Spatscherm in plaats van mondkapje?

– Update: 15 maart 2021 –

Iedereen worstelt met die mondkapjes. Je bril beslaat. Het is lastig om ‘m de hele dag verplicht op te hebben. Je zweet, je krijgt last van je huid. Men kan je slecht horen. Ze zien je gezichts-uitdrukking niet. Ik zoek en test daarom voortdurend betere, fijnere, slimmere mondkapjes. Nu zijn er ook allerlei spatschermen. Die zijn enorm populair. Je bril beslaat niet, men ziet je gezicht, men hoort je beter, het is minder slecht voor je huid, het zweet minder en je krijgt meer lucht.

Ik heb tien van deze kleine gekocht, want die zijn nu populair. Ik had ze redelijk snel binnen (ongeveer een week), en ze worden nu onder andere op een filmset gebruikt. Daar zijn ze er erg blij mee, en daar is het ook goedkgekeurd door de Covid-managers. Ze zijn herbruikbaar. Of deze hier, dezelfde. Ik ken veel mensen die de hele dag mondkapjes op moeten hebben, zoals film-crews, winkelpersoneel en studenten. Inmiddels worden daar steeds vaker die grote spatschermen gebruikt, zie verderop.

afwasbaar en herbruikbaar mondkapje spatscherm
Afwasbaar en herbruikbaar
gezichtsscherm goedkoop spatscherm full face
Full face spatscherm, als een bril, dus zonder zwetende hoofdband

Zo’n groter spatscherm  zoals hierboven met bril-frame kost ook maar een euro per stuk. Het bril-frame kun je ook los kopen, en de losse opklikschermpjes ook. Ze zijn inmiddels ook op een filmset en in een winkel getest. Het was daar een succes. Deze werd als beste beoordeeld. Er kan zelfs ook een bril onder. Bij een enkeling werd het zicht iets minder, omdat het scherm aan de binnenkant nog beslaat. Maar bij de meeste mensen ging dat juist heel goed. Ook ter afwisseling was het fijn, zeker als je  10 uur per dag mondkapjes of spatschermen op moet.

Deze zijn nu ook gewoon hier in Nederland op BOL.com te koop.

Sissy-Boy Amsterdam!

Deze hieronder wordt ook veel verkocht. Dat is met een band om je hoofd, maar die wordt door mijn testpersonen als minder fijn ervaren. Hij beslaat, en je kan er slechter doorheen kijken:

Met een band om je voorhoofd, maar dat wordt als minder prettig ervaren als je het de hele dag op moeten hebben
Leuk, mooi en handig. Maar je zicht vertekent door dat plastic. Je kan dus niet goed zien.

Die hierboven ziet er misschien leuk uit, maar men vond het niks. Het zicht vertekende teveel.

Werkt het eigenlijk wel?

Helaas is er geen eensluidend wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid en effectiviteit ervan. Net als bij mondkapjes eigenlijk.

De vele onderzoeken naar mondkapjes zijn tegenstrijdig. De meest overtuigende onderzoeken zeggen dat het een klein beetje verschil maakt; van 0,1% tot een paar procent.

Als je in een slecht geventileerde ruimte zit – of in een circulerende airco – dan kan je natuurlijk beter medische KN95 mondkapjes gebruiken. De ventilatie / airco zou verse lucht moeten aanzuigen. Dat is vaak niet zo, want dat is duur. Dat kost meer stroom.

Met bijvoorbeeld dit dunne elastische mondkapje; herbruikbaar en wasbaar. Bevalt mij behoorlijk goed. In allerlei kleuren en designs, tien stuks voor 4 euro.

niet-medisch mondkapje verplicht openbaar vervoer

Apple face mask = KF94 mask

Het “Apple face mask” is nu ook gewoon hier te koop voor ongeveer een euro per stuk. Het ontwerp daarvan is goed, slim en doordacht. Aan de binnenkant zitten twee flappen die je naar buiten vouwt. Je neus wordt zo veel beter afgesloten, en het past veel beter. Dus ook voor brildragers de beste, mede door de neusbrug-clip die je in de vorm van je neus kan duwen. Echt een verbluffend simpel staaltje product design:

apple face mask

apple face mask

Bril beslagen? Anti condens spray

Het probleem van veel mondkapjes is dat je bril beslaat. Je kan dan je bril OVER het mondkapje doen, bij je neus. Dat scheelt enorm. En/of je kan anti condens spray gebruiken, en dat helpt ook. Kost hier anderhalve euro.  Dat is natuurlijk op AliExpress. De goedkoopste op BOL.com is deze, per 3 stuks.

Deze blog is niet gesponsord. Ik heb een aantal van die dingen zelf gekocht en ben die aan het testen.

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Fijn om de link naar het artikel van het RIVM hier terug te vinden, daar was ik naar op zoek. Het maakt maar weer eens duidelijk dat ook als je een scherm voor je gezicht hebt je nog steeds afstand moet houden.

 2. De transparante mondkapjes en spatschermen staan bij het RIVM op de lijst van niet toegestane middelen. Er kan langs alke kanten vocht ontsnappen…

  1. Nee daar is niets over bekend, lijkt ook niet aannemelijk. Honden kunnen besmet raken, maar worden dan niet ziek, en zijn dan ook niet besmettelijk.

 3. Het mondkapje was al een redelijke schijnveiligheid en dit gaat natuurlijk nergens over.
  Oké als ik hoest houdt het wat tegen maar om nou te zeggen dat het beschermd….
  Wel leuk dat je het uitzoekt uiteraard. :)

 4. Deze spatschermen worden ook gedragen bij de dierenarts, door eigenaar en arts.
  Fantastisch en ook prettiger voor de dieren, men blijft herkenbaar en het is minder “bedreigend” voor uw nerveuze huisdier

 5. Niet te doen een mondkapje te dragen met een longinhoud van 20% en met zuurstof in beide neusgaten hopelijk krijgen wij longpatien net als in ander landen hier ook vrijstelling van voor ons is dit dodelijk ivb lage zuurstof gehalte in ons bloed

  1. In Nederland vinden er ook goede oplossingen plaats. Kijk maar op gofit-screen.com
   Gebaseerd op de plexiglas spatschermen bij de kassa. Maar dan handzaam en mobiel voor onderweg. Perfect voor mensen met een verminderde longinhoud

 6. Heb zo’n plastic met hoofdband, werk in een winkel.
  Erg benauwd nog, beslaat soms ook.
  Ik vind een mondkapje fijner hoewel die weer regelmatig verschuift richting mijn ogen.
  De kleine plastic kap lijkt me minder veilig doordat het er makkelijk overheen kan komen.

 7. Ik hoop dat veel mensen dit soort komische zooi gaan dragen. Je kunt mij in ieder geval opvegen als ik iemand zo voor gek zie lopen. Pure humor

Geef een reactie