 stuks voor 5,- + 5 stuks voor 10,-).

oplaadbare batterijen als powerbank
Dit is de behuizing voor 7 grote batterijen (van het type 18650), tezamen 24Ah

AANRADERS DUS! Milieutechnisch is dit ook het best, omdat je de batterijen zelf kan vervangen. Of juist de behuizing. Sowieso is dit de goedkoopste powerbank.

De batterijen waren er in twee weken, de behuizing duurde bijna twee maanden. UPDATE: Na maanden gebruik blijkt hij verder helemaal goed te werken.

Powerbank doormeten?

Doormeten kan met een USB-meter voor 3,-. Doe die tussen je powerbank en je telefoon. Je ziet op het paneeltje de verstreken tijd, het opgenomen vermogen (mAh), het Voltage (V) en het Amperage (A). Als je de meter tussen  de oplader en de powerbank zet, dan zie je hoeveel stroom de powerbank opneemt, bijvoorbeeld 10.000 mAh, en ook hoe lang dat duurde. Als je vervolgens de USB-meter tussen de powerbank en je telefoon zet, zie je hoeveel stroom de powerbank afgeeft, bijvoorbeeld 6.000 mAh.

zonnepaneel doormeten

Powerbank opladen

Powerbanks kun je opladen met elke USB-lader. Het kan ook met een zonnepaneel. Zie ook deze blog over de beste oplader bijvoorbeeld deze lader voor 9 euro, waar behalve USB ook USB-C op zit, met PD, QC 3.0 en 30Watt, zodat je die voor alles – zelfs voor laptops – kan gebruiken (getest en goed bevonden):

usb c oplader

Zie ook de blog over de beste powerbanks.

Zie ook deze handleiding DIY zonnelader voor 55,-.

6 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Update dit artikel want de prijzen zijn nu behoorlijk anders bv je eerste link voor 5 batterijen die kost daar nu met verzending 33 euro dat is wat anders dan 5 a 10 euro

    1. Zie de update in de tekst:
      UPDATE: de links in dit artikel zijn verouderd. Ik heb een nieuw artikel over  zelfbouw-batterijen. en dit artikel over zonnelader-lampjes. En een nieuw artikel over powerbanks van fietsaccu’s.

  2. Beste Aart-Jan,
    Met plezier lees ik regelmatig je artikelen, geweldig. Ten aanzien van dit artikel vroeg ik me af of de dispay continue blijft branden, want dat neemt natuurlijk ook stroom? Ik hoor het graag..
    Met vriendelijke groeten

Geef een reactie