Spam oplossen met filters en meer

– Update: 3 juni 2019 –

Het wordt steeds erger met die spam tegenwoordig. Gelukkkig is het meestal tijdelijk en lost het vanzelf weer op. Maar het is wel een wapenwedloop aan het worden. Je moet er wel aan meedoen, anders lig je binnenkort zelf ook onder een berg spam. Zo kan je terugslaan:

Spamfilter in je Mailprogramma aanzetten

In de meeste Mailprogramma’s zit wel een spamfilter. In Apple Mail bijvoorbeeld hier,  in de Voorkeuren:

schermafdruk-2016-12-05-11-53-10

“Move to Junk Mailbox” kun je eventueel nog veranderen later, als blijkt dat er in je Junk Mailbox echt NOOIT een echte mail staat, maar alleen spam. Het onderste vinkje (Filter before applying rules) kan eigenlijk beter uit.

Gebruik unieke mailadressen

UPDATE: dit kan ook vanaf IOS13 met iCloud adressen!  Als je je eigen domein hebt dan kun je onbeperkt emailadressen gebruiken. Noem jezelf dan bij Linkedin bijvoorbeeld linkedin@jenaam.nl, bij de KPN kpn@jenaam.nl enzovoorts. Wordt je gespamd op dat emailadres, dan verander je jouw adres bij het betreffende bedrijf en zet je vervolgens dat oude adres uit met een filter (zie verderop).

Je email-adres op je eigen websites

Op je eigen websites kunnen spiders en crawler-bots je email-adres zien, en vervolgens verzamelen en verkopen. Alhoewel dit maar een erg klein deel van de totale spam is (met bovenstaande tip kun je precies zien hoe weinig).

In plaats van je email kun je een contactformulier neerzetten, maar ook die moet je beveiligen met antispam-methodes, zoals Captcha. Je kunt ook simpele dingen doen die altijd wel iets helpen zoals je email vermelden als info-apenstaartje-jedomein.nl. Dan mag de bezoeker zelf verzinnen wat je email-adres precies is.

Stel regels (rules) in tegen spam, in Mail

Je kan in Mail veel soorten regels aanzetten, dat gaat vrij makkelijk via de Voorkeuren > Regels, zie deze screenshots:

spam filter email reclame

Hierbij een voorbeeldje van wat je allemaal aan kan zetten, dit groeit per dag:

spam filter mail

Zet een spamfilter aan op je server

Als je een eigen domein en een eigen website hebt, dan is er meestal een mogelijkheid om op je server (meestal via Plesk of DirectAdmin) een spamfilter aan te zetten. Login op je Plesk, klik op Mail en dan op een mailadres. Rechtsboven staat er nu een Spam Filter. Zet die aan, en zet ‘m in de Advanced Settings bijvoorbeeld op 5 (8 is soepel, 1 is superstreng), dan kan het nog strenger als het niet bevalt.Je kan verder kiezen of het in een Map moet komen, gemarkeerd moet worden of dat het direct Verwijderd wordt. Direct verwijderen is natuurlijk het fijnst, maar dan kun je dus wel eens een mail missen!
spam filter server plesk

Je kan daar ook whitelisten en blacklisten (welke verzenders mogen er WEL, of juist NIET doorheen komen)

Spam op je mobiel

Heb je dit allemaal gedaan, heb je nog steeds spam op je mobiel! Nou ja zeg! Hoezo dat dan weer? De meeste tips hierboven doen het namelijk alleen op OS X, en die doen helemaal niks op je mobiel. Behalve het filter dat direct op de server aanstaat. Die haalt de spam al weg voordat het naar je mobiel gepusht wordt. Poeh hee.

Zie ook de blogs over Linkedin Spam en over Agenda Spam!

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Beste,
    Hoe kun je in mail-vookeuren-regels het (3e) veld verbreden waar de voorwaarden in vermeld staatn (bv namen van emails)
    Dit (3e) veld is te smal om de volledige inhoud te laten zien, ik begrijp niet dat apple daar zelf nog niks aan gedaan heeft, het zal te moeilijk zijn om een venster van size te veranderen zeker !!!! :-)
    Ik heb onderhand al verschillende tientallen rules om emails te behandelen, maar zou er graag in kuisen.
    Heb jij een manier om deze rules uit te printen, of volledig zichtbaar te maken op het scherm.
    Alvast bedankt voor een oplossing :-)

  2. Als je je e-mailadres overal bekend maakte de afgelopen decennia dan krijg je niet eens zo heel veel meer spam dan als je dat niet doet.

    Met als groot voordeel dat je gewoon makkelijk bereikbaar bent voor mensen. Het is zo onhandig als mensen geheimzinnig doen over hun e-mailadres! Was getekend, rrr@dds.nl (sinds 1994) en reinder@rustema.nl (sinds 2001).

    Belangrijk is vooral om niet bij een reguliere provider een e-mailadres te hebben met een username die uit een woorden- of namenboek te halen is. Want waarom zouden spammers het hele internet af moeten gaan stropen op e-mailadressen? Die werken waarschijnlijk toch niet. Maar een @gmail.com heeft vast wel een ontvanger die de e-mail leest. En 1982@gmail.com werkt ook wel. En een scriptje schrijven om allerlei combinaties te schrijven is veel makkelijker, goedkoper en sneller dan een robot het web opsturen die met grotendeels onbruikbare adressen terugkomt.

    1. Ha dank je Reinder! Zo dacht ik eigenlijk ook altijd. Het is alleen de laatste tijd enorm geëxplodeerd, ook bij klanten. Dus vandaar toch deze tips. Maar met jouw tegengeluid ben ik het ook eens, en dat is ook belangrijk om te horen.

Geef een reactie