Vervang je oude schijf en maak je Mac veel sneller met SSD

– Update: 12 maart 2019 –

Als je een MacBook / iMac zonder SSD hebt (dus met een gewone harddisk) kun je beter meteen die oude schijf vervangen door SSD. Het verschil is enorm. Zelfs Macs van acht jaar oud worden dan opeens weer soepeltjes en snel. Ik deed dat op een 2009 iMac, 2010 MacBook Pro en 2010 Air. Voorlopig hoef ik daar geen nieuwe Macs voor te kopen!

Voordat je een SSD koopt (een 250 GB SSD is nog geen 100 €), check dan eerst het model van je Mac: Klik op het Appeltje linksboven, dan “Over deze Mac >  Systeemrapport. Google naar de juiste SSD voor dat model. De nieuwe schijf moet dezelfde capaciteit of groter hebben, dus als je oude schijf 500GB is, moet je nieuwe 500GB of groter zijn. Vergeet niet om een ​​complete backup te maken met Time Machine. Via zo’n backup kun je zelfs ook een kleinere schijf kopen, omdat je dan de schijf niet hoeft te klonen.

Want je moet je oude Mac migreren of klonen naar de nieuwe drive. Dat kan op verschillende manieren. Als je een externe behuizing hebt waarin je TWEE schijven kan plaatsen, kun je met een druk op een knop klonen. Je hebt dan zelfs geen computer of software nodig. Schroef je laptop open (handleiding staat op ifixit.com) en verwissel de schijven. Supersimpel!

Als je een externe behuizing voor EEN drive hebt (bijvoorbeeld deze SATA>USB3 voor 11 euro) doe het dan als volgt:

  1. Hang de externe behuizing met de nieuwe schijf aan je Mac en start de Mac op terwijl je ⌘-R ingedrukt houdt
  2. Van daaruit kies je Schijfhulpprogramma (of Time Machine, zie hieronder).
  3. Formatteer je nieuwe drive (Mac OS Extended Journaled)
  4. Kies dan Restore, nog steeds in Schijfhulpprogramma.
  5. Sleep de originele schijf in het bovenste vakje en de nieuwe schijf in het onderste vakje. Nu kun je gaan klonen.
  6. Als het klaar is, kies dan ‘Schijftoestemmingen herstellen / Repair Permissions’ op je nieuwe schijf, via Schijfhulpprogramma > Eerstehulp tabblad
osx-recovery
Start een Mac met ⌘-R om deze Restore-opties te krijgen
nieuwe ssd repair permissions
Kies “repair permissions” op de nieuwe SSD

Als je geen externe behuizing hebt (of als je een kleinere SSD-schijf hebt) kun je Herstel van Time Machine Backup kiezen tijdens stap 2.

Om je Mac te openen en de schijven te verwisselen volg je de handleidingen op ifixit.com. Een iMac kan moeilijk zijn, en kan je misschien beter laten doen, maar de meeste MacBooks zijn erg makkelijk.

Je kan ook RAM-geheugen bijplaatsen, maar ik heb dat in al mijn gevallen niet gedaan, omdat een SSD best goed als RAM gebruikt kan worden. Twee vliegen in een klap! Het starten en afsluiten van programma’s gaat met SSD ook razendsnel.

Extra schijfruimte met onzichtbare SD-kaart

Je kan een USB-stick als extra schijfruimte permanent in je Mac laten zitten. Maar nog mooier en handiger is een onzichtbare SD kaart die nauwelijks uitsteekt.

Mooie handige SD-adpater voor 1 euro
Mooie handige SD-adpater voor 1 euro…
…waarin je dan je een SD-kaartje doet

Hieronder de connector om al je harde schijven simpel aan je computer aan te sluiten, (voor 11,-) zonder iets open te hoeven schroeven:

Sata naar USB 3.0

 

–– ps dit artikel had ik eerder al eens in het Engels geschreven ––

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. nadat het beeldscherm van mijn macbook pro 2014 kapot ging heb ik een gebruikte 2015 aangeschaft met ongeveer de zelfde specificaties. alleen niet naar de opslag gekeken. deze blijkt 125 gb SSD i.p.v. de 500 gb SSD in mijn oude macbook.
    ik heb mijn oude macbook al gemigreerd naar de nieuwe (behalve mijn muziek, zo paste het net) en nu twijfel ik wat te doen: kan ik de 2 SSD kaartjes eenvoudig omwisselen en vind ik dan nog steeds de data terug (een soort hardware migratie in aanvulling op de eerdere migratie) of werkt dat zo niet? ik ben ook wat huiverig om te gaan schroeven. de oplossing met een sd-kaartje voor opslag – werkt dat net zo snel en goed als de interne SSD? (ik vermoed van niet, maar anders lijkt me dat de beste optie.) bedankt.

    1. Hoe strijkt het met deze tekst dan?
      “Google naar de juiste SSD voor dat model. De nieuwe schijf moet dezelfde capaciteit of groter hebben, dus als je oude schijf 500GB is, moet je nieuwe 500GB of groter zijn.”
      Klinkt alsof je door Apple opgelegde restricties niet een kleinere mag nemen?

  2. Ja, aanrader. Ik ging zelfs terug van 500Gb naar 256Gb. Eerst even opruimen. Uiteindelijk is alle iTunes meuk terechtgekomen op een 32Gb USB-stekkertje dat bijna onzichtbaar verdwijnt in de USB-ingang. Steekt nauwelijks uit. De prijs per Gb verhouding van zo’n USB-stickje is beter dan van de SSD. De iTunes gigabytes laat ik ook niet backuppen want die kan je altijd wel weer bij Apple ophalen, scheelt weer gigabytes en tijd bij de backup.

Geef een reactie