Sonata HD USB-C mini Audio DAC review

Sonata Dac

– Update: 25 augustus 2021 –

Af en toe komt er iets bijzonders langs. Met deze Sonata mini-DAC heb je een veel betere geluidskwaliteit op je telefoon of computer (als daar USB-C op zit). Ik test veel geluidskaarten, zie dit overzicht met de beste DAC’s. De goedkope onder de 20 euro zijn meestal slecht, maar ik heb ook toppers gevonden voor maar 25 euro. Nu dus deze Sonata DAC voor 25 euro. Alles klinkt beter met dit ding. 

Er zijn verschillende soorten audiokaarten of DAC’s, allemaal met voordelen en nadelen. De kleinste was dat korte witte verloop-snoertje bij je iPhone. Zo kon je een minijack koptelefoon aansluiten op de Lightning van je iPhone. Ideaal, maar de geluidskwaliteit kon beter. En hij was dun en fragiel. Deze Sonata is vergelijkbaar, maar dan met audiofiele geluidskwaliteit, beter, slimmer, en met USB-C (wat helaas nog niet op iPhones zit).

Inmiddels zijn er de TRASAM Q1 (21,-) en de Sonata HD PRO (40,-) en die zijn nog weer beter, met nog mooier geluid. Ook geschikt voor IOS, als je het Lightning-kabeltje erbij bestelt. Waanzinnig mooi ding, super-aanrader. Zie de review.

TempoTec Sonata HD USB-C naar 3.5mm audio adapter DAC review

Zo’n ding wordt ook wel audio adapter genoemd, of koptelefoonversterker. Een DAC zet het Digitale geluid om naar Analoog. Voor iPhone heette dit een Lightning Audio adapter (dat was dat witte kleine verloopje).

Deze Sonata heeft geen Lightning, maar USB-C. Je kan ‘m daarom overal op gebruiken: op Android, Windows, nieuwe Macbooks en zelfs op de nieuwste iPads. Alleen niet op de huidige iPhones, maar de volgende iPhones zullen ook wel USB-C worden, is de verwachting. 

Oude USB DAC’s geven vaak problemen op nieuwe MacBooks (tikjes / uitvallers), en dat heb je met deze Sonata niet, want deze is USB-C.

Deze Sonata is een enorme aanrader! Want hij klinkt fantastisch, is supergoedkoop, piepklein en je kan deze DAC dus op al je apparaten gebruiken (als er maar USB-C op zit). Alle mini-jack koptelefoons / oordopjes kunnen erin, voor een audiofiele geluidskwaliteit.

Net als andere DAC’s gaat hij na 100 uur nog beter klinken, hij moet “inbranden”.

Je kan ‘m ook met een gewoon snoertje verbinden met je stereo, zoals met dit kabeltje van mini-jack naar tulp

Okee, de grote USB DAC’s zoals de K.Guss klinken beter, harder, helderder, analytischer, met meer definitie in de bas, en hebben meer mogelijkheden. Maar voor zo’n klein handig ding klinkt die Sonata waanzinnig goed, op een bepaalde manier misschien zelfs mooier. Hij klinkt zachter, ronder, analoger, vriendelijker, warmer en mogelijk zelfs iets ruimtelijker dan de K.Guss. Je kan er daarom ook eindeloos lang naar luisteren. Als je een luid signaal nodig hebt, voor veeleisende grote hoofdtelefoons heb je de K.Guss nodig, want die kan gewoon harder. Of de Shanling M0, zie verderop. Die zijn 5Watt, de Sonata is 2,5 Watt. 

– Je kan de firmware nog flashen, zie onderaan. Voor nog iets beter geluid.

Er is inmiddels ook een verbeterde versie: de Sonata III met DAC chip CS42L42 (€ 45,-).

Ook als DJ kun je deze DAC’s gebruiken: het geluid uit de Sonata DAC gaat dan naar de grote speakers, en je hoofdtelefoon kan in de gewone audio-uitgang op je laptop. Zie het artikel over de Spotify DJ Tips.

beste dac Android telefoon usb-c

Er zit een blikken doosje bij, en een gratis verloopje van USB-C naar gewone USB. Dus je kan ‘m ook op oude computers met gewone USB gebruiken:

Conclusie

Dit is de beste goedkope USB-C mini audio DAC. Een enorme aanrader. Een audiofiele upgrade voor elke vorm van audio als het piepklein, mobiel en goedkoop moet. Werkt op alle USB en USB-C apparaten, en dat is vrijwel alles – behalve op de huidige iPhones (die zijn Lightning).

UPDATE: je kan hier de firmware downloaden voor een nog hogere geluidskwaliteit (je kan er dan niet meer mee bellen, want er is dan geen microfoonfunctie meer). Flashen moet op Windows. Vul Vendor ID (VID)en Product ID (PID) in. Die kun je vinden bij Properties > Details. Bij mij was de VID: 22E1 en de PID was E202. Zie dit screenshot, klik voor een vergroting:

Hi Res Audio Players met DAC zoals de Shanling M0

Er zijn ook Hi Res Audio Players zoals de Shanling M0 (95,-) die je als DAC kan gebruiken. De M0 is zo klein als een Apple Watch. Je kan er een Micro-SD kaart indoen met al je muziek. Ook in 24 bit. Via de USB-C werkt het als elke andere USB-DAC, en via de 3,5mm mini-jack als hoofdtelefoonversterker. En dat is nog niet alles, want dit is ook nog eens een Bluetooth Audio zender/ontvanger. Hi-Res, Apt-X, Bluetooth 4.1. Zie de review.

Enorme aanrader! Klein, handig en multifunctioneel, met waanzinnige audiofiele geluidskwaliteit (AK4490 chip).Hij klinkt nog weer beter dan de Sonata. En je kan ‘m ook gewoon als DAC gebruiken.

UPDATES

Inmiddels zijn er alweer nieuwere betere: zoals de Trasam Q1 (vanaf 21,-). De best klinkende is de Zishan DSD (vanaf 90,-). 

44 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Het gebruik van de sonata hd met een samsung s20 geeft problemen. Het heeft even gewerkt, maar daarna geen geluid meer. Kennelijk wordt het signaal geblokkeerd. Zijn er suggesties om dit probleem op te lossen?

  2. Hoi Aartjan
    Mooie review! Dan wil je zo’n dingetje hebben…
    Vandaag aangekomen, in mijn android telefoon klikken (USB-C): er gebeurt niets, muziek gaat over de speaker.
    DAC in mijn PC en laptop geplugd (Windows) met de USB adapter:
    Windows herkent een usb apparaat en de VID en Pid kloppen, zelfde als bij jou.
    Firmware (2 veschillende) gedownload en programmaatje gedraaid, de progressbar loopt vol en vervolgens zegt hij elke keer writing to EEprom failed: try again wat dan natuurlijk niet lukt

    1. Zou de DAC het ook ‘out of the box’ al meteen moeten doen met een default firmware op mijn telefoon? dat is een Oppo Reno2/Android 9
    2. moet de telefoon ook iets melden over USB zoals Windows dat doet?
    3. Enig idee waarom de firmware niet geschreven wil worden?

    Ik heb nu een muisstil apparaatje…

      1. Na ettelijke keren retry is het gelukt de firmware er op te krijgen. De telefoon op OTG en de developers setting aan voor USB toegang… eindelijk het werkt. Het klinkt inderdaad erg mooi moet ik zeggen, Ik gebruik HiByMusic app, daarmee kun jhe ook HD van de NAS afspelen.

        Eind goed, al goed dus

  3. Sinds zojuist heb ik de Sonata HD Pro. Op audiosciencereviews werd dat ding helemaal de lucht in gereviewed en ik heb hem redelijk goedkoop weten te kopen. En donders, het lijkt wel warmer en strakker inderdaad dan de andere Sonata die ik tot nu gebruikte op mijn stereo. Mogelijk de moeite van het bestellen wel waard Aartjan. Benieuwd hoe jij het zal ervaren. Sowieso heeft hij betere specs (hogere resolutie, DSD ondersteuning) en volumebediening in de DAC zelf. Lees hier de review maar eens (andere naam, andere behuizing, zelfde interieur) https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/hidizs-s8-usb-c-headphone-adapter-review.10823/

    In de comments staat ook een store die hem goedkoop verkoopt!

        1. Ja, ik heb hem voor zo’n 36 euro gekocht geloof ik ga. Klinkt heerlijk hoor! Doet ook 32 bit muziek (al is die er volgens mij nauwelijks). Zeg jij nou dat die Meizu in feiten nog beter is qua versterkerchips, of juist die Sonata? Ik vind het verschil echt wel hoorbaar. Eens zien of er nog wat te firmwareupdaten is.

          1. Nee, ik bedoelde dat die Meizu zelf met goedkope of met dure versterker-chip te koop is. Ik heb weer het een en ander besteld, dus er komen weer reviews aan!

  4. Naast de Sonata heb ik nu een vergelijkbare DAC besteld: Dosimix bij Gearbest. Slechts €18 en icm mijn wel heel heldere Sony oordopjes net wat prettiger qua klank. De Sonata geeft wel heel veel hoog. De dosimix maakt gebruik van Qualcomm chip.
    Hier verkrijgbaar: found a very interesting goods in Gearbest:Dosmix HiFi DAC Earphone Amplifier Pro Type-C to 3.5mm Audio Lossless Adapter Cable – Black https://gearbest.app.link/H7jR5RbTQ4

  5. Update: na een kleine 3 maanden heeft mijn Sonata de geest gegeven aan de gevolgen van draadbreuk. Puntje van kritiek op de bouwkwaliteit: de draad is nabij de USB C zijde intern stuk. Daar komt ook de meeste druk op ivm flexibiliteit. Zonde; is ook weinig aan te doen denk ik. Twijfel nu of ik een nieuwe zal halen. Kwaliteit is top, maar de levensduur (voor mij) niet.

      1. Zou dit te maken kunnen hebben met het feit dat er nu een versie 2 van de Sonata is (HIDIZ versie) zoals aangegeven door Joop? Dit zou de iets bredere USB-C connector kunnen verklaren waardoor deze wellicht iets beter beschermd is tegen interne breuk.

        Mooie review verder zoals altijd en zit er ook aan te denken er eentje te kopen voor mijn PC. Ik denk dat deze DAC wel wat beter is dan de RealTek chip in mijn Asus ROG moederbord waar mijn Harman/Kardon Soundsticks III nu op zijn aangesloten.

        Prijs zit nu op € 26,10 of € 30,45 voor de HIDIZS bij AE.

  6. Is er iemand die me kan vertellen waarom mijn ge-update sonata geen geluid -meer- geeft op mijn Huawei P20? Als ik hem op m’n MacBook aansluit werkt het prima. (ik had er 2 besteld en het in de basis instelling gebleven exemplaar werkt wel gewoon op de P20) Ik snap er geen klap van.

  7. Fantastisch! Eindelijk klinkt de muziek op m’n telefoon gewoon goed! Veel power (over). Warm en zeer veel detail. Zowel op m’n rock earbuds als op m’n AKG K550. Vooral op de laatste is het een wereld van verschil. Meer controle. Bedankt voor de tip en je leuke site Aartjan.

  8. Aanvankelijk merkte ik geen krankzinnig verschil, iets meer definitie en iets meer ruimte in het geluid, maar nu ik het zo’n drie maanden gebruik krijg ik het idee dat de Sonata steeds meer zijn kwaliteit openbaart. Misschien heeft ‘ie even moeten inbranden, want ik merk dat het geluid steeds gedetailleerder wordt et cetera. In combinatie met de ZS10 toch een fraaie upgrade voor mijn mobiele telefoon :-)

    1. Jazeker, dit is voor alle mini-jack hoofdtelefoons / oordopjes. Ik gebruik ‘m zelf non-stop op een Bose QuietComfort.

  9. Hey Aartjan,
    Dankjewel voor je review. Vandaag heb ik hem binnengekregen. In mijn setup vond ik een merkbaar kwaliteitsverschil moeilijk vast te stellen tussen de hoofdtelefooningang van mijn Moto G4 of MS Surface Pro en de Sonata. Ik ben begonnen met een MrSpeakers Aeon hoofdtelefoon met Tidal (Masters). De G4 en de Surface pro hebben wel voldoende power om die aan te sturen.

    Waarvan ik wel onder de indruk ben is dat hij probleemloos op ruim voldoende volume een Sennheiser HD650 kan aansturen. Iets wat ik altijd een probleem vond. Ik zie vooral een meerwaarde voor de Sonata in hogere volume voor aansturen van lastigere hoofdtelefoons op dit moment. Bij telefoons en andere apparatuur met een mindere dac uiteraard ook. Dus ik heb zeker geen spijt van de aankoop.

    Ik heb de afgelopen tijd ook intensief één op één Spotify Premium vergeleken met Tidal (Masters) met mijn Sennheiser, B&W, Mrspeakers hoofdtelefoons met een Arcam Rhead die twee ingangen heeft waardoor ik een op een kan switchen daarbij kwam ik ook tot de conclusie dat het verschil met mijn oren niet waarneembaar is op gelijk volume. Tidal speelt alles op een hoger volume af. Daardoor klinkt het standaard beter in vergelijkingen.
    Mijn conclusie Audio(apparatuur) blijft moeilijk objectief te vergelijken, misschien kan ik het ook niet horen omdat ik er inmiddels al rekening mee houd dat het verschil klein is ;-).

    1. Dank! Mijn conclusie over Tidal was vergelijkbaar: het klonk op het eerste gehoor beter maar dat lag vooral aan volume, of zelfs aan compressie. Bij Spotify kun je sinds kort kiezen uit 3 niveaus Volume/compressie: in de auto kies ik Normaal, maar thuis of op oordoppen vind ik Volumeniveau: Zacht veel beter. Dat had Spotify voorheen niet.

    2. Misschien beter Qobuz ipv Tidal proberen. Want tidal zou andere masters krijgen dan Qobuz (mindere mixen van de audio tracks oid). Persoonlijk vind ik Qobuz een wereld van verschil met Tidal. Alleen gebruikvriendelijk is misschien wat anders (niet dat tidal beter zou zijn oid)

  10. Update tip: kijk onder config scherm naar app beheer en kijk ff naar de details van de drivers. kijk dan onder hardware ID voor de cijfers voor de VID en HID, vul deze in, in update programma en go.

  11. Wow, heb zojuist de sonata getest, gewoon in de fabrieks firmware en wat een verschil met het standaard geluid uit mijn android moto g6. Sommige nummers hadden bij midden frequenties een licht gekraak. Dat is nu helemaal weg. En kwaliteit over hele spectrum beter en ruimer, heerlijk.

  12. In de head-fi.org review wordt een xtra flash aangeraden om de sonate in “D” modus te krijgen voor nog betere audio. Heb jij dat ook gedaan of in de standaard c gelaten. Ben benieuwd wat het uitmaakt.

    1. Flashen is bij mij niet gelukt. Heb het wel geprobeerd, zelfs op Windows.
      UPDATE: inmiddels gelukt, zie de updates in het artikel.

      1. Ik heb m besteld, mede door jouw top review. Zal m proberen te flashen naar de D firmware, ik lees dat dat veel zou moeten uitmaken. Let u knows als het lukt. Goed te weten dat jouw resultaten met de standaard C firmware is.

    1. Voor Android en tablets zeker, omdat het handiger is. Voor PC en Mac is de k.Guss denk ik toch net nog iets beter in geluidskwaliteit, maar het scheelt weinig, het klinkt anders. Ik heb een stukje toegevoegd over directe vergelijking.

Geef een reactie